Hoppa till innehåll
Hem Barn som inte äter – tips för kinkiga matvägrare

Barn som inte äter – tips för kinkiga matvägrare

Barn som inte äter skapar stor oro hos föräldrarna. Förskolebarn brukar ofta bli ganska petiga i maten och kan inte så sällan matvägra. Ganska många barn (inte alla) tycker att det är spännande med olika smaker under andra halvan av sitt första levnadsår och strax efter första födelsedagen. Du som har en ettåring som gärna äter palsternacka, torsk och vitlökssalami: njut och var glad! Men bli inte besviken om det inte varar för evigt.

Aptiten minskar med tillväxttakten

Från ett års ålder minskar barns tillväxttakt ordentligt. Det innebär att barnen behöver få i sig mindre mat. De kommer att äta mindre portioner än tidigare. Oroa dig inte för det!

Barn ska bli smalare efter ett till två års ålder

Barn under ungefär ett och ett halvt års ålder får gärna vara hur runda som helst. Det viktigaste för deras tillväxt är att de får i sig ordentligt med mat (inklusive bröstmjölk eller ersättning), då stiger först vikten, och sedan längden. Vi vet också att fettvalkarna som barn får under den här tiden kommer de inte att bära med sig in i vuxen ålder.

Efter ungefär ett eller två år ska barnen inte bli tjockare längre, de ska bli smalare. Smalast i hela våra liv ska vi vara i 5-6-årsåldern. En normalviktig och frisk 5-6-åring har synliga revben och platt mage. Under den här tiden är tillväxten styrd av ett tillväxthormon som hjälper barnen att bli längre och samtidigt smalare. Att barnen äter lite och blir smalare är alltså ingenting att vara orolig för så länge de följer sin tillväxtkurva på BVC. Tvärtom vet vi att en utebliven avsmalning av barnen i den här åldern ofta är inkörsporten till framtida övervikt och fetma.

Läs mer om övervikt hos barn här

Så länge barnet följer sin tillväxtkurva, så får det i sig tillräckligt med mat. Hur otroligt det än kan verka med ett barn som petar i sig tre makaroner och fyra ärter på en dag.

Läs mer om vad som är dålig tillväxt hos barn här. 

Den selektiva åldern

De flesta barn brukar bli alltmer petiga med vad de äter från ett och ett halvt-två års ålder sådär. De har också påfallande lik smak. Många barn gillar köttbullar, korv, pannkakor, ljusa makaroner och vitt ris. Vissa barn kan också tänka sig fiskpinnar och potatis. Grönsakssmaken skiljer sig något mer är min erfarenhet, men ärter, majs, morötter och gurka är nog de säkraste korten när vi bjuder förskolekompisarna på mat hos oss.

Få barn i den här åldern gillar mustiga grytor, långkok, fisk eller mer avancerade grönsaksrätter. Gör din fyraåring det: stort grattis!

Servera något barnet gillar till varje måltid

Om du har ett barn som äter väldigt selektivt så tycker jag inte att du bara ska servera det barnet gillar till hela familjen varje dag. Då dör ju ni andra av matuttråkning. Å andra sidan tycker jag inte heller att du ska tvinga barnet att smaka på saker det inte gillar. Det blir bara bråk och mer mattrassel av det. Se till att det alltid finns någonting som barnet brukar kunna gilla på bordet, och variera gärna mellan måltider om det är en proteinkälla, en kolhydratkälla eller grönsaker/frukt.

Om ni till exempel serverar spaghetti med köttfärssås och morötter på måndag och barnet bara äter spaghetti, servera då potatis med köttbullar och broccoli på tisdag om du vet att barnet äter köttbullar. På onsdag kanske det kan bli banan till efterrätt om ditt barn är en grönsaksvägrare men äter banan. En tredjedel grönsaker, en tredjedel protein och en tredjedel kolhydrater, fast sett över tre dagar.

Om du vill ha tips på lättlagad nyttig mat för barn, klicka här.

Gärna nyttig efterätt till barnen varje dag

När barnen inte äter av varmrätten tycker jag det är desto viktigare att servera en efterrätt, det ökar ju chansen att barnet får i sig någonting. På vardagar kan efterrätterna gärna vara frukt, fruktyoghurt, nötter, smoothie med frukt och yoghurt i eller kanske en liten smörgås. Lite (någon tesked per portion) socker i efterrätten är ok, men efterrätter med mycket socker och mättat fett typ glass, choklad, söt kräm eller kakor hör lördagen till. Eller fredagen eller söndagen om ni föredrar det hemma hos er.

Läs mer om socker till barn här

Respektera barnens nej

När ett barn säger nej till mer mat, om det så är ettåringen som kniper ihop munnen och börjar banka med skeden, eller femåringen som säger “nej tack mamma, kyckling äter jag bara inte!” så respektera det! Inget tjat. Till större barn kan du gärna säga att “jag förstår, men kroppen behöver protein/grönsaker (vad nu barnet ratat). Vad finns det på bordet som du skulle kunna tänka dig att äta för att kroppen ska få vad den behöver?”.

Kom ihåg att barn inte dör av svält om det finns mat att tillgå. Matvägran är inte så farligt, vänta till nästa måltid och gör ingen stor sak av att barnet inte vill äta.

Avsluta måltiden efter 20 minuter

Efter 20minuters ätande brukar barnen ofta inte äta mer. Avsluta måltiden då. Vissa barn är ofokuserade och pratar och pillar med håret, och radar upp ärter, men äter inte särskilt mycket. De kan ofta peta i sig under lång tid. De barnen kan man behöva hjälpa med att återfå koncentrationen på maten. Det kan vara ett bra mål även för virriga barn att måltiden ska vara avslutad efter 20 minuter, men det kan ibland behövas många påminnelser av föräldrarna.

Jämför aldrig barnens aptit eller måltidsvanor med någon annans!

“När din storebror var i din ålder åt han både ärter och bönor, det borde du också klara av”. Det har aldrig hjälpt och kommer aldrig att hjälpa. Den typen av kommentarer gör bara barnen arga på varandra och på dig. Låt bli.

Använd inte mat som belöning eller straff

Barnen behöver bra mat, oavsett vilket humör de är på eller om de har varit extra snälla eller varit elaka. Låt aldrig mat eller efterrätt eller godis bli en belöning för att barnet gjort något bra. Låt aldrig heller hot om utebliven mat eller efterrätt eller godis bli ett straff för något dåligt barnet gjort. Du kan i stället låta måltiden bli ett avbrott i bråket. “Nu är det matdags, vi har inte blivit sams efter att du slog lillasyster, men kom till maten så lovar jag att inte prata om det där”.

Läs mer om att bemöta barn i trotsåldern här

Glöm inte mellanmålen!

Barn i förskoleåldern behöver mat varannan-var tredje timme under den vakna halvan av dygnet. Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål (ev ett till mellanmål), middag, (ev kvällsmellanmål). Många barn som är petiga med maten äter mycket hellre mellanmål. Så låt dem göra det då! Mat varannan-var tredje timme är också väldigt bra för barnens (och ditt!) humör. Bra  mellanmål är till exempel några bitar frukt, eller en smörgås (fullkornsbröd/fullkornsknäckebröd) med smör och skinka eller nötsmör eller ost, eller några nötter och lite torkad frukt, eller lite yoghurt med müsli, eller en inte särskilt söt fruktyoghurt (läs innehållsförteckningen!) eller en halv skyr, eller lite gröt.

Läs mer:

Dålig tillväxt hos barn – utreda och tolka en tillväxtkurva

Smakportioner till bebis – när och hur introducera mat?

Lättlagad nyttig mat för barn

Trotsåldern- så hanterar du treårstrots hos barn

Att känna sig som en dålig mamma – när man inte orkar med sina barn

Övervikt hos barn, barnfetma och BMI hos barn

Socker till barn – fakta och råd av barnläkare

26 kommentarer till “Barn som inte äter – tips för kinkiga matvägrare”

 1. Hej,

  Jag tror att det faktiskt är mer kulturellt betingat vad barn tycker om att äta i förskoleåldern. Om man som jag har insyn i hur barn äter i ett visst medlehavsland så är det faktiskt grytor (både grönsaks och kött) som gäller och en hel del färska grönsaker. Det finns liksom inga andra alternativ i den matkulturen. Man använder olivolja som matfett och det är också en smak som barnen vänjer sig vid och gillar.

 2. Min (snart) fyraåring äter precis som det beskrivs i det här blogginlägget. Vi försöker se till att det finns någonting i måltiden som han gillar, men det tråkiga är att han vägrar både frukt och grönt. De sakerna han faktiskt gillade förr har trillat bort gradvis, nu är vi överlyckliga när han i vissa perioder faktiskt äter äpple. Det verkar krävas så lite för att han ska dra slutsatsen att något är äckligt, tror t.ex. att morötter föll bort efter att vi råkat köpa hem en riktigt trist påse som vi hann ge honom av innan jag också smakade på en morot ur den (de var inte särskilt goda).

  Mitt problem är förskolan. Han har nyligen bytt till storbarnsavdelning och där är han tydligen det enda barnet med kräsna matvanor. På förra avdelningen kunde de vara lite flexibla och t.ex. ge honom en macka till mellis om han inte hade ätit någon lunch alls och det var mellis han inte gillade (han vägrar nämligen även flytande/halvflytande mjölkprodukter, ost är det enda han äter). Men inte på den nya. Jag blir så ledsen av tanken på att han ibland går hela dagen på förskolan utan att äta någonting.

  1. Det låter som att ni behöver ta ett samtal med förskolepersonalen kring hans matrutiner på förskolan tycker jag och vilka regler de har. Självklart är det så att han måste få mat där på ett sätt som han kan tänka sig att äta.

 3. Tack för det där du skrev i sista stycket, barn behöver mat ofta. Jag blev upprörd när en tandhygienist kom till bvc och pratade med min föräldragrupp vars barn då var i 8-månadersåldern. “Tänderna måste få vila MINST 3-4 timmar mellan målen” manade hon och visade upp informationsmaterial som sa samma sak.
  Visst behöver små tänder vila och det hon sa är säkert bra ur kariessynpunkt, men för bebisar och småbarn är 4 timmar en väääldigt lång tid. Tråkigt att tandvården kommer med ogenomtänkta pekpinnar som nog en del föräldrar kommer att ta bokstavligt.

 4. Hej! Kanske har jag missat ev svar på min fråga men, kan barn i 1,5 år ålder äta för mkt? Vår dotter säger “mer” hela tiden! Hon har en liten kula på magen men är pigg o rör sig mkt. Tömmer magen dagligen. Vi är oroliga att hon äter för mycket och vi vet inte när vi ska säga stopp.. Tacksam för vägledning!!!

  1. Var glad över att dottern gillar mat! Om hon följer sin kurva på BVC så växer hon lagom mycket och äter alltså lagom mycket. Om inte får man tänka annorlunda, men aldrig säga stopp vid maten.

   1. Tack!! :). Vi ska till Bvc snart så då får vi svart på vitt om vi “göder” henne för mkt :). Tack för ett snabbt svar och toppen bra blogg!!!

  2. Hej! Tack för en superbra blogg. Har problem med vår 4-åring som vägrat mat sen 10 månaders ålder. Då åt han bara fruktpuré, välling och gröt, gick sedan över till smörgås, lasagneburkar och yoghurt. Nu äter han smörgås, speciell yoghurt, pasta, ris och potatis och fiskpinnar ibland. Han gillar inte protein, han rapar och får kvälningar. Vi har mutat, trugat och bråkat så mycket under åren. Vi har prövat det mesta men när vi följt råden om att inte truga eller tjata så gick han endast upp 100 g på 1 år och längden planade så fick vi omkontroll och kände oss misslyckade som föräldrar.
   Har dock fantastiska förskolelärare som matat och trixat dock aldrig tvingat min son. Förskolelärarna gjorde sitt bästa och vi började truga och han gick upp 800 g på två månader. Om han får bestämma blir det pasta med fryst riven ost och ketchup men väldigt liten portion, ibland 1 msk ris och aldrig grönsaker. Han äter äpple eller banan och dricker mjölk. Inget godis eller läsk utan popcorn och salta kex serveras som fredagsmys. Bvc har varit sisådär, bytts lite men nu när lillebror 2 år börjar anamma beteendet så beställde vi tid hos dietist. Han växer ok på längd men vikten är inte så bra. Fick inga mer konkreta tips än att ge det tid men är rädd att han kommer att förlora längd och vi är rätt korta I familjen. Middagen är inte så mysig med en 4 åring som vägrar äta och en 2 åring som test är gränser och härmar brorsan. Vi är som in förstår rätt frusterade småbarnsföräldrar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.