Vaccin mot humant papillomvirus, är det ett vaccin mot livmoderhalscancer?

Igår skrev jag om HPV-viruset och vilka sjukdomar det kan orsaka. Ett sällsynt elakt virus om ni frågar mig. Dödar 250 000 kvinnor i världen varje år, bara av HPV-orsakad livmoderhalscancer. Och ett okänt antal män i peniscancer samt människor av båda könen i analcancer och tonsillcancer.

Olika typer av HPV-virus

Det finns fler än 100 olika kända typer av HPV-viruset. Vissa av dem orsakar vårtor, vissa orsakar cancer. HPV-typerna 16 och 18 orsakar ungefär 70% av all livmoderhalscancer i Sverige. HPV-typerna 6 och 11 orsakar de allra flesta fall av kondylom, eller könsvårtor.

HPV smittar genom direktkontakt

HPV smittar vid direktkontakt. HPV som ger hand- och fotvårtor smittar om den som har vårtorna tar på någon annan med vårtorna. Som tur är ger inte HPV-typer som ger hand- och fotvårtor cancer. Du får alltså inte cancer av att hälsa på någon med vårtor, skönt!

HPV som ger cancer smittar via sex. Det verkar framförallt vara penetrerande sex som smittar, det vill säga, HPV på penis smittar livmoderhalsen vid vaginalsex, tonsillerna vid oral penetration och analt vid anal beröring/penetration. HPV kan även ge cancer i vulva (yttre delarna av snippan) och vagina, och de delarna måste ju kunna bli smittade även utan penetration. Dessa cancrar är dock ovanligare än livmoderhalscancer.

Vaccinet är effektivast om det ges före sexdebut

För båda HPV-vaccinerna gäller att de är mer effektiva ju fler doser som getts före sexualdebut, på gruppnivå. Det finns en viss effekt även senare, men ju längre efter puberteten vaccinet ges, desto fler har hunnit bli smittade av HPV och man ser alltså lägre effekt. Vaccinet verkar alltså inte skydda alls, eller åtminstone inte särskilt bra, om man redan är smittad med den typ av HPV man vaccinerar mot.

Cervarix skyddar mot HPV 16 och 18

HPV-vaccinet Cervarix skyddar mot HPV-typerna 16 och 18, det vill säga de HPV-typer som orsakar sju av tio fall av livmoderhalscancer i Sverige. Inget vaccin finns mot de HPV-typer som orsakar resten av livmoderhalscancerfallen. Det är därför det är jätteviktigt att ta hand om sin kropp genom att som kvinna gå på sina cellprovskontroller, för att kunna upptäcka och ta bort förstadier till cancer.

Gardasil skyddar mot HPV 16, 18, 6 och 11

HPV-vaccinet Gardasil skyddar mot HPV-typerna 16 och 18, precis som Cervarix, men dessutom mot HPV 6 och 11, som orsakar kondylom. I en svensk studie gjord publicerad 2013 skyddade Gardasil till 93% mot kondylom hos dem som vaccinerades före 14 års ålder, men bara till 76% hos dem som vaccinerades före 20 års ålder. Precis som Cervarix skyddar bara Gardasil mot sju av tio fall av livmoderhalscancer, högst, även om man är vaccinerad med Gardasil är det jätteviktigt att sköta om sin kropp genom att gå på cellprovskontroller regelbundet!

Innebär skydd mot viruset skydd mot livmoderhalscancer?

HPV infekterar slemhinnorna i livmoderhalsen. Immunförsvaret aktiveras sällan särskilt mycket, utan låter ofta HPV-viruset vara kvar i slemhinnan. De cancerframkallande HPV-typerna lurar då slemhinnecellerna att mutera. När de muterat tillräckligt länge bildas förstadier till cancer inne i slemhinnan, det kallas CIN (Cervical Intraepithelial Neoplasia), och graderas från 1 till 3. Ju högre siffra, desto mer cancerlika celler.

Det är den här typen av celler man letar efter i cellproverna. Om man hittar celler som ser onormala ut tar man prov på livmoderhalsen, och om det visar sig vara CIN tar man bort alla CIN-celler och har då tagit bort risken att just de cancercellerna blir ännu elakare och sprider sig. Men HPV-infektionen är kvar, och övriga celler i livmoderhalsen löper risk att utvecklas till CIN och därefter till livmoderhalscancer.

Det tar som regel lång tid för livmoderhalsens slemhinneceller att genomgå en canceromvandling efter en HPV-infektion, man räknar med 20 år ungefär, i genomsnitt. Det varierar dock, men det är anledningen till att vi har tid att upptäcka och behandla de flesta förstadier till livmoderhalscancer. Behöver jag säga det igen: gå på era cellprovskontroller, vart tredje år eller oftare om ni haft förändringar tidigare!

HPV-vaccinerna består av HPV-ytproteiner

HPV-vaccinerna består av HPV-ytproteiner som bakterier tillverkat i vaccinfabriker. De lär immunsystemet känna igen HPV-ytor och försvara sig mot dem när kroppen utsätts för smittan, för att läsa mer om hur vacciner lär upp kroppens immunförsvar, läs vårt inlägg om det.

I och med att HPV-vaccinerna inte innehåller några hela virus kan de heller inte orsaka HPV-sjukdom.

Skyddar vaccinerna mot cancer?

I och med att det tar så lång tid att utveckla cancer efter HPV-infektion har de första studierna på HPV-vacciner undersökt om de skyddar mot cancerförstadier, CIN 2 och CIN 3. Efter tre år skyddade Gardasil mot HPV 16 och 18-orsakad CIN 2 och CIN 3 hos i princip alla vaccinerade kvinnor som inte haft HPV 16 och 18 innan de vaccinerades. Även efter fem år verkar de flesta vara skyddade.

Men det tar ju 20 år att utveckla cancer!

Just det, i genomsnitt. Vaccinerna godkändes 2006 respektive 2007 och de riktigt säkra resultaten av huruvida de skyddar mot livmoderhalscancer kommer inte att komma förrän i slutet av 2020-talet. Först då kommer tillräckligt många att vara vaccinerade, och tillräckligt lång tid ha gått för att vi ska kunna säga säkert om vaccinet skyddar mot livmoderhalscancer orsakade av HPV 16 och 18. Utifrån de resultat som finns nu verkar dock vaccinen ge skydd. Vi kan ännu inte heller säga om det kommer att behövas fler vaccindoser än de tre som nu ges i grundvaccinationsschemat. Det kommer vi att få veta framöver genom de studier och den vaccinövervakning som görs, bland annat i Sverige.

Vi tror att HPV-vaccin skyddar mot livmoderhalscancer, på goda grunder

Vi tror alltså att HPV-vaccin skyddar mot livmoderhalscancer, på goda grunder vill jag påstå. Vaccinet har dock inga som helst förutsättningar att skydda mot all livmoderhalscancer, utan bara mot den som orsakas av HPV 16 och 18, dvs 70% av all livmoderhalscancer.

Jag har sagt det tusen gånger och jag säger det igen: sköt om din kropp och gå på dina cellprovskontroller, oavsett om du är vaccinerad eller inte!

Vilka biverkningar har vaccinerna?

Hos en eller två av tio vaccinerade uppkommer en rodnad och en svullnad runt injektionsstället. Feber och övergående smärta i kroppen förekommer också. Inga allvarliga biverkningar är kända.

Källor: WHO:s position paper om HPV-vaccination , Smittskyddsinstitutets information om HPV-vaccin

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

6 reaktioner på ”Vaccin mot humant papillomvirus, är det ett vaccin mot livmoderhalscancer?

 1. Tack för att du tar upp HPV-vaccination! Hur ser du på vaccination av tonårspojkar? Har intrycket att det aldrig talas om ursprunget till viruset – vilket som jag har förstått endast uppstår hos män för att sedan spridas vidare till andra män/kvinnor? Läste nyligen någonstans att pojkar ingår i HPV-vaccinationsprogrammet i Australien. Jag skulle bli väldigt glad över att få veta hur du ser på saken!

  1. HPV-virusen har uppstått någon gång för länge länge sedan och hela tiden överlevt genom att leva inne i mänskliga celler (på livmodertappar och penisar framförallt vad gäller HPV 16 och 18) och smittat från människa till människa framför allt via sex. De uppstår inte på nytt utan måste hela tiden smitta. HPV-vaccination av unga pojkar skulle skydda pojkar mot analcancer och peniscancer och framförallt (statistiskt sett) komma de pojkar som senare i sitt liv har sex män med andra män till nytta. Gardasilvaccination skulle också med all sannolikhet skydda pojkar mot upp till 90% av kondylom på samma sätt som det skyddar flickor.

   Anledningen till att man inte vaccinerar pojkar i allmänna vaccinationsprogrammet är mycket att peniscancrar och analcancrar (och HPV-orsakade cancrar i hals- och munregionen) är så mycket ovanligare än livmoderhalscancer. Man måste vaccinera oerhört mycket fler pojkar för att förhindra ett sådant cancerfall. Ekonomiskt så kostar varje förhindrat cancerfall mycket. I risk-nytta-värderingen som görs för varje vaccin så sätts ju nytta hos den vaccinerade (och hos en vaccinerad befolkning) mot risker. Hos en grupp pojkar är den vunna cancerriskminskningen mycket mindre än hos en grupp flickor. Det australiensiska exemplet kommer säkert studeras noga. Kanske kan även icke-vaccinerade eller vaccinerade kvinnor som inte svarat på vaccinet skyddas genom flockimmunitetseffekt?

   Sammanfattningsvis är HPV-vaccin så nya att vi inte vet ännu på vilket sätt det är bäst att vaccinera.

   1. Intressant! Vaccination av pojkar skulle väl hindra dem att som vuxna fånga upp viruset och sprida det till andra kvinnor/män som i sin tur riskerar att få cancer? Men programmet resonerar att om alla flickor vaccineras så hindras dessa att få viruset och cancerfallen stoppas den vägen?

    1. Precis så. De som inte skyddas alls med dagens vaccinationsprogram är män som har sex med män. Har man råd kan man ju gärna vaccinera sin pojke innan han blir tonåring. För vi kan (och bör) inte veta vilka människor våra barn har sex med senare i livet, eller vilket kön de har.

 2. Hej Cecilia!
  Kan du inte skriva mer om vad som hänt med utvecklingen av HPV-vaccinerna sen detta skrevs? Tex om alla biverkningar man läser? Vet varken ut eller in nu då min 11-åring erbjudits vaccinet…
  Tex, varför ingår det inte i standardprogrammet? Varför ges det inte till killar, och hur ska man kunna värdera försöken att skydda sig mot allt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *