Bebis med vattkoppor som kliar sig

Vattkoppor hos bebisar och barn – om smitta, symtom, inkubationstid och vad som lindrar

Vattkoppor är en mycket smittsam virussjukdom med feber och vätskefyllda blåsor som drabbar i princip alla ovaccinerade barn i Sverige. Blåsorna kliar och kan finnas över hela kroppen. Inkubationstiden för vattkoppor är 2-3 veckor, och man kan smitta innan sjukdomen brutit ut. Vattkoppor har ofta ett ganska lindrigt förlopp, men ibland får barnen komplikationer.

Hur känner jag igen vattkoppor? 

Ofta brukar man veta att barnet utsatts för vattkoppssmitta. Efter 2-3 friska veckor (inkubationstid) kommer  feber, hosta och ibland gnällighet eller ont i kroppen. Efter en eller två dagar kommer utslagen, först röda prickar, som inom någon dag utvecklas till vätskefyllda blåsor som sitter en och en på rodnad botten.

Det är väldigt olika hur många blåsor barnen får. Vissa blir helprickiga och andra får bara några få. En del får så få att det inte ens märks.

Vattkoppor är små blåsor som sitter över hela kroppen. De kliar!

Osäker på om det är vattkoppor? Läs vår populära bildguide om röda prickar och utslag hos barn

Det kliar! 

Vattkoppor kliar, mycket. Ju mer barnet kliar, desto mer kliar kopporna. Dessutom är det lätt att få bakterieinfektioner (liknande svinkoppor) i de sönderkliade kopporna. Och sådana riskerar att läka med ärr.

Vi skriver ofta ut klådstillande medicin (Aerius till exempel) till barn som har mycket problem med kliande koppor. Erfarenhetsmässigt hjälper det inte särskilt väl. Tyvärr.

En kollega provade igenom marknadens hela sortiment av läkemedel och icke-läkemedel som marknadsförs som klådstillande vid vattkoppor på sina egna barn häromsistens. Hon meddelade att det enda som fungerade var en zinkspray. Jag har inte sett några vetenskapliga studier kring detta, så ta det för vad det är. Ett tips i all välmening till desperata vattkoppsföräldrar.

Hon tipsade också om att ta på barnen en mjuk utochinvänd helpyjamas och låta dem ha på sig den dygnet runt. Dels för att dölja kopporna (det som inte syns kliar man mindre på), dels för att inte behöva dra tyg över dem oftare än nödvändigt (irriterar).

Trött på vattkoppsvabb? Slut på film? Prova SF kids play här.  Gratis första månaden. 

Vattkoppor i slemhinnor

Tyvärr håller sig inte vattkopporna bara till huden utan kan även sätta sig i slemhinnorna. Sätter de sig i munnens slemhinnor kan det bli svårt att dricka och äta. Sätter de sig i urinvägarnas slemhinnor kan det göra hemskt ont att kissa. En av de vanligare anledningarna till att barn med vattkoppor behöver sjukhusvård är att de inte klarar av att dricka det de behöver.

Om ditt barn har mycket blåsor i munnen, kolla om det fungerar att få i sig isglass, prova om det hjälper med Alvedon. Undvik däremot Ipren vid just vattkoppor eftersom det finns misstankar på att det kan öka risken för bakterieinfektioner i kopporna vid just vattkoppor. Försök alla knep du kan tänka dig för att barnet ska få i sig vätska, men går inte det, sök barnakuten. Var två om ni kan så en vuxen kan stanna utanför med barnet medan en vuxen går in och anmäler så blir ni visade till ett rum där ni inte riskerar att smitta andra barn. Vattkoppsvirus är nämligen ett av de mest smittsamma virusen, och luften i ett rum där en vattkoppssjuk vistats betraktas som smittsam i ett par timmar efteråt.

Läs mer om smärta och blåsor i munnen hos barn här. 

Vattkoppor är farligt för barn med dåligt immunförsvar

Vattkoppsviruset är rätt ilsket av sig. Ett friskt välnärt barn med bra immunförsvar brukar klara av att hålla viruset utanför hjärna och lungor, men ett barn med nedsatt immunförsvar (medfött eller till följd av läkemedelsbehandling) klarar inte alltid av den kampen själv.

Barn med nedsatt immunförsvar som inte har haft vattkoppor skall därför behandlas med antivirusmedicin, ibland redan när de blivit utsatta för smitta!  

Om ditt barn har en medfödd immunbrist eller behandlas med läkemedel som försämrar immunförsvaret (högdos kortison, cytostatika, många antiinflammatoriska medel mot till exempel barnreumatism, inflammatorisk tarmsjukdom eller efter transplantation), se till att du vet vad du ska göra om barnet utsatts för vattkoppssmitta.

Riktlinjer för läkare angående vattkoppor hos barn med barnreumatism finns här.

Man rekommenderar inte vaccination till barn med nedsatt immunförsvar då vaccinet är ett levande försvagat vaccin, men om immunförsvaret blir nedsatt till följd av medicinering kan det vara en bra idé att vaccinera innan man sätter in medicinen. Om det inte är möjligt kan syskonen vaccineras för att skydda det sjuka barnet i familjen.

Vattkoppor hos nyfödda

Om bebisens mamma har haft vattkoppor, eller är vaccinerad, kommer hon att pumpa över antikroppar till bebisen i slutet av graviditeten. Dessa skyddar bebisen första levnadsmånaderna. Det är en himla tur, för vattkoppor hos nyfödda som inte fått skydd från mamman kan bli riktigt allvarligt.

Om du som gravid inte haft vattkoppor får ett barn som utsätts för vattkoppssmitta första levnadsmånaderna skall ni söka sjukvård. Gärna barnläkare eller infektionsläkare, eller vårdcentralsläkare som sannolikt behöver prata med ovanstående.

Riktlinjer för sjukvården för omhändertagande av nyfödda där mamma inte haft vattkoppor finns här.

Där finns också riktlinjer kring vattkoppor under graviditet och vattkoppssjukdom hos nyfödda.

Vågar jag åka hem från BB när storasyskonet har vattkoppor? 

Det är en vanlig fråga på BB. Vågar jag åka hem från BB med min nyfödda bebis när storasyskonet har vattkoppor? Ska bebisen få någon medicin? Om mamma har haft vattkoppor eller är vaccinerad är svaret: ja, åk hem, bebisen behöver ingen medicin utan skyddas av mammas antikroppar. Om bebisen blir smittad av syskonet går det oftast bra, men sök barn- eller infektionsakut om en nyfödd bebis (upp till tre månaders ålder) får vattkoppor.

Hjälper handtvätt mot smitta?  

Nej, smittan är luftburen. Den kan finnas kvar i rumsluften i två timmar efter att den vattkoppssmittade gått därifrån. Därför är det meningslöst att försöka förhindra smitta inom en familj.

Desto viktigare att förhindra smitta till okända som man inte vet om de har nedsatt immunförsvar eller inte. Barn med vattkoppor skall inte tas med in i mataffärer, inte åka buss eller tunnelbana och absolut inte komma till biblioteket eller på planerade läkarbesök. När vi tar emot barn med vattkoppor på barnakuten gör vi det på särskilda isoleringsrum, så berätta att du misstänker vattkoppor redan utanför sjukhuset, via porttelefon eller liknande.

Man smittar tills sista koppan torkat in, ofta 7-14 dagar efter att sjukdomen brutit ut. Förskolor brukar ha regler kring att barnen inte ska komma dit tills kopporna är intorkade, men det är egentligen meningslöst. Eftersom man smittar två dagar före kopporna brutit ut finns redan smittan i förskolegruppen. Men försök inte skicka ditt barn med otorkade vattkoppor till förskolan, det blir bara bråk.

Hur är det med vattkoppor och bältros? 

De två sjukdomarna av samma virus. Första gången en person får viruset blir det vattkoppor, med blåsor över hela kroppen, sedan överlever några virus i känselnervernas nervknutor inne i kroppen. Och hålls i schack av immunsystemet förhoppningsvis hela livet. Men om immunförsvaret försvagas av medicinering, sjukdom eller ökande ålder så kan inte alltid immunförsvaret hålla vattkoppsviruset i schack, och i så fall blir det bältros, men oftast bara från en nervknuta. Så blåsorna sprids då över en mindre del av kroppen, sammanhängande.

En person med bältros kan smitta en person som inte haft vattkoppor med vattkoppor. Men en person med vattkoppor som utsätter en person som haft det för smittan kommer bara att trigga igång personens immunförsvar. Det minskar snarare risken för bältros än ökar den. Teoretiskt sett är alltså umgänge med vattkoppsbarnbarn skyddande för bältros hos mor- och farföräldrar.

När ska jag söka barnakuten? 

1. Om ditt barn har nedsatt immunförsvar av medicinering eller sjukdom och du fått sådana instruktioner av barnets läkare tidigare.

2. Om du inte får i barnet att dricka.

3. Om barnet får svårt att andas när det har vattkoppor. Kan vara vattkoppslunginflammation som behöver behandling på sjukhus.

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning – guide  när ditt barn har svårt att andas

4. Om barnet blir svårkontaktbart eller får kramper. Kan vara vattkoppshjärninflammation som behöver behandlas på sjukhus.

Läs mer om hjärnhinneinflammation hos barn – feber, huvdvärk, nackstelhet eller ont i nacken

Kom ihåg: gå inte in på barnakuten med det vattkoppsinfekterade barnet innan du fått klartecken från personalen. Räkna med att det sitter barn med nedsatt immunförsvar som kan bli dödligt sjuka av vattkoppor i väntrummet.

När ska jag söka vårdcentral? 

1. Om barnet får variga, geggiga koppor med gulbruna skorpor. Kan vara bakterieinfektion i kopporna som behöver antibiotika.

Ring vårdcentralen först! De måste ordna så att ni kan komma utan att smitta andra.

Läsa mer:

Därför tycker jag inte om vattkoppspartyn

Fördelar och nackdelar med vattkoppsvaccin 

Smärta och blåsor i munnen hos barn 

Röda prickar och utslag hos barn – en bildguide

Streptokocker hos barn  –  halsfluss, stjärtfluss, bärarskap och scharlakansfeber

Svinkoppor

Feber hos barn vad ska man göra och när är febern för hög?

Alla inlägg om barnsjukdomar hittar du här. 

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

84 reaktioner på ”Vattkoppor hos bebisar och barn – om smitta, symtom, inkubationstid och vad som lindrar

 1. Hej! Äldste sonen har vattkoppor just nu. Jag har hört på flera ställen att ju längre tid en person utsätts för smitta desto värre blir symptomen. Av denna anledning blir syskon nr 2 i ordningen att få vattkoppor mycket sämre än nr 1 eftersom hen har vistats mycket med sitt sjuke storasyskon. Hittar dock inget stöd för detta. Vet du?

  1. Hej! Det brukar vi alltid säga, och det är också rimligt att tänka sig. Men jag har inte gjort någon vetenskaplig sökning…

 2. Man smittar ju innan man fått koppor,kan man säga hur många dagar innan? Träffades och fem dagar senare fick kompisen koppor.När vi träffades va han frisk,ingen hosta eller feber.

  1. Kompisen blev sannolikt inte smittad av ditt barn, det tar ungefär två veckor efter smittotillfället innan man blir sjuk. Kanske hade de träffat samma smittkälla, med någon veckas mellanrum? Man brukar säga att det finns en smittsamhet ett par dagar innan kopporna kommer, och ofta har då barnen hosta och feber.

 3. Imponerad av din/er sida. Hur länge ger antikroppar från modern skydd? Har en frisk 5-månaders vars kusiner har dagiskompisar med vattkoppor men än så länge själva mår bra. Vågar man träffas?

  1. Antikropparna från mamman ger visst skydd i max 2-3 månader. Skulle undvika att träffa ett barn som har koppor just nu, men man kan ju inte undvika att träffa barn som träffat någon som haft vattkoppor, det blir ju orimligt…

 4. Hej! Mina barn fem och två år gamla hade vattkoppor i april 2015, den stora först som sedan smittade den lilla. De hade många koppor men den minsta hade mest (några hundra) Märken efter kopporna syns fortfarande och jag undrar om jag kan göra något för att de skall försvinna? Ärren /märkena är fortfarande röda. Andra ärr skall ju inte utsättas för sol för att läka fint, är det så med Vattkoppsärr också? Är det något annat jag kan göra/inte göra för att läkningen skall förbättras? Med vänlig hälsning, Linnea

  1. Det är inte så mycket att göra. Av kosmetiska skäl kanske ärren inte bör komma i solen, men å andra sidan behöver ju barn sol och sommar, så det är nog bara att acceptera ärren som de blir.

 5. Hej! Har ett husmorstips som faktiskt fungerar mot klådan om man är desperat. Det är lite stökigt – men absolut värt det. Lägg riktigt med potatismjöl i sängen och låt barnet rulla sig. Potatismjölet minskar späningen i kopporna och så lindras klådan.

  1. OMG. Det låter VÄLDIGT arbetsamt att få sovrummet rent igen, men om man gillar att dammsuga är det säkert en bra metod 🙂

 6. Hejsan,
  Skulle vilja veta lite mer om vattkoppshjärninflammation. För ett år sedan svimma min dotter av och var okontaktbar i 20 min, strax innan krampade hon till tre gånger. Hon hade då två prickar i nacken (liknande koppor) och ingen feber. Efter det var hon extremt trött i nästan två veckor. Läkarna har inte hittat någon förklaring…
  Tre veckor efter att hon tuppat av fick storebror vattkoppor men inte hon…

  1. Om ett barn blir okontaktbart i 20 minuter och krampar bör man ju söka sjukvård. För att veta om det är en hjärnhinneinflammation behöver sjukvården ta ryggvätskeprov vilket man kanske inte gör om man inte riktigt tänker på vattkoppor. Det är svårt att veta i efterhand vad det var som gjorde att din flicka blev sjuk. Hoppas hon mår bra nu.

 7. Hej! Kan ni hjälpa mig att reda ut frågan om bad i badkar/balja och vattkoppor? Försökt leta på nätet men blir bara förvirrad… Enligt vissa är det bra för det håller kopporna reda och torkar ut dem, enligt andra ökar risken för spridning/fler koppor, enligt ytterligare andra är korta och svala bad att föredra, andra tycker bara duscha…? Vad säger ni om hygien vid vattkoppor?

  Tacksam för svar!

  1. Jag skulle nog vara lite försiktig med långa badkarsbad eftersom koppor som blir infekterade med bakterier (framförallt streptokocker som är vanliga i barnamunnar) är en komplikation till vattkoppor som inte är helt ovanlig och som kan bli allvarlig om bakterierna sprider sig till blodet.

 8. DEt går koppor på barnens förskola som de utsatts för rejält.
  Har en resa inplanerat och oroar oss nu såklart för när/om/hur det kommer bryta ut.
  Finns det några som helst tester man kan göra för att se om man blivit smitta.enligt våra uträkningar borde utbrottet vara nära.kan det synas på ett blodprov?

  1. Inga undersökningar hjälper. Men tiden mellan smitta och sjukdomsutbrott är 14-21 dagar. När sedan smittan skedde kan ju vara svårt att säga om vattkopporna gått länge…

 9. Hej
  Undrar hur man bäst behandlar en vattkoppa hemma som blivit infekterad. Mon dotter har en som har blivit lite svullen röd och med en gul skorpa dör vi misstänker att det kan finnas var under. Hon tycker den gör väldigt ont. Ingen feber. Finns det något som kan förebygga så att det förhoppningsvis går tillbaka.

  1. Blöt upp skorpan och pilla bort. Tvätta under rinnande vatten (det kan nog blöda). Badda med klorhexidinsprit. Om det inte snabbt blir bättre får man söka sjukvård för antibiotikabehandling.

 10. Hej.
  Har fått vaccin mot vattkoppor som liten i hemlandet. Har dock blivit smittad av små syskonen nyligen. Era tips ska provas men ett bad med saltvatten? Lindrar verkligen det? Använder mig av kallblöt handduk och tar samma klådlindrande medicin som syskonen.

  Har svårt med klådan i hårbottnen och har en dålig vana att klia huvudet när jag tänker, har blivit svårt att tänka på sista tiden med vattkoppor spridda över hjässan! Har någon något att rekomendera?

 11. Vad gör jag??? Min dotter har fått vattkoppor i slidan och det kliar jätte mycket och hon är jätte ledsen vad kan man göra. SNÄLLA HJÄLP MIG

  1. Man kan blöta en binda, lägga i frysen och sedan badda med mot underlivet. Kyla kan hjälpa. Och varma mammakramar, glass och syndomtyck. Det kommer att gå över.

 12. Jag undrar hur länge det smittar efter det sjuka barnet lämnat bostaden? På leksaker mm?
  Tänker på kusiner som inte vill bli smittade om dom kommer till farmor när vårat barn varit där tidigare!

  1. Vattkoppsviruset finns i luften ett par timmar efter att den smittade gått ut. Men överlever inte på leksaker och smittar inte den vägen.

 13. Hej!
  Bra inlägg!

  Måste vattkoppor starta på överkroppen?
  Vi har upptäckt, vad vi tror, vattkoppor runt underlivet. Kan det börja där?
  Om det inte är vattkoppor, vad skulle det kunna vara då?

 14. Hej
  Läste att vattkoppor nästan aldrig sätter sig på ögonen. På vår 2-åring tror vi att så skett. Ena ögat är rödsprängt på insidan av pupillen och något som skulle kunna vara en vattkoppor syns där. Hon har massor av koppor på stora delar av kroppen. Bör vi uppsöka vård pga ögat? Vad kan en läkare göra åt det?

 15. Hej!
  Tack för en väldigt användbar blogg!
  I fredags noterade jag ett utslag som idag måndag konstaterades vara bältros. Jag ammar en 2,5 mån bebis och har en 2 åring och en 4 åring. Är vaccin mot vattkoppor för sent? Hur stor är risken att min bebis får det? Är hon skyddad av amning?

  1. Din bebis är sannolikt fortsatt skyddad av antikroppar hon fick från dig under graviditeten. Men amningen gör varken till eller från. Hen är också för liten för vaccin. De större barnen kan du vaccinera, men risken finns att du slösar pengar i onödan då de inte säkert hinner få skydd innan vattkopporna slår till. Det finns dock en möjlighet att de skyddas och någon extra medicinsk risk med vaccin efter smitta är inte känd.

  2. Men bältros smittar ju inte och blir till vattkoppor, om inte någon är där och pillar på själva utslagen såklart.

  3. Jo, bältros kan smitta och bli till vattkoppor, om viruset kommer ut ur blåsorna vilket det ju kan göra om de spricker, när man sedan tar av en tröja kan det virvla upp i luften och andas in. Jag har träffat flera barn som fått vattkoppor när föräldrarna haft bältros, utan att det gått vattkoppor på t ex förskolan. Det är dock mycket större risk med vattkoppor där man hostar upp virus.

  1. Om det är på själva ögat sök sjukvård. Om det är på huden på ögonlocket behöver du inte göra det.

 16. Tack för ett bra inlägg! Vår dotter fick över ett dygn jättemånga och ganska kraftiga prickar, typiska vattkoppor ser de ut som. Dock kliar de ingenting och hon hade ingen inledande feber. Möjligen lite ont i kroppen dagarna innan då hon klagade över att gå kortare sträckor Kan vattkoppor inte klia??

 17. Hej! Jag har nyss läst ditt inlägg som är väldigt bra om vattkoppor och misstänker att min dotter på 15 mån har fått det. Alla symptom stämmer men hon kliar inte något på prickarna. Kan man ha vattkoppor utan att det kliar?
  Vi befinner oss utomlands just nu så att gå till läkaren och fråga när de flesta här inte kan engelska känns inte så lockande.

 18. Hej!
  Många bra svar på funderingar, tack!
  Jag tänkte på det där att vistas i solen. Fick höra att huden är känsligare och att det därför inte är bra att vistas i solen. Stämmer det? Finns det andra komplikationer med att vara ute med vattkoppor? Har en kille här hemma som börjar bli less på att vara inne.
  Med vänlig hälsning, Anki

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.