Nu rekommenderas TBE-vaccination från ett års ålder!

I måndags skrev vi om en ny vetenskaplig studie som visar att en stor del av de barn som fått TBE-infektion efter fästingbett får långvariga problem med både huvudvärk, trötthet, arbetsminnesstörningar och sänkt IQ. Vi skrev också om en studie från 2012 som visade att TBE nog kan vara vanligare hos barn än vi tidigare trott.

TBE-vaccination: äntligen rekommendation från ett års ålder!

De TBE-vacciner som finns har länge varit godkända från ett års ålder, men svenska smittskyddsmyndigheten har ansett att det inte varit angeläget att vaccinera förskolebarn, och framför allt inte barn under 3 års ålder. Det har byggt på en (icke vetenskapligt stödd) allmän uppfattning om att förskolebarn inte blir särskilt sjuka i TBE. Tack vare Åsa Fowlers studie vet vi nu bättre. Igår gick Smittskyddsinstitutet ut med en ny rekommendation där TBE vaccination rekommenderas från 1 års ålder för barn i riskområden. Mycket klokt tycker jag! DN och SvD uppmärksammar också detta idag.

För- och nackdelar med vaccin mot TBE

Fördelarna med TBE-vaccinet är att det ger ett mycket bra, nära 100-procentigt, skydd mot TBE-infektion hos dem som följer vaccinationsschemat. Det krävs dock regelbundna påfyllnadsdoser, vart tredje eller vart femte år beroende på ålder, och flera fall av TBE har setts hos äldre vuxna (över 50 år) som fått en eller två doser vaccin men sedan inte fortsatt vaccinera sig.

Vaccin mot TBE består av avdödade hela TBE-virus. Eftersom viruset är avdödat finns ingen risk att få TBE av vaccinet, inte heller för barn med dåligt fungerande immunförsvar. De biverkningar som ses är feber hos 5-6% av de vaccinerade, rodnad och svullnad kring injektionsstället som går över efter något dygn eller två hos ungefär hälften. Inga allvarliga biverkningar är kända för de två vacciner som finns i Sverige (Encepur och FSME-immun). Fördjupad information finns i WHO:s sammanställning här.

Riskområde eller inte?

De flesta fall av TBE i Sverige diagnosticeras i Stockholmsområdet, men det har kommit fler och fler fall i Mälardalen, kring Vättern och Vänern och bortåt Bohuslän. Här kan man se en karta över rapporterade fall i södra Sverige under 2012.

Jag är dock misstänksam. Jag är inte säker på att frånvaron av rapporterade fall beror på frånvaro av TBE i andra regioner än Stockholm. Man måste nämligen misstänka TBE för att provta. Och provtar man inte så diagnosticerar man inte och rapporterar inte. De officiella rekommendationerna är att enbart vaccinera barn och vuxna i riskområden, eller som reser mycket till riskområden. Själv vaccinerade jag mig och min äldsta son redan när vi inte bodde i ett känt ”riskområde”. Säkert vaccin, läbbig sjukdom, för mig vägde vågen tungt över på vaccinationssidan i det här fallet.

36 reaktioner på ”Nu rekommenderas TBE-vaccination från ett års ålder!

 1. Hej!
  Finns det något av de två vaccinen som är mer lämpligt för en liten kille på 1 år?

  Med vänlig hälsning,
  Frida
  Ps: enormt tack för en fantastiskt välskriven och informativ blogg!

 2. I ärlighetens namn var det Mona-Lisas artikel med 5-15-resultaten som först visade på utvecklingsneurologiska avvikelser hos ungarna och som fick SMI på banan… Sedan har Åsa visat det detaljerat och snyggt! 🙂

 3. Jag insåg just att ”Jo, ungarna är vaccinerade…men har de fått alla doser de ska ha…och när är det dags för påfyllnadsdos?” Efter att ha letat som en dåre efter deras TBE-vaccinationskort chansade jag på att Fästingbussen (som vi vaccinerar hos) hade journalfört det hela. Ett telefonsamtal senare hade vi rett ut att tvillingarna fått sina tre grundsprutor och att det är dga för påfyllning NÄSTA år. Puh, tur att man som förälder inte behöver hålla ordning på allt själv…och att hjälp finns att få när man tappat bort de där pyttesmå lapparna med vaccinationsinfo….

  Tack för påminnelsen dr Lina och dr Cecilia!!!:)

 4. Vi som bor i skärgården (Tyresöhalvön) med lantställe dessutom i södra ytterskärgården (Nämdö) ligger i en verklig riskzon som är blodröd av alla TBE positiva kluttar. Med äldsta barnet som nu är 3 år har vi alltså valt att vänta med vaccination, precis som rekommendationerna varit. Dock har BVC bett oss vara uppmärksam på om hon drar på sig fästingar (vissa kroppar är visst mer lockande än andra) för isåfall ska man nog vaccinera ändå. Men varför har rekommendationen varit att vänta om vaccinet är helt ofarligt? Nu ska jag genast ringa BVC och höra när vårdcentralen startar igång TBE vaccinationerna, våran minsta är 1 år så vi kan ju alltså vaccinera båda två samtidigt.

  1. Jag har inte heller förstått varför renommendationen varit att vänta och är glad för att den ändrats. I de flesta (alla?) andra europeiska länder har vaccination rekommenderats från ett år sedan länge.

   1. Jag lät vaccinera min yngsta son några dagar efter ettårsdagen förra sommaren, var ingen som sa något om någon treårsrekommendation. Dock fick han inte vaccineras veckan före med motiveringen att han var under ett år..

 5. Interessant info! Har själv avstått från TBE vaccin eftersom jag varit gravid/ammat de senaste åren och vårt BVC har avrått från att vaccinera även den som ammar. Har valt att vaccinera vår äldsta från 3 år men tycker som lekman att det är jättesvårt att avgöra hurvida man vågar vaccinera en ettåring eller om det är bättre att vänta lite på ett mer moget immunförsvar. Vågar man lita på biverkningsrapportering från de länder som vaccinerat större grupper 1åringar? Vid svininfluensavaccinet tex så har jag för mig att narkolepsirisken skillde sig åt mellan olika länder, därav min frågeställning även om TBE vaccinet är av en annan typ osv. Hur har ni som läkare resonerat där?

 6. Hur gör man då med ett mindre barn än ett år? Vi kommer vara hela sommaren i riskområdet (med dokumenterade TBE fall) men sonen är bara 6 månader… Varför ska de inte vaccineras tidigare? Hur skyddar vi på annat sätt en som snart kryper….

  Stort tack för ert fantastiska bloggande! Såå jordnära och ända vetenskapligt förankrat.

  1. Såvitt jag vet är vaccinet inte testat på mindre barn. Skickar vidare din fråga till några som kan veta mer och återkommer om jag får svar.

   Annars får man väl försöka minska risken för fästingbett så gott man kan. Hellre krypa på ett stort lakan i gräset än direkt i gräset. Kolla efter fästningar vid varje blöjbyte så man kan döda dem innan de biter sig fast.

 7. Hur lång tid efter vaccinationen kan febern dyka upp. Vår 1 åriga dotter vaccinerades för en vecka sen och igår fick hon 39 gradig feber som är kvar idag. Kan det vara från vaccinet?

  1. Feber är en vanlig biverkning av TBE-vaccin hos barn 1-3 år men den brukar komma tidigare, oftast inom de närmaste 1-2 dygnen efter vaccination.

  1. Det vet jag inte, skyddet mäts i regel efter minst två doser, och det är >90% (efter tre doser är skyddet >97%). Immuniteten har då mätts minst 21 dagar efter senaste dosen.

 8. Hej

  Om barnet som skall vaccineras nyligen blivit biten av fästingar ( 2 st). Och då potentiellt blivit smittad av TBE. ( Inga symptom ännu)

  Är det någon fara att vaccinera sig då?

 9. Hej! Vet du om det finns någon skillnad i biverkningar mellan de två tbe vaccinen fsmeoch encepur för barn? Ska man välja det ena fframför det andra?

   1. Tack för en bra blogg! :))
    Om man tagit den ena sorten som första dos, måste man se till att uppföljande doser är samma sort eller spelar det ingen roll?

 10. Hej!
  Nu känner jag mig väldigt orolig över vad jag utsatt sonen för. Gav vaccin dos 2 och 3 dagar senare får han över 40 graders feber som höll i sig i 5 dagar samt samt en svullen lymfkörtel som enda symptom. Crp efter 5 dagar på 180. Besökte barnakuten vid 2 tillfällen. Inga andra källor än virus konstaterades. Efter exakt 5 dagar försvann febern spårlöst. Nu undrar jag dock om detta hade ett samband med vaccinationen? Fick han en variant av hjärnhinneinflammation? Kan man göra en uppföljande undersökning för att få klarhet? Skulle uppskatta ett allmänt råd.

  1. Feber och svullen lymfkörtel låter inte som hjärnhinneinflammation alls. Jag önskar alla som har funderingar kring eventuella biverkningar av vaccin en bedömning hos en kunnig barn- eller infektions- eller allmänspecialist. Var och hur lätt man kan få det varierar beroende på var man bor men en välfungerande vårdcentral är ofta bästa ingången i vården.

 11. Artikeln som visar att TBE hos barn under 18 år kan ge allvarliga restsymtom med påverkan på kognitiva förmågor. Studien innefattar samtliga 66 barn som har utvecklat TBE med symtom från hjärnan i Sverige mellan 2004 och 2008. Barnen hade en genomsnittsålder om 10,8 år. Inget barn yngre än 3 år utvecklade denna form av TBE. 42 av dessa 66 barn kunde följas upp och två tredjedelar av dessa hade då kvarstående symtom tydande på hjärnengagemang. Men är det inte vanskligt att på dessa grunder rekommendera vaccination av 1-2 åringar som vi vet har ett känsligt immunsystem och som i princip aldrig blir sjuka i TBE? Det är bara en undran, varför sådan brådska?

 12. Vi beslutade oss nyligen för att ta tbe vaccinet , hela familjen. Sedan började jag googla på biverkningar och kom bland annat fram till en sida som heter vaccin.me.
  Förstod till viss del att det verkligen inte är bästa källan till information men kunde ändå inte skaka av mig obehagskänslorna efter att ha läst om folks biverkningar, att det ingår cancer framkallande ämnen med mera (för en okunnig låter ändå mycket av det som skrivs som förnuftigt, vetenskapligt och högst troligt).
  När det gäller mig själv är jag inte orolig, men när det kommer till barnen har jag svårt att koppla bort känslorna från logiken. Började överväga att välja att inte vaccinera, att risken för att få tbe ändå är liten och risken för biverkningar av vaccinet långt värre.

  Nu har jag läst på din blogg och känner mig mycket mer trygg med att vaccinera. Så skönt att höra på förnuftets trygga röst!
  Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *