Hem » Är samsovning med en nyfödd bebis säkert?

Är samsovning med en nyfödd bebis säkert?

Mamma sover bredvid bebis

År 2013 publicerades en studie om samsovning som har fått mycket uppmärksamhet. Studien är gjord för att ta reda på om ammade bebisar bebisar som samsover med icke-rökande föräldrar i en säng (inte soffa) löper ökad risk för plötslig spädbarnsdöd jämfört med bebisar som sover i egen säng.

Vilka bebisar har forskarna undersökt?

Studieförfattarna har sammanställt individuella data från fem olika studier om riskfaktorer för plötslig spädbarnsdöd från Europa (svenska data ingår) och Nya Zeeland. Forskarna jämförde barn som dött i plötslig spädbarnsdöd och friska kontrollbarn som var under ett år gamla, 1472 bebisar som dött av plötslig spädbarnsdöd och 4679 friska bebisar som var ungefär lika gamla som de som dött.

Vad betyder samsovning i den här studien?

Forskarna har velat undersöka samsovning i säng eftersom vi redan från tidigare studier visste att samsovning i soffa ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. De har klassificerat alla döda barn som hittats i samma säng som föräldrarna sov och alla friska bebisar som vaknade i föräldrarnas säng senaste natten före studieintervjun som samsovande bebisar. Bebisar som dött eller vaknat i en soffa eller någon annanstans med sina föräldrar har klassificerats som att de delade rum med föräldrarna, men inte samsov.

Det här tillvägagångssättet innebär att några barn som dog och klassificerades som icke-samsovande i själva verket samsov i soffa. Det kommer att ge en falskt ökad risk för plötslig spädbarnsdöd i icke-samsovningsgruppen. Fördelen med tillvägagångssättet är att det säkerställer att inte risken för plötslig spädbarnsdöd i samsovningsgruppen beror på att barnen sov i trång soffa med föräldrarna.

Vad har forskarna undersökt mer?

I alla studierna som ligger till grund för analysen har forskarna fått rapport om samsovning, amning, rökning, i vilken position man senast lämnade barnet, i vilken position barnet hittades/vaknade och hur gammalt barnet var. I två av studierna fanns uppgifter om mamman hade druckit mer än två “enheter” alkohol (två glas vin eller motsvarande) senaste dygnet eller om hon använt illegala droger.

Ammande barn i den här studien definieras som bebisar som hel- eller delammades vid tidpunkten för studien. Flaskmatade barn får enbart flaskmatning. Om det är bröstmjölk eller ersättning i flaskan skiljer forskarna inte på (och verkar inte ha frågat om).

Imputed data?

Uppgifter om barnets ålder vid dödsfall eller intervju samt om barnet dött eller var levande fanns för alla barn. Uppgifter om rökning, amning, samsovning, sovläge, hudfärg, kön och samsovning fanns för mer än 97% av alla barn, för samsovning fanns uppgifter för 99,1% av alla barn. För alkoholanvändning och användning av illegala droger (inklusive cannabis) fanns uppgifter för 60% av alla barns föräldrar, det var för att bara två studier frågat om det.

Forskarna har valt att anta att de olika faktorerna fördelade sig likadant i de grupper där de inte hade uppgifter som i de grupper där de visste, och använt dessa antagna data i sina analyser. Det är kanske vanskligt i fråga om alkohol och illegala droger, men de redovisar nogsamt analyserna med och utan dessa “imputed data” och riskökningarna är samma för alla data utom alkohol och droger, där de ändå är i samma storleksordning.

Samsovningen då, kom till sak någon gång!

Ja, samsovningen. Vad visar egentligen studien? Den visar att för alla barn i studien är den justerade riskkvoten för att dö i plötslig spädbarnsdöd när barnet samsover med föräldrar i säng 2,7, med 95% sannolikhet ligger risken för alla spädbarn mellan 1,4 och 5,3. Dessa siffror gäller bebisar med rökfria föräldar som inte druckit mer än två glas vin senaste dygnet och som är ammade och normalviktiga vid födseln.

Förlåt, justerad riskkvot, vad menar du egentligen?

Jag försöker uttrycka det tydligare: För friska normalviktiga spädbarn med icke-rökande föräldrar var det 2,7 gånger högre risk att dö i plötslig spädbarnsdöd om de sov i samma säng som i föräldrarna jämfört med om de sov i egen säng i samma rum.

Då måste det ju vara säkrare att sova i egen säng?

Det kan vi inte veta. Det finns ett statistiskt säkerställt samband mellan samsovning och ökad risk för plötslig spädbarnsdöd hos barn under 4-6 månader. Det är inte säkert att det är ett orsakssamband, det vill säga, vi vet inte om barnen skulle klarat sig om de sovit i egen säng. Föräldrar som samsover kan skilja sig från föräldrar som inte samsover på något annat sätt som är den egentliga orsaken till sambandet. Det är särskilt troligt i de länder där det finns officiella rekommmendationer mot samsovning (som Nya Zeeland och Nederländerna, som är med i studien)

Vi visste dock inte heller om att magläget orsakade plötslig spädbarnsdöd innan västvärlden genomförde fullskaleexperiment efter en liknande studie och vände på barnen. Då kunde det bevisas att mycket färre barn dog när bebisar i regel sov på rygg.

Läs mer:

40 kommentarer till “Är samsovning med en nyfödd bebis säkert?”

 1. Hej!
  Min sambo röker men har som plan att sluta i samband med att vår bebis kommer. Säg att han tar sitt sista bloss timmar innan förlossningen – är det säkert för bebisen att sova intill honom/på honom då eller ska vi räkna med en viss tid innan nikotinet lämnat kroppen?

  1. Hej Tove!

   Grattis till väntade barnet. Det tar nog en tid innan nikotinet lämnat kroppen, men varför vänta till förlossningen med att sluta röka? Ofta är det ju ganska jobbigt att göra det, och det är också ganska jobbigt att stötta vid förlossning och få barn. Är det inte smartare att sluta under graviditeten så nikotinabstinensen gått över tills barnet kommer ut?

   Bästa hälsningar

   Cecilia

 2. Hmm…
  Jag har ammat mycket och samsovit mycket med båda mina barn.
  Dottern är nu 6 år och sonen 1,5 år.
  Jag vill förstås inte riktigt ta till mig att det skulle vara en riskfaktor att samsova med sin bebis.
  Så det är såklart mycket därför som min hjärna letar andra orsaker till att undersökningarna visar att det är vanligare för samsovande att dö i plötslig spädbarnsdöd.
  Jag tror mycket på föräldrars, och kanske framför allt mödrars sjätte sinne vad det gäller att veta vad bebisen behöver och hur bebisen mår.

  Skulle det inte kunna vara så att en bebis helt enkelt oftare dör nära mamman eftersom att mammans instinkt säger åt henne att ha barnet nära? Det är ju oftast de nätter som barnet av någon anledning är mer närhetssökande än vanligt som man sover tillsammans.

 3. Hej! När SoS i sina riktlinjer anger att barn under 3 mån inte bör samsova, vad gäller för prematura barn? Ska man räkna från den dagen de skulle ha fötts el den dagen de faktiskt kom ut? Vår son föddes 5 v för tidigt och i andra sammanhang räknas tydligen utvecklingsstegen från beräknat förlossningsdatum. Sedan har jag läst att för tidigt födda löper större risk för PSD än andra. Gäller det alla för tidigt födda el bara bebisar som behövt hjälp med andningen den första tiden? Tack på förhand! Och tack för mkt bra blogg!

 4. Hej,
  jag förlorade min dotter i PSD, hon dog i min famn helt plötsligt medan jag var vaken så varken magläge, samsovning, rökning eller så var riskfaktorer vi utsatte henne för. Hon dog ändå tyvärr. Nu har vi fått en son som är 8 v gammal och vi är såklart tokrädda att detsamma skall hända honom. Alla säger till oss att man kan intr drabbas en gång till men detbiter liksom inte på mig. Vet du något om ärftlighet? Är det ökad risk för oss att drabbas igen? Och så detta med samsovning. Vår son sover någon timme på egen hand i vaggan sedan vaknar han ochframåt småtimmarna så är jag helt slut så jag ammar honom liggandes och så brukar vi somna. Detta är ju en risk har jag förstått men jag undrar om du vet följande. Skulle en sidokudde som får vår son att inte ramla över på mage och som blir en avdelare mellan honom och mig vara ett alternativ. Eller är det bara ryggläge, ensam i vaggan som gäller?
  / Emmy

  1. Klart ni är livrädda att samma sak ska hända sonen! Och jag kan inte LOVA att det inte händer. Ingen kan det. Men i de allra flesta familjer där ett barn dött i plötslig spädbarnsdöd klarar sig syskonen.

   Säkrast är på rygg i vaggan. Men mina barn har många gånger somnat hos mig i sängen efter amning, även som spädbarn. För jag skulle aldrig klarat nätterna annars. Så jag har all förståelse i världen för alla som resonerar likadant. Och som du så grymt väl vet, så kan barn dö ÄVEN om vi följer alla råd. Men de flesta barn dör inte, och jag hoppas så innerligt mycket att du får leva med ditt andra barn länge och lyckligt.

   Sidokudde har för övrigt inte något vetenskapligt stöd.

 5. Skriv gärna en lika bra och saklig artikel om att ligga på magen vs ryggen. För mig är det fakta att små barn ska sova på ryggen, men möts fortfarande av och till av andra föräldrar som inte tror på det. Då är det fint att ha statistik och bra argument som svar.

 6. Lite mer info om detta:

  Jag hittade den här rapporten från 2005:
  http://www.unn.no/getfile.php/UNN-Internett/Enhet/Kvinneklinikken/Dokumenter/rapport5-05_rev_nettversjon.pdf
  Här har de letat i 6 databaser och hittat 40 studier som tillfredställde deras krav. De som ingick i gruppen var bl.a. barnmorskor, läkare och professorer. Utklippt från resultaten:
  – Barn som sover i foreldrenes seng blir ammet mer enn barn som sover alene. Forskningen kan imidlertid ikke si oss sikkert om samsoving fremmer amming, eller om resultatet skyldes at det er mødre som ammer mye som velger å sove sammen med barna.
  – Forskning har ikke vist noen sammenheng mellom samsoving og økt risiko for krybbedød blant spedbarn over åtte uker.
  – Samsoving, når mor har røykt i svangerskapet og/eller mor eller partner røyker etter fødsel øker risiko for krybbedød. Det er uklart om samsoving øker risiko for krybbedød blant nyfødte (yngre enn åtte uker).
  – Smokkbruk i spedbarnsperioden har antakelig ikke effekt på om barnet ammes eller ikke. Det er uklart om tidlig introduksjon av smokk påvirker hvor lenge barn blir ammet.
  – Bruk av smokk er forbundet med redusert risiko for krybbedød. Måten studiene er gjennomført på, gjør at vi ikke kan være helt sikre på at det faktisk er en årsakssammenheng.
  – Det er uklart om amming er en viktig beskyttende faktor mot krybbedød.

  Konklusionen blir alltså att det inte verkar vara någon ökad risk för plötslig spädbarnsdöd om man samsover med sitt barn (förutsatt att man inte rökt och barnet är över 8 veckor). För barn under 8 veckor kan man inte säga nåt om risken.

  På den här sidan: http://www.babyverden.no/blogg/Lykkeligbarndom/Er-samsoving-skadelig/ står det bland annat “I Japan er det å sove sammen med barnet i sengen den kulturelle normen. Der er også antallet krybbedødstilfeller lavest i verden.” Tyvärr är det ingen referens.

  1. Det var kunskapsläget innan den här studien kom, som gjordes just för att svara på frågan om samsovning spelar roll för icke-rökande, ammande mödra-barnpar.

 7. När kommer det en studie på säker samsovning vs samsovning utan säkerhetstänkande och då inte bara om man sover i en säng eller soffa. Jag som själv samsovit med dottern från start och har verkligen svårt att tro att hon skulle vara mer vid risk i vår säng med eget täcke, ordentligt med plats och en fast säng som hon inte kan rulla runt i hur nära vi än ligger vid henne än i en egen säng. Framförallt så hade jag inte sovit en blund om hon sovit någon annanstans de första månaderna…

 8. Tack. Tror hon får sova i spjälsäng med öppen sida helt intill sängen. Så sover jag ensam i dubbelsängen …Ja, och nikotin/alkohol/ droger är helt uteslutet i mitt liv så det är ju enkelt.

 9. Har följt tråden här. Jag ser att Anders och doktor Cecilia tolkat artikeln med studien lite olika. Men den kvarhängande uppfattningen av studiens resultat är väl att barn upp till 6 mån bör sova i egen säng? Har alltid sovit med mina barn, men efter inlägget här känner jag att jag behöver låta minsta sova själv. Även om hon och jag sovit ensamma i en 1.80 säng. Jag med täcke, hon med filt. Inga kuddar och öppet fönster. Jag är nykterist o icke rökare. Fadern röker, men bara på gården ( han borde sluta men klarar det dåligt). Doktor Cecilia, din rekommendation efter studien? Att sluta samsova? Det är ju en väldigt viktig sak detta, hur man ska göra. Min dotter är född 121221 i vecka 35+5. Fullt frisk.

  1. Min rekommendation? Vet inte faktiskt. Absolut inte samsova om man röker eller druckit alkohol eller använder droger. (Blir kanske ett nytt inlägg om det framöver). Om det funkar att särsova i samma rum som bebisen gärna göra det så mycket som möjligt första 3-6 månaderna kanske?

 10. Intressant! Och en smula märkligt resultat kan jag tycka, rent evolutionärt sett. För inte kan man väl i “tidernas begynnelse” när vi levde i flock osv, ha lagt barnen på en egen plats? Det känns ju rent instinktivt som man vill ha dom nära hela tiden – anledningarna att dom flesta vill att bebisarna ska sova själva är väl för att man vill minimera risken för PSD alt sover själva för dåligt om man ska samsova (eller för att dom “ska lära sig att sova själva” vilket jag också tycker låter märkligt). Så för rasens överlevnad vore det ju märkligt att något naturligt skulle vara skadligt.

  En annan försiktig fråga; hade några frågor om bebisar och värme som inte blivit besvarade, vilket är fullt förståeligt, men om ni har tid får ni gärna svara. BVC har tyvärr inga vettiga svar på ämnet…

 11. De barn som dog i de olika studierna – hände det bara på natten när de samsov eller hände det dygnet om?
  Sen en annan fråga, hur säker kan man vara på att alla svarar ärligt?

  1. Man kan inte vara säker på att alla svarar ärligt. Dessutom kan det vara så att benägenheten att svara ärligt skiljer sig åt mellan olika grupper. Till
   exempel kanske helammande icke-samsovande icke-rökande föräldrar till kontrollbarn (barn som inte dog i plötslig spädbarnnsdöd) svarar ärligt. Rökande föräldrar kanske undanhåller det i viss utsträckning för att de skäms. Kanske sker det olika ofta i grupper med samsovande och icke, eller mellan barn som dött och överlevt. Sådana skillnader i ärlighet kan påverka resultaten.

 12. Hej Cecilia, kanske har jag missat nåt, men har undesökningen utelämnat ifall barnet sov på mage eller rygg? Tänker att den risken för magläge ökar kraftigt om man samsover, eftersom en samsovande mamma ofta somnar under amningen. Det innebär att barnet blir liggande på sidan vilket ökar risken för magläge. En mamma som lägger tillbaka sitt barn efter amning lägger troligen barnet på rygg.

  1. De har undersökt det men skriver att det inte påverkar för de samsovande barnen, däremot för de isärsovande. TYVÄRR visar de inte dessa data för de samsovande.

  2. Jag kan ha missupfattat undersökningen, men jag tolkar det som att de inte kunnat visa skillnad i risk mellan samsovande på mage eller sida eller rygg. Därför har de jämfört samsovande, oavsett sovposition, med kontrollgruppen som endast innehåller magsovande. Men jag kan ha fattat fel. Skulle också vara inessant att veta vad position in which the baby is put to sleep betyder. Eftersom den positionen ofast är på sidan för de som ammar samsovande under natten.

 13. Bara för att förtydliga, gäller denna ökade risk spädbarn under sex månaders ålder? Jag har läst att psd kan förekomma upp till två-årsåldern. Ska man undvika samsovning även med barn över året?

 14. Hejsan och tack för en superbra och såå givande blogg. Läser den ofta och blir både klokare och gladare 🙂 Min bebis bor i stort sett i en bärsjal, undrar om du nånstans läst nåt om det ökar risken för psd oxå? De blir ju lätt väldigt varma i sjalen även om man försöker klä dem tunt osv… Ha en fin nationaldag 🙂

  1. Nej, det har jag aldrig läst att det skulle göra. Inte heller hört att man hittat bebisar döda i sjal. Bara blöja under sjalen är bra sommartid, och tunn sjal då!

  2. I Australien ber man föräldrarna vara försiktiga med bärsjalar pga av fall då barn har dött i dem i Australien, USA och Kanada de senaste tre åren. Det är motsvarigheten till BVC som råder angående detta men även informationsidor från staten varnar tydligen (har inte kollat). Däremot säger de inte att man inte ska använda dem men att man ska vara försiktig och ha ordentlig översikt så att barnet inte hamnar med ansiktet mot tyget eller förälderns kropp (vilket tydligen även är det som står i instruktionerna). Huvudet ska vara synligt..

  3. Till Annica nedan:
   I Australien har en sorts bärpåse som ser ut lite som en väska varit populär och den kan vara farlig. En liten bebis bör absolut inte ligga i vagga i en sådan, det är en onödig risk. Liknande dyker ibland upp på tradera även i Sverige. Däremot vanliga långsjalar knytna med någon bra knytning innebär ingen ökad risk. Vagga är väl det man får vara lite uppmärksam på så att bebisen får luft, men upprätt är enklare att knyta och då ska man inte oroa sig.

  4. Till Ninne: Nja. Nu bor jag här sedan ganska många år och det var inte enbart den typen av bärsjal som barnmorskan varnade angående. Jag vet vilken typ du menar men har faktiskt under alla år aldrig sett någon använda just den.. Oavsett så varnar alltså både för den typen och andra typer av bärsjalar generellt eftersom det alltid är viktigt att bebisens position i bärsjalen är korrekt och inte trycks mot kroppen. Dessutom säljs vagga typen sjal i sverige också som lämplig från nyfödd.
   Jag tycker att det alltid är lite intressant att så fort Sverige varnar angående något så finns det skäl att oros sig, när det gäller andra länder så har de aldrig samma koll..

 15. Vad räknas som samsovning i samma säng? Om barnet har en egen avgränsad sovplats med egen filt, anses det vara samsovning?

 16. Hej Cecilia! Det här har ju inget med själva inlägget specifikt att göra, men jag måste bara skriva några rader om att du har en sån fantastisk och berikande blogg att läsa! Har jobbat inom barnsjv tidigare och numer med medicinsk information, och inspireras ofta av dina inlägg – du har ett sånt bra skrivande, lyckats plocka ner tunglästa artiklar till lättlästa och konstruktiva inlägg. När kommer din bok undrar jag?! Ha en fin långhelg!

 17. Usch bara tanken på plötslig spädbarnsdöd får mig att rysa….

  Här i huset samsov mor och dotter och vi kände ingen oro för det.
  Vi tänkte givetvis på det men vår magskänsla sa att det gick bra.
  Så länge mor och dotter var frisk och inga läkemedel användes var det ok för oss.
  Skulle vi få ett andra barn så skulle vi kanske tänka annorlunda beroende på hur det barnet upplevdes och kändes.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *