Bebis bajs – vad är normalt och inte? Grönt bajs eller slemmigt – vad betyder det?

Dela med dig!
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  

En bebis bajs väcker alltid frågor hos dess föräldrar. Är grönt bajs ett tecken på sjukdom? Måste en bebis ha gult bajs? Kan ett spädbarn  ha slemmigt bajs?  Låt mig därför gå igenom hela färgskalan av bebisars avföring och lära dig att tolka den.

Bebis bajs i mammas mage

Bebisar ska helst inte bajsa i magen. Under graviditeten så äter barnet inget via munnen. Därför bildas nästan inget bajs , men levern bildar galla som utsöndras i tarmen. Fostervattnet som barnet dricker tas upp i blodet via tarmen, men lite hudrester och annat blandar sig med gallsyrorna. Tarminnehållet hos ett friskt foster är mörkgrön-svart och segt och kallas mekonium.

Vissa barn bajsar ut det här mekoniumet under graviditeten. Det anses vara ett tecken på att bebisen är stressad och det är inte hälsosamt att ligga i sitt eget mekonium. Därför övervakar förlossningen barn som släppt mekonium i fostervattnet extra noga.

Bajs hos en nyfödd

När barnet är fött ska däremot mekoniumet komma ut. Nio av tio friska barn bajsar ut sitt mekonium första levnadsdygnet. Om ditt barn inte bajsar ut sitt mekonium under första levnadsdygnet: se till att barnläkaren som skriver ut barnet från BB vet om det och tar ställning till om det behövs någon utredning eller vidare uppföljning. Det är förstås stor skillnad vilken utredning som behöver göras på ett barn som bajsat timme 25 efter födelsen och därefter bajsat flera gånger och mår finfint, jämfört med ett barn som fortfarande inte bajsat på tredje levnadsdygnet.

Om du har frågor om ditt barn - kontakta Knodds barnsjuksköterskor

Hos Knodd arbetar specialistutbildade barnsjuksköterskor med minst 5 års erfarenhet. Du får en bedömning av ditt barn och trygga råd via video. Kostnadsfritt såklart!

Gå till knodd.se

Bebisar som bajsar ofta kan få problem med röd rumpa. Läs mer om det här. 

Avföring hos ammade spädbarn – gult eller grönt bajs är normalt

Under första levnadsmånaden bajsar helammade spädbarn i genomsnitt 5 gånger per dygn, men det varierar enormt, 95% av alla spädbarn bajsar mellan 5 och 40 gånger i veckan. Hälften av alla barn bajsar under första levnadsmånaden färre än fyra gånger per dygn, hälften fler. Amningsbajs är smetigt, gult eller grönt, grynigt och luktar ofta surt. Såväl gult bajs och grönt är helt normala  färger för bebisbajs.

Om barnet helammas och inte bajsar spontant, utan bara får ut bajs efter mycket mycket krystande och temptagning var tredje-fjärde dag ska du söka barnläkare för utredning, gärna via bvc.

Avföring hos bebisar som äter ersättning

Barn som äter ersättning brukar bajsa mer sällan än helammade barn. Jag har inte hittat någon studie på hur ofta de bajsar i genomsnitt, men erfarenhetsmässigt en gång om dagen eller en gång varannan dag. Ersättningsmatade barns bebisbajs luktar mer likt vuxenbajs och är ofta brunare än amningsbajs men varierar både i färg, form och lukt. Vi ser inte så sällan förstoppade spädbarn på barnakuten, och i princip alla får ersättning, helt eller delvis. Ett fåtal bebisar som får ersättning och är förstoppade har fått ersättning som inte är blandad i rätt proportioner. Det kan vara farligt, så blanda alltid enligt instruktionerna på förpackningen!

Lär dig mer om barn i Praktika för blivande föräldrar

Om du gillar barnakuten.nu - läs mer av doktor Cecilia i

Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund

Ett spädbarn med förstoppning bajsar mer sällan än varannan dag, ofta efter mycket krystande. Temptagning kan ibland hjälpa och räcka för att få ut bajset, som ofta är format till bajskorvar eller klumpar. Får förstoppningen stå flera dagar börjar bebisen må illa, kanske kräkas och äta sämre, så det är viktigt att hjälpa en förstoppad bebis att bajsa.

Förstoppning sedan födseln

Om ditt barn hade mekoniumavgång senare än 24 timmar efter födelsen och varit förstoppat sedan födseln, bör du söka barnläkare och be om en utredning  för medfödda tarmfunktionsrubbningar precis som för det ammade spädbarnet. Men om barnet hade mekoniumavgång första levnadsdygnet, har bajsat normalt och efter några veckor eller månader börjar bli förstoppat kan man börja behandla bebisen och se om det hjälper.

Börja behandla med Laktulos 5 ml dagligen, öka till 10 ml dagligen om det inte hjälper. Laktulos finns receptfritt på apotek. Berätta för din BVC-sköterska att du ger Laktulos och att bebisen haft lite förstoppningsproblem.

Om Laktulos inte hjälper så är det bra att träffa en barnläkare på barnläkarmottagning. Även flaskmatade bebisar kan få förstoppning av komjölksproteinallergi till exempel, och kan behöva prova specialersättning med sönderslagna komjölksproteiner eller helt utan komjölksproteiner.

Mer om förstoppning hos barn kan du läsa här. 

Diarré hos bebisar

Om barnets avföring förändras åt det lösare hållet, blir vattnigt eller mycket rikligare och mycket grönare än tidigare kallas det diarré. Diarré hos spädbarn beror oftast på magsjuka och är det inget blod i bebisbajset brukar man behandla som för virusmagsjuka med vätskeersättning och inte utreda mer förrän efter tre veckor.

Mer om magsjuka kan du läsa här. 

Om vätskeersättning kan du läsa här. 

Om magsjuka vid amning kan du läsa mer här. 

Vid kvarstående diarré efter tre veckor, sök barnläkare på barnläkarmottagning för utredning. Den vanligaste orsaken till långvariga diarréer hos ammande spädbarn är komjölksproteinallergi, och det undersöks genom att en ammande mamma får äta absolut komjölksfritt under några veckor och så ser man om det hjälper. En flaskmatad bebis kan behöva prova specialersättning utan (eller med kemiskt sönderslagna) komjölksproteiner

Mer om mjölkproteinallergi kan du läsa här. 

Spädbarn har inte laktosintolerans, eftersom de måste kunna bryta ned laktos för att äta bröstmjölk eller ersättning.

Mer om laktosintolerans kan du läsa här. 

Vitt eller grått bajs är farligt

Om barnet har gråvitt bajs, som kitt, varje gång: åk till barnakuten och visa en blöja. Det behöver utredas, och kan vara tecken på gallvägsatresi, en ovanlig medfödd leversjukdom.

På den här länken kan du ladda ner en färgkarta till bebisbajs.

Blod i avföringen

Vissa spädbarn har små strimmor blod i avföringen. Ingen vet riktigt varför, och om det är små strimmor och barnet mår bra kan du lugnt avvakta. Om det är mer eller  om barnet samtidigt är skrikigt, har eksem eller diarré, kan det ibland vara ett tecken på komjölksproteinallergi.

Större mängder blod i bebisbajs behöver utredas vidare. Sök barnläkare för utredning.

Slemmig avföring

Lite  slemmigt bajs hos bebis är normalt. Ofta blir avföringen mer slemmig vid förkylningar, och då kan den också bli mer grön. Vid magsjukor kan ibland bajset bli riktigt slemmigt i vissa faser. Man behöver aldrig söka vård enbart på grund av att bebis bajs är slemmigt, utan det är de andra symtomen som styr.

Läs mer om förkylda bebisar här.  

Sök barnakuten vid:

1. Mycket ljus avföring, vitaktigt bajs

2. Rikliga diarréer med en bebis som kissar mindre och är tröttare än vanligt/äter sämre

3. Rikliga mängder blod i avföringen.

Sök barnläkarmottagning (remiss från BVC eller vårdcentral, vissa tar emot bebisar utan remiss) vid:

1. Upprepade strimmor blod i avföringen

2. Ammade barn som inte bajsar utan temptagning/krystande och då bara var tredje-fjärde dag

3. Diarréer som håller i sig mer än tre veckor (vid rikliga diarréer, sök barnakuten tidigare än så)

4. Ersättningsuppfödda barn (helt eller delvis) som varit förstoppade från födseln

5. Ersättningsuppfödda barn (helt eller delvis) som blivit förstoppade senare och inte blir bra av 5-10 ml Laktulos dagligen

Läs mer

Blöjeksem, svamp i rumpan och röd babystjärt

Snäll och smart potträning som fungerar

Förstoppning hos barn – vad hjälper mot att vara hård i magen?

Magsjuka, vinterkräksjuka, maginfluensa

Vätskeersättning  recept och tips om att ge vätskeersättning till barn

Magsjuka och amning

Förkylning hos spädbarn

Mjölkproteinallergi hos barn

Laktosintolerans hos barn  

Glutenintolerans (celiaki) hos barn – symtom, prov, behandling

Läs mer i Praktika för blivande föräldrar

I min och Agnes Wolds bok Praktika för blivande föräldrar – gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund finns massor att läsa om bebisar. Ett helt kapitel om bajs, kräkningar, skrik och kolik exempelvis. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!
Ladda ned ljudboken Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
 • 6
 •  
 •  
 •  
 •  

11 reaktioner på ”Bebis bajs – vad är normalt och inte? Grönt bajs eller slemmigt – vad betyder det?

 1. Hej!
  Först och främst: Tack för en oerhört bra, saklig och informativ blogg, som jag redan haft mycket nytta av för att stilla all den oro jag plötsligt känner som nybliven mamma.
  Nu till min fråga: Min lille son, knappt 3 månader, som helammas och är frisk i övrigt, hade igår plötsligt några små klarröda blodfläckar i avföringen. Endast i en avföring, därefter ett par avföringen utan blod. Vi var ändå på BVC idag och läkaren där sa att det kanske kunde vara någon liten spricka i ändtarmen eller liknande. En annan möjlig orsak som vi funderar på är att han fick vaccin mot rotavirus för tre dagar sedan, fast blod i avföringen verkar inte vara en vanlig biverkan av detta vaccin (Rotarix)? Nu ikväll har lillkillen haft ytterligare en avföring med några strimmor klarrött blod, lite mer än igår. Han är fortfarande pigg och mår bra i övrigt. Gnäller och skriker förstås några gånger varje dag, men är sällan otröstlig. Har börjat plana ut lite i vikt senaste veckorna, men låg väldigt högt innan (+ 2 SD tidigare, nu + 1,3). Du skriver ju här att blod i avföringen ofta beror på komjölksallergi – ska vi misstänka detta redan, eller ska vi avvakta ett tag och se om det är något tillfälligt och övergående?
  Vänliga hälsningar

 2. Hej! Läste om bebisen som fått fastare avföring iom smakportioner. Min 4,5 mån äter smakportioner 1 gång per dag som har hittills varit morot, potatis och gröna ärter.. Har inte bajsat nu på 10 dagar. Fiser dock så d är inte stopp och han verkar inte heller må dåligt, helammas för övrigt som vanligt. Har själv svårt med oregelbunden avföring är d nåt som kan ha överförts på honom eller är d för tidigt att säga? Jag lider inte heller..

 3. har en liten kille på snart 4 månader. han både ammar och får ersättning.
  Jag började med ersättning för bara någon vecka sedan. I samband med de blev hans avföring mer ljus-gul och lite ”smulig” den är inte hård utan lite mer fastare eller hur man ska förklara. kan också tillägga att hans första tand precis kommit igenom.

 4. Min 6 mån dotter äter 1 portion gröt både morgon och kväll och en stor burk mat vid lunch och får fruktpure, hon bajsa först lite hårdare och gjort de sen vi införde mat men nu har hon börjat bajsa aningen lösare, inte diarré vattnigt utan tjockt men ändå lösare. Är det normalt?

 5. När slutar bebisen räknas som ammandes i fråga om bajs? En bebis som ammas men äter 1/2 portion gröt och ev någon smakportion/dag, är det andra ’bajsregler’ då? (från att ha bajsat 1gg/dag (löst) bajsar nu vår 7mån 1gg/vecka (relativt hårt)…)

  1. Det är vanligt med förstoppningsbesvär då man introducerar smakportioner. Rådgör med BVC om din bebis verkar ha ont i magen, om den behöver hjälp att bajsa mer än någon enstaka gång eller om förstoppningen inte går över om du minskar matmängderna. Att bajset däremot blir fastare ju mer mat bebisen äter är helt i sin ordning.

 6. Vad räknas som diarré hos ett helammande spädbarn? Om barnet bajsar runt 20 ggr per dag, löst och vattnigt, ofta småskvättar som kommer vid nysningar, skrikande etc, men i övrigt mår finfint (förutom blöjeksem pga det myckna bajsandet), är det något att utreda?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.