Glöm inte fästingvaccin!

På min att göra-lista för maj står fästingvaccin för hela familjen. Det var tre år sedan sist för oss alla utom Edvin, som fick sina första två sprutor förra våren. Så nu ska jag påminna er också, så era familjer blir lika välskyddade som min!

Varför fästingvaccin? 

Ja, det är ju inte fästingen vi vaccinerar mot, utan en sjukdom som fästingen kan smittas med, TBE. TBE (tick-borne encephalitis) är en läskig sjukdom som kan ge allt från väldigt milda symtom till dödlig hjärninflammation.

Ännu läskigare är att även om symtomen är milda till en början, så riskerar både barn och vuxna långvariga (troligen livslånga) hjärnskador efter TBE. Man sade länge att barn inte riskerade långvariga hjärnskador, men för ett år sedan kom en svensk studie som motbevisade det med besked. Barn som haft TBE hade påverkan på både intelligens och arbetsminne flera år efter infektionen, och de flesta hade också kvarvarande symtom som huvudvärk, trötthet eller ljuskänslighet.

Skyddar vaccinet? 

Ja, fästingvaccin skyddar bra om man bara kommer ihåg att ta sina nya doser. Sverige har haft ganska många fall de senaste åren bland äldre som varit vaccinerade, men glömt bort påfyllnadsvaccination de senaste åren.

Hur ofta ska man vaccinera sig? 

Om man aldrig är vaccinerad förut ska man ta två doser med en till tre månaders mellanrum. Nästa dos efter ett år. Därefter efter tre år. Därefter vart femte år för personer mellan 12 och 49, och vart tredje år till personer över 49 år. Rätt krångligt va?

Om man genomfört grundimmuniseringen (dos 1-3) i någorlunda ok ordning så kan man väl säga att man ska vaccinera sig vart tredje till vart femte år därefter eller när man kommer ihåg. Och ju äldre man blir, desto viktigare att det faktiskt blir vart tredje år.

För tät vaccinering under det unga vuxenlivet gör ingen skada, det är bara det att det inte är visat att det ger någon extra nytta heller.

När ska man börja vaccinera? 

Fästingvaccin är godkänt från ett års ålder, och jag och många barnläkarkolleger till mig har vaccinerat barnen i princip på ettårsdagen. En blev hemskt arg då en sjuksköterska på en vaccinationsbyrå vägrade ge hennes son vaccin när han var 364 dagar gammal.

Men det är aldrig för sent.

Vaccinerar BVC med fästingvaccin? 

Nej, tyvärr. Jag tycker det är synd att inte fästingvaccin ingår i allmänna vaccinationsprogrammet eftersom det är ett bra vaccin som förhindrar hjärnskador hos barn. Nu blir tillgången ojämlik och rika barnläkares barn får bättre skydd än barn till fattigare eller mindre pålästa människor. Men kunskapsskillnaden kan vi jämna ut genom att sprida kunskapen! Barnvaccinet kostar ungefär 300 kronor per dos, varierar lite mellan olika vaccinationsbyråer och vårdcentraler.

Kan fästingvaccinet ge Parkinson, somnolens och hjärninflammation?

NEJ. Tvärtom mot vad den organiserade vaccinmotståndarsidan vaccin.me hävdar i en då och då spridd artikel på nätet. Det finns inte ett uns sanning bakom vare sig den artikeln eller annat på den sidan. Deras behandling av referenser och fakta får mig att tänka på sången om trollkarlen i Indialand: ”där bodde en trollkarl som trollade så, att åtta blev nitton och nitton blev två. Han trollade så att ett berg kunde bli en fettisdagsbulle med vispgrädde i, och vattnet som rann i en flod ett tu tre, förvandlades till både kaffe och te”. 

I själva verket är det ett mycket säkert och välbeprövat vaccin, med bara svullnad och rodnad runt stickstället som kända biverkningar. 

35 reaktioner på ”Glöm inte fästingvaccin!

 1. Hej! Tack för er blogg! Min stora pojke har fått två doser vaccin, nästa blir i vinter. Är han skyddad för sommarens eventuella fästingbett? Tänkte vaccinera lilla pojken med första dosen nu innan sommaren om det ger något skydd, hur funkar det? Är det någon idé?

  1. Den stora pojken är så skyddad han kan bli för närvarande. Det är en bra idé att börja vaccinera den lilla nu, han får mycket bättre skydd inför sommaren med påbörjad vaccination än helt utan.

   1. Tack så mycket för ditt svar! Ska boka tid för lillebrors vaccination så fort han är frisk från feber och hosta.

 2. Jag läste på en del när jag vaccinerade mig själv mot TBE och då rekommenderade landstinget att inte vaccinera små barn om man inte bodde i ett riskområde. Det anses vi inte göra i göteborg. vad tycker du?

  1. När jag jobbade i Göteborg tog vi aldrig prover för TBE, eftersom Göteborg inte ansågs vara ett riskområde. Jag har hört mig för med kolleger i andra delar av Sverige som inte anses vara riskområden och de instämmer. I Stockholm, där jag jobbar nu, tas mycket mer prover och vi hittar också TBE. Innan någon presenterar en studie där man verkligen provtagit patienter i andra delar av landet vågar inte jag säga att den delen av Sverige är utan risk för TBE.

 3. Hej!
  Tack för en fantastiskt matnyttig blogg!

  Hur är det med fästingvaccin och amning – avråder man från det?

  Mvh

 4. Först, vilken bra blogg detta är!

  Sen ville jag höra om man det är någon risk med att ”massvaccinera” sin 1,5-åring? Vi ska i maj ta vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (enl. det allmänna vaccinationsprogrammet) på BVC men tänkte komplettera med vaccin mot vattkoppor men även fästingvaccinet? Kanske man chockar den lille kroppen med alltför mycket främmande? I vilken ordning är det i så fall bäst att ta dessa sprutor?

  Hälsar och undrar, Christina

  1. Man kan ge alla samma dag. Men om man har gett levande vaccin (mässling, påssjuka, röda hund, vattkoppor) kan det vara bra att vänta tills det ”hunnit verka” dvs 4 veckor innan man ger fästingvaccin. Brukar man säga.

   Det fina med att ha alla vacciner i ett vaccinationsprogram är att man fint kan studera effekt och biverkningar med olika scheman. När man vill komplettera med vacciner utanför programmet går inte det på samma sätt.

   Men vattkoppor och MPR-vaccin ges samtidigt i de länder som har det i sitt vaccinationsprogram och effektmässigt fungerar det bra. Lite ökad risk för feberkramp jämfört med att bara ge MPR dock. Men det är sällsynt och som regel ofarligt (men läskigt!)

 5. Hur är det under barnets första år då? Bör man helt enkelt undvika områden med mycket fästingar (inte helt lätt om man bor i Stockholm)?

 6. @ Cecilia: Vet du några källor för det påståendet som man kan visa BVC? Här i Stockholm är det annars vanligt att BVC avråder från TBE vaccin av ammande. Vi har som de flesta andra nöjt oss med att vaccinera barnen men som långtidsammare blir det ju rätt många år utan något TBE vaccin med graviditeter o amningar på det.

  Hur är det med mammografi och amning för äldre mammor? Är det ”värt” att gå om man fortfarande ammar eller kan man vänta ett par år? (delammar o jobbar så kommer inte kunna amma ur brösten innan, mjölka ur funkar sådär.)

   1. Jag var på VC för att vaccinera min stora (född 2010) förra året, och nekades då vaccin för egen del eftersom jag ammade lilla (född 2013) – trots att jag visade upp info från 1177 om att det skulle gå bra… Jag antar att jag kunde ha provat någon annanstans, men nu fick det vänta tills i år istället – nu är ju lilla stor nog att vaccineras själv också.

 7. Räknas Öland som riskområde? Vi vistas där någon/några veckor per sommar, men bor annars i Dalarna som väl är rätt TBE-fritt. Skulle du vaccinera?

 8. Hej, men om man tagit dos 1-2 och inte 3 för flera år sedan måste man börja om då ? Tack åter för blogg.

 9. På fästing.nu kan man skapa en påminnelse till sig själv (mail, SMS) till om tre eller den år, när det är dags att ta nästa spruta. Bara man inte byter både mailadress och mobilnummer torde detta ju vara en hjälp till oss vatdagsglömska 🙂

 10. Hej. Tack för en underbar blogg, älskar att läsa den. Jag tänkte vaccinera mig själv och min dotter 1.5år. Men eftersom jag är gravid fick jag inte det och dottern rekommenderade de att vänta med till 3års ålder.konstigt eller??

  1. Rekommendationen att vänta till tre års ålder är inte uppdaterad. Att vaccinera sig som gravid rekommenderas som regel inte, enligt någon sorts allmän förskiktighetsprincip för gravida.

 11. Råkar du veta om det är ok att ge TBE-vaccin och Twinrix samtidigt? Intervallen stämmer hyggligt, så det vore praktiskt.

 12. Hej!

  Vaccinerade vårt första barn mot TBE vid ett års ålder efter rekommendation från vår kloka BVC-sköterska. Dock ville vaccinationsbyrån att det skulle gå två månader efter den ordinarie ettårsvaccinationen (den med fem sjukdomar plus pneumokocker) med tanke på levande vaccin. Hon är född på våren och fick därför TBE-vaccinet först på sommaren. Nu upprepar sig historien och vi har en till liten vårblomma som just har fyllt ett. Hur tidigt efter ettårsvaccinet rekommenderar du oss att vaccinera mot TBE? Man vill ju gärna att de ska hinna få lite skydd innan sommaren. Hon har redan haft sin första fästing för i år, för övrigt…

  1. Fast i den ordinarie ettårsvaccinationen finns inte levande vaccin. Så vaccinationscentralen gjorde en tankevurpa. Försök få in båda vaccinationerna före sommaren tycker jag.

 13. Inser att denna kommentar borde varit under denna kategori så här är den igen:
  Hur ser du på tbe vaccination (spruta nr 2) av 2.5 årig som som behandlas med Aerius pga trolig pollenallergi? Han har reagerat tämligen mkt med kliande ögon, näsa samt eksem på kinder och nässelutslag på magen. Kan det vara negativt för vaccinationens del att den ej får full effekt eller rentav farligt för sonen map att han redan är såpass påverkad?
  Tack för superbra stöd i vardagen!

 14. Hej igen!

  Stort tack för ditt svar på min fråga om amning och TBE-vaccin! Undrar om du orkar svara på en fråga till. Min 3,5 månaders helammade flicka fick idag sina första vaccinationssprutor. Bör jag vänta med att själv ta TBE-vaccin på grund av detta? Jag tänker på ifall mitt vaccin går över till henne och skapar en onödig belastning/interaktion. Eller är det långsökt? 🙂

  Mvh

 15. Tillägg: Alltså hon fick sina första sprutor i allmänna vaccinationsprogrammet, inte TBE såklart 🙂

 16. Alltså var det för fyra år sedan nu som rekommendationerna ändrades. Ändå har jag nu på två olika ställen blivit nekad samt avrådd vaccination av min 1-åring. Tillbringar vår till höst i mycket fästingtätt område i Stockholms skärgård. Nu blir det mässlingssprutan nästa vecka så då får jag väl avvakta ytterligare 4 veckor. Men vart ska jag vända mig för att hitta någon som faktiskt godkänner att vaccinera barnet?! Jobbigt nog att få med henne nöjd i bilen, och sedan bara få åka hem igen. Blir till att fortsätta ringa runt bland vaccinationsbyråerna och kräva att de faktiskt lovar att vaccinera den här gången. Hoppas hon hinner få fullgott skydd innan årets första bett. #Blir så frustrerad#

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *