Hoppa till innehåll
Hem Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber

Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber

Alvedon och Ipren till barn

This post is also available in: English

Fakta och råd med dosering om att ge alvedon och ipren till barn i hemmet. Direkt av barnläkare. Alvedon och Ipren är kanske de mest använda läkemedlen till barn i hemmet. De hjälper mot smärta och feber. Men vilken dosering ska man använda? Kan man kombinera dem, och vilka biverkningar finns det?

Alvedon, Ipren eller båda?

Alvedon innehåller paracetamol. Du kan också köpa paracetamol som andra varumärken som Panodil, Pamol och Pinex exempelvis. Paracetamol är smärtlindrande och febernedsättande, men ingen har egentligen lyckats förklara verkningsmekanismen, vilket är rätt intressant med ett så välanvänt läkemedel.

Biverkningar av paracetamol

I rekommenderade doser har paracetamol inte mycket biverkningar. Man ska dock passa sig för att ge paracetamol varje dag under lång tid eftersom det dels inte brukar vara så effektivt då, dels kan man få huvudvärk när man försöker sluta.

Vid en svår överdos av paracetamol får man svåra leverskador, som kan vara livshotande och leda till behov av levertransplantation inom några dygn. Det finns motgift som fungerar om det ges innan man fått symtom på leverskada. Om ett barn fått i sig mer än 175 mg paracetamol per kilo kroppsvikt som engångsdos finns risk för leverskada. Har det hänt, ge medicinskt kol och sök barnakuten. Se framförallt till att förvara paracetamol på barnsäkert ställe.

Vågar jag ge Alvedon?

Jag tycker ändå att du ska våga ge ditt barn paracetamol, men bara när det behövs, och i rätt doser. Feber i sig är inte farligt för barn och vid feber behöver du oftast inte ge något läkemedel för att få ner febern. Undantaget är om barnet är väldigt slött och inte orkar få i sig vätska.

Läs mer om feber hos barn

Många ger alvedon eller ipren av rädsla för feberkramp. Det är helt onödigt. Även om feberkramper är mycket otäcka att se på (om än oftast ofarliga), så skyddar inte febernedsättande läkemedel mot feberkramp.

Läs om feberkramp eller feberfrossa hos barn

Smärtlindring av barn

Om barnet har ont ska du absolut ge smärtstillande, och då är Alvedon det bästa alternativet. Tyvärr är doserna som står på paketen lite för låga för att vara effektiva. Doserna bör vara 10-15 mg per kilo kroppsvikt vid upprepad dosering. På barnakuten ger man ofta en ännu högre dos som engångsdos eller första dos.

  • Ett barn som väger 5 kg bör få 50-75 mg paracetamol per dos. Det innebär en 60 mg supp eller eller 2-3 ml flytande Alvedon 24 mg/ml.
  • Ett barn som väger 10 kg bör få 100-150 mg paracetamol per dos. Det innebär en 125 mg supp eller 5 ml flytande Alvedon 24 mg/ml
  • Ett barn som väger 15 kg bör få 150-225 mg paracetamol per dos. Det är säkert att ge en 250 mg supp eller 8 ml flytande Alvedon 24 mg/ml eller en 250 mg munsönderfallande tablett.

Ett barn som väger 20 kg bör få 200-300 mg paracetamol per dos. Det innebär en 250 mg supp eller 10 ml flytande Alvedon 24 mg/ml eller en 250 mg munsönderfallande tablett.

Alvedondoserna håller i 6-8 timmar, så ge Alvedon 3-4 gånger per dygn om smärtan håller i sig.

Läs mer om öroninflammation hos barn – symtom och behandling

Läs mer om halsfluss, körtelfeber och svullna lymfkörtlar på halsen hos barn

Ipren till barn

Ipren eller ibuprofen är en antiinflammatorisk, smärtstillande och febernedsättande medicin. Om man har särskilt behov av den antiinflammatoriska effekten, som vid ledinflammationer hos barn, väljer man ofta Ipren i första hand. I övriga fall väljer man som regel Alvedon, eftersom Ipren även i rätt dos i mycket ovanliga fall kan ge allvarliga leverbiverkningar.

Särskilt vid vattkoppsinfektion bör man vara försiktig med Ipren på grund av en möjlig ökad risk för bakterieinfektioner i kopporna.

Ipren supp svider ofta en del, så flytande är att föredra. Här kan du följa doseringsinformationen på förpackningen som är helt riktig (7,5 mg/kg tre gånger dagligen).

Kombinera Alvedon och Ipren till barn

Om man klarar sig med bara Alvedon eller Ipren är det bäst ur biverkningssynpunkt. Risken för ovanliga, oförutsägbara biverkningar ökar när man kombinerar två läkemedel.

Det är dock ingen ökad risk för vanliga biverkningar vid kombinationsbehandling, så om barnet har mycket ont och bara Alvedon inte hjälper så kan man kombinera Alvedon och Ipren i några dagar.

Särskilt vanligt är det att ha så ont vid blåsor i munnen då man kan behöva ge en kombination för att barnet överhuvudtaget ska kunna dricka.

Läs mer blåsor i munnen hos barn

Sammanfattningsvis:

  • Använd bara Alvedon eller Ipren när det verkligen behövs, ofta när barnen har ont.
  • Använd helst bara Alvedon.
  • Överdosera aldrig Alvedon, och om det händer, ge kol och sök barnakuten.
  • Kombinera Alvedon och Ipren om det verkligen behövs.

Läs mer:

Läs mer om feber hos barn

Läs om feberkramp eller feberfrossa hos barn

Läs mer om öroninflammation hos barn – symtom och behandling

Läs mer blåsor i munnen hos barn

Läs mer om att ge barn medicin

Läs mer om halsfluss, körtelfeber och svullna lymfkörtlar på halsen hos barn

8 kommentarer till “Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber”

  1. Hej,
    Det är ju hemskt konstigt att doseringsinstruktionerna på Alvedon inte överensstämmer med verkligheten. Det måste ju finnas studier som visar på läkemedlets effekt, och det är ju Läkemedelsverket som godkänner märkningen på alla läkemedel..? Märkligt!

    1. Det finns toxicitetsstudier, och de visar att doser under 90 mg/kg/d verkar säkra, och upp till 60 mg/kg/d definitivt är det även under lång tid. Att sedan doseringsintervallen på förpackningarna är såpass stora och med “säkerhetsmarginal” så att även de minsta barnen i doseringsintervallen inte ska gå över 15 mg/dos är synd. Det innebär att de största barnen i intervallen får en dos som erfarenhetsmässigt inte är riktigt effektiv.

  2. Hej.
    Det är inte så kul att läsa att ibuprofen kan ge allvarliga komplikationer och reyes syndrom även vid små doser.
    När jag är inne på barnakuten är det ingen som nämner detta alls.
    Är studierna bekräftade eller varför får man inte info om detta?
    Har precis gett min 2 åring en dos Ipren då febern inte ger med sig med Alvedon och hon inte äter eller knappt dricker fortfarande.

    1. Du har rätt, Reyes syndrom är inte publicerat, bara hörsägen från äldre barnläkare. Så jag omformulerade det. Tack för återkoppling.

  3. Kan det förlänga läkningsprocessen om man kombinerar Ipren och alvedon till ett ihop sytt sår som gör ont?

    1. Jag hittar inga studier på det men inget vi oroar oss för efter operationer i allmänhet då alvedon och ipren är bassmärtlindring.

  4. Hej,

    Tack för en mycket bra blogg. Jag upplever att Alvedon 24 mg/ml inte har så bra effekt avseende febernedsättning. Vi ger det till vår dotter när hon har feber (38,5 eller mer) och märker att febern går ned lite, men inte så mycket som vi önskar. Kanske är en dosfråga? Hon är nu fem år och väger runt 19 kg. Vi ger henne 7,5 ml. Dock märker vi lite bättre effekt med Ipren (mixtur). Har du erfarenhet av det? Att Ipren verkar fungera lite bättre än Alvedon? Eller kanske bara inbillning (eller dosfråga)?

    Är dock lite kluven till Ipren. Har läst att det kan ge svåra biverkningar. Hur vanligt är detta?

    När vår dotter får hög feber så kan hon få det under 3-4 dagar. Men hon har inte över 38,0 hela tiden, utan kan under större delen under vissa av dessa dagar vara feberfri. Är det vanligt?

    Tack på förhand!
    Med vänlig hälsning, Johan

    1. Hej!
      7,5 ml alvedon till 19 kg blir knappt 9,5 mg/kg vilket erfarenhetsmässigt är en lite låg dos för bra effekt. Det är synd att det är så låga doser som rekommenderas på förpackningen. 15 mg/kg vilket är en helt säker dos upp till 4 ggr/dag blir 12 ml för 19 kg.
      Hälsningar,
      Cecilia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *