Karlsson är verkligen en dålig vän!

”Karlsson är verkligen en dålig vän!” sammanfattade Isak så fort kvällens opera, Karlsson på taket på Kungliga operan, var slut. Samuel Jarricks Karlsson var alltså precis lika elak och narcissistisk som i boken. Conny Thimanders Lillebror var snäll och uttråkad i det gråmålade hemmet, med undantag av Lillebrors eget rum som hämtat ur en hemnetannons. Utescenerna spelades mot bakgrund av Stockholmsfotografier från idag. Kul, tycker jag, kul för alla Stockholmsbarnen i publiken. Nattliga flygscener över tindrande lampor mot smäktande orkestermusik: vackert!

Musiken var verkligen bra. Effektfull, varierande och satte känslostämningar för varje scen. Den hjälpte till i berättandet, som var föredömligt tydligt. Viktigt i en barnopera! Utan några som helst undantag framfördes alla sånger så att texten gick fram utan ansträngning.

Lillebror är en pojke, Karlsson är en pojke, och det är dessa två pojkar som är de enda riktiga personerna i berättelsen. Tråkigt kanske, men så är det. Bristen på kvinnliga subjekt i Karlsson på taket är svår att göra något åt. Däremot förstår jag inte hur regissören, eller var det kompositören, eller båda två, tänkte när de lade in tre ”hemmafruar” i rollistan. Tre kvinnor, klädda i kurvframhävande overaller (jo, det går tydligen) med mönster av tegelstenar. Som fasader. På huvudet varsin syntetperuk i grälla färger. De tre ”hemmafruarna” åmar sig och kråmar sig runt Karlsson, eller så hytter de åt Lillebror, eller fnissar och skvallrar. Varför? Varför? Varför?

Hemmafruarna störde mig, men inte Isak. Han tyckte de sjöng bra (jag med!) och sade att de väl var vänner till familjen eller något. Ni som gillar Karlsson på Taket – gå gärna på operan med era barn! Ni som, likt mig och Isak, inte gillar honom, köp hellre biljetter till Nötknäpparen/Petter och Lottas jul i vinter.

DSCN0558

Jag och trött Isak i guldfoajén efter föreställningen. Guldfoajén är verkligen fantastisk, särskilt för alla under tio år ungefär. Allt i rummet är förgyllt och i taket hänger gigantiska kristallkronor. Vi hade hoppats på att dricka festis där, men det var ingen försäljning eftersom det inte var någon paus i föreställningen.

DSCN0534

Vi hade fått väldigt fina platser och hade utsikt över den (tomma) kungliga logen. Mycket guld där med. Mycket guld överallt på operan!

 

2 reaktioner på ”Karlsson är verkligen en dålig vän!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *