TV 4-doktor Mikael har läst på och ändrar sig om TBE-vaccin!

Förra veckan så var jag lite upprörd över att TV4 Nyhetsmorgons doktor Mikael Sandström ansåg att barn inte borde TBE-vaccinera sig. Jag uppmanade honom att läsa på och jag vet att flera kolleger och säkert många andra hörde av sig till TV4 och berättade vad ni tyckte om att han ger felaktig information.

Det är ju nämligen så att Smittskyddsinstitutet rekommenderar vaccination för barn i riskområden som fyllt ett år. Mer om det här, och bakgrunden till varför man ska vaccinera barn här.

TV4-doktorn har läst på och säger nu att barn i riskområden över ett års ålder bör vaccineras.  Här kan ni se klippet. Bravo TV4!

Jag lyssnade på en mening av det som kom efteråt, när Mikael Sandström fick frågan om man kan vaccinera sig mot könssjukdomar. Nej, sade han. Fel igen doktor Mikael. Humant papillomvirus är ett virus som finns i flera olika typer. Dessa typer överförs sexuellt och vissa ger kondylom, vissa ger cancer, framför allt livmoderhalscancer, men även analcancer, peniscancer och tonsillcancer. Det finns vaccin mot denna sexuellt överförbara infektion (tyvärr bara vaccin mot vissa typer av viruset), eller könssjukdom med ett annat namn. (Däremot finns inga vaccin mot klamydia, gonorré, HIV eller herpes) I ärlighetens namn orkade jag inte titta mer sedan, så om han kom till det får ni gärna berätta det, om ni orkade titta.

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

2 reaktioner på ”TV 4-doktor Mikael har läst på och ändrar sig om TBE-vaccin!

    1. Det är staten som bestämmer vilka vacciner som ska ingå i allmänna barnvaccinationsprogrammet som bekostas av samhället. De vetenskapliga studier som gjorde mig helt övertygad om att barn som utsätts för smittrisk verkligen bör vaccineras publicerades i år. Det råder en stor osäkerhet kring hur vanliga TBE-infektioner egentligen är i olika delar av landet, eftersom det varierar väldigt mycket hur mycket tester som utförs. Det finns såvitt jag känner till ingen allmän opinion för allmän TBE-vaccination, vilket säkert också spelar roll. En till sak som spelar roll är hur mycket läkemedelsföretagen tjänar på sina vacciner och därmed hur mycket lobbyarbete de bedriver på staten för att införa olika vaccinationer. HPV-vaccin kostar ungefär tre gånger så mycket som TBE-vaccin, och ger sannolikt läkemedelsföretagen betydligt större vinster.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *