Varning för dåliga amningsråd!

Förlåt Sagogrynet, för att jag inte svarade på din kommentar om babymat häromdagen. Jag försökte, jag blippade ner svar med min trasiga iphone flera gånger, men de bara försvann när jag skulle posta. Jag ska försöka igen, men först vill jag bara tipsa om ditt superviktiga inlägg idag.

För mig är ett råd en allvarlig sak. Att ge råd utan att ha kunskap om det man ger råd om kan innebära minst lika allvarliga medicinska risker som att ge läkemedel utan tillräcklig kunskap. Om någon frågar mig om ett råd om något jag inte kan säger jag det. Jag försöker ta reda på svaret, men jag ger inte ett råd ur tomma luften, eller ett råd som jag hört någon annan ge i något sammanhang utan vidare förklaring.

Tyvärr gör inte alla så. Särskilt ofta märker jag det i fråga om amning. Det ges så mycket felaktiga amningsråd i samhället, inom och utom vården. Amning är två kroppars och själars funktioner som ska samverka. Det finns mycket att lära sig om amning och hur den fungerar, och kan man det kan man också ge råd. Om man inte har bra kunskaper om amning ska man låta bli att ge råd om amning. Då är det bättre att hänvisa till någon som kan.

Om du vill ha bra amningsråd tycker jag du ska söka dig till

1. En amningsmottagning. Finns vid de flesta (alla?) förlossningskliniker. Där brukar de amningskunnigaste barnmorskorna jobba. De kan också ofta ge tips om bvc-mottagningar med amningskunniga sköterskor i närheten.

2. En hjälpmamma från Amningshjälpen. De har bra kunskaper och de jag känner är också måna om att lyssna på mammans önskemål och behov. Det kan nog hända att de också kan ge tips om bvc-mottagningar med amningskunniga sköterskor där du bor.

Amningshjälpen har bra skriftlig information på sin hemsida också. Min favoritsida om amning är Sagogrynets blogg. Sagogrynet gav mig idén till det här inlägget genom dagens inlägg där hon ger exempel på vanligt förekommande, felaktiga amningsråd. Läs det, om du ammar, vill amma, eller jobbar med bebisar eller ammande mammor.

 

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 reaktioner på ”Varning för dåliga amningsråd!

 1. Det sorgligaste/värsta av allt är att det finns massor av kvinnor som tror att de inte kan amma, att det är något fel på deras kroppar. När det egentligen beror på att de fått felaktiga råd, och inte tillräckligt stöd.
  Sedan har jag väldigt svårt att förstå BVC-sköterskor som väljer att inte lära sig mer om amning. Det finns massor av information lättillgängligt. Tar man sitt jobb på allvar så ser man till att lära sig det som behövs för att kunna ge de råd som efterfrågas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *