Amning i vardagen – bästa boken om amning

När jag fick Marit Olanders bok Amning i vardagen tänkte jag ”hoppas, hoppas att det här är boken jag så länge saknat!”. Det har nämligen saknats en svensk, välskriven handbok i amning riktad till blivande föräldrar och föräldrar till barn som ammas. Jag har saknat den så mycket att jag hann bli riktigt rädd för att boken inte skulle uppfylla mina högt ställda förväntningar.

Köp Amning i vardagen hos Adlibris här.

Kunskap om amning behövs!

Det gjorde den. Det här är boken jag så länge saknat. Boken jag vill rekommendera alla blivande föräldrar att läsa. Låter inte det lite väl överdrivet hör jag några läsare tänka. En hel bok om amning, på 232 sidor, räcker det inte med en broschyr från BVC? Jag menar att boken behövs. Amning är en kroppsfunktion av två kroppar, och själar, mammans och barnets, i samarbete. Amning är ofta svårt att lära sig, och det underlättar enormt om man har kunskap kring hur amning fungerar.


Men BVC då, kan man inte lita på sin BVC-sköterska? Jag skulle säga att du kan lita på att din bvc-sköterska kommer att göra sitt bästa för att hjälpa dig och ditt barn i amning och matning, men tyvärr har långt ifrån alla BVC-sköterskor tillräcklig kunskap i amning. Vissa har fantastiska kunskaper, men inte alla.

Konstiga råd om svampinfektioner i bröstet

Det enda kapitlet i boken som jag inte tycker är särskilt bra är kapitlet ”Sår, bakterier och svamp”. I första stycket berättas om smärtskattning, i andra om hur man kan kontrollera att man får rätt vård. Referensen där är till den bästa sammanställning som finns i ämnet (Stockholms läns landstings regionala vårdprogram Bröstkomplikationer i samband med amning), men informationen är riktad till vårdpersonal och skriven på ett medicinskt språk.

Avsnittet om mjölkstockning och bröstinfektion är på tok för kort och sammantryckt med tanke på vilket stort och vanligt problem det är. Kapitlet avslutas med några tips om självhjälp vid svampinfektion som kanske används, men i min värld sorterar mer under myter än under vetenskap. Till skillnad från Marit Olanders kan jag inte rekommendera pH-chockning med omväxlande bikarbonat och citronsaft på bröstvårtorna vid smärtsam amning. Har man den minsta spricka i bröstvårtan lär det göra riktigt ont att droppa citronsaft på den! Synd, men jag hoppas att boken kommer att behöva tryckas i fler upplagor, och då önskar jag att det här kapitlet omarbetas.

Fin syn på föräldraskap!

Boken genomsyras av en mycket fin syn på föräldraskap. Föräldrarna tilltalas som kompetenta vuxna, och uppmanas att lyhört lyssna på sitt barn och göra det som de och barnen mår bra av.  Jag gillar alldeles särskilt att Marit Olanders gång på gång, varhelst det är relevant, tar upp att nyblivna föräldrar kan drabbas av depression, och må dåligt, och då behöver hjälp. Det är nämligen så vanligt, och så viktigt, och min erfarenhet är att amningsproblem ofta existerar samtidigt som föräldrar mår psykiskt dåligt. Och att själens smärta förstärker amningsproblemen och amningsproblemen ökar själens smärta.

Mer om förlossningsdepression och att må dåligt med en nyfödd kan du läsa här. 

Kluvet om flaskmatning

Kapitlet ”När amningen aldrig riktigt kommer igång” är en riktig pärla. Jag citerar:

Ibland blir amningsproblemen övermäktiga. Man får aldrig flyt i amningen utan slutar och övergår till flaskmatning. När man kommer till denna punkt är mycket individuellt. Därför är det viktigt, tycker jag, att det är man själv som bestämmer om man ska lägga ner amningen, eller fortsätta. Det kan vara urjobbigt och göra ont, men om man i grund och botten ändå tycker det är värt det ska personer i ens omgivning respektera det, lika självklart som de ska respektera ett amningsavslut som de inte förstår motiven till.

Texten fortsätter med stor empati, i det här kapitlet. Tyvärr upplever jag att inte alla kapitel helt och hållet genomsyras av den här förståelsen för att lägga ned amning, eller att inte vilja amma så himla gärna. Det finns ordval, och formuleringar som får mig att tänka att mammor med tidigare flaskerfarenheter inte känner sig helt bekväma. Och andra texter som bara känns som en stor, varm, kärleksfull mammakram.

Läs mer om valet mellan flaskmatning och amning här. 

Amningsproblem är vanligt, jättevanligt. Många gånger, men inte alla, skulle amningsproblemen kunnat undvikas, eller behandlats på ett tidigt stadium, om amningskunskapen som finns i Amning i vardagen delades av blivande mammor och all vårdpersonal. Tänk vad jag önskar att det blir så!

Har någon av er läst boken? Eller tänkt läsa? Vad tycker ni?

Köp Amning i vardagen hos Adlibris här.

14 kommentarer till “Amning i vardagen – bästa boken om amning”

 1. Superbra att det skrivits en bok. Hade väldigt problem med amningen. Fick mååånga olika bud från vårdens sida när jag började amma vårt barn. Jag var envis och kollade upp vad som stämde med senaste rönen och kunde tillslut….4 mån?…få en fungerande amning. Man blir väldigt osäker när man får så många olika råd, försöker följa alla och då fungerar det såklart inte alls.

  En annan sak jag gärna skulle se er skriva om är vad ni anser om att BVC generellt rekommenderar 5-minutersmetoden på föräldrakurser osv. Jag blir obehagligt berörd av det.

  1. Ok! Är ju känsligt ämne=) Men det är väl allt om hur man hanterar sina barn kanske…

   Tack för en bra och välbehövlig blogg för övrigt!

 2. Tack för fin blogg!
  Mycket positivt med amningsbok. Det jag personligen allra helst skulle vilja ha handfasta och goda råd om är det medicinska eftersom det inom vården finns hårresande mycket okunskap här! Hade själv såriga, bröstvårtor och mjölkstockning som tyvärr utvecklades till bröstböld. Upplevde att kunskapen var milt sagt bristande på både sjukhus och bvc där jag fick motstridiga, såväl som direkt felaktiga råd. Dessutom rekommenderades behandling inte längre är ”lege artis”. Kan dock VARMT rekommendera amningshjälpen som var mycket kompetenta och ett fint stöd när jag var på väg att ge upp!

  1. sök på AMSAKs vårdprogram för bröstkomplikationer, den revideras varje år och har mycket bra info!

 3. Oj oj oj vilket fint beröm! Angående avgränsningen att inte skriva mer om medicinska problem kan man förstås diskutera men boken är skriven av mig i egenskap av hjälpmamma i Amningshjälpen (i 10 år) och journalist (i 20 år) och inte som professionell inom vården. Det finns ju utrymme för fler amningsböcker!

  1. Har just läst boken Amning i vardagen och är lyrisk. Har en flicka på fyra månader och har haft ett par perioder av strul med amningen, men samtidigt upplevt den som väldigt, väldigt positiv. När min flicka för några veckor sedan började skrika vid bröstet och dessutom inte gick upp i vikt mellan två bvc-besök så var det nära att vi gav upp. Jag har aldrig upplevt nåt så jobbigt, så när jag fick rådet från flera håll att gå över till flaska för att min mjölk troligen höll på att sina, så började vi så smått med det. Men jag kände så starkt att det var fel. Bokade en tid på amningsmottagningen på sjukhuset och fick jättefin hjälp. Köpte sen boken efter tips från Amningshjälpenbloggen och känner att allt det som jag egentligen känner intuitivt får stöd och förklaring i det jag läser. Dumt egentligen att man ska behöva en bok för att våga tro på det man känner så starkt. Men nu vet jag att jag kan lita på min egen instinkt i fler frågor när det gäller min dotter. Boken är så klokt och intelligent skriven, utan att hetsa åt ena eller andra hållet. Verkar dessutom väldigt välresearchad. Tack!

 4. Har haft turen att ha fullkomligt okomplicerad amning med båda mina barn. Det var nog en film på bvc som gjorde att jag fattade vad det handlade om. Jag funderar dock en del över offentlig amning. Det känns som en sådan vansinnig dubbelmoral att å ena sidan lägga press på mammor att amma och sedan beklaga sig över att man måste se det. Värst av allt var den vett och etikettsexpert som rådde ammande mammor att stanna hemma under amningsperioden eftersom den ändå var så kort. Normalt ammar man ju dock helt i sex månader. Sex månaders avskildhet alltså… Det känns ganska orimligt. Vad tycker ni?

  1. Jag tycker att det är urviktigt att mor-barn-par som ammar ses som vilket annat mor-barn par som helst. På vissa ställen (frackmiddagar, vissa begravningar) passar inte spädbarn, men på alla ställen där spädbarn accepteras måste vi acceptera matning av spädbarn. På det sätt som barnet och dess vårdare föredrar. Rådet att stanna hemma under amningsperioden gör mig vansinnig, snacka om att inducera depression hos mamman, som ändå är i en högriskperiod för depression i och med att hon nyss fött barn. Depression hos mamman kan vara livsfarligt för både mamma och barn. (Marit Olanders är mycket tydlig med i boken att ammande mor-barn par måste accepteras överallt i samhället)

 5. Super med en så viktig bok. Mitt första barn funkade amningen klockrent med på en gång. Mitt andra barn sög sönder båda vårtorna så hon kräktes blod. Gjorde fruktansvärt ont, men i och med att det är det andra barnet visste jag var och hur jag skulle få hjälp. Samt att jag visste att vårtorna läker väldigt snabbt. Hade det varit första barnet hade det nog blivit att jag inte hade ammat vidare. Blir spännande att läsa den.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *