Hoppa till innehåll
Hem Bebis bajs – vad är normalt? Grönt bajs eller slemmigt – vad betyder det?

Bebis bajs – vad är normalt? Grönt bajs eller slemmigt – vad betyder det?

Bebis bajs

This post is also available in: English

Fakta och råd om bebisbajs. Direkt av barnläkare. En bebis bajs väcker alltid frågor. Är grönt bajs ett tecken på sjukdom? Måste en bebis ha gult bajs? Kan ett spädbarn ha slemmigt bajs?  Här kan du lära dig allt du behöver veta om bebisbajs.

Bebis bajs i mammas mage

Bebisar ska helst inte bajsa i magen. Under graviditeten så äter barnet inget via munnen. Ett foster bildar nästan inget bajs , levern bildar däremot galla som utsöndras i tarmen. Fostervattnet som barnet dricker tas upp i blodet via tarmen, men lite hudrester och annat blandar sig med gallsyrorna. Tarminnehållet hos ett friskt foster är mörkgrön-svart och segt och kallas mekonium.

Vissa barn bajsar ut det här mekoniumet under graviditeten. Det anses vara ett tecken på att bebisen är stressad och det är inte hälsosamt att ligga i sitt eget mekonium. Därför övervakar förlossningen barn som släppt mekonium i fostervattnet extra noga.

Bajs hos en nyfödd

När barnet är fött ska däremot mekoniumet komma ut. Nio av tio friska barn bajsar ut sitt mekonium första levnadsdygnet. Bajsar barnet inte ut sitt mekonium under första levnadsdygnet: berätta det för BB-personalen.

Avföring hos ammade spädbarn – gult eller grönt bajs är normalt

Under första levnadsmånaden bajsar helammade spädbarn i genomsnitt 5 gånger per dygn, men det varierar enormt, 95% av alla spädbarn bajsar mellan 5 och 40 gånger i veckan. Hälften av alla barn bajsar under första levnadsmånaden färre än fyra gånger per dygn, hälften fler. Amningsbajs är smetigt, gult eller grönt, grynigt och luktar ofta surt. Såväl gult bajs och grönt är helt normala  färger för bebisbajs.

Bebis bajs
Bebis bajs – gult och grönt bajs är lika normalt.

Om barnet helammas och inte bajsar spontant, utan bara får ut bajs efter mycket mycket krystande och temptagning var tredje-fjärde dag ska du söka barnläkare för utredning, gärna via bvc.

Avföring hos bebisar som äter ersättning

Barn som äter ersättning brukar bajsa mer sällan än helammade barn. Jag har inte hittat någon studie på hur ofta de bajsar i genomsnitt, men erfarenhetsmässigt en gång om dagen eller en gång varannan dag. Ersättningsmatade barns bebisbajs luktar mer likt vuxenbajs och är ofta brunare än amningsbajs men varierar både i färg, form och lukt. Vi ser inte så sällan förstoppade spädbarn på barnakuten, och i princip alla får ersättning, helt eller delvis. Ett fåtal bebisar som får ersättning och är förstoppade har fått ersättning som inte är blandad i rätt proportioner. Det kan vara farligt, så blanda alltid enligt instruktionerna på förpackningen!

Ett spädbarn med förstoppning bajsar mer sällan än varannan dag, ofta efter mycket krystande. Temptagning kan ibland hjälpa och räcka för att få ut bajset, som ofta är format till bajskorvar eller klumpar. Får förstoppningen stå flera dagar börjar bebisen må illa, kanske kräkas och äta sämre, så det är viktigt att hjälpa en förstoppad bebis att bajsa.

Förstoppning sedan födseln

Om ditt barn hade mekoniumavgång senare än 24 timmar efter födelsen och varit förstoppat sedan födseln, bör du söka barnläkare och be om en utredning  för medfödda tarmfunktionsrubbningar precis som för det ammade spädbarnet. Men om barnet hade mekoniumavgång första levnadsdygnet, har bajsat normalt och efter några veckor eller månader börjar bli förstoppat kan man börja behandla bebisen och se om det hjälper.

Börja behandla med Laktulos 5 ml dagligen, öka till 10 ml dagligen om det inte hjälper. Laktulos finns receptfritt på apotek. Berätta för din BVC-sköterska att du ger Laktulos och att bebisen haft lite förstoppningsproblem.

Om Laktulos inte hjälper så är det bra att träffa en barnläkare på barnläkarmottagning. Även flaskmatade bebisar kan få förstoppning av komjölksproteinallergi till exempel, och kan behöva prova specialersättning med sönderslagna komjölksproteiner eller helt utan komjölksproteiner.

Diarré hos bebisar

Om barnets avföring förändras åt det lösare hållet, blir vattnig eller mycket rikligare och mycket grönare än tidigare kallas det diarré. Diarré hos spädbarn beror oftast på magsjuka och är det inget blod i bebisbajset brukar man behandla som för virusmagsjuka med vätskeersättning och inte utreda mer förrän efter tre veckor.

Läs mer om magsjuka eller vinterkräksjuka hos barn – smitta, inkubationstid

Läs mer om magsjuka och amning

Vid kvarstående diarré efter tre veckor, sök barnläkare på barnläkarmottagning för utredning. Den vanligaste orsaken till långvariga diarréer hos ammande spädbarn är komjölksproteinallergi.

Läs mer om mjölkproteinallergi hos bebis och mjölkfri ersättning till spädbarn

Spädbarn har inte laktosintolerans, eftersom de måste kunna bryta ned laktos för att äta bröstmjölk eller ersättning.

Läs mer om laktosintolerans hos barn – symptom, test, behandling

Vitt eller grått bajs är farligt

Om barnet har gråvitt bajs, som kitt, varje gång: åk till barnakuten och visa en blöja. Det behöver utredas, och kan vara tecken på gallvägsatresi, en ovanlig medfödd leversjukdom.

Ladda ner en färgkarta till bebisbajs

Blod i avföringen

Vissa spädbarn har små strimmor blod i avföringen. Ingen vet riktigt varför, och om det är små strimmor och barnet mår bra kan du lugnt avvakta. Om barnet har större mängder blod i bajset – sök upp en barnläkare för att utreda varför.

Slemmig avföring

Lite  slemmigt bajs hos bebis är normalt. Ofta blir avföringen mer slemmig vid förkylningar, och då kan den också bli mer grön. Vid magsjukor kan ibland bajset bli riktigt slemmigt i vissa faser. Man behöver aldrig söka vård enbart på grund av att bebis bajs är slemmigt, utan det är de andra symtomen som styr.

Läs mer om förkylningar hos bebisar

Sök barnakuten vid:

1. Mycket ljus avföring, vitaktigt bajs

2. Rikliga diarréer med en bebis som kissar mindre och är tröttare än vanligt/äter sämre

3. Rikliga mängder blod i avföringen.

Sök BVC, vårdcentral eller barnläkarmottagning vid:

1. Upprepade strimmor blod i avföringen

2. Ammade barn som inte bajsar utan temptagning/krystande och då bara var tredje-fjärde dag

3. Diarréer som håller i sig mer än tre veckor (vid rikliga diarréer, sök barnakuten tidigare än så)

4. Ersättningsuppfödda barn (helt eller delvis) som varit förstoppade från födseln

5. Ersättningsuppfödda barn (helt eller delvis) som blivit förstoppade senare och inte blir bra av 5-10 ml Laktulos dagligen

Läs mer:

Läs mer om mjölkproteinallergi hos bebis och mjölkfri ersättning till spädbarn

Läs mer om förkylningar hos bebisar

Läs mer om magsjuka och amning

Läs mer om kolik hos spädbarn – magdroppar, akupunktur, vad hjälper?

Läs mer om blöjeksem, svamp i rumpan och röd babystjärt

Läs mer om potträning – hur bli blöjfri och när sluta med blöja

Läs mer om magsjuka eller vinterkräksjuka hos barn – smitta, inkubationstid

16 kommentarer till “Bebis bajs – vad är normalt? Grönt bajs eller slemmigt – vad betyder det?”

  1. Fantastisk bra sammanfattnig om bajs! Jag har sökt men hittar inget svar; hur lång tid tar det för en barn att bajsa ut maten? Är orolig för min lilla kille som är 6 månader. Han bajsar rätt löst och slemmigt och redan efter 6 timmar efter intag ligger morotspuren i blöjan. Tacksam för svar!

    1. Det är olika hur lång tid det tar. Från några timmar till flera dygn. Mår barnet bra är det ingen fara. Vissa har snabba tarmar.

  2. Min 6 mån dotter äter 1 portion gröt både morgon och kväll och en stor burk mat vid lunch och får fruktpure, hon bajsa först lite hårdare och gjort de sen vi införde mat men nu har hon börjat bajsa aningen lösare, inte diarré vattnigt utan tjockt men ändå lösare. Är det normalt?

  3. När slutar bebisen räknas som ammandes i fråga om bajs? En bebis som ammas men äter 1/2 portion gröt och ev någon smakportion/dag, är det andra ‘bajsregler’ då? (från att ha bajsat 1gg/dag (löst) bajsar nu vår 7mån 1gg/vecka (relativt hårt)…)

    1. Det är vanligt med förstoppningsbesvär då man introducerar smakportioner. Rådgör med BVC om din bebis verkar ha ont i magen, om den behöver hjälp att bajsa mer än någon enstaka gång eller om förstoppningen inte går över om du minskar matmängderna. Att bajset däremot blir fastare ju mer mat bebisen äter är helt i sin ordning.

  4. Hejsan. Jag har en dotter på 3 månader som fått ersättning sen hon va 2 månader. Hon bajsar inte… har typ inte gjort sen hon började få ersättning .hon krystar som en galning och har ont och skriker. Ger 5 ml laktulos om dagen men det hjälper inte. Enda gången hon bajsar är om jag hjälper henne med pysventil. Vad ska jag göra?

    1. Hon behöver behandla sin förstoppning. Gå till BVC, vårdcentralen eller en barnläkare och be om råd och hjälp

  5. Hej!
    Först och främst: Tack för en oerhört bra, saklig och informativ blogg, som jag redan haft mycket nytta av för att stilla all den oro jag plötsligt känner som nybliven mamma.
    Nu till min fråga: Min lille son, knappt 3 månader, som helammas och är frisk i övrigt, hade igår plötsligt några små klarröda blodfläckar i avföringen. Endast i en avföring, därefter ett par avföringen utan blod. Vi var ändå på BVC idag och läkaren där sa att det kanske kunde vara någon liten spricka i ändtarmen eller liknande. En annan möjlig orsak som vi funderar på är att han fick vaccin mot rotavirus för tre dagar sedan, fast blod i avföringen verkar inte vara en vanlig biverkan av detta vaccin (Rotarix)? Nu ikväll har lillkillen haft ytterligare en avföring med några strimmor klarrött blod, lite mer än igår. Han är fortfarande pigg och mår bra i övrigt. Gnäller och skriker förstås några gånger varje dag, men är sällan otröstlig. Har börjat plana ut lite i vikt senaste veckorna, men låg väldigt högt innan (+ 2 SD tidigare, nu + 1,3). Du skriver ju här att blod i avföringen ofta beror på komjölksallergi – ska vi misstänka detta redan, eller ska vi avvakta ett tag och se om det är något tillfälligt och övergående?
    Vänliga hälsningar

  6. Vad räknas som diarré hos ett helammande spädbarn? Om barnet bajsar runt 20 ggr per dag, löst och vattnigt, ofta småskvättar som kommer vid nysningar, skrikande etc, men i övrigt mår finfint (förutom blöjeksem pga det myckna bajsandet), är det något att utreda?

  7. Hej! Läste om bebisen som fått fastare avföring iom smakportioner. Min 4,5 mån äter smakportioner 1 gång per dag som har hittills varit morot, potatis och gröna ärter.. Har inte bajsat nu på 10 dagar. Fiser dock så d är inte stopp och han verkar inte heller må dåligt, helammas för övrigt som vanligt. Har själv svårt med oregelbunden avföring är d nåt som kan ha överförts på honom eller är d för tidigt att säga? Jag lider inte heller..

  8. Hej,
    Min bebis på tre veckor ammas men får även ersättning. Idag fick han en annorlunda bajsblöja med lite bajs där bajset var nästan som gummi. Det kladdade inte av sig och var som en liten liten korv. Han har bajsat som vanligt (ganska löst ljusbrunt) efter det. Han mår bra i övrigt. Är det något att oroa dig för?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *