Vill du kasta 300 kr i papperskorgen – köp glutentest från apotek!

Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

Apotekets självtest för glutenintolerans tycker jag är en av de dummare produkterna som kommit ut på marknaden på senare tid. Det mäter transglutaminasantikroppar i blod, och man får ett rött streck om det är positivt och inget rött streck om det är negativt. Det är samma antikroppar som vi testar i sjukvården. Men jag hade aldrig nöjt mig med ett lab som bara ger ”ja” eller ”nej”-svar. Låt mig förklara varför:

Du kan inte lita på ett negativt svar

För att veta om jag kan lita på ett negativt svar på transglutaminasantikroppar måste måste jag veta om personen jag tar testet på har förmåga att tillverka IgA-antikroppar som är antikropparna man mäter (det mäter jag när jag utreder glutenintolerans på sjukhuset). Vissa människor kan inte det (medfött) och då kan de ha hur mycket glutenintolerans som helst men inte en enda antikropp. Hänger ni med? Apotekets glutenintoleranstest kan visa att en person som har glutenintolerans inte har det. Farligt!

Dessutom är det så att en person med gluteinintolerans slutar att producera transglutaminasantikroppar och får en helt normal tarm och mår helt bra när personen slutar äta gluten. Alla tester kommer alltså att visa negativt resultat om man uteslutit gluten i kosten.

Vi vet inte om vi kan lita på ett positivt svar

I sjukvården mäter vi mängden transglutaminasantikroppar. Vid låga nivåer vet vi att det är osäkert om personen har glutenintolerans, så vi går vidare med blodprov för HLA-typning. Där kan vi skilja på olika typer av immunsystem. Vissa immuntyper utvecklar aldrig glutenintolerans, vissa ofta. Om man har en HLA-typ som har förutsättning att utveckla glutenintolerans och symtom går vi vidare med gastroskopi med tunntarmsbiopsi för att säkert ställa diagnosen. Vid höga nivåer av antikroppar och rätt HLA-typ kan vi ställa diagnosen utan gastroskopi.

Jag har inte fått reda på från vilken mängd av antikroppar som apotekets test visar ”positivt”. Därför kan vi inte veta om vi kan lita på ett positivt svar heller.

Om barnet har glutenintolerans vill vi följa det hos barnläkare

Vi inom barnsjukvården vill följa upp alla barn med glutenintolerans. Vi vill att de ska träffa en dietist för att få  lära sig äta glutenfri kost. Vi vill ge dem livsmedelsanvisning så att familjerna kan få billigare glutenfria livsmedel via apoteket. Vi vill följa nivåerna av transglutaminasantikroppar för att se att de blir bra och se att barnen återhämtar sin tillväxt och växer normalt.

Om man tar ett hemtest för glutenintolerans och det visar att barnet har glutenintolerans behöver man ändå kontakta en barnläkare för uppföljning. Barnläkaren behöver av skälen som anges ovan ta blodprov för att kunna ställa en säker diagnos. Alltså är hemtestet i så fall onödigt.

Om barnet har magsymtom eller dålig tillväxt men inte glutenintolerans vill  vi utreda det vidare

Barn med glutenintolerans kommer till oss med olika symtom. Förstoppning eller diarré, dålig tillväxt är vanligt. Om barnen har de här symtomen och inte visar sig ha glutenintolerans vill vi ju utreda och behandla det som orsakar barnets symtom. Om barnet har symtom som kan stämma med glutenintolerans men ett negativt självtest behöver man alltså också söka sjukvård. Även i det här fallet är testet onödigt.

Var ska jag vända mig om jag vill testa mitt barn för glutenintolerans?

Vänd dig till vårdcentralen, som kan göra ta blodprov för transglutaminasantikroppar. Ta med barnets tillväxkurva! Om barnet växer bra, inte har några magsymtom, är piggt och glatt och utvecklas bra och man ändå tagit transglutaminasantikroppar som är negativa (och uteslutit IgA-brist) kan du vara säker på att barnet inte har glutenintolerans. Om barnet har magproblem eller dålig tillväxt eller näringsbrister oavsett antikroppssvar bör vårdcentralsläkaren remittera vidare till barnläkarmottagning för vidare utredning.

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

3 reaktioner på ”Vill du kasta 300 kr i papperskorgen – köp glutentest från apotek!

 1. glutenintolerans?
  Hej Dr Cecilia.
  Måste börja med att tacka för en nödvändig och efterlängtad blogg.
  Jag har sju barn, så du förstår nog varför.
  Jag har ett tvillingpar, tvåäggstvillingar.
  En kille och en tjej.
  Killen har aldrig haft fast avföring, aldrig!
  Hans syster växte om honom innan tvåårs åldern och är ett halvt huvud längre och flera kilo tyngre och starkare. Den av dom som alltid åker på alla dagisbaciller är han.
  i spädbarnstiden var det han som var starkast, tyngst och åt bäst. Kan tillägga att han ammades till nio månader. Syster fick ersättning tidigt.
  Vi har uteslutit laktos från hans kost i ett par månader men inte märkt någon större skillnad.
  Kan det vara gluten?
  Jag kan tillägga att vi har varit hos barnläkare som avfärdade min oro med att alla barn är olika, även syskon och gav oss näringsdrycker.
  Som om jag inte skulle veta att alla barn är olika.
  Tacksam för svar.
  /Maria-Paz

  1. Hej!
   Jag kan inte spekulera i om ditt barn är friskt eller sjukt på bloggen. I och med att du ställer frågan förstår jag att du inte är nöjd eller lugnad av svaret från läkaren ni träffat. När man är orolig för sitt barns hälsa och inte blir lugnad av att träffa en läkare återstår att söka en ny. Det du kan göra är att förbereda dina frågor, vad behöver du veta, vad är du orolig för, och tjata på doktorn tills du får svar som du förstår och kan lita på stämmer. Är du orolig för en viss sjukdom: var tydlig med det!
   Lycka till!
   Cecilia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *