TBE-vaccin är godkänt från ett års ålder

I måndags skrev vi om en ny vetenskaplig studie som visar att en stor del av de barn som fått TBE-infektion efter fästingbett får långvariga problem med både huvudvärk, trötthet, arbetsminnesstörningar och sänkt IQ. Vi skrev också om en studie från 2012 som visade att TBE nog kan vara vanligare hos barn än vi tidigare trott.

TBE-vaccination är godkänt från ett års ålder 

De TBE-vacciner som finns har länge varit godkända från ett års ålder, men svenska smittskyddsmyndigheten har ansett att det inte varit angeläget att vaccinera förskolebarn, och framför allt inte barn under 3 års ålder. Det har byggt på en (icke vetenskapligt stödd) allmän uppfattning om att förskolebarn inte blir särskilt sjuka i TBE. Tack vare Åsa Fowlers studie vet vi nu bättre. Sedan 2013 har 3-årsgränsen varit borttagen från officiella rekommendationer i Sverige, men den kan fortfarande leva vidare hos vissa mindre uppdaterade vaccinationsbyråer och BVC.

För- och nackdelar med vaccin mot TBE

Fördelarna med TBE-vaccinet är att det ger ett mycket bra, nära 100-procentigt, skydd mot TBE-infektion hos dem som följer vaccinationsschemat. Det krävs dock regelbundna påfyllnadsdoser, vart tredje eller vart femte år beroende på ålder, och flera fall av TBE har setts hos äldre vuxna (över 50 år) som fått en eller två doser vaccin men sedan inte fortsatt vaccinera sig.

Vaccin mot TBE består av avdödade hela TBE-virus. Eftersom viruset är avdödat finns ingen risk att få TBE av vaccinet, inte heller för barn med dåligt fungerande immunförsvar. De biverkningar som ses är feber hos 5-6% av de vaccinerade, rodnad och svullnad kring injektionsstället som går över efter något dygn eller två hos ungefär hälften. Inga allvarliga biverkningar är kända för de två vacciner som finns i Sverige (Encepur och FSME-immun). Fördjupad information finns i WHO:s sammanställning här.

Riskområde eller inte?

De flesta fall av TBE i Sverige diagnosticeras i Stockholmsområdet, men det har kommit fler och fler fall i Mälardalen, kring Vättern och Vänern och bortåt Bohuslän. Här kan man se en karta över rapporterade fall i södra Sverige under 2016.

Jag är dock misstänksam. Jag är inte säker på att frånvaron av rapporterade fall beror på frånvaro av TBE i andra regioner än Stockholm. Man måste nämligen misstänka TBE för att provta. Och provtar man inte så diagnosticerar man inte och rapporterar inte. De officiella rekommendationerna är att enbart vaccinera barn och vuxna i riskområden, eller som reser mycket till riskområden. Själv vaccinerade jag mig och min äldsta son redan när vi inte bodde i ett känt ”riskområde”. Säkert vaccin, läbbig sjukdom, för mig vägde vågen tungt över på vaccinationssidan i det här fallet.

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

44 reaktioner på ”TBE-vaccin är godkänt från ett års ålder

 1. Hej! Kom in på din sida här idag när jag letade info om risker med tbe vaccinet. Läste att du skrev att vaccinet är säkert. Då finns det alltså mycket forskning som visar på att risken för allvarliga biverkningar är liten? Jag själv är väldigt orolig för just risken för allvarliga biverkningar av vaccinet. Har en 20 månaders som jag väger mellan att vaccinera eller inte. Tack på förhand.
  Andrea

 2. Ser att detta är en gammal tråd men svarar ändå. Är det inte så att ca var 400 fästing i riskområde bär på tbe-virus? De kryllar inte alltså. Jag är uppvuxen i skärgården på Åland och har haft otaliga fästingbett, aldrig varit sjuk, heller aldrig träffat nån med tbe. Vi har fästingar som kryper på golvet nästan dagligen när katten går in och ut, man plockar direkt upp den, spolar ner i toaletten (gör jag) och så håller man koll på barnen varje dag under sommarsäsong. Men vaccinera för det här? Aldrig. I mina ögon är detta ännu ett sätt för läkemedelsföretagen att tjäna pengar på folks okunskap och rädsla. Att läkare inte tänker själv utan rekommenderar blint med risker som biverkningar av onödiga vaccin som följd eller ännu värre, låter sig köpas är obegripligt och oansvarigt.

  1. Det ingår inte i allmänna vaccinationsprogrammet och är alltså inte ett vaccin du blir erbjuden gratis på BVC. Vissa BVC kan erbjuda vaccin mot TBE mot egen betalning som tillval, men bara om du frågar efter det i så fall.

 3. Vi beslutade oss nyligen för att ta tbe vaccinet , hela familjen. Sedan började jag googla på biverkningar och kom bland annat fram till en sida som heter vaccin.me.
  Förstod till viss del att det verkligen inte är bästa källan till information men kunde ändå inte skaka av mig obehagskänslorna efter att ha läst om folks biverkningar, att det ingår cancer framkallande ämnen med mera (för en okunnig låter ändå mycket av det som skrivs som förnuftigt, vetenskapligt och högst troligt).
  När det gäller mig själv är jag inte orolig, men när det kommer till barnen har jag svårt att koppla bort känslorna från logiken. Började överväga att välja att inte vaccinera, att risken för att få tbe ändå är liten och risken för biverkningar av vaccinet långt värre.

  Nu har jag läst på din blogg och känner mig mycket mer trygg med att vaccinera. Så skönt att höra på förnuftets trygga röst!
  Tack!

 4. Artikeln som visar att TBE hos barn under 18 år kan ge allvarliga restsymtom med påverkan på kognitiva förmågor. Studien innefattar samtliga 66 barn som har utvecklat TBE med symtom från hjärnan i Sverige mellan 2004 och 2008. Barnen hade en genomsnittsålder om 10,8 år. Inget barn yngre än 3 år utvecklade denna form av TBE. 42 av dessa 66 barn kunde följas upp och två tredjedelar av dessa hade då kvarstående symtom tydande på hjärnengagemang. Men är det inte vanskligt att på dessa grunder rekommendera vaccination av 1-2 åringar som vi vet har ett känsligt immunsystem och som i princip aldrig blir sjuka i TBE? Det är bara en undran, varför sådan brådska?

 5. Hej,

  Vet att detta är en väldigt sen fråga. Jag har en 1-åring som är äggallergisk. Han reagerar mot den del av ägget som är allergent. Vi är mycket i stockholms skärgård. Tycker du vi ska vaccinera mot TBE? Vi har blivit avrådda från att göra det med tillägget ”ni som bestämmer”. Min morbror har fått TBE på just den ön vi tillbringar tid på.. Väldig svårt beslut tycker jag..

  Är det dessutom större risk att allergin blir bestående om man vaccinerar?
  Hoppas hoppas på svar då svårt beslut..

  1. Jag föreslår att du beställer tid på en barnläkarmottagning och tar upp den frågan. Man kan nästan alltid vaccinera barn även med äggallergi men det kan behöva ske på en mottagning med beredskap för eventuella allergiska reaktioner. Det finns en specialmottagning på Sachsska Barnsjukhuset i Stockholm för just sådana frågor, dit kan du be om remiss om ditt barns barnläkare känner sig osäker.

 6. Hej!
  Nu känner jag mig väldigt orolig över vad jag utsatt sonen för. Gav vaccin dos 2 och 3 dagar senare får han över 40 graders feber som höll i sig i 5 dagar samt samt en svullen lymfkörtel som enda symptom. Crp efter 5 dagar på 180. Besökte barnakuten vid 2 tillfällen. Inga andra källor än virus konstaterades. Efter exakt 5 dagar försvann febern spårlöst. Nu undrar jag dock om detta hade ett samband med vaccinationen? Fick han en variant av hjärnhinneinflammation? Kan man göra en uppföljande undersökning för att få klarhet? Skulle uppskatta ett allmänt råd.

  1. Feber och svullen lymfkörtel låter inte som hjärnhinneinflammation alls. Jag önskar alla som har funderingar kring eventuella biverkningar av vaccin en bedömning hos en kunnig barn- eller infektions- eller allmänspecialist. Var och hur lätt man kan få det varierar beroende på var man bor men en välfungerande vårdcentral är ofta bästa ingången i vården.

 7. Hej! Vet du om det finns någon skillnad i biverkningar mellan de två tbe vaccinen fsmeoch encepur för barn? Ska man välja det ena fframför det andra?

  1. Tack för en bra blogg! :))
   Om man tagit den ena sorten som första dos, måste man se till att uppföljande doser är samma sort eller spelar det ingen roll?

 8. Hej

  Om barnet som skall vaccineras nyligen blivit biten av fästingar ( 2 st). Och då potentiellt blivit smittad av TBE. ( Inga symptom ännu)

  Är det någon fara att vaccinera sig då?

  1. Det vet jag inte, skyddet mäts i regel efter minst två doser, och det är >90% (efter tre doser är skyddet >97%). Immuniteten har då mätts minst 21 dagar efter senaste dosen.

 9. Hur lång tid efter vaccinationen kan febern dyka upp. Vår 1 åriga dotter vaccinerades för en vecka sen och igår fick hon 39 gradig feber som är kvar idag. Kan det vara från vaccinet?

  1. Feber är en vanlig biverkning av TBE-vaccin hos barn 1-3 år men den brukar komma tidigare, oftast inom de närmaste 1-2 dygnen efter vaccination.

 10. Hur gör man då med ett mindre barn än ett år? Vi kommer vara hela sommaren i riskområdet (med dokumenterade TBE fall) men sonen är bara 6 månader… Varför ska de inte vaccineras tidigare? Hur skyddar vi på annat sätt en som snart kryper….

  Stort tack för ert fantastiska bloggande! Såå jordnära och ända vetenskapligt förankrat.

  1. Såvitt jag vet är vaccinet inte testat på mindre barn. Skickar vidare din fråga till några som kan veta mer och återkommer om jag får svar.

   Annars får man väl försöka minska risken för fästingbett så gott man kan. Hellre krypa på ett stort lakan i gräset än direkt i gräset. Kolla efter fästningar vid varje blöjbyte så man kan döda dem innan de biter sig fast.

 11. Interessant info! Har själv avstått från TBE vaccin eftersom jag varit gravid/ammat de senaste åren och vårt BVC har avrått från att vaccinera även den som ammar. Har valt att vaccinera vår äldsta från 3 år men tycker som lekman att det är jättesvårt att avgöra hurvida man vågar vaccinera en ettåring eller om det är bättre att vänta lite på ett mer moget immunförsvar. Vågar man lita på biverkningsrapportering från de länder som vaccinerat större grupper 1åringar? Vid svininfluensavaccinet tex så har jag för mig att narkolepsirisken skillde sig åt mellan olika länder, därav min frågeställning även om TBE vaccinet är av en annan typ osv. Hur har ni som läkare resonerat där?

 12. Vi som bor i skärgården (Tyresöhalvön) med lantställe dessutom i södra ytterskärgården (Nämdö) ligger i en verklig riskzon som är blodröd av alla TBE positiva kluttar. Med äldsta barnet som nu är 3 år har vi alltså valt att vänta med vaccination, precis som rekommendationerna varit. Dock har BVC bett oss vara uppmärksam på om hon drar på sig fästingar (vissa kroppar är visst mer lockande än andra) för isåfall ska man nog vaccinera ändå. Men varför har rekommendationen varit att vänta om vaccinet är helt ofarligt? Nu ska jag genast ringa BVC och höra när vårdcentralen startar igång TBE vaccinationerna, våran minsta är 1 år så vi kan ju alltså vaccinera båda två samtidigt.

  1. Jag har inte heller förstått varför renommendationen varit att vänta och är glad för att den ändrats. I de flesta (alla?) andra europeiska länder har vaccination rekommenderats från ett år sedan länge.

  2. Jag lät vaccinera min yngsta son några dagar efter ettårsdagen förra sommaren, var ingen som sa något om någon treårsrekommendation. Dock fick han inte vaccineras veckan före med motiveringen att han var under ett år..

 13. Jag insåg just att ”Jo, ungarna är vaccinerade…men har de fått alla doser de ska ha…och när är det dags för påfyllnadsdos?” Efter att ha letat som en dåre efter deras TBE-vaccinationskort chansade jag på att Fästingbussen (som vi vaccinerar hos) hade journalfört det hela. Ett telefonsamtal senare hade vi rett ut att tvillingarna fått sina tre grundsprutor och att det är dga för påfyllning NÄSTA år. Puh, tur att man som förälder inte behöver hålla ordning på allt själv…och att hjälp finns att få när man tappat bort de där pyttesmå lapparna med vaccinationsinfo….

  Tack för påminnelsen dr Lina och dr Cecilia!!!:)

 14. I ärlighetens namn var det Mona-Lisas artikel med 5-15-resultaten som först visade på utvecklingsneurologiska avvikelser hos ungarna och som fick SMI på banan… Sedan har Åsa visat det detaljerat och snyggt! 🙂

 15. Hej!
  Finns det något av de två vaccinen som är mer lämpligt för en liten kille på 1 år?

  Med vänlig hälsning,
  Frida
  Ps: enormt tack för en fantastiskt välskriven och informativ blogg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *