Utelek bra för barnens syn

Jag prenumererar på en himla bra medicinsk nyhetstjänst från Medscape Education, där får jag reda på de senaste barnmedicinska nyheterna, blandat med vetenskapligt mycket välgrundade sammanfattningar om vad man vet om olika tillstånd. Tips till alla kolleger som läser bloggen!

I det senaste nyhetsbrevet handlar det bland annat om studier av utevistelse och närsynthet. En dansk studie visade att närsynthet hos danska barn blev värre under vintern och försämringen gick långsammare under sommaren.

Utelek på raster gav halverad risk för närsynthet

I Taiwan, där nära hälften av 7- till 11-åringarna i två studerade skolor var närsynta (!) gjorde ögonforskare ett försök. I en skola uppmuntrades barnen att gå ut på 80 min raster dagligen medan de andra barnen uppmuntrades att stanna inomhus på rasterna. I utegruppen hade 8% av de barn som tidigare inte varit närsynta blivit det under året, men i innegruppen hade 16% av barnen blivit närsynta, alltså dubbelt så många.

Kan man vara säker på att det här gäller svenska barn?

Nej, Taiwanstudien kan inte omedelbart översättas till svenska förhållanden, de har oerhört mycket mer närsynthet än vi i den yngre generationen. Danmarkstudien pekar däremot på att just det starka sommaruteljuset är viktigt för ögats tillväxt och därmed synutvecklingen, och Danmark har ju mycket lika ljusförhållanden som Sverige.

Utelek är bra för mycket annat!

Vi vet alldeles säkert att utelek är bra för rörelseutvecklingen, från första levnadsåret och framåt. Alla föräldrar jag känner säger också att deras barn blir gladare och mer harmoniska av att vara ute dagligen. Vissa, med lite känsligare eller argare barn, vet att barnen bryter samman om de inte kommit ut senast kl 10.30 på helgmorgnar.

Så om nu utelek är bra för Taiwanesiska barnögon och sommarljus är bra för danska, så kan det väl tjäna som en påminnelse om att gå ut och leka!

DSCN1202

Dela med dig!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Läs mer av Doktor Cecilia i Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund
I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

En reaktion på ”Utelek bra för barnens syn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *