Varför ska läkare gå i Pride-paraden?

I senaste Läkartidningen fanns en insändare från en doktor som är verksamhetschef på en kristen vårdcentral i Göteborg. Hon är kritisk till att Läkarförbundet deltog i Pride-paraden. Läkarförbundets ordförande Marie Wedin skrev ett utmärkt och rakryggat svar om att det är ett sätt att visa att Läkarförbundet arbetar för en arbetsplats utan diskriminering.

Jag kan se ännu fler anledningar till att jag är stolt över att mitt fackförbund deltog i Prideparaden. Läkarkåren och vården har en historia av att som en del av den maktbärande gruppen i Sverige ha deltagit i statens förtryck av människor med annan sexuell och relationell praktik än den heterosexuella.

Vi har fram tills alldeles nyss tvångssteriliserat transpersoner.

Vi har fram till 1979 sjukförklarat homosexuella.

Vi har inom psykiatrin behandlat många homosexuella, bisexuella och transpersoner mycket illa och utan förståelse för deras situation och behov.

Vi får fortfarande idag många människor som lever eller har sex med någon av samma kön, eller några av olika kön, eller som själva vill byta kön, eller som har gjort det, att känna sig osäkra och dra sig för att söka vår hjälp. Många är rädda för vilket bemötande de ska få om de behöver berätta för sin läkare om sin sexuella läggning, könsidentifiering eller om de har annorlunda könsuttryck.

Att Läkarförbundet deltar i Prideparaden är ett starkt och viktigt ställningstagande för ett arbete där fler och fler patienter som identifierar sig som HBTQ eller närliggande grupper ska känna sig trygga i mötet med vården.

En insändare som den ovan nämnda förstör det arbetet väldigt mycket. Det gör mig arg och bedrövad. Det går att vara kristen på väldigt många olika sätt. Det finns många kristna som ser det som en kristen kärnuppgift att behandla alla, oavsett sexuell läggning, så att de känner sig trygga, älskade av Gud och medmänniskan, och välmående.

Insändarskribenten undrar också varför Läkarförbundet ska engagera sig i just HBTQ-frågan, och om de också kan gå med i Ja till livets demonstrationer.

Svaret är enkelt: det handlar om mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna är en utmärkt utgångspunkt i etiska frågor och många kristna anser att de står i perfekt samklang med Jesu budskap. Lika levnadsvillkor oavsett sexuell läggning könsidentitet eller könsuttryck är en mänsklig rättighet. Pride är en manifestation för mänskliga rättigheter och därför är det angeläget att Läkarförbundet medverkar just där.

Avslutningsvis ett lästips för er som träffar familjer i ert arbete, för att alla familjer, oavsett hur de ser ut och vilka kön föräldrarna har, ska känna sig välkomna: att bemöta regnbågsfamiljer.

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

8 reaktioner på ”Varför ska läkare gå i Pride-paraden?

 1. Insändarskribenten är verksamhetschef på just den vårdcentral där jag varit listad senaste året. Jag har nu valt att lista om mig då jag inte kände mig bekväm med att vara patient där längre. Funderar nu på om HBT-certifiering av vårdcentralen där jag arbetar är något som skulle rymmas inom ramen för det förbättringsarbete jag ska göra som utbildningsläkare.

  1. Det låter väl som ett utmärkt förbättringsarbete! Hör med din ST-studierektor som vid osäkerhet kan ringa Socialstyrelsen för förhandsbesked.

 2. Eftersom en del på ett närmast fördomsfullt vis har misstolkat och läst in åsikter i mitt öppna brev till slf i Läkartidningen, vill jag göra detta mycket tydligt:
  Jag har den absoluta övertygelsen att alla människor har samma oskattbara värde med tillhörande mänskliga rättigheter och att ingen skall diskrimineras eller på annat vis behandlas illa på sin arbetsplats, eller i samhället i övrigt. Det gäller inte bara oavsett läggning, kön, etnicitet, ålder, religion, utan även oavsett livsstil! På min arbetsplats har vi på samma sätt ett tydligt fokus på att bemöta alla patienter med respekt och värdighet.
  Ett fackförbund bör dock hålla sig till sina fackliga uppgifter och av respekt för sina medlemmars olika ståndpunkter i diverse olika frågor inte gå med i till exempel Pride-paraden och på så sätt associera sig med festivalens breda flora av olika utbud, där säkert en hel del homosexuella också tar avstånd från en del yttringar. På samma sätt förväntar jag mig att Läkarförbundet av respekt för de som inte delar mina och andras åsikter och särintressen inte skall gå med i opinionsbildande demonstrationer som stöttar allt som i det sammanhanget lyfts fram.

  Annika Landgren
  Verksamhetschef, specialist i allmänmedicin
  JohannesVården – vårdcentral och BVC

  1. Bästa Annika!

   Tack för din kommentar. Det gläder mig att höra att vi är överens om att alla människors lika värde och rätt till lika villkor oavsett kön, sexualitet, könsidentitet eller könsuttryck.

   För mig och många kolleger är Läkarförbundets deltagande i Prideparaden en manifestation av just detta. Många andra fackförbund, politiska partier och även myndigheter deltar också. Vi läkare var inte först. Närmare sist på tåget.

   Precis vad i Stockholm Pride är det förresten du är kritisk mot?

   Vänliga hälsningar

   Cecilia

  2. Nej, Annika Landgren, ”en hel del” homosexuella tar inte avstånd från Pride. Om du har stöd för ett sådant påstående får du gärna visa på en källa. Det är vår festival, av oss, för oss och utan den och annan politisk aktivism så hade vi inte haft de mänskliga rättigheter du idag så självklart tillskriver oss.

   1. Givetvis finns det HBTQ personer som inte gillar Pride. Det finns HBTQ personer som röstar på SD, gillar pölsa och t.o.m dragspelsmusik. HBTQ personer är en mix av människor och åsikter som i alla andra ”grupper”.
    Hur stor denna är i detta fall, som har en negativ syn på Pride, vet varken du eller jag. Men jag tror SJÄLV den är ungeför 50/50.

 3. Av respekt för sina medlemmars olika ståndpunkter skriver du… Vad menar du då? Menar du verkligen som jag uppfattar det, att om vissa inom läkarförbundet inte alls är för att hbt personer ska ha lika rätt att leva utan att bli pekad finger mot så ska vi böja oss och ha någon slags förståelse för det? Vad är det för dumheter undrar jag. Vilka fler områden gäller detta tycker du? Ska läkarförbundet heller inte ställa sig mot rasism för att det finns rasister inom förbundet? Eller jämställdhet i övrigt, kvinnors rätt till lika lön etc? Eller är du bara upprörd över all hud som exponeras här och där i pridetåget? Hoppas det…
  Personligen gör detta mig mer vänligt inställd till mitt fackförbund. Jag kommer nog känna mig lite mer nöjd nästa gång jag ska betala avgiften…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *