TV-4-doktor Mikael: läs på innan du uttalar dig om barn och TBE!

Doktor Mikael Sandström, tidigare Robinsondeltagare och narkosläkare, svarade idag på tittarfrågor i TV4 Nyhetsmorgon. Här kan ni se klippet ”Doktorns råd till pollenallergiker” heter det.

Jag har inte sett hela klippet, men efter tips från en kompis så spolade jag fram till 9 minuter. Där får Mikael Sandström en fråga om när man ska TBE-vaccinera sitt barn. Tvärsäkert svarar han ”Det ska man inte!” och förklarar att TBE aldrig ger bestående men hos barn.

Jag säger bara: läs på. Läs på innan du svarar på en fråga. Hinner, eller vill du inte läsa på, svara ”jag vet inte”.

Ni som följer min blogg vet att alla som bryr sig om att ta reda på fakta nu får reda på att TBE visst ger men hos barn, en IQ-sänkning till 85 på gruppnivå, långvarig huvudvärk hos två tredjedelar av barnen, arbetsminnesstörningar, ljuskänslighet och långvarigt illamående. Här finns länk till artikeln som visar det.

Smittskyddsinstitutet, som ger de officiella rekommendationerna om TBE-vaccination hos barn har till skillnad från Mikael Sandström läst på och tagit till sig de nya rönen. De rekommenderar nu vaccination av barn i riskområden från ett års ålder, i enlighet med de allra flesta andra länder där TBE förekommer.

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

5 reaktioner på ”TV-4-doktor Mikael: läs på innan du uttalar dig om barn och TBE!

 1. Tack för att denna bloggen finns. Frågade på vårdcentralen sist om jag kan boka tid för TBE-vaccinering till min dotter på 2,5 år. Men de utförde inte vaccinering på så små barn, och kunde inte hänvisa mig vidare heller… Men jakten fortsätter!

 2. Kan ni skriva ett inlägg kring pollenallergi hos små barn?
  Vår son visade tydliga symptom förra året i maj och juni. Jätteröd och svullen och kliande ögon, rinnande näsa.
  Fick medicin som hjälpte (flytande aerius), men allergitestet i januari visade ingen allergi alls?!
  han blir 3 på lördag ska tilläggas. (jag,mamma har riktigt svåra allergier både mot pollen och pälsdjur, och pappan har mot katter). Skulle vilja ha något vägledande att gå efter..
  Och enligt den där ”doktorn” i länken du lagt upp så kan små barn inte ens ha allergier, det måste vara ren okunskap hos honom?!

  Tack som vanligt för en bra blogg =))
  /m

 3. Så ska det låta, tack!

  Jag har faktiskt, som den kverulant jag är, redan skrivit till redaktionen på TV4:s Nyhetsmorgon och bett om dementi…

  Här kämpar M-L, Kalle, Åsa, Ronny och jag för fullt och så kommer en som inte läst på och säger strunt i TV. Illa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *