Hoppa till innehåll
Hem Bebis svettas i varmt väder – ska man ge vatten till spädbarn?

Bebis svettas i varmt väder – ska man ge vatten till spädbarn?

A naked baby being fed water on a hot summers day

This post is also available in: English

Äntligen är sommarvärmen här! Så skönt! Men för den som första gången har en bebis som svettas i värmen, så kommer förstås frågan: hur går det här? Nyss byltade jag på bebisen hur mycket som helst, hur ska jag göra nu? Vad ska bebisen ha på sig? Ska man ge vatten till spädbarn? Det är faktiskt lite extra att tänka på med bebisar i värmen, låt oss börja med grundfakta:

Bebisar är dåliga på att reglera sin kroppstemperatur

Nyfödda är inte så bra på att reglera sin kroppstemperatur. De blir lätt nedkylda eller för varma om de inte är lagom klädda för årstiden. Ju större barnen blir, desto bättre fungerar deras värme- och kylsystem. En femmånaders är bättre på att reglera sin kroppstemperatur än en nyfödd.

Läs mer om solskydd för bebis och barn – solkräm eller annat?

Bebisar kyler ned sig genom att svettas

När bebisar blir för varma och behöver kyla ned sig svettas de. Ofta på huvudet, men också fötter, händer, rygg och hals är vanliga ställen som blir plaskvåta, inte minst i sömnen. När huden blir våt kyls kroppen ner en aning.

En svettig bebis kan alltså vara för varm

Eller den kan ha varit för varm innan den började att svettas i alla fall. (Vissa barn svettas dock varje gång de sover så örngottet blir plaskvått, om de så sover i bara blöja i ett 20 graders rum). Det är väldigt vanligt att klä bebisar för varmt i sommarvärmen. Inte sällan ser jag föräldrar med shorts, linne och solglasögon, som klätt på barnet body, blöja, byxor, strumpor, kofta, filt och en åkpåse inne i vagnen.

Att barnet ligger inne i vagnen är bra, det skuggar för solen, men om den är svart kan det bli väldigt varmt inne i den. Känn efter med handen! Känns det hett, fundera på att täcka över sufletten med en ljus babyfilt eller ett lakan. (Svart drar till sig värme medan vitt stöter den ifrån sig) Funderar du på att köpa barnvagn till en kommande sommarbebis: köp gärna en ljus!

Om det är 20-25 grader ute och du själv klär dig i kortärmat behöver en bebis inte ha mer än ett lager bomullskläder på sig. Se till att vagnen inte står i stekande sol en längre tid, då blir det supervarmt där (känn efter med handen igen!). Är det 25-30 grader i skuggan är det kortärmad body, eller bara blöja under tunt lakan som gäller för bebisen ute.

Om barnet mår bra och inte svettas kopiöst är det sannolikt lagom varmt klätt!

Hur vet jag om bebisen får tillräckligt med vätska i värmen?

Om bebisen är lika pigg som vanligt, äter med kraft och kissar lika många lika tunga blöjor som vanligt har den fått tillräckligt med vätska. Börjar bebisen bli slö eller väldigt gnällig och inte orkar äta kan det vara tecken på att den är för varm eller har fått för lite vätska.

Fundera på vad som kan stämma för ditt barn. Om bebisen svettas mycket, och det är väldigt varmt, kanske bebisen är för varm. Gå då in i skuggan och ta av barnet kläderna. Försök amma barnet eller ge ersättning. Lägg det gärna hud mot hud med dig så hjälper din kropp till med att ge barnet rätt temperatur. Använd gärna en bordsfläkt om det är olidligt varmt även inomhus.

Om bebisen kissat mycket mindre än vanligt och är trött och slö kan det vara vätskebristen som är problemet. Gå då också till ett skuggigt ställe eller inomhus i ett svalt rum. Även nu är det amning eller ersättning som gäller. Är bebisen så slö att den inte riktigt orkar suga så truga den. Lägg den gärna hud mot hud på ditt bröst. Det brukar kunna göra slöa bebisar lite sugvilliga, och gör att de sparar energi. Somnar bebisen ifrån efter några sugtag, nyp den lite i handen eller foten och se om den kommer igång igen.

On hot days, babies should be kept hydrated and in the shade
Amma bebisen mycket i skuggan om det är varmt ute och du ammar.

Om bebisen inte börjar äta och piggnar till efter någon timmes försök är det dags att åka till barnakuten. Barnet kan behöva sond för att få i sig vätska. Det kan också vara så att slöheten och sugoviljan beror på en infektion som behöver behandlas på sjukhus.

Ska bebisar dricka vatten i värmen?

Bebisar under tre månader bör du inte ge vatten, de behöver absolut sin näring när de ska dricka. Bebisar mellan tre och 6 månader behöver du inte heller ge vatten om de främst lever på bröstmjölk eller ersättning.  Det går alldeles utmärkt att amma dem eller ge ersättning så de täcker sitt vätskebehov även när det är varmt. Vill de gärna smaka på ditt vatten som du dricker, eller din juice eller saft eller glass för den delen, så ge dem om du vill det. Om du inte vill låter du bli och ammar eller ger ersättning i stället. Barn som börjat äta större mängder fast föda har också större behov av att dricka vatten. Låt törstiga barn  dricka!

Thirsty babies over 6 months old should be kept hydrated
Se till att törstiga bebisar över 6 månader får dricka vatten i solen.

Läs mer:

Resa utomlands med spädbarn – råd om flyg och vaccin

Det livsfarliga vattnet

Läs mer om solskydd för bebis och barn – solkräm eller annat?

Läs om komma igång att amma ett nyfött barn

Läs om att börja flaskmata bebis med ersättning

6 kommentarer till “Bebis svettas i varmt väder – ska man ge vatten till spädbarn?”

  1. Mössa på bebisar är bra av två anledningar: att skydda mot kyla och skydda mot sol. Om det behövs i vagnen under suffletten beror på hur varmt det är. Det måste föräldern avgöra från dag till dag utifrån värmen och hur bebisen reagerar.

  1. Är de lite bättre på att reglera sin temperatur, men samma principer gäller. När barnet börjat dricka vatten till måltider och inte får sin huvudsakliga föda från mammamjölk/ersättning (olika när det sker för olika barn) kan de också få vatten mellan måltider om de är törstiga.

 1. Hej!
  Kan det bli för varmt i sovrummet för ett spädbarn? Vi väntar barn nu och kan ha upp emot 25 grader under natten men sover då med en fläkt direkt riktat mot oss. Är detta ok för den nyfödda när den väl är här?
  Vad bör den ha på sig under natten vid så höga temperaturer? Tack för bästa boken!

  1. Hej!

   25 grader är helt ok temp. Grattis till bebisen! Är det riktigt varmt kan bebisen sova i bara blöja, kanske med ett tunt lakan på sig.

   Bästa hälsningar,

   Cecilia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *