Vaccination

Vaccination av barn är en fantastiskt effektiv metod för att hålla barn friska. På den här sidan hittar du artiklar om barnvaccinationer, de som ingår i allmänna vaccinationsprogrammet (bvc-vaccin) och några som inte ingår men som du kan välja att ge till ditt barn. Hur fungerar vaccination? Vilka vaccinationer får barnet på BVC? Vad finns i vaccinsprutan? Varför då? Vilka biverkningar finns? Om det är någon fråga du inte får svar på: önska i kommentarsfältet längst ned på sidan!

Hur fungerar vaccinationer?

Det nyfödda barnets immunförsvar

Att bygga upp ett aktivt immunförsvar

Om flockimmunitet och vår gemensamma kamp mot elaka virus

Varför vaccinerar vi bebisar egentligen? (svar på Ursula Flatters uttalande i Mama)

Inga barn har dött av vaccinationer i Sverige sedan 1997

DSCN0884Varför finns det formaldehyd och aluminium i vaccin?

Om att medvetet sprida mässling

Vaccinationer i allmänna vaccinationsprogrammet

Stelkramp, kikhosta med mera 

Pneumokocker

Mässling, påssjuka, röda hund del 1 – sjukdomarna

Mässling, påssjuka, röda hund del 2 – vaccinet (18-månaderssprutan)

Varför vaccinerar vi småbarn mot röda hund?

HPV – om kondylom och cancer

Vaccin mot HPV, är det ett vaccin mot livmoderhalscancer?

Vaccin mot HPV skyddar även ovaccinerade mot kondylom 

Vacciner mot sjukdomar man kan få i Sverige som inte ingår i allmänna vaccinationsprogrammet

TBE hos barn – är det så farligt egentligen?

063TBE-vaccin

Om att smitta sina barn med vattkoppor och lite om

vattkoppsvaccin

Bra om vattkoppsvaccin (radiolänk)

Vaccin mot rotavirus (en sorts magsjuka)

Om influensa och vaccin mot influensa

 

Mer läsning om barn och vaccin hittar du här: Folkhälsomyndigheten om vaccinationer, Rikshandboken för BVC om vaccin till barn på BVC. WHO har fantastiskt djuplodande sammanställningar och rekommendationer om vaccin till barn och vuxna (på engelska). Socialstyrelsens information om allmänna vaccinationsprogrammet (BVC-vaccin).  

9 reaktioner på ”Vaccination

 1. Tack för välskriven och lättillgänglig information om vaccin! Det är högaktuellt för mig nu när sonen står inför första vaccinationen.

  En dum fråga bara från mig som är nålfobiker. Vad jag förstår ges vaccin intramuskulärt eller subkutant. Skulle vaccin kunna ges i tablettform, som supp eller på något annat sätt?

  1. Det finns vissa vacciner som ges som nasspray (en sorts influensavaccin), några som är drickbara (alla mot tarmsjukdomar). Det finns också vaccin som trycks in i huden med mininål eller med tryck. Din önskan om fler vacciner som inte ges som injektion delas av både vaccinforskare och vaccinansvariga på WHO och i vården och i stater världen över. Innan man ändrar administrationssätt i allmänna vaccinationsprogram vill man vara riktigt säker på att man inte ökar biverkningsrisken eller minskar skyddseffekten. Därför tror jag det dröjer innan nålarna försvinner från svenska BVC. Forskningen är inte där än, inte erfarenheten heller.

 2. Bra lättillgänglig information 🙂
  Jag skulle gärna också läsa om hepatit B vaccination som på vissa ställen i landet kan ges samtidigt som de vanliga vaccinen på BVC. Fördelar/nackdelar?

 3. Valet att inte vaccinera vår dotter när hon var spädbarn var det svåraste vi någonsin tagit och än idag vet vi inte om vi gjorde rätt. Därför hamnade jag här idag. Hon närmar sig nu två år och vi har sagt hela tiden att vi då ska omvärdera och eventuellt starta vaccineringen enligt vanliga programmet (men anpassat efter förseningen i samrådan med bvc-läkaren förstås). Vi är ganska skeptiskt lagda och blev därför naturligtvis oroliga efter att ha läst en artikel om nackdelar med vaccin. Vi läste på mycket och vägde fram och tillbaka och det var inget lättvindigt beslut, tvärtom låg vi sömnlösa över det.
  Men jag inser när jag läser kommentarerna till dina inlägg om vaccin, att vi liksom många av dina läsare fått ett dåligt stöd på BVC. Där gavs ingen information alls om vaccinen, bara ”dessa vaccin får ert barn vid denna åldern tack och hej”. Och detta förutsätts en bara acceptera. Det ges inte utrymme för diskussion eller reflektion. Vaccination ges inte i samrådan med oss föräldrar, det är bara förutsatt. Jag tror det är en stor anledning att vi sökte alternativ information, dels för att bvc-sköterskan då upplevdes okunnig. Tyvärr är det lättare att hitta icke vetenskaplig information, och lekmän som vi är genomskådar vi den inte. Vi vet ju inte hur vi ska läsa kritiskt.
  Tack för att du så utförligt tagit upp detta med vacciner och BÅDE för och nackdelar. Detta ska vi ta med oss i vårt beslut.

 4. Hej
  Om föräldern vill, är det okej att Emla innan Priorix med tanke på att det är ett levande vaccin?!
  Vad jag kan läsa mig fram till ska det vara helt i sin ordning, men jag vill bara dubbekolla.
  Tack och hej från en BVCsköterska

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *