Varför ger vi kåvepenin till barn när det smakar så äckligt?

Den frågan får jag ofta från föräldrar på barnakuten och har även fått här i bloggen. För att kunna svara på den behöver jag berätta lite om antibiotika (läkemedel mot bakterieinfektioner). Fördelen med antibiotika är att de är direkt livräddande vid svåra infektioner (blodförgiftning, hjärnhinneinfektion). De  skyddar mot komplikationer av vissa infektioner (t ex vid streptokockhalsfluss) och förkortar sjukdomstiden vid vissa andra.

Olika antibiotika till olika bakterier

Olika antibiotikasorter är verksamma mot olika bakterier. Ibland väljer vi antibiotika efter ett bakterieodlingssvar där man har testat vilka antibiotika som är verksamma mot just den bakterie som orsakar en infektion hos ett barn. Det tar något dygn eller två att få odlingssvar så oftast får vi ge antibiotika utifrån vad vi vet om vilka bakterier som brukar orsaka en viss infektion, och vilka antibiotika som brukar fungera.

”Smala” och ”breda” antibiotika

Det finns ”smala” antibiotikasorter som bara är effektiva mot ett fåtal bakteriesorter och ”breda” som är effektiva mot många bakteriesorter. Ju allvarligare infektion, ju skörare patient och ju oklarare det är vilken bakterie som orsakat infektionen, desto bredare antibiotika väljer vi. Problemet med många ”breda” antibiotikasorter är att bakterier utvecklar resistens mot dem, de blir alltså verkningslösa mot vissa bakterier.

Kåvepenin – perfekt vid de flesta luftvägsinfektioner

Kåvepenin är ett smalt antibiotika, som har snabb och kraftfull effekt mot de vanligaste och farligaste luftvägsbakterierna. När man behandlar en öroninflammation är det absolut viktigaste att ha effekt mot streptokocker, som är vanliga luftvägsbakterier som kan ge allvarliga öroninflammationer, blodförgiftningar, lunginflammationer och halsinfektioner. Kåvepenin är supereffektivt mot streptokocker, det finns inget bättre! Andra bakterier som Hemofilus influenzae och Moraxella catharralis kan också orsaka öroninflammationer, men de är inte alls lika aggressiva och orsakar i regel inte några komplikationer hos i övrigt friska barn. Därför prioriterar man kraftfull effekt mot streptokocker, förstår ni?

Kåvepenin är också fördelaktigt ur resistenssynpunkt, det är inte lika stor risk att barnet får en tillväxt av resistenta bakterier efter en Kåvepeninbehandling som efter behandling med andra bredare antibiotika.

Välsmakande antibiotika sämre ur resistenssynpunkt

Mer välsmakande antibiotika, som Amimox, Spektramox, Cedax, Cefadroxil etc är mer eller mindre ”breda”, inte lika kraftfulla mot streptokocker och driver resistensutveckling i betydligt högre utsträckning än Kåvepenin.

Det är bra om man kan avstå från antibiotika!

Nästa gång ditt barn blir föreslaget en antibiotikabehandling, fråga läkaren hur viktigt det egentligen är. Vad är riskerna om man avstår? Kan man vänta ett par dagar och se om barnet klarar av infektionen utan antibiotika? I många fall (men inte alla) kan man slippa ta den äckliga medicinen bara man är vaksam på hur barnet mår och söker vårdcentralen igen vid försämring. Men kom alltid överens om det med läkaren! Och har barnet börjat en antibiotikakur, fullfölj den för att inte riskera återfall i infektionen eller riskera resistensutveckling.

Här finns länk till ett tidigare inlägg med tips om hur man ska få i barnet medicin. Stalltipset är: tabletter om det går!

 

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Läs mer av Doktor Cecilia i Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund
I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

14 reaktioner på ”Varför ger vi kåvepenin till barn när det smakar så äckligt?

 1. Ja, låter som om det bara lite äckligt, men det är helt omöjligt att ge till min 19 månaders son, han får kväljningar vid första droppen och spyr upp hela maginnehållet vid 1ml. Vad ska man göra? Går det att krossa tablettformen eller nått liknande? Kommer iaf åka in till vårdcentralen imorgon med flaskan och be dom om hjälp.

  1. Lösningen vart Amimox, för se hur det blir, men smakar jordgubbsmilkshake jämfört med kåvepenin. Grabben har redan tagit 2 doser med sked istället för ”tvångssprutan”.

 2. Jag undrar om det inte går att behålla den verksamma delen av kåvepenin och samtidigt tillsätta något som neutraliserar eller ersätter smaken. T.ex. något jordgubbsextrakt eller kanske lakritssmak. Dvs det kommer fortfarande vara kåvepenin, men smaka piggelin eller nått annat smaskigt. Det finns ju liten risk att målgruppen (små barn som inte går att övertala att äta äcklig medicin) kommer över och halsar en flaska.

 3. Hej Cecilia, hittade hit genom din skrivelse om vaccinationer. Intressant läsning!
  En fråga; Tar Kåvepenin och Spektramox samma bakterier? Har en 3 årig dotter med Cystisk Fibros som pendlar mellan Heracillin, Bactrim och Spektramox. Står alltid på Heracillin, i förebyggande syfte, och byter till Spektra eller Bactrim när hon behöver. Skulle Kåvepenin kunna var ett alternativ? Lät intressant ur resistenssynpunkt. Kan naturligtvis ställa frågan till cf-teamet, men det vore intressant att höra dina synpunkter. Tack på förhand.

  1. Nej, Spektramox tar mycket fler bakterier, och fler som är relevanta för cf-barn. Det är just för att cf-barn och andra som behöver mycket antibiotika ska kunna fortsätta ha tillgång till effektiva antibiotika som det är viktigt att grundfriska barn får så lite och så smala antibiotikasorter som möjligt.

 4. Vi har varit väldigt förskonade från antibiotikabehandlingar, men det krävdes bara en jobbig öroninflammation på sonen (som under en hel vinter felbehandlats för sin förkylningsastma – med diverse flytande hostmediciner…) för att jag skulle känna samma hopplöshet inför att få i barnet medicin, som jag under åratal har hört vänner och bekanta beklaga sig över.

  Jag har då en fråga:

  Kåvepenin finns, förutom i tablett och ”vanlig” flytande form, som orala droppar. Med, vad jag kan förstå, högre koncentrat av det verksamma ämnet. Vilket innebär, i milliliter, mindre att svälja för barnet.

  Varför skriver man inte ut det istället?

  1. Länken/källan finns inte längre. Jag undrar också varför man inte kan ge starkare mer koncentrerad kåvepenin? Sist fick min lilla 1½ åring 6 ml Kåvepenin vi skulle tvinga i henne. Tog en evighet varje gång.

 5. Hej Cecilia, vad roligt att du börjat blogga, jag läser dina klocka ord med stort intresse! Ett önskeinlägg är dina tankar om att medvetet utsätta sina barn för vattenkoppsmitta. Är det en bra eller tveksam idé?

  Ha en fortsatt skön helg, hoppas solen skiner på er i Stockholm också! /Lena

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *