Aldrig aldrig skaka

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Att skaka ett spädbarn

De allra värsta stunderna i min utbildning till barnläkare har varit när jag träffat spädbarn som blivit skakade. Spädbarn är alltid arbetskrävande, och vissa spädbarn kan vara så skrikiga och ge sina föräldrar så lite sömn att föräldrarna till slut inte står ut längre. Om man inte vet hur farligt det är att skaka ett barn kan jag mycket väl förstå impulsen att skaka den skrikiga ungen som inte låtit en sova längre än tio minuter i taget de senaste två månaderna.

Gör aldrig det!

Om man skakar ett spädbarn så huvudet slungas fram och tillbaka slits blodkärlen under den hårda hjärnhinnan av. Då skapas hjärnblödningar som kan bli mycket stora. Den här typen av hjärnblödningar ger ofta bestående hjärnskador hos barnet, om det överlever. Den här filmen tar upp det här ämnet på ett väldigt bra sätt tycker jag.

Vad ska jag göra när jag är så slut att jag får impulser att göra vad som helst för att barnet ska vara tyst?

Om du är ensam: lägg ifrån dig barnet i sin säng eller på golvet och gå in i ett annat rum. Fundera på vad du har för möjlighet att få hjälp. Har barnet en till förälder är det läge att ringa hem den föräldern. Kanske har du ett syskon, en förälder, en svärförälder, en granne eller en vän du litar på. Ring och be om avlösning!

Om du har frågor om ditt barn - kontakta Knodds barnsjuksköterskor

Hos Knodd arbetar specialistutbildade barnsjuksköterskor med minst 5 års erfarenhet. Du får en bedömning av ditt barn och trygga råd via video. Kostnadsfritt såklart!

Gå till knodd.se

Har du ingen alls som kan hjälpa dig: kom till barnakuten och förklara läget. Vi kan lägga in barnet och låta våra rara barnsköterskor ta hand om det så du får lite sömn. När det blivit vardag igen får du och sjukhusets kurator diskutera hur du kan få mer stöd i vardagen. Kommunen kan ofta hjälpa till genom socialtjänsten.

Men socialtjänsten, tar de inte barnet ifrån mig?

Om du skakar barnet så att det får hjärnskador bör Socialtjänsten besluta om att någon annan får ta hand om barnet. Men om du söker hjälp för att du inte orkar mer, så visar du att du är en ansvarstagande och klok förälder som känner till dina egna begränsningar. Det talar väldigt mycket för att du ska fortsätta ta hand om ditt barn, även i Socialtjänstens ögon. Att tvångsomhänderta ett barn är en allra sista lösning som Socialtjänsten sällan tar till.

Mer om att ta hand om spädbarn, både när det är lätt och svårt, kan du läsa om i min och Agnes Wolds bok Praktika för blivande föräldrar.

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

11 reaktioner på ”Aldrig aldrig skaka

 1. Vad är skillnaden att skaka o vagga för hårt? Hur vet man om man är hårdhänt? Är det farligt att vagga barnet fort i famnen, när det har huvudet mot armen? Att men vaggar både sig o barnet liksom?

  1. Skaka är skaka våldsamt så huvudet slänger fram och tillbaka. Om man bara håller i huvudet och har bebisens kropp mot sin kan man röra sig kraftfullt utan att riskera några skador hos barnet.

 2. Vad man inser mer och mer hur lätt man har haft det, första året med våran dotter hade vi EN ynka skrika natt och de va på 5.e dagen när mjölken rann till ordentligt. Min sambo är morgonpigg och jag kvällspigg så redan från start har jag tagit kväller och nätter och han mornar så vi har väldigt sällan känt att vi inte fått tillräckligt med sömn. Jag tror på god kommunikation mellan föräldrarna och framförallt att fler män måste förstå att dom inte har rätt till mer sömn för att dom jobbar. Jag tycker alla mina väninnor säger att deras män aldrig tar barnen för att dom jobbar och måste få sova!? Jag brukar kontra med ”och vad gör du då?, ligger du och sover på dagarna eftersom ditt sömnbehov inte är lika viktigt”

  1. I snitt noll tack och lov! Jag har sett två säkra fall och tre misstänkta under min tid inom Barnmedicin, alla på en klinik med barnneurlogisk och barnneurokirurgisk slutenvård. Kliniken där jag arbetar nu har inte det uppdraget, därför ser vi säkert färre fall.

 3. Näe, att få barn är inte enbart ett rosaskimrande lyckorus! Det ska gudarna veta! Om det är ens förväntningar, ja då kommer det att krocka rejält med verkligheten och ens förväntningar! Jag kan tänka mig att det skulle kunna vara en av anledningarna till att en förälder tar till slag eller skakar sitt barn. Det blev inte alls som man tänkt sig, man fick inte en liten ängel som sover i vaggan. Att få barn tycker jag är en livskris. Kris för mig är något positivt, att man utvecklas! Livet blir lixom aldrig sig riktigt likt igen, på ett bra sätt alltså, men omställningen och förändringen är otroligt stor i början. Nej, du får inte sova och sömn kommer att vara en bristvara lååång tid framöver! Det är så det är att bli förälder, det är vår lott. Det är tufft, men värt alla sömnlösa nätter! Jag tror att det är så viktigt att prata om att det i början kanske inte alls känns glatt och att barnet faktiskt kan skrika de tre, fyra första månaderna. Jag är hemma med mitt fjärde barn och för mig är det naturligt att det är så,  men för en förstföderska kan det ju komma som en chock om ingen talat om det. Jag tror på att möta de trötta föräldrarna och hjälpa dem att skapa förutsättningar att orka. Inte lägga på skuld och skam, utan bara bekräfta deras känslor. Det är jobbigt att bli förälder. Vad finns det för resurser i ens omgivning som kan hjälpa till att avlasta? Några timmars sömn, en kopp kaffe, och en dusch kan göra underverk och helt plötsligt känner man sig som en ny människa och orkar ett par sömnlösa nätter till… 

  1. Tack, vad snällt skrivet. Glad blev jag :-D! Jag tror på högt i tak och att alla känslor, tankar, och funderingar är tillåtna. Att möta sina rädslor gör att de försvinner. Att trycka undan dem gör att vi hindrar oss själva att leva! Det ska vara ett öppet och tillåtande klimat, jag tror på att mötas och prata, prata, prata :)!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.