Hoppa till innehåll
Hem Barn som är hård i magen – hjälper microlax och laktulos mot förstoppning?

Barn som är hård i magen – hjälper microlax och laktulos mot förstoppning?

Barn sitter på toalett och är förstoppad, trycker på

This post is also available in: English

Fakta och råd när ditt barn är hård i magen. Direkt av barnläkare. De flesta barn blir förstoppade ibland. Lär dig här hur du känner igen förstoppning, om det hjälper med microlax, laktulos och om det finns någon huskur som hjälper.

Du kan läsa mer om bebisbajs – vad som är normalt och inte, i det här inlägget.

Symptom på förstoppning

Barn med förstoppning har någon gång svårt att bajsa eller tycker bajset är hårt. Många har ont i magen, ibland i samband med måltid, ibland även annars. Vissa har ont i rumpan, kanske för att den hårda avföringen orsakat en spricka. Några mår illa, och om förstoppningen är riktigt ordentlig kan barn kräkas. Nedsatt aptit och gnällighet är också vanligt.

Förstoppningsdiarré

Bajsspår i underkläderna, eller avföringsläckage (enkopres på läkarspråk) beror oftast på förstoppning. Ibland står det en så hård avföringsklump i ändtarmen att bajset rinner förbi, och kladdar kläderna. Det kan också göra att det är  svårt  att upptäcka att barnet är förstoppat, eftersom det som kommer ut är alltför löst.

Färskt blod i avföringen vid förstoppning

Den hårda förstoppningsavföringen kan orsaka en spricka i ändtarmsöppningen när barnet trycker ut den. Då kommer det  ofta ganska mycket färskt blod i toaletten och det gör mycket ont. Det är inte farligt, även om blodet ser dramatiskt ut. Däremot behöver  barnet absolut  förstoppningsbehandling. Smärtlindrande salva i ändtarmsöppningen inför toabesök kan också hjälpa. Sök vårdcentralen på dagtid.

När en analfissur läker kan det bli en liten slemhinneflik i ändtarmsöppningen, en portvaktstagg. Den besvärar inte barnet alls och du behöver inte söka sjukvård om du ser en slemhinneflik i barnets ändtarmsöppning.

Förstoppningens onda cirkel

När avföringen blir hård och det blir svårt att bajsa händer det ofta att barn håller sig länge och låter bli att gå på toaletten. Då ligger avföringen kvar i tarmen och tjocktarmslemhinnan hinner suga upp mer vätska ur bajset, som blir ännu hårdare. När barnet väl försöker bajsa gör det ännu ondare och barnet håller sig längre. En ond cirkel är igång.

Hos ett barn som inte är förstoppat är ändtarmen tom. När den blir full med avföring skickar kroppen signaler till hjärnan om att det är dags att bajsa. Hos ett förstoppat barn ligger det avföring i ändtarmen mest hela tiden. Tarmen skickar signaler till hjärnan, och när det inte går att bajsa är det lätt att tolka signalerna som ont i stället. Eller så tröttnar tarmen på att skicka signaler som aldrig leder någon vart och barnet slutar att känna sig bajsnödigt.

En bra film (på engelska) som visar förstoppningens onda cirkel och hur förstoppningsdiarré blir till.

Behandling mot förstoppning

Behandlingen mot förstoppning går på lång sikt ut på att dels bryta den onda cirkeln, dels låta signalsystemet mellan tarm och hjärna återhämtas. Dessa processer tar tid, som regel flera månader. Det är därför viktigt att fortsätta behandla förstoppningen under hela tiden, och inte sluta efter någon vecka eller två även om barnet bajsar varje dag.

Vid en lätt förstoppning kan det räcka med kostförändringar. Det kräver förstås att du har ett barn som accepterar kostförändringar. Barn som bara äter några få saker och som krånglar mycket med maten kanske man behöver ge läkemedel från början.

Huskur mot förstoppning

Katrinplommon eller päronpuré

Den mest klassiska huskuren mot förstoppning är nog katrinplommon. Det fungerar ganska bra mot lättare förstoppning. Det är förstås lättare sagt än gjort att försöka ge ett kräset förskolebarn katrinplommon, men för spädbarn som äter burkmat kan du prova ge katrinplommon- och päronpuré.

Fullkorn och fiberrik mat

Fiberrik mat brukar rekommenderas mot förstoppning. För barn brukar fiberrika, fuktiga frukter som väl mogna päron, plommon och äpple vara bra. Torra fibrer, som i fullkornsprodukter, kan dock ha motsatt effekt om barnet inte dricker mer samtidigt. Prova dig fram.

Mjölkfritt

Många provar mjölkfri kost mot förstoppning. I enstaka fall fungerar det och man får då anta att barnet har en form av komjölksproteinallergi. I de allra flesta fall hjälper det inte, och det är då viktigt att börja äta mjölk igen.

Läs mer  om komjölksproteinallergi här. 

Toalettrutiner mot förstoppning

För de som slutat med blöja är det bra att införa en toarutin där barnet sitter 10 minuter på pottan/toaletten två gånger varje dag.  Helst efter måltid då tarmen har lättare att tömma sig. Vissa småbarn vill under en ganska lång tid bara bajsa i blöjan. Låt dem då göra det, men om det går kan det hjälpa att sitta på pottan med blöja på då den hukande positionen och golvstödet kan hjälpa till med tarmtömningen.

Mer om potträning och toalettrutiner kan du läsa här.  

Läkemedel mot förstoppning

Om kostförändringar och toalettrutiner inte hjälper behöver barnet läkemedel mot förstoppning. Det är oerhört vanligt att barn behöver förstoppningsläkemedel någon gång under uppväxten, och vissa behöver det under många år.

Laktulos

Laktulos är ett flytande läkemedel mot förstoppning. Det består av långa sockermolekyler som kroppen inte kan ta upp i blodet och som därför stannar kvar i tarmen. Där drar laktulosmolekylerna ut vatten ur tarmväggen och avföringen blir lösare.  Laktulos smakar sött och brukar därför vara lätt att ge de flesta barn.

Laktulos finns receptfritt på apotek. En vanlig dosering att börja med är 5 ml två gånger dagligen, minska eller öka dosen utefter resultat. Bristolskalan, en bajskorvskarta, är bra att använda för att mäta resultatet och veta om du måste öka eller minska dosen, och förskolebarn brukar tycka den är ganska kul.

Du kan se och ladda ned bristolskalan här. 

En vanlig men ofarlig biverkning av Laktulos är gasighet vilket kan ge magknip. Det är ofarligt och barn kan använda laktulos under många år utan att tarmen blir “beroende” eller tar skada. På grund av gasigheten brukar inte Laktulos vara något favoritläkemedel för skolbarn och tonåringar. Om ditt barn behöver förstoppningsbehandling längre tid än tre månader är det bra att söka läkare för att utesluta att förstoppningen beror på någon annan sjukdom.

Movicol, Omnilax,  Forlax etc (makrogol)

Det finns en mängd namn på läkemedel mot förstoppning som innehåller makrogol. Du köper dem som pulver i dospåsar som man löser upp i vatten eller annan dricka. Vissa har juniorpåsar som innehåller hälften så mycket läkemedel som en vuxenpåse. Naturligtvis går det lika bra att köpa vuxenpåsar och använda halva påsen.

Makrogol är en sorts fiber som lägger sig i tarmen och drar till sig vätska så att avföringen blir mjuk. Den fungerar effektivt och ger som regel inte gasighet som biverkan. Nackdelen är att det kan vara svårt att få i vissa barn lösningen.

De olika sorterna smakar lite olika. Movicol har en saltig smak som många inte gillar, och som inte riktigt döljs av juice eller liknande. Omnilax eller Forlax har inte den här saltiga smaken och många barn gillar dem bättre.

En vuxenpåse eller två barnpåsar brukar vara en bra startdos för barn i skolåldern. I förskoleåldern en barnpåse eller en halv vuxenpåse. Styr behandlingen efter Bristolskalan precis som med laktulos. Dessa läkemedel är långsamverkande och man behöver inte vara beredd att gå till toaletten efter man druckit dem. Det går snarare lättare att bajsa dagen efter.

Det är ofarligt och kan barn kan använda dessa läkemedel under många år utan att tarmen blir “beroende” eller tar skada. Om ditt barn behöver förstoppningsbehandling längre tid än tre månader är det bra att söka läkare för att utesluta att förstoppningen beror på någon annan sjukdom.

Lavemang

Om barnet har svår förstoppning och akut ont i magen kan det vara bra att ge ett lavemang. Det sprutar du in i barnets ändtarmsöppning och resultatet är förhoppningsvis att barnet bajsar.

Klyx

Klyx är ett effektivt och snabbverkande lavemang som finns receptfritt på apotek. Till feberfria barn över 1 år med ont i magen och för övrigt gott allmäntillstånd där du misstänker förstoppning kan du prova ge ett 120 ml Klyx hemma. Detta har ofta god och snabb effekt men det är vanligt att besvären återkommer under den närmaste tiden. Därför behöver man ofta livsstils- och kostförändringar, och ibland även läkemedel dagligen under en period.

Microlax

Microlax är ett litet mikrolavemang som verkar genom att irritera tarmslemhinnan så bajset kommer ut. Ofta effektivt, men svider och gör ont hos många barn, så välj klyx i stället.

Resulax

Resulax är också ett litet mikrolavemang, men till skillnad från Microlax så svider det inte. Det är ett  bra alternativ till Klyx som många tycker är en enklare då det är mindre och smidigare.

Vanliga orsaker till förstoppning hos barn

Det vanligaste är att förstoppningen inte beror på någon underliggande sjukdom utan uppstår i samband med omställning av något slag. Under barndomen kan man se tre perioder då förstoppning är vanligast.

  1. Vid övergången från bröstmjölk till mjölkersättning, eller från bröstmjölk/ersättning till fast mat.
  2. Då barnet slutar med blöja.
  3. Då barnet börjar skolan. Många barn vill inte bajsa i skolan, ofta p g a att toaletterna är ostädade, att toapapper saknas, att dörrarna inte går att låsa, att andra barn bankar på dörren eller stör på annat sätt. Här finns mycket att åtgärda!

Andra omställningar kan vara resor, stressade perioder och vanliga infektioner. Det sistnämnda påverkar tarmen på flera sätt. Dels kan infektionen i sig förändra tarmfloran, som vid en magsjuka. Dels äter och dricker barn i regel sämre när de är sjuka, vilket i kombination med att vätskeförlusterna, i form av kräkningar, diarréer, feber eller ökat andningsarbete, är större än normalt ger ett torrare och hårdare tarminnehåll.

När ska jag söka vård med mitt barn för förstoppning?

Svåra, akuta besvär, eller påtaglig buksmärta som inte blir bättre efter Klyx behöver du söka vård för samma dag.

Du kan läsa mer om buksmärta hos barn i det här inlägget. 

Förstoppning som du inte får bukt med hemma, eller som kräver behandling mer än tre månader behöver träffa läkare på en planerad läkartid. Sök vårdcentral eller barnläkarmottagning beroende på var du bor. Har du ett litet barn, berätta för BVC-sköterskan att du ger förstoppningsbehandling.

Läs mer:

Ont i magen hos barn –  kan det vara blindtarmen och vad ska man göra?

Bebis bajs –  vad är normalt och inte? Grönt bajs eller slemmigt – vad betyder det?

Mjölkproteinallergi, komjölksallergi, mjölkallergi hos bebisar och barn

Potträning – när sluta med blöja och hur bli blöjfri

Laktosintolerans hos barn – symtom och test

Kissa på sig  – behandling av sängvätning och dagväta hos barn

14 kommentarer till “Barn som är hård i magen – hjälper microlax och laktulos mot förstoppning?”

  1. Har du tips på vad man kan göra om bajset är en stenhård stor klump som sitter precis vid ändtarmsöppningen och gör att det inte går att ge lavemang? Min 12-åring har haft detta vid två tillfällen och det är knepigt och väldigt smärtsamt.

    1. Hej! Sök vård, antingen på vårdcentral eller på barnläkarmottagning om det finns där du bor. Man behöver föra in en tunn mjuk plastslang förbi klumpen och ge lavemang i den. Det behöver en sjuksköterska göra och eventuellt lära dig hur du gör. Sedan behövs också som regel långvarig behandling med ordentliga doser Movicol eller liknande.

  2. Min dotter på snart 10 månader har varit hård i magen till och från sedan vi introducerade mat. Hon har i stort sett aldrig helammats, så hon har varit lite hård även som nyfödd men har alltid ”löst det” själv eller fått hjälp av pysventil. Nu har hon varit hård ungefär fyra dagar och pysventil har inte hjälpt. Hon bajsar själv (en gång per dag), verkar inte behöva ta i extremt mycket men det kommer ut ett antal kulor. Vad ska vi göra? Försöker ge extra mycket vatten, frukt… Äter fortfarande mest ersättning. Är det bara att vänta eller ska vi prata med bvc, ge laktulos eller något annat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.