Vad är MRSA egentligen?

Vi fick en fråga om vad MRSA är egentligen från en mamma till en extremprematur som läkarna konstaterat MRSA hos.

Hej!

Grattis till bebisen! Det är tufft att få en extremprematur och inte blir det lättare med sådana besked. Be din bebis läkare om svar på dina frågor, det är alltid bra med dialog mellan förälder och doktor. Men jag skriver lite om vad MRSA är med hopp om att det hjälper.

Vi har alla bakterier på huden. I mammas mage, så länge vattnet inte har gått, har vi det inte. När vi kommer ut behöver huden befolkas (koloniseras) av hudbakterier (och tarmen av tarmbakterier). Bakterierna kommer från andra människors (föräldrar, vårdpersonal) hud. De flyger inte i luften utan överförs via beröring.

Stafylokocker är en vanlig hudbakterie som inte gör någon skada hos de flesta av oss och då inte heller behandlas, inte hos extremprematurer heller. Men ibland ger den infektion. Hudinfektioner visar sig som röda, varma, svullna delar av huden. Hos extremprematurer på sjukhus som har plastslangar in i blodkärl finns en möjlighet att bakterierna kryper på plastslangen in i blodet. Det märks genom att bebisen får mer andningsuppehåll, blir slappare, kanske (inte alltid!) får feber eller svårt att hålla temperaturen eller blodtryck. Blodprov hjälper till för att bestämma om det är en infektion i blodet eller inte.

Först när bebisen får en infektion blir MRSA ett problem för den enskilda bebisen. MRSA är nämligen stafylokocker som inte kan bekämpas med flera av våra vanligaste antibiotika. Ofta finns dock något antibiotika som fungerar, fråga din bebis doktor hur det är med just din bebis bakterier.

Att inte ha plastslangar i blodet (katetrar) en timme längre än nödvändigt är en bra förebyggande åtgärd. Men hos många bebisar behövs det för mat och mediciner.

Dela med dig!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Läs mer av Doktor Cecilia i Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund
I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *