Hoppa till innehåll
Hem Agnes Wold om att ge råd till nyblivna föräldrar

Agnes Wold om att ge råd till nyblivna föräldrar

Agnes Wold om att ge råd till nyblivna föräldrar

This post is also available in: English

Om Det är fascinerande när man tänker på alla råd som delats ut och som nästan alla varit fullständigt fel! Min mamma brukade berätta hur hon stod och grät vid spjälsängen när jag var liten. Det eftersom man riskerade att barnet aldrig skulle kunna passa tider resten av livet om det fick mat och umgänge oftare än var fjärde timme. Det var också förbjudet med alla färger och mönster i barnens rum, för då skulle deras ömtåliga hjärnor ta skada.

Först skulle barnen ligga på mage, sedan på rygg…

När jag fick barn var man tvungen att lägga dem på mage. Sedan har det visat sig att det var helt olämpligt. Jag ville inte alls lägga mina barn på mage (det såg ju helt avigt ut), men vågade ändå inte riktigt göra som jag ville och trodde. För tänk om något skulle hända – då vore det ju mitt fel om jag inte gjort som man sade!

Läs om när bebis bara will sova på mage

Man ska vara försiktig när man ger råd till småbarnsföräldrar

Just med tanke på hur känslig och orolig man är som småbarnsförälder så måste man tänka sig för innan man ger råd. Ofta bygger inte råden på någonting, förutom förutfattade meningar och lite allmän skrock. Allra värst är de oombedda råden, som småbarnsföräldrar och gravida råkar ut för mest av alla.


Jag är övertygad om att vi av naturen har blivit försedda med en extra beredskap för att föreställa oss katastrofer när vi har små barn. Det är för att vi inte skall slöa till, utan vara på vår vakt. Därför måste småbarnsföräldrar behandlas varsamt. Jag blir väldigt arg när jag läser exempelvis att man inte skall ge utpumpad bröstmjölk i nappflaska, utan med sked! Man ser framför sig ett hysteriskt skrikande barn, utom sig av hunger, med bröstmjölk kletat här och där, fäktande med armarna när skeden närmar sig… Varför i all världen skulle man inte få använda en nappflaska?

/Agnes Wold

Läs mer:

Läs mer om du känner dig som en dålig mamma

Läs om oro för barn och vad göra som orolig förälder

Läs mer om damm och om du måste dammsuga här

Läs om plast och ftalater är farligt för barn

4 kommentarer till “Agnes Wold om att ge råd till nyblivna föräldrar”

  1. Tack Petra för länken! Önskar jag hittat den tidigare, flera av de kommentarerna har jag fått. har precis fått mitt andra barn så jag tar inte åt mig lika mycket men ändå, kraften och energin behövs till barnen och inte på att irritera sig på föräldrar/svärföräldrar.

  2. Jag fick mitt första barn för ett halvår sedan och upplever nog att “råden/sanningarna” från föräldrar och svärföräldrar angående att amma för ofta, bebisens lungor som måste luftas och mycket annat dumt varit jobbigast. Är så glad att jag orkat säga “Jaja” och sen gjort det på mitt sätt.
    Helsingborgs lasarett har en föredömlig folder till mormormorfarfarmorfarfar.
    http://www.helsingborgslasarett.se/patienterochnarstaende/graviditetforlossningefterforlossning/efterforlossningen/gratulerartillbarnbarnet.4.2ac9829d108e7756ad5800011183.html

    1. Men å va jag hade behövt den foldern! 🙂 något för landstinget Västmanland att ta efter

  3. Amen Agnes, jättebra att du tar upp det med sked! Nappflaska fungerar alldeles utmärkt, varför sätta skräck i mammor i onödan? Gör det som fungerar för familjen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *