Hoppa till innehåll
Hem Återkommande feber och infektioner hos barn – dåligt immunförsvar?

Återkommande feber och infektioner hos barn – dåligt immunförsvar?

Adult with hand on child's forehead to see if they have a fever

This post is also available in: English

Hur ofta kan ett barn vara sjukt utan att det är något fel? Är återkommande feber och infektioner tecken på dåligt immunförsvar? Många föräldrar ställer sig den frågan, inte minst framåt februari-mars när barnen kanske varit sjuka 10-12 gånger sedan förskolan började efter sommaren, och ingen av föräldrarna minns den senaste gången de fick en full arbetsvecka.

Låt oss gå igenom vad som kännetecknar ett barn med dåligt immunförsvar, och vad man kan göra om man har ett barn där förkylningarna aldrig verkar ta slut.

Typen av infektioner, inte antalet, avgör vad som är normalt
Många förkylningar, magsjukor och enstaka öroninflammationer=normalt

Min första fråga till familjerna när jag får den här frågan är: vilken typ av infektioner har ditt barn haft. Nästan alla barn med återkommande feber har haft mestadels förkylningar  som gått över på någon vecka, men med hosta i upp till tre veckor efter varje förkylning, det vill säga till nästa förkylning börjar… Några magsjukor på det och någon enstaka öroninflammation eller halsfluss som krävt antibiotika, det indikerar ett friskt immunsystem.

Mer om förkylningar kan du läsa här. 

Mer om magsjuka kan du läsa här. 

Mer om halsfluss kan du läsa här. 

Fler än 6 öroninflammationer som krävt antibiotika på ett år: tänk till!

Vissa barn med återkommande feber får öroninflammation efter i stort sett varje förkylning. Det behöver inte i sig vara tecken på dåligt immunförsvar. Om ditt barn fått mer än tre öroninflammationer senaste halvåret, boka tid hos en öronläkare för undersökning. Det kan bero på en för stor körtel bakom näsan (adenoid) som hindrar vätskan från mellanörat att rinna ned i svalget, eller på trånga örontrumpeter. Vid en för stor adenoid kan öronläkaren operera bort den. Om man inte ser en sådan kan öronläkaren sätta in rör i trumhinnan som gör att öroninflammationerna inte gör lika ont och att de kan behandlas med antibiotikadroppar i örat i stället för med antibiotika i munnen.

Om barnet ändå fortsätter att få envisa öroninflammationer kan det vara bra att låta läkaren ta grundläggande prover för utredning av att immunsystemet fungerar. Ofta fungerar det, men ibland hittar man en lättare immunbrist hos de här barnen.

 Mer om öroninflammation kan du läsa här. 

Svårt att andas och hostar hemskt i månader efter varje förkylning

Barn som får svårt att andas i samband med förkylning och ofta hostar månadsvis efter varje förkylning har troligen förkylningsastma. Det finns bra behandling förebyggande mot förkylningsastma, och behandlingsmålet ska vara att barnet inte ska behöva besöka barnakuten vid förkylningar, sova på nätterna mellan förkylningarna, växa och må bra. Behandlingen sköts lämpligen av en barnläkare på barnläkarmottagning eller av en barnkunnig vårdcentralsläkare.

Mer om förkylningsastma kan du läsa här. 

Spädbarn som inte växer och har upprepade svåra svampinfektioner i mun och rumpa

Spädbarn som inte växer och har upprepade svåra svampinfektioner i mun och rumpa, eller aldrig blir av med en förkylning, kan ha dåligt immunförsvar, eller med andra ord immunbrist. Om du tycker det här stämmer in på ditt barn, sök en barnläkare och be om en bedömning om din oro är rimlig. Det här är mycket ovanliga sjukdomar, något enstaka barn per år i Sverige, så de flesta barnläkare måste fråga en mer specialiserad kollega för att kunna göra den här bedömningen på ett riktigt sätt.

Fler än två lunginflammationer på ett år

Om ditt barn får upprepade lunginflammationer som behöver antibiotikabehandling: se till att barnet röntgas varje gång. Ställ sedan frågan till doktorn om lunginflammationerna sitter på samma plats i lungan. Sitter lunginflammationerna på samma plats bör man undersöka om det finns något i lungan som inte ska vara där. Hos barn är det oftast matbitar eller legobitar som de satt i halsen och sedan fått ned i lungan. I hälften av dessa fall kan inte föräldrarna dra sig till minnes att barnet satt i halsen.

Om de sitter på olika ställen kan det också vara på sin plats att ta grundläggande prover för dåligt immunförsvar.

Upprepade stora, svårbehandlade varbölder

Vissa former av ovanliga allvarliga immunbristsjukdomar ger sig till känna som upprepade svårbehandlade varbölder, ibland i huden, ibland i lever, njure, lunga eller hjärna till exempel. Om ditt barn har haft sådana svåra sjukdomar bör barnläkaren ha utrett för immunbrist, om inte: kräv det!

Sammanfattningsvis:

Ingen anledning till oro hur många förkylningar barnet än får. Återkommande feber i sig, upprepade förkylningar eller magsjukor beror inte på dåligt immunförsvar. Om barnet däremot får upprepade bakteriella infektioner som kräver antibiotikabehandling, eller upprepade svårbehandlade svampinfektioner kan det tyda på en immunbrist som behöver utredas och kanske behandlas.

Läs mer:

Så fungerar en bebis immunförsvar

Hur fungerar vaccin? Så stärker vaccin immunförsvaret

Ont i halsen och förkylning hos barn

Magsjuka, vinterkräksjuka eller maginfluensa – smitta, symptom, inkubationstid

Förkylningsastma hos barn- symtom och behandling

Streptokocker hos barn-  halsfluss, stjärtfluss, bärarskap och scharlakansfeber

6 kommentarer till “Återkommande feber och infektioner hos barn – dåligt immunförsvar?”

  1. När ska man bli orolig för bakteriell infektion hos barn? Efter 4 dagars förkylning med feber >38,5 får lilltjejen på 15 månader återigen, efter 1 dygn utan feber, hög feber >39. Hon är sedan början av förkylningan, gnällig, verkar ha superont i halsen när hon hostar (inte så konstigt dock), slemhista så hon kräks och nu drar sig i ena örat sedan igår (dock inte mer när hon ligger ned. Hon ammas ofta och har full blöja, leker lite emellanåt men är otroligt irriatabel och ledsen.
    Skulle du misstänka bakteriell infektion och rekommenderas VC?

  2. Hej!

    Tack för en bra blogg! Jag funderar lite öå det här med lättare infektioner hos förskolebarn
    . Har man sett att det har ökat på sistone relaterat till större barngrupper? Är det “nyttigt” för immunförsvaret, vad har man sett för långtidseffekter? Och är det inte dåligt för barnens generella utveckling att vara sjuka och få dålig stimulans?

    1. Doktor Cecilia

      Såvitt jag vet finns inga studier på förändrat infektionstryck och barngruppsstorlek i Sverige. Men teoretiskt sett är det helt rätt att infektionstrycket borde öka och att det inte är positivt för barns utveckling att vara sjuka alltför ofta.

  3. Hej. Har en pojke på 4,5 år som sedan 1,5 års ålder haft ofta feber. Fram till 4 år hög feber över 40 i 3-5 dagar. Har konstaterats förkylningsastma o ev barnastma då han behöver både airomir o flutide året runt. Sen i somras har han haft feber 2-3 dagar i veckan 38-39 gr. I övrigt inga symtom förutom nu dec o Jan då han haft infektion på infektion. Jag förstår att barn får infektioner men feber varje vecka året runt? Har fått svaret att mitt barn har känsliga luftvägar Men ej förklaring på febern. Är det normalt el bör jag kontakta läkare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *