Hur mycket tjänar ni egentligen på era produkter Weleda?

Jag skrev ju för ett par veckor sedan om varför jag inte rekommenderar Weledas salvor. Det är för er som inte läst/inte minns för att de är orimligt dyra (Weledas wind and weather cream kostar 2300 kr/kg, eller 6 gånger så mycket som apotekets mjukgörande Decubal, deras Wecesin kostar 4600 kr/kg) och för att de innehåller eteriska oljor och växtextrakt som är kända för att kunna ge kontaktallergier. Idag fick jag ett brev från Weledas marknadschef. Hennes brev (något avkortat) uppdelat i stycken för tydlighets skull är kursiverat, mitt svar okursiverat:

Hej Cecilia,
Emma Bergqvist heter jag och arbetar som nordisk marknadschef på Weleda. Jag har arbetat på Weleda i 10 års tid. Jag skulle bara vilja kommentera några saker i det du skriver för att kunna ge lite kompletterande information.
Priset på produkterna är absolut högre än konventionella cremer som baseras på annat innehåll. Innehållet i våra cremer är helt naturligt. De växter som används odlas ekologiskt och i många fall handplockas de för att vi inte vill göra för stor inverkan på miljön. Vi arbetar med flera fair trade projekt för att vi vill att de som arbetar med att plocka våra granatäpplen, rosenblad och ringblommor ska ha en bra och trygg lön. Detta gör att produkterna kostar en del mer än konventionella mineraloljebaserade produkter.

Hej Emma!

Tack för din kommentar! De tre ingredienser som står först i innehållsförteckningen på Wind and Weather cream är mandelolja, lanolin (Lanolin är ett vax som gör ull glansig och vattenavstötande, som tas fram genom att ull kokas med vatten och ofta rengöringsmedel och sedan centrifugeras bort) och bivax. Proportionerna är inte angivna, men när jag själv lärde mig göra hudkräm av olja och bivax för många år sedan av några antroposofer så skulle man använda ungefär lika mängder olja och bivax till krämen och sedan bara tillsätta några droppar eteriska oljor för doftens skull.  En sökning på internet visade att priset för mandelolja i stora kvantiteter ligger kring 70-90 kr/kg, för bivax 12-40 kr/kg och lanolin ungefär som bivax. Priset för huvudingredienserna i er kräm ligger alltså uppskattningsvis kring 50 kr/kg. Granatäpplen, rosenblad och ringblommor ingår rimligen i små mängder i produkterna (du får gärna precisera mängderna i en kommentar om du vill), så hela prisskillnaden mellan 50 och 2300 kr/kg kan inte handla om att ringblomsplockarna ska ha goda arbetsvillkor. Hur stor är Weledas vinst?
Det stämmer som du skriver att produkterna innehåller växtextrakt såsom bland annat ringblomma (calendula) och slåttergubbe (arnika). Dessa är kända läkeväxter som traditionellt använts just för sina specifika egenskaper.

Visst stämmer det att slåttergubbeextrakt och ringblomsextrakt används traditionellt och av till exempel antroposofer anses ha läkande egenskaper. Flera vetenskapliga studier har därför undersökt om slåttergubbeextrakt på huden har bättre effekt än salva utan slåttergubbeextrakt (placebo) och en sammanställning av dem visar att slåttergubbeextrakt inte har några ”specifika egenskaper” som du skriver. Vid en sökning i den vetenskapliga litteraturen på arnica och eczema framkommer att det är väl känt sedan 1800-talet att arnicatinktur kan orska kontaktdermatit, en sorts kontaktallergiskt eksem.  Här är det bra sammanfattat (sök på arnica)

Ringblommeextrakt kan också orsaka kontaktallergi, och här hittar jag en mycket välgjord studie på Weledas Calendula-kräm. Den jämförs med Essex (mjukgörande kräm utan växtextrakt) kräm och frågan är om Calendulakrämen är bättre än Essex på att förebygga strålningsorsakad dermatit (hudinflammation/eksem). Kvinnorna som fått Calendulakrämen före strålning fick precis lika mycket strålningsdermatit som de kvinnor som fått Essexkräm.

Våra barnprodukter är dermatologiskt testade och kliniskt testade med goda resultat på effekt och är godkända även för känslig hy och för användning från första levnadsdagen.

Vänliga hälsningar, Emma Bergqvist

Jag tycker det är helt riktigt att Weledas krämer tillåts i Sverige. De är inte giftiga eller svårt skadliga på annat sätt. Det innebär inte att jag tycker att de kan rekommenderas. Många andra parfymerade produkter marknadsförs av andra företag till bebisar, jag rekommenderar inte dem heller. Anledningen är att jag tycker det är onödigt att utsätta bebisars (och allas för den delen) hud för eteriska oljor/parfymer och växtextrakt som vissa senare utvecklar kontaktallergi emot, förutsatt att de utsätts för det.

Två frågor till till dig Emma! På er hemsida så står det att era produkter är oparfymerade. Det stämmer ju inte, ni har ju ”eteriska oljor” i många produkter (alla?)  som är där för att de ska dofta gott. Varför har ni skrivit att de är oparfymerade då? En till fråga är mer av nyfikenhet. För många år sedan var jag på besök i er fabrik i Ytterjärna. Jag minns så väl att mannen som visade oss tillverkningen berättade om att det var mycket viktigt att röra om i salvorna i åttor, som jag förstod det skulle det göra att den kosmiska kraften blev starkare i produkterna. Rör ni fortfarande om i era salvor i åttor, och varför i så fall?

Hälsningar

Cecilia

6 reaktioner på ”Hur mycket tjänar ni egentligen på era produkter Weleda?

    1. 😀 Väntar spänt på svaret om åttorna! (Jag har naturligtvis inte hittat på det, däremot är jag som sagt lite osäker på om det var kosmiska krafter, eller astralkroppen eller balansen mellan de fyra elementen eller något annat som skulle gynnas av åttorna)

  1. Det kanske är en kombination av hur de kosmiska krafterna gynnar astralkroppen om man rör i åttor? Det här låter som en fråga för vår lille Bertil, han filosoferar gärna om stort och smått. 😉

    I alla fall: väl rutet och snyggt sammanställt! 🙂

  2. Bra skrivet. Jag har en sexårig son med atopiska eksem som i perioder varit besvärliga, särskilt innan vi visste mer säkert vilka livsmedel han var överkänslig mot. För oss har en fet apoteketsalva och hydrocortison fungerat finfint. Minns dock att jag blev utskälld av en annan förälder på öppna förskolan för att jag använde LÄKEMEDEL till min son- jag borde använda aloe veraprodukter istället. Till saken hör att min likaledes eksemiga man en gång på sin mors inrådan använde aloevera och fick hysteriska vattenfyllda utslag som sprack och sved. Tänk om jag gett nåt sånt till min bebis… Naturligt är inte alltid bäst och ofta inte särskilt naturligt heller,..

  3. Bra svar ända tills det blev elakt och hånfullt på slutet, onödigt och oprofessionellt! Annars är jag tacksam för informationen även nu några år senare då jag söker kräm att smörja min son runt munnen med (eksem ).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *