Hoppa till innehåll
Hem Att få en bebis efter ofrivillig barnlöshet

Att få en bebis efter ofrivillig barnlöshet

This post is also available in: English

Att få en bebis efter ofrivillig barnlöshet eller IVF är inte så lätt som man kan tro. Självklart är barnen hett efterlängtade. Men själva barnlöshetshistorien kan ibland sätta käppar i hjulet för föräldraskapsglädjen. Lina skrev häromdagen om att bli förälder när starten är svår. Två av er läsare påminde mig i kommentarerna om den speciella situation som uppstår när ett barn kommer efter lång längtan och många försök. Eller efter att ett eller flera storasyskon dött, i magen eller som nyfödda.

Läs mer om att bli förälder när starten är svår här. 

Upprepade missfall eller plötslig spädbarnsdöd i magen

Jag tycker att vi talar för lite med varandra om när vägen till föräldraskapet inte går på räls. De flesta av oss berättar inte om att vi försöker få barn förrän tolv veckor gått av graviditeten. Vi vet att det finns en missfallsrisk dessförinnan, men jag upplever att många inte förstår att den är så stor som en av tio graviditeter, sannolikt eftersom att de flesta i omgivningen som fått tidiga missfall inte berättat om sin graviditet.

Efter vecka tolv känner sig många säkra på att missfallsrisken är över, och för dem som mister sitt väntade barn därefter, blir ensamheten desto större när man inte känner till att vännerna också fått missfall, fast före vecka 12 då. Löper graviditeten ännu längre, och barnet hade kunnat överleva om det fötts, talar vi inte längre om missfall, utan om plötslig spädbarnsdöd i magen. Det är en stor sorg för varje föräldrapar som drabbas.

Många som drabbas av upprepade missfall, eller plötslig spädbarnsdöd i magen, eller ofrivillig lång väntan på barn, söker sig till varandra. Ofta på internetforum, eller i föreningar. Många upplever att deras tidigare vänner, som får barn efter barn utan synbara problem, inte förstår deras situation, eller inte orkar lyssna. Det kan nog vara sant i många fall. Jag är övertygad om att den här vänta-på-barn-länge-gemenskapen räddar många från år av smärtsam ensamhet.

Från infertilitet till föräldraskap

Det jag nu tänkte skriva om är vägen därifrån. Från svårt-att-få-barn-identiteten. För när väl graviditeten är ett faktum, åtminstone efter rutinultraljudet, tycker jag det är dags att försöka ta sig ur den gemenskap som så länge gett trygghet och tillhörighet. För barnets skull och för din skull.

Du har rätt att må dåligt när du får upprepade missfall, eller är ofrivilligt barnlös, eller mister barn, födda eller ofödda. Men du har också rätt att må bra. Och dina barn har rätt att få en förälder som mår bra.

Det här är en svår uppgift. Det är en svår uppgift att börja tro på att graviditeten ska sluta lyckligt, och att du ska bli en av dem som du så länge varit avundsjuk på.

Våga sträva efter att må bra

Mitt första råd till dig som väntar barn efter en svår barnlängtan är: våga sträva efter att må bra!

De allra flesta med lång och svår barnlängtan som jag pratat med vittnar om att man inte vågar tänka att det ska gå bra. Och om man vågar tänka det, så vågar man absolut inte tänka på att det skulle kunna finnas jobbiga saker i föräldraskapet till en frisk, levande bebis. Det är som ett magiskt tänkande. Om jag tänker att det kan vara jobbigt med en kolikbebis så kanske jag får missfall som ett straff.

Lägg ned allt magiskt tänkande

Mitt andra råd är: lägg ned allt magiskt tänkande! Du kan inte orsaka ditt väntade barns död eller sjukdom genom att tänka på framtiden, varken med negativa eller positiva tankar.

Är det här svårt? Det är det mer eller mindre för alla. Be om hjälp! Har du en bra MVC-barnmorska, be henne. Eller be om remiss till MVC-psykologen. Kanske har du en terapeut sedan tidigare? Prata med dem, be dem om hjälp att våga tro på att du också ska få en liten frisk bebis.

Försök också våga träffa andra gravida i “frisk-gravida” sammanhang. Anmäl dig till en mammayogakurs, eller profylaxkurs, eller en vattengympagrupp. Prova att prata om ditt väntande barn med de här andra mammorna, och se om ni kan hitta beröringspunkter. Det är så lätt att fastna i en identitet som handlar om den svåra dåtiden. Du har lika stor rätt till en identitet som handlar om en ljus framtid. Och det är en bättre identitet för den är lättare att må bra i.

Ta emot barnet tillsammans!

När ditt barn föds: dyk ned i bebistiden tillsammans med barnets andra förälder. Om ni har den minsta möjlighet ekonomiskt: se till att ni får minst två månader tillsammans då ni är lediga på heltid. Svår barnlängtan tär på alla förhållanden, och om en av er är hemma med bebisen medan den andra jobbar är risken mycket stor att ni inte finner varandra i glädje och gemenskap igen. Om ni däremot kan finna varandra i glädjen över ert nyfödda barn har ni en bra utgångspunkt för att reparera relationen. Är det svårt att reparera relationen: be BVC-psykologen om hjälp, eller familjerådgivningen i kommunen, eller en privat parterapeut om ni har ekonomisk möjlighet.

Skippa skuldkänslorna

Det är vanligt bland föräldrar som haft en lång och svår barnlängtan att känna skuld över att man tycker bebistiden är jobbig. Gör inte det! Det är jobbigt att få en nyfödd. Det är särskilt svårt när tiden före inte varit uppbyggande och stärkande, utan tärande och sorglig. Det finns alltså ingen anledning att känna skuld över att det är tufft när bebisen skriker, eller när mjölkstockningen återkommer för fjärde gången, eller första för all del. Läs gärna Linas inlägg om när starten i föräldraskapet är svår.

Dina och din partners reserver är uttömda. Gör vad ni kan för att fylla på dem igen.

Kom ihåg: du har rätt att må dåligt, men du har också rätt att må bra!

Läs mer om vad en nyfödd behöver här. 

26 kommentarer till “Att få en bebis efter ofrivillig barnlöshet”

 1. Nu är jag inne och läser det här inlägget för kanske åttonde gången. Ett år efter att vår son kom bearbetar jag fortfarande att det gick bra! Kan inte fatta det! Efter lång tids kamp och sorg och IVF. Vågade verkligen inte tänka ens det minsta på att det skulle kunna gå bra. Vågade inte ens titta på babykläder medan jag var gravid utan gick runt de avdelningarna. När han kom var jag bara så trött och helt oförberedd och helt förvirrad.

  Försökte berätta om det här på BVC men fick inget gensvar, jag önskar att jag läst det här under graviditeten och att vi hade uppmuntrats att våga hoppas av någon som förstod vad vi kom med för bagage.

  Men jag vet att det också görs, några vänner blev tillsagda ”på skarpen” av sin BVC-sköterska att nu är det dags att lägga ned oron och känna hopp, gå och köp en present till barnet ihop.

  Tack!

 2. Vilket bra inlägg! Tycker inte att det pratas så mycket om det här.

  Själv hade jag svårt att få andra barnet och jag hade mycket skuldkänslor kring mina känslor med sekundär infertilitet. Det tog 1,5 år och 3 tidiga missfall innan mitt barn äntligen stannade kvar i magen. Hela graviditeten var jag livrädd, först för missfall och sedan för för tidig födsel/dödfött barn. Kunde inte slappna av förrän hon var född. Om jag jämför med första graviditeten så var det en enorm skillnad på rädslan och ångestnivån. Och många säger ju att det blir aldrig som förr efter ett missfall eller liknande. Den där bubblande graviditetslyckan infinner sig inte på samma sätt.

  Och det är ju så lätt att börja anklaga sig själv för att vara gnällig och otacksam om man klagar på graviditeten eller första tiden med barnet. Men det kan ju så klart vara jobbigt även om man kämpat för att bli gravid!

  Tack för ett bra inlägg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.