barnakuten.nu

Vaccin vid amning

Det verkar som att många har blivit nekade TBE-vaccin (fästingvaccin) när de velat bli vaccinerade medan de ammar. Upprörande diskriminering av ammande kvinnor tycker jag. Helt utan medicinsk grund.

TBE-vaccinet är ett avdödat vaccin, det finns alltså inga levande organismer i det som ens teoretiskt sett kunde gå över i mjölken och skada barnet. Immunreaktionen som sker efter vaccin är inte heller ens teoretiskt sett skadlig för barnet. Inga rapporter finns om barn som skadats efter TBE-vaccination av ammande mamma.

Följande vacciner kan alltså ges till ammande kvinnor och bör ges om anledning finns: 

Vaccin mot TBE

Vaccin mot influensa (välj inte det levande nässpraysvaccinet, utan det klassiska vaccinet i spruta som inte är levande)

Vaccin mot stelkramp, difteri, polio (inaktiverat vaccin, som ges i Sverige) och kikhosta

Vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund

Vaccin mot vattkoppor

Vaccin mot hepatit A och/eller hepatit B

Vaccin mot meningokocker

Vaccin mot pneumokocker

Vaccin mot rabies

Vaccin mot tyfus (välj det inaktiverade vaccinet i stället för det levande för säkerhets skull)

Vaccin mot HPV

Vaccin mot gula febern och vaccin mot smittkoppor skall undvikas vid amning

Det enda vaccinet som är visat att det kan vara farligt att ge vid amning är vaccin mot gula febern, som är ett levande vaccin och där det finns fall beskrivna där vaccinvirus gått över till barnet och gjort barnet sjukt. Vaccin mot smittkoppor skall inte heller ges till ammande mödrar, men eftersom sjukdomen är utrotad så är det inte aktuellt att ge till någon. Vaccin mot tuberkulos (BCG-vaccin) är levande vaccin, det finns alltså en teoretisk möjlighet till skada, men det finns inga rapporter eller studier som visar att det skadat någon bebis.

Säkerhetsdata för ammande kvinnor saknas i fråga om vaccin mot japansk encefalit.

Källor: janusinfo, amerikanska folkhälsomyndigheten CDC, kanadensiska folkhälsomyndigheten Svenska folkhälsomyndigheten har ännu inte någon information om vaccin vid amning.

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

10 reaktioner på ”Vaccin vid amning

 1. Hejsan!
  Hur ser du på tbe vaccination (spruta nr 2) av 2.5 årig som som behandlas med Aerius pga trolig pollenallergi? Han har reagerat tämligen mkt med kliande ögon, näsa samt eksem på kinder och nässelutslag på magen. Kan det vara negativt för vaccinationens del att den ej får full effekt eller rentav farligt för sonen map att han redan är såpass påverkad?
  Tack för superbra stöd i vardagen!

 2. Bör man vaccinera sina barn mot meningokocker? Skriv gärna lite om den vaccinationen i så fall.
  Tack för all bra information! Ovärderligt när barnen är sjuka.

 3. För att dubbelkolla!
  Det går bra att ge mitt (ammande) barns andra dos samtidigt som jag tar min första och jag som pollenallergiker? Fick med rätt mycket i frågan, men vill förtydliga det om det går bra att vaccinera oss båda under pågående amning.

 4. Jag var en av dem i inlägget innan som kommenterade att jag blivit nekad TBE vaccin när jag ammat, även där enligt någon sorts allmän försiktighetsprincip. Vill bara passa på att tacka för ditt utförliga svar. Är just nu inne på andra ronden av riktigt magsjuka barn och har haft stor nytta av dina inlägg om vätskeersättning. Sedan vill jag passa på att tacka dig och dina kollegor på akuten för att ni finns där för oss om vi inte lyckas vända maginfluensan själva. Gör allt för att inte behöva träffa er men är tacksam för att ni finns. Det är gånger som denna som jag är grymt tacksam att ha tillgång till snabb akutvård vid uttorkning. Kan inte föreställa mig hur det måste ha varit innan vi hade det, hur utelämnad man var. Vad gjorde folk innan vätskeersättningen och dropp? Tack iaf alla duktiga på barnakuten!

  1. Folk dog av magsjuka innan vätskeeersättning och dropp och det är fortfarande en av de vanligaste dödsorsakerna hos barn och bebisar som inte har tillgång till sjukvård.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *