Varför vaccinera småbarn mot röda hund egentligen?

Vi vaccinerar ju mot röda hund i Sverige och stora delar av världen med målet att utrota det förskräckliga tillstånd som uppkommer hos barn efter att mamman fått röda hund under graviditet. Lina har skrivit om hur de röda hund-skadade barnen mår tidigare, i korthet blir en stor andel mycket svårt hjärnskadade.

Kan man inte bara vaccinera blivande mammor?

Det är ju en väldigt logisk tanke. Om alla blivande mammor vaccineras kommer väl ingen att kunna bli smittad av röda hund? Det var precis så svenska staten tänkte när vaccination mot röda hund infördes för 12-åriga flickor (och kvinnor som fött barn och inte hade skyddande antikroppar mot röda hund) 1974. rubellavaccination

Titta nu noga på den här suddiga bilden som jag klippt ur Socialstyrelsens utmärkta publikation ”Vaccination av barn”. Vad hände med röda hund-epidemierna med den vaccinationspolicyn? Ingenting! Vi fick en röda hund-epidemi 1978-1980 som drabbade lika många som tidigare drabbats. Det föddes många barn med röda-hund-skador, och många sena aborter gjordes på grund av att mamman märkt av sin röda hund-infektion och inte ville föda och ta hand om ett mycket svårt skadat barn.

Vaccin till alla fungerar!

1982 införde Sverige som ett av de första länderna i världen, kombinationsvaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund i sitt allmänna vaccinationsprogram. Alla barn erbjuds en första dos vid 18 månaders ålder, och de allra allra flesta föräldrar tackar ja. Det näst senaste röda hund-skadade barnet i Sverige föddes 1985. Ett röda hund-skadat barn föddes 2011, av en ovaccinerad mamma som smittats under en utlandsresa.

Under 2000-talet (förutom 2012) förekom bara enstaka, utlandssmittade röda hund-fall i Sverige. 2011 rapporterades fyra fall av röda hund i Sverige, två smittade utomlands och två i Sverige.

Nu finns röda hund i Sverige igen

I Ytterjärna utanför Södertälje bor en stor grupp antroposofer. Antroposofin är en livsåskådning som har en egen syn på medicin och infektioner. Det antroposofiska synsättet liknar i mångt och mycket homeopatin och man använder, liksom homeopater extremt små mängder av ämnen (bly, myrsyra bland annat) som som mediciner.

Antroposoferna tycker att infektioner är av godo för själens utveckling. Mässling intar en särställning, men även naturlig röda hund-infektion anses önskvärd. Därför vaccinerar inte övertygade antroposofer sina barn, vilket märks på att Ytterjärna har den lägsta vaccinationstäckningen för mässling, påssjuka och röda hund i hela Sverige.

Under 2012 spreds både mässling och röda hund bland de ovaccinerade barnen i Ytterjärna. En man som rest i centraleuropa spred röda hund till 49 människor i omgivningen, tack och lov inte till någon ovaccinerad gravid vad vi vet. Enligt en artikel i ETC skedde smittspridningen med mening.

Varför fungerar det inte att ge vaccin bara till unga kvinnor?

Troligen för att vaccinet inte är tillräckligt bra. Vaccinet ger lägre antikroppsnivåer, och troligen sämre skydd, än genomgången infektion. Även efter genomgången infektion kan man få röda hund igen, även om färre foster till drabbade gravida då riskerar skador. Vi vet att några inte får skydd av vaccinet, och uppenbarligen är de så många att de ofödda barnen inte skyddas genom att bara vaccinera de blivande mammorna. Däremot är vaccinet tillräckligt bra för att skapa flockimmunitet, vilket både svenska och internationella erfarenheter visar.

Vi kan utrota röda hund, men då måste vi hjälpas åt!

Jag är tacksam att ni vaccinerade er!

Inget av mina barn har fötts med röda hund-skador. Jag är så tacksam för det. Jag är vaccinerad, men hur kan jag veta om jag skyddade mina barn genom mina egenproducerade antikroppar och antirödahund-T-celler, eller om mina barn blev skyddade genom att jag inte utsattes för röda hund eftersom alla jag träffade var vaccinerade? För säkerhets skull säger jag:

Tack för hjälpen alla vänner och ovänner, kända och okända, tack för att ni skyddade mina barn mot röda hund!

Och ni som funderar på att låta bli att vaccinera era barn, fundera gärna en gång till. Om fördelar och nackdelar och effekter och biverkningar av vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund (MMR-vaccin) kan ni läsa i ett tidigare inlägg. Ställ gärna frågor här om det är något mer ni undrar över! Nu ska inte jag ha fler barn, men jag skulle vara otroligt glad om jag slipper möta nyfödda barn med röda hund-skador under mina kommande år som barnläkare.

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

24 reaktioner på ”Varför vaccinera småbarn mot röda hund egentligen?

 1. Som barn till en vaccinvägrande mamma och numera en ovaccinerad vuxen, borde man vaccinera sig? Mot vad i så fall?

  När jag var gravid visade blodprovet immunitet mot rubella trots att jag aldrig blivit vaccinerad.

  1. Hej Helena!
   Du hade sannolikt rubella som barn så det har du bra skydd emot. Gå till en vaccinationsbyrå för rådgivning, men om du hade gått till mig som läkare skulle jag rekommenderat dig vaccination mot difteri, stelkramp, polio, hepatit B och mässling. Om du har kroniska sjukdomar kanske även mot pneumokocker. Beroende på din sexualhistoria kan det vara aktuellt med HPV-vaccin, men det behöver du ju inte flasha med på internet 😉

  2. Hej Helena!
   Du hade sannolikt rubella som barn så det har du bra skydd emot. Gå till en vaccinationsbyrå för rådgivning, men om du hade gått till mig som läkare skulle jag rekommenderat dig vaccination mot difteri, kikhosta, stelkramp, polio, hepatit B och mässling. Om du har kroniska sjukdomar kanske även mot pneumokocker. Beroende på din sexualhistoria kan det vara aktuellt med HPV-vaccin, men det behöver du ju inte flasha med på internet 😉

 2. Som många andra skriver här så hade inte jag heller något skydd mot röda hund när detta testades i början av graviditeten, trots vaccinering som barn. Av flera barnmorskor fick jag höra att det antalet ”oskyddade” ökat och speciellt bland 80-talister. Finns det siffror på att detta stämmer och i så fall varför? Jag har fått höra flera olika förklaringar, det som lät vettigast tycker jag var att vaccinationerna hade en annan intervall.

  Och varför rekommenderas det inte att kolla vaccinationsstatus för de som planerar att bli gravida? När en redan är gravid känns det mest stressande att veta, det enda som en kan göra är väl att undvika att resa till ställen där flockimmuniteten är låg, som tex Järna. Kanske kan jag innan vi planerar nästa barn fråga om blodprov för att se om vaccinationen bet denna gång och få nytt vaccin vid behov.
  Så jag instämmer, tack till alla som vaccinerar sina barn!

  1. Ja. Be om nytt blodprov innan nästa planerade graviditet. Vaccinet ger uppenbarligen inte så stark mätbar immunitet, därför har man ändrat intervallen och ger dos 2 tidigare för barn födda 2002 och senare.

   Att 80-talisterna är mindre skyddade har nog att göra med att vi är den första helt vaccinerade generationen. Genomgången infektion ger högre mätbart skydd.

 3. Tack för svar! Jag har fått så bra info på bloggen att jag kunnat ta ett väl genomtänkt beslut att vaccinera min 18-månaders. Känns bra på alla plan att kunna göra ett medvetet val! Tack!

  1. 18 månader är i ett internationellt perspektiv en sen ålder att ge vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (det ges ju som ett vaccin). När nu mässling sprids i Europa och i mindre utsträckning även i Sverige börjar det snarare bli aktuellt att skydda även ännu mindre barn mot mässling, som ju kan ge svår sjukdom hos dem.

   Att specialbeställa vaccin mot bara det ena eller det andra innebär att man frångår ett välbeprövat vaccinationsprogram med känd effekt (mkt stor)och kända (mkt små) biverkningar. Det egenkomponerade vaccinationsprogrammet blir alltid mindre välbeprövat och i någon mån experimentellt. Inget jag rekommenderar.

 4. Jag är ännu en som inte har skydd trots vaccination. Har fött två barn och fått vaccination efter båda. Hoppas på att den sista har bitit på mig. Känns inte bra att veta att jag inte har skydd mot detta ifa det blir fler små någon gång…

 5. Jag arbetar som läkare inom primärvården och tycker det är så otroligt svårt med argumentationen för och emot vaccinationer. Det finns en grupp föräldrar som inte vill vaccinera och det med största respekt, men var kan jag hitta bra information om för och nackdelar (förutom denna blogg)

  1. I våra vaccinationsinlägg (finns samlade under rubriken Vaccinationer längst ut till höger på sidan) länkar vi till evidensbaserade studier och trovärdiga faktasammanställningar. Smittskyddsinstitutet, WHO och Rikshandboken för barnhälsovård är bra sidor att börja på.

 6. Läskigt! En liten fundering bara..Om man med vett och vilje går in för att lobba mot vaccinering och för smittspridning av något såpass skadligt som just röda hund eller mässling. Är inte det olagligt? Barnmisshandel? Framkallande av fara för annan? Det vore interessant att höra vad en jurist hade att säga ifrågan, det är ju ett ganska ”nytt” problem. Kanske behövs en ny lag? // Emelie

 7. Hej alla mammor!
  Ni skriver att ni inte har något skydd mot röda hund trots vaccination under barndomen. Hur vet ni att ni inte har fullständigt skydd?

  1. När man blir gravid så testar de det och en bunt andra saker med några blodprov. Jag var för övrigt inte heller immun trots vaccinerad som barn.

 8. Jag är en tredje mamma som inte blev skyddad trots fullgod vaccination. Tack till alla som bidrar till flockimmuniteten! (Och jag höll mig undan från antroposofer under graviditeten.)

  1. Hej

   Hur vet man om man har ett fullgott skydd? Född 1975, tror jag hade röda hund som barn. Bör jag vaccinera mig?

 9. Jag hade trots att jag följt barnvaccinationsprogrammet inte något skydd emot röda hund under min första graviditet. Jag fick det diffusa rådet att akta mig för att bli smittad eftersom det är jättefarligt för barnet. (Tack för det rådet ?!?) Därför fick jag en ny vaccinspruta direkt vid förlossningen. Vid min andra graviditet konstateras det på nytt att jag saknar skydd. Vet inte varför det inte biter på mig, men är evigt tacksam för att mina barn sluppit att jag smittats under graviditet. Känner stor respekt för att man inte vill spruta i sina barn vad som helst, så det gäller verkligen för medicinen att ha bra trovärdiga argument som inte låter som någon slags försäljningsknep. En svår pedagogisk uppgift som inte blev lättare efter pandemrix. Ni drar ert strå till stacken i denna blogg.

 10. Jättebra allt ni skriver om vaccinationer! Jag är en av dem som inte fick skydd av min vaccination som barn. Vad jag kan se så har jag fått vaccinationen men när jag var gravid så visade det sig ändå att jag inte hade något skydd. Så jag är väldigt glad för flockimuniteten och kunde ändå känna mig lugn under graviditeten. Hoppas att vaccinationen jag fick efter förlossningen bitit bättre så jag kan vara ännu lugnare inför eventuella syskon.

 11. Jag blev vaccinerad i början av mars. Mina vaccination i barndomen var inte fullgod så fick en ny i vuxen ålder. Önskar graviditet, när är det säkert att bli gravid efter vaccin?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *