Vem är det som bestämmer i din familj?

Igår var Isak och Edvin med på jobbet. Vi jobbade alla tre, vilket var en ganska festlig känsla tycker jag. På mitt barnsjukhus har vi läkarutbildning, och i barnmedicinkursen ingår en barnparad, där studenterna får se vad friska barn i olika åldrar kan och gör.

Efter en stund sade doktor Kalle, som höll i barnparaden: ”Cecilia, du har två viljestarka barn tror jag”. Jo, sade jag, vi är fyra viljestarka hemma hos oss! Det gillar vi!

– Vem är det som bestämmer hemma hos er då?

frågade Kalle. Kalle är en mycket klok och erfaren doktor, så det var omöjligen en slump att han ställde den frågan. Det är nämligen en nyckelfråga i hur en familj fungerar. Vad tror ni jag svarade?

 – Jag bestämmer vem som får bestämma och när!

svarade jag, och så är det. Det är grunden för att vår familj ska fungera, att vi vuxna, eller någon av oss, bestämmer när barnen får bestämma och när de inte får det.

Detär mitt ansvar att barnen får förutsättningar att få sina behov uppfyllda, och att jag får förutsättningar att få mina behov uppfyllda. Hur bra barnen är på att få sina behov tillgodosedda varierar med ålder. En harmonisk nyfödd utan kolik med tydliga signaler är rätt bra på att prioritera sina behov (mat, kärlek, sömn och lite hjälp med hygienen). En nyfödd som avskyr att äta och har svår kolik måste man som förälder guida mer.

De flesta tvååringar är helt värdelösa på att prioritera sina grundläggande behov. Nej. Vill inte sova. Nej. Vill inte äta. Nej. Vill inte. Inte. Inte. Där måste man ju som förälder bestämma när det är sovdags och matdags och vilken mat som serveras. Däremot kan man inte bestämma vilken mat barnet äter, eller när det somnar.

Större barn, som förstår mer abstrakta resonemang kring vad som är bra för dem och att man kan göra en sak nu för att det blir bättre senare kan vissa dagar klara alldeles utmärkt att ta ansvar för sina egna behov. Andra dagar återgår de till sin känslostyrda barntillvaro och vill inte alls äta grönsaker, och tycker det är vansinnigt orättvist att det bara blir godis på lördagar, och vill inte gå ut, bara titta på film etc etc. Då måste föräldraauktoriteten kliva fram igen.

Hur är det i din familj?

8 reaktioner på ”Vem är det som bestämmer i din familj?

      1. Hade hon inte varit så viljestark hade hon inte varit här idag. Fick höra i efterhand av överläkaren att hon ”dog” 7 gånger första dagarna (han menade att vilket annat barn som helst hade lämnat in handduken). Jag inser dock att det kommer att bli tufft när hon blir lite större. Det största problemet för mig är att alla utanför familjen ger henne den uppmärksamhet hon vill ha och glömmer bort tvillingen som är snäll och go och inte säger ifrån…

  1. Min man vill gärna bestämma vem som ska bestämma och när. Och jag också. Svårigheten hos oss ligger i att se till att ungarna inte drar för stor nytta av detta, vilket de har listat ut att de kan för länge sen. Lösningen är att undvika dubbelkommando i de mest pressade situationerna. T ex kan jag gå ut och köra fram bilen medan min man klär på ungarna osv.

  2. Jag vill gärna att vi vuxna ska bestämma tillsammans när och vem som ska bestämma. Problemet är väl att våra åsikter går isär då och då. Egentligen tror jag att det vore bättre i vissa situationer för mig att bara köra på istället för att försöka få med maken på tåget.

    1. Jag tror också det kan vara bra att bara köra på och bestämma själv. Och sedan diskutera saken på ett större plan med den andra föräldern när barnen inte är med och när det inte är någon viljestrid med barnen som måste lösas just nu. Om det är svårt att komma till en gemensam linje är parterapeuter guld! (Om man hittar en guldterapeut, det får man ibland leta efter)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *