Att sikta på tillräckligt bra

Ibland när jag tänker på bloggen och er läsare så blir jag rädd. Rädd för att jag berättar vad ni ska göra, och vad ni inte ska göra, och för att ni som inte ger era barn det jag skriver att de behöver ska känna er dåliga. Jag har också tänkt på att några läsare verkar vara så enormt pålästa, ni måste ägna oerhört mycket tid åt att läsa på vilken sorts mat som är exakt rätt för ert barn, och er själva, ur alla perspektiv, och blir hemskt oroliga över att ha gjort fel när ni köpt en produkt som jag inte tycker är prisvärd.

Mitt syfte med den här bloggen är att sprida kunskap om vad som är bra för barn, både friska och sjuka, så att så många barn som möjligt kan få det så bra som möjligt. Om jag skulle bidra till att några föräldrar känner sig dåliga för att de inte uppfyller allt jag säger att ni ska, så mår de föräldrarna sämre, och barnen mår inte alls bättre. Lova att säga till mig (ni kan mejla mig på cecilia.chrapkowska at gmail.com)

Det arbetskrävande föräldraansvaret

Föräldraansvaret är väldigt stort, och föräldraarbetet är stort. Som föräldrar har vi ansvar för att barnen får mat, kärlek, rörelse, lekmöjligheter, att de får träffa jämnåriga, för deras kläder, renlighet och för att upptäcka och behandla deras sjukdomar och söka hjälp om vi inte klarar det själva. Dessutom har vi ansvar för att deras hem hålls i skick och för att försörja dem ekonomiskt.

Min fasta övertygelse är att om vi siktar på att göra en av de här sakerna perfekt, säg maten, så kommer vi inte få tid till de andra. Vi kommer inte få tid till att uppfylla våra egna behov och vi kommer absolut inte få någon tid över. Och tiden som blir över när alla ”måsten” och ”borden” är gjorda, den är åtminstone hemma hos oss den tid när det är lättast att visa kärlek och prata med varandra.

Satsa på tillräckligt bra!

Därför tror jag att vi ska satsa på tillräckligt bra. Tillräckligt bra mat, som går tillräckligt snabbt. Tillräckligt snabbt innebär inte att allt planeras och lagas från grunden av ekologiska råvaror hemma hos oss. Det innebär färdigkomponerade hemlevererade matkassar, internetbeställd övrig mat och blöjor etc, köttbullar och frysgrönsaker.

Tillräckligt med rörelse för barnen innebär för oss dans, jympa och utelek på förskolan, och en ambition att ta oss ut till närmaste lekplats eller till Friskis familjejympa på helgen. Det innebär inte att barnen promenerar till förskolan varje dag (det gör de aldrig), eller att vi går till den häftiga lekplatsen med den coola klätterställningen särskilt ofta eller att vi gör spännande äventyr med hela familjen varje helg. Spännande äventyr gör vi på semestern. Kanske.

Tillräckligt fint hemma innebär för oss att vi plockar undan disken varje dag, städar toaletterna varje vecka, har en ambition att byta lakan varannan vecka och att dammsuga varannan vecka. Är vi sjuka, eller om jag är mycket jour, eller om allt bara är jobbigt i övrigt kan lakanen få ligga tre veckor ibland. Och det gör inget.

För mig frigör min min låga ambitionsnivå i fråga om städning och min måttliga ambitionsnivå i fråga om mat och barnens rörelse att jag har tid att jobba, att träna två-tre gånger i veckan, att jag har tid att läsa för barnen och prata med dem, sjunga för dem och ha dem i knäet  varje dag. Och att jag hinner blogga. Och träffa vänner någon gång i veckan. Det är jag nöjd med och stolt över!

Vad siktar du på? Perfekt eller tillräckligt bra? Är du nöjd med dina prioriteringar?

Läs mer:

Lättlagad nyttig mat för barn

Syskon till sjuka barn

Att känna sig som en dålig mamma – när man inte orkar med sina barn

Trotsåldern- så hanterar du treårstrots hos barn

7 kommentarer till “Att sikta på tillräckligt bra”

  1. @ Denize: ”Jag pluggar till specialist undersköterska barn och just vaccin och födoämnes frågan ligger mej varmt om hjärtat, ” Funderat på att blogga om det under resans gång? Vore superinteressant. Jag håller med dig i sak om att mat och råvaror är viktiga för hälsan osv. Dock är min erfarenhet inte att BVC och dess personal är speciellt ”amningshysteriska”. Om du inte med ”hysteriska” menar att de springer och hämtar visningsexet av mjölkersättning och gör reklam för det så fort de får frågor runt amningen. Eller att de förhoppningsfullt frågar om du inte ska börja ”trappa ner” amningen för att sluta än när barnet börjar närma sig året..:)

  2. Hemma hos oss ligger maten bland de högsta prioriteringarna och att äta tillsammans. Jag nöjer mej absolut inte med hel eller halvfabrikat utan lagar från grunden med väl utvalda råvaror. Jag aktar mej noga för att lägga mej i hur andra gör men jag har en bekant som enbart serverar helfabrikat till sitt barn och jag kan inte för mitt liv förstå hur den familjen kan känna sej bekväma med det. Jag menar maten präglar oss väldigt mycket, den ger oss sinnesintryck, utvecklar våra sinnen, ger oss gemenskap och mycket mer och det viktigaste av allt, maten ger våran kropp det den behöver, hur ska ett barn kunna växa och bygga upp ett starkt immunförsvar på enbart helfabrikat? Jag pluggar till specialist undersköterska barn och just vaccin och födoämnes frågan ligger mej varmt om hjärtat, bb, Bvc och barnläkare är väldigt duktiga på att skapa en amningshysteri och tala om hur viktig bröstmjölken är men sen då? Vart kommer fortsättningen en tvåårings föda borde va minst lika viktig som en nyfödds?

  3. Haha, älskar hur du undviker att krångla till saker i onödan. Är föräldraledig nu och det löser ju en hel del av tidsbristproblemet men det kommer ju att komma ganska snart. Men att planera maten och ha stående veckomenyer (ungefärliga, som kan ändras om inspirationen oväntat dyker upp) och stora fryslager tycker jag frigör väldgt mycket tid och energi.

  4. Jag håller helt med dig i att man inte kan göra allt och att det gäller att prioritera vad som är viktigt för en själv. Vi satsar ganska mycket på maten, då både jag och maken är matlagningsintresserade, men städningen är inte så himla viktig.

    Även om jag just nu inte kan komma på vad vi prioriterar upp och prioriterar ner, så kan jag ändå säga att jag känner mig nöjd. Jag tycker ändå att jag känner mig som en närvarande mamma som hinner leka en del, läsa och mysa. Det enda jag saknar är tid för egen träning, men det kommer nog.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *