Vaccin mot vattkoppor – fördelar och nackdelar

I kommentarerna till inlägget om vattkoppor var det många av er som önskade ett inlägg om vaccin mot vattkoppor, så varsågoda:

Vaccin mot vattkoppor ingår inte i det svenska allmänna vaccinationsprogrammet (de vacciner som staten bekostar och som erbjuds på BVC till alla barn, eller för tuberkulosvaccinet och hepatit B-vaccinet, till barn i särskilda riskgrupper).  Det ingår däremot i andra länders allmänna vaccinationsprogam, USA har vaccinerat mot vattkoppor sedan 1995, först med en dos, och sedan 2006 med två doser.

Vaccin mot vattkoppor skyddar amerikanska barn väl

I USA uppskattar man att ungefär 4 miljoner personer varje år fick vattkoppor innan vaccinationen infördes, 10 000 sjukhusvårdades och 100 personer dog. Under den tid man gav en dos vaccin minskade vattkoppsfallen med 90%, sjukhusvårdade fall med 88% och dödsfallen med mer än 65%.

Eftersom vattkoppor fortsatte att spridas hos barn vaccinerade med en dos vaccin började man ge två doser vaccin 2006. Vattkoppsfallen minskade i två studerade områden av USA med mellan 65 och 76% under åren 2006-2010. Av de sjukhusvårdade vattkoppsfallen i den här studien var ingen vaccinerad.

Skyddar vaccinet mot bältros? 

Som ni kanske minns orsakas bältros av vattkoppsvirus, som vilat i nervcellsknutor och återaktiveras när immunförsvaret mot vattkoppor någon gång i livet blir för svagt. Vattkoppsvaccinet är ett levande försvagat vaccin, som precis som vattkoppsvirus lägger sig och vilar i nervcellsknutor.

Vattkoppsvaccinviruset kan alltså orsaka bältros, men gör det mycket mer sällan än det vilda vattkoppsviruset.

Men för människor som redan har vilt vattkoppsvirus i kroppen (de allra flesta av oss), så är det troligen bra att barnen inte vaccineras. Det är nämligen så att varje gång vi träffar på vattkoppsvirus genom att träffa något barn med vattkoppor så aktiverar det vårt immunsvar mot vattkoppor och minskar risken för bältros. Hängde ni med?

Den vaccinerade har (åtminstone i unga år) mindre risk för bältros än den ovaccinerade, men vaccination av alla barn ökar teoretiskt sett risken för att personer som redan haft vattkoppor ska få bältros. Det finns dock flera studier kring om det här verkligen har skett i vaccinerade befolkningar som kommit till olika slutsatser. Vissa menar att man absolut sett en ökning i bältros hos äldre relaterad till barnvaccination, andra menar att den ökningen började innan man började vaccinera och inte är ett resultat av vaccination.

Finns inte vaccin mot bältros då? 

Jo, det är vattkoppsvaccinet i högre dos. Det är ganska nytt och måttligt effektivt, och vilken plats det kommer att få i vården får nog framtiden avgöra.

Allmän vaccination mot vattkoppor skyddar de svagaste mot svår sjukdom

Så är det otvetydigt. De svagaste patienterna, med allra sämst immunförsvar, som löper stor risk att dö av vattkoppssjukdom, och som inte själva kan bli vaccinerade, de skulle bli skyddade genom flockimmunitet av en allmän vaccination mot vattkoppor. De blir redan det i exempelvis USA.

Om många men inte alla barn vaccineras mot vattkoppor kanske fler vuxna blir sjuka

Det sägs allmänt att barn får så lindriga vattkoppor medan vuxna alltid blir sjukare. Jag vet inte jag. Jag tvivlar inte på att vuxna kan bli svårt sjuka i vattkoppor, absolut inte, men jag ser många barn som blir svårt sjuka i vattkoppor också. Och de flesta sjukhusvårdade för vattkoppor i Sverige är antingen små barn eller mycket gamla (de gamla vårdas framförallt för bältros). Och de få dödsfallen vi har drabbar ibland barn.

En risk med att vaccinera många, säg 40-60%, barn, men inte alla mot vattkoppor är att risken för att ett barn går igenom barndomen utan att få vattkoppor ökar. Då skulle vi (också teoretiskt sett) kunna få flera som får sin vattkoppssjukdom först i vuxen ålder, och om det då stämmer att de blir sjukare (vilket väldigt många säger, men jag har inte sett några bra jämförande studier faktiskt) så vore det en nackdel. Procentsatsen här är helt tagen ur luften och i de artiklar som diskuterar en sådan här risk är man tydlig med att ingen vet hur stor eller liten vaccinationsandelen borde vara för att man skulle löpa den här risken.

Vilka biverkningar finns med vattkoppsvaccin för det enskilda barnet som får vaccinet? 

OK. Massa teoretiska nackdelar för andra människor om man vaccinerar barn mot vattkoppor. Men för det enskilda barnet då? Som med alla levande vaccin så kan man få en minisjukdom 2-3 veckor efter sprutan. Några enstaka vattkoppor, kanske en släng feber. I mycket sällsynta fall har man sett en svår vattkoppssjukdom på grund av vaccinet, och då hos barn med nedsatt immunförsvar, (t ex på grund av en akut leukemi) men där det inte varit känt.

Ont, rött och lite svullet där man stuckit dygnet efter vaccination är också vanligt.

Sammanfattningsvis: 

För ett immunfriskt barn innebär vaccination med två doser vattkoppsvaccin ett stort skydd mot vattkoppssjukdom, och ett i princip fullständigt skydd mot svår vattkoppssjukdom. Barnet får, åtminstone under uppväxten, mindre risk för bältros. Vi vet inte idag om påfyllnadsdoser av vaccin i vuxen ålder kommer att behövas. Vanliga biverkningar är ont vid stickstället och enstaka vattkoppor 2-3 veckor efter vaccination.

Vaccinet rekommenderas till barn med sjukdomar där man senare löper risk att sätta in immunhämmande behandling, förutsatt att de inte haft vattkoppor. Det rekommenderas ibland till syskon till barn med kraftigt nedsatt immunförsvar. Även tonåringar som inte haft vattkoppor brukar ofta rekommenderas vaccin. Men ingen av dessa rekommendationer är att likställa med ett vaccinationsprogram. Vaccin mot vattkoppor kan man köpa på vaccinationscentral.

Allmän vaccination mot vattkoppor är infört i många länder, men Sverige väntar än så länge.

Läs mer: amerikanska folkhälsomyndigheten CDC om vattkoppsvaccin

23 reaktioner på ”Vaccin mot vattkoppor – fördelar och nackdelar

 1. Tack för bra inlägg. Funderar starkt på att vaccinera vår unge. Jobbar själv på infektionsklinik som Ssk och tror nog generellt barn och vuxna blir ”lika” sjuka (då pratar jag om dem som inte behöver vård) men att vuxna är mer ömkliga och kan också berätta om sin vattkoppserfarenhet vilket små barn inte kan. Kanske är det en anledning till hörsägen att vuxna blir sjukare. Nu har jag ändå två frågor trots ditt mkt informativa inlägg. Hur länge är man immun? Jag tänker att om vår dotter bli vaccinerad, växer upp och vill skaffa barn hur tänker man då? Jag har för mig att det inte är så bra att få vattkoppor när man är gravid. Om immuniteten inte är livslång dvs. Usch vad rörigt det här blev. Hoppas du förstår min tankegång.

  1. Mycket bra fråga. Som jag förstår det har man inte så lång uppföljning på tvådosvaccination att man säkert kan svara på din fråga. Alltså man vet inte hur länge skyddet varar och om man behöver påfyllnadsdoser.

   Precis som du säger är vattkoppor under graviditet väl värt att undvika, både för mamma och foster.

 2. Vi har vaccinerat båda våra barn, när yngste sonen fick sin andra dos härom dagen berättade mun man hur ssk hade stuckit och jag blev lite fundersam, det lät som om hon lagt injektionen intramuskulärt istället för subkutant, kan det finnas någon risk med det? Huruvida den lades fel el inte lär vi aldrig få reda på men jag kan inte riktigt släppa tanken… Tack för en superb blogg!

 3. Tusen tack för ett superbra inlägg och bloggen rekommenderar jag till alla jag känner!

  Vår dotter är 10 månader och förra veckan var vi på läkarundersökning på BVC. Jag frågade då om detta vaccin (utifrån ditt första inlägg) och läkarens svar var: ”Sånt gör vi inte här!” Och hen menade att det var väldigt dyrt och att det inte fanns någon garanti för att det funkade. Hen visste dock inte vad ”väldigt dyrt” var och jag kände mig lite idiotförklarad. Vart vänder vi oss om vi vill vaccinera vår dotter eller i alla fall rådgöra med en läkare?

  Återigen tusen tack för en superbra blogg!

  Mvh Ulrika

  1. Nä, de flesta BVC vaccinerar bara i allmänna vaccinationsprogrammet. Vilket jag tycker är bra faktiskt. Men resevaccinationsbyråer eller vårdcentraler kan ge andra vaccin, fast vårdcentralerna har dem ofta inte hemma.

 4. Tack för jättebra inlägg! Jag lyssnade på Studio Ett den 28 juni, där smittskyddsläkare Åke Örtqvist uppmanade till försiktighet. Hans argument var att risken med att vaccinera sitt barn i ett land där de flesta inte är vaccinerade (till skillnad från USA) är att vi inte vet hur länge vaccinet har effekt, och att man då kan få vattkoppor i högre ålder eftersom viruset finns överallt i samhället. Vad tror du om det? Och en annan fråga: brukar barnläkare vaccinera sina egna barn mot vattkoppor?

  1. Fråga nr 1: jag tycker Åke är klok men är inte säker på att han har rätt i att den vaccinerade riskerar vattkoppor som äldre. Kan lika gärna bli så att man boostar sitt försvar genom att träffa på vilda vattkopppor.

   Några av mina barnläkarkolleger har vaccinerat barnen mot vattkoppor, andra inte. Till skillnad från vaccinerna i allmänna vaccinationsprogrammet: vet inget vi barnläkare eller blivande dito är så noga med som att våra egna barn är fullvaccinerade med grundvaccinationerna. Och här i Sthlm är kollegerna extremt noga med TBE-vaccin för egna barn också.

 5. Hejsan.

  Tack för inlägget. Om barnet får en släng av mini-vattkoppar efter vaccination. Är det smittsamt då? Ska barnen vara hemma från förskolan?

  Ha en fin vecka!

  1. Nej, inte smittsamt. Men man ska undvika personer med mycket dåligt immunförsvar (inklusive barnsjukhus) eftersom det KAN vara vanliga vattkoppor som barnet råkat få samtidigt.

 6. Många jag känner tjatar att jag med flit skall smitta min treåring med vattenkoppor enligt tradition. Jag vill dock inte det. Vad tycker du om detta?

 7. Vi har vaccinerat våra barn men bara med en dos. Vaccinering är gjord kring 15-18 månader och när det första fick var det fortfarande oklart om det skulle vara en eller två, sedan gjorde vi samma sak med nästa barn. Jag hittar ingenting om när man ska fylla på – vet du möjligen vad som har diskuterats? Funderar också på vad som händer om de en dag blir gravida. Ena barnet fick troligen bältros ett tag efter sin vaccination (flera barnläkare tittade, men oklar diagnos). Om man fått bältros efter vaccination, är man mer benägen att få det vid framtida infektioner i barndomen?

  Tack för en strålande informativ blogg!

  1. Jag skulle nog ge en till dos. Finns mig veterligen inga riktlinjer om när, när man bara fått en dos till att börja med. Så nu kanske.

   1. Tack för svar! Har du möjligen någon uppfattning om detta också: Om man fått bältros snabbt efter vacccinationen och alltså har det aktivt i en nervknuta, är man benägen att få bältros flera gånger eller kan det vara så det somnar till ett tag? Det verkar ju trots allt väldigt ovanligt att få bältros som barn.

    Tusen tack för svar!

 8. Övervägde att vaccinera sonen mot vattkoppor, men det blev aldrig av och när sonen väl fick vattkoppor var det ganska lindrigt.
  Min sambo fick vattkoppor när han var 20 år (frisk och vältränad), han blev väldigt sjuk och inläggning på infektionsklinik övervägdes.

 9. Här i Colombia ingår vattkoppsvaccin i det allmänna vaccinationsprogrammet, så vår son är vaccinerad. Även rotavirus ingår. Och gula febern, men det är ju inte så aktuellt i Sverige.

  Men jag tycker att det verkar som att svenska vaccinationsprogrammet har lite ”dålig täckning”, att det är många vaccin som utelämnas?

 10. Jag fick lägga MÅNGA timmar på att hitta någon som ville vattkoppsvaccinera min dotter (2 år 7 månader). Vårdcentralen hänvisade till vaccinationsmottagningarna, de 4-5 sådana jag kontaktade i vår stad och grannstäderna slog närmast chockat ifrån sig; de vattkoppsvaccinerar bara vuxna (i vissa fall barn från 10 år) och hänvisade till vårdcentralen… Till slut hittade jag ett BVC i Göteborg, tio mil bort, som gärna tog emot oss, och som tyckte att det var självklart att jag skulle vattkoppsvaccinera. Märkligt att det kan vara så enorm skillnad inom samma vårdregion…

 11. Jag fick lägga MÅNGA timmar på att hitta någon som ville vattkoppsvaccinera min dotter (2 år 7 månader). Vårdcentralen hänvisade till vaccinationsmottagningarna, de 4-5 sådana jag kontaktade i vår stad och grannstäderna slog närmast chockat ifrån sig; de vattkoppsvaccinerar bara vuxna (i vissa fall barn från 10 år) och hänvisade till vårdcentralen… Moment 22. Till slut hittade jag ett BVC i Göteborg, tio mil bort, som gärna tog emot oss, och som tyckte att det var självklart att jag skulle vattkoppsvaccinera. Märkligt att det kan vara så enorm skillnad inom samma vårdregion.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *