Hem Är samsovning med en nyfödd bebis säkert?

Är samsovning med en nyfödd bebis säkert?

Mamma sover bredvid bebis

This post is also available in: English

År 2013 publicerades en studie om samsovning som har fått mycket uppmärksamhet. Studien är gjord för att ta reda på om ammade bebisar bebisar som samsover med icke-rökande föräldrar i en säng (inte soffa) löper ökad risk för plötslig spädbarnsdöd jämfört med bebisar som sover i egen säng.

Vilka bebisar har forskarna undersökt?

Studieförfattarna har sammanställt individuella data från fem olika studier om riskfaktorer för plötslig spädbarnsdöd från Europa (svenska data ingår) och Nya Zeeland. Forskarna jämförde barn som dött i plötslig spädbarnsdöd och friska kontrollbarn som var under ett år gamla, 1472 bebisar som dött av plötslig spädbarnsdöd och 4679 friska bebisar som var ungefär lika gamla som de som dött.

Vad betyder samsovning i den här studien?

Forskarna har velat undersöka samsovning i säng eftersom vi redan från tidigare studier visste att samsovning i soffa ökar risken för plötslig spädbarnsdöd. De har klassificerat alla döda barn som hittats i samma säng som föräldrarna sov och alla friska bebisar som vaknade i föräldrarnas säng senaste natten före studieintervjun som samsovande bebisar. Bebisar som dött eller vaknat i en soffa eller någon annanstans med sina föräldrar har klassificerats som att de delade rum med föräldrarna, men inte samsov.

Det här tillvägagångssättet innebär att några barn som dog och klassificerades som icke-samsovande i själva verket samsov i soffa. Det kommer att ge en falskt ökad risk för plötslig spädbarnsdöd i icke-samsovningsgruppen. Fördelen med tillvägagångssättet är att det säkerställer att inte risken för plötslig spädbarnsdöd i samsovningsgruppen beror på att barnen sov i trång soffa med föräldrarna.

Vad har forskarna undersökt mer?

I alla studierna som ligger till grund för analysen har forskarna fått rapport om samsovning, amning, rökning, i vilken position man senast lämnade barnet, i vilken position barnet hittades/vaknade och hur gammalt barnet var. I två av studierna fanns uppgifter om mamman hade druckit mer än två “enheter” alkohol (två glas vin eller motsvarande) senaste dygnet eller om hon använt illegala droger.

Ammande barn i den här studien definieras som bebisar som hel- eller delammades vid tidpunkten för studien. Flaskmatade barn får enbart flaskmatning. Om det är bröstmjölk eller ersättning i flaskan skiljer forskarna inte på (och verkar inte ha frågat om).

Imputed data?

Uppgifter om barnets ålder vid dödsfall eller intervju samt om barnet dött eller var levande fanns för alla barn. Uppgifter om rökning, amning, samsovning, sovläge, hudfärg, kön och samsovning fanns för mer än 97% av alla barn, för samsovning fanns uppgifter för 99,1% av alla barn. För alkoholanvändning och användning av illegala droger (inklusive cannabis) fanns uppgifter för 60% av alla barns föräldrar, det var för att bara två studier frågat om det.

Forskarna har valt att anta att de olika faktorerna fördelade sig likadant i de grupper där de inte hade uppgifter som i de grupper där de visste, och använt dessa antagna data i sina analyser. Det är kanske vanskligt i fråga om alkohol och illegala droger, men de redovisar nogsamt analyserna med och utan dessa “imputed data” och riskökningarna är samma för alla data utom alkohol och droger, där de ändå är i samma storleksordning.

Samsovningen då, kom till sak någon gång!

Ja, samsovningen. Vad visar egentligen studien? Den visar att för alla barn i studien är den justerade riskkvoten för att dö i plötslig spädbarnsdöd när barnet samsover med föräldrar i säng 2,7, med 95% sannolikhet ligger risken för alla spädbarn mellan 1,4 och 5,3. Dessa siffror gäller bebisar med rökfria föräldar som inte druckit mer än två glas vin senaste dygnet och som är ammade och normalviktiga vid födseln.

Förlåt, justerad riskkvot, vad menar du egentligen?

Jag försöker uttrycka det tydligare: För friska normalviktiga spädbarn med icke-rökande föräldrar var det 2,7 gånger högre risk att dö i plötslig spädbarnsdöd om de sov i samma säng som i föräldrarna jämfört med om de sov i egen säng i samma rum.

Då måste det ju vara säkrare att sova i egen säng?

Det kan vi inte veta. Det finns ett statistiskt säkerställt samband mellan samsovning och ökad risk för plötslig spädbarnsdöd hos barn under 4-6 månader. Det är inte säkert att det är ett orsakssamband, det vill säga, vi vet inte om barnen skulle klarat sig om de sovit i egen säng. Föräldrar som samsover kan skilja sig från föräldrar som inte samsover på något annat sätt som är den egentliga orsaken till sambandet. Det är särskilt troligt i de länder där det finns officiella rekommmendationer mot samsovning (som Nya Zeeland och Nederländerna, som är med i studien)

Vi visste dock inte heller om att magläget orsakade plötslig spädbarnsdöd innan västvärlden genomförde fullskaleexperiment efter en liknande studie och vände på barnen. Då kunde det bevisas att mycket färre barn dog när bebisar i regel sov på rygg.

Läs mer:

Läs mer om spädbarns sömn – hur mycket eller lite är normalt?

40 kommentarer till “Är samsovning med en nyfödd bebis säkert?”

 1. Bara för att förtydliga, gäller denna ökade risk spädbarn under sex månaders ålder? Jag har läst att psd kan förekomma upp till två-årsåldern. Ska man undvika samsovning även med barn över året?

 2. Hejsan och tack för en superbra och såå givande blogg. Läser den ofta och blir både klokare och gladare 🙂 Min bebis bor i stort sett i en bärsjal, undrar om du nånstans läst nåt om det ökar risken för psd oxå? De blir ju lätt väldigt varma i sjalen även om man försöker klä dem tunt osv… Ha en fin nationaldag 🙂

  1. Nej, det har jag aldrig läst att det skulle göra. Inte heller hört att man hittat bebisar döda i sjal. Bara blöja under sjalen är bra sommartid, och tunn sjal då!

  2. I Australien ber man föräldrarna vara försiktiga med bärsjalar pga av fall då barn har dött i dem i Australien, USA och Kanada de senaste tre åren. Det är motsvarigheten till BVC som råder angående detta men även informationsidor från staten varnar tydligen (har inte kollat). Däremot säger de inte att man inte ska använda dem men att man ska vara försiktig och ha ordentlig översikt så att barnet inte hamnar med ansiktet mot tyget eller förälderns kropp (vilket tydligen även är det som står i instruktionerna). Huvudet ska vara synligt..

  3. Till Annica nedan:
   I Australien har en sorts bärpåse som ser ut lite som en väska varit populär och den kan vara farlig. En liten bebis bör absolut inte ligga i vagga i en sådan, det är en onödig risk. Liknande dyker ibland upp på tradera även i Sverige. Däremot vanliga långsjalar knytna med någon bra knytning innebär ingen ökad risk. Vagga är väl det man får vara lite uppmärksam på så att bebisen får luft, men upprätt är enklare att knyta och då ska man inte oroa sig.

  4. Till Ninne: Nja. Nu bor jag här sedan ganska många år och det var inte enbart den typen av bärsjal som barnmorskan varnade angående. Jag vet vilken typ du menar men har faktiskt under alla år aldrig sett någon använda just den.. Oavsett så varnar alltså både för den typen och andra typer av bärsjalar generellt eftersom det alltid är viktigt att bebisens position i bärsjalen är korrekt och inte trycks mot kroppen. Dessutom säljs vagga typen sjal i sverige också som lämplig från nyfödd.
   Jag tycker att det alltid är lite intressant att så fort Sverige varnar angående något så finns det skäl att oros sig, när det gäller andra länder så har de aldrig samma koll..

 3. Vad räknas som samsovning i samma säng? Om barnet har en egen avgränsad sovplats med egen filt, anses det vara samsovning?

 4. Hej Cecilia! Det här har ju inget med själva inlägget specifikt att göra, men jag måste bara skriva några rader om att du har en sån fantastisk och berikande blogg att läsa! Har jobbat inom barnsjv tidigare och numer med medicinsk information, och inspireras ofta av dina inlägg – du har ett sånt bra skrivande, lyckats plocka ner tunglästa artiklar till lättlästa och konstruktiva inlägg. När kommer din bok undrar jag?! Ha en fin långhelg!

 5. Usch bara tanken på plötslig spädbarnsdöd får mig att rysa….

  Här i huset samsov mor och dotter och vi kände ingen oro för det.
  Vi tänkte givetvis på det men vår magskänsla sa att det gick bra.
  Så länge mor och dotter var frisk och inga läkemedel användes var det ok för oss.
  Skulle vi få ett andra barn så skulle vi kanske tänka annorlunda beroende på hur det barnet upplevdes och kändes.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *