Bebisar med kolik har ingen nytta av probiotika eller Minifom

Tidigare denna månad publicerades en stor metastudie i JAMA Pediatrics där man tittade på om probiotika har någon effekt på bebisar med kolik. Probiotika är snälla, levande magbakterier såsom mjöksyrebakterier, som ges via munnen, till exempel som tillsats i modersmjölksersättning, välling eller som droppar. I Sverige säljs det som Sempers magdroppar på apotek, och man kan även köpa modersmjölksersättning välling, barnyoghurt et c med tillsatt probiotika.

Kolik drabbar så många som en femtedel av alla bebisar under 3 månader och kan innebära en otrolig påfrestning för familjen bebisen bor i. Varför det händer vet man inte säkert men studier har visat en försiktig koppling till matallergier, medan andra data tyder på att bebisar med kolik har en annan tarmflora (dvs en annan mix av bakterier som lever i tarmen) än andra bebisar. Frågan forskargruppen ställde sig var då om man kan bota kolik genom att ändra tarmfloran så att den liknar den hos bebisar utan kolik.

Man sammanställde 12 studier som totalt omfattade 1825 bebisar varav 271 med kolik. I studierna hade bebisarna antingen fått probiotika eller placebo. Resultaten var olika i de olika undersökningarna och detta är själva huvudpoängen med metastudier, eller systematiska översikter som de också kallas. Tittar man bara på en liten grupp kan man få resultat som sedan inte alls visar sig stämma i en större grupp. Kanske på grund av slumpen. Ofta beroende på störfaktorer som samvarierar med det man vill studera.

Nå, slutsatsen är att probiotika inte har någon visad effekt på kolik hos spädbarn under 3 månader. Det verkar inte göra någon skada heller, men innebär en helt onödig kostnad för föräldrarna vilket förstås inte gagnar någon annan än företagen som tillverkar modersmjölksersättning eller magdroppar med lactobaciller. Och de har ju så de klarar sig ändå.

Förresten, när vi ändå är inne på ämnet. Minifom (dimetikon) i droppform som ges via munnen används också flitigt till bebisar med kolik och rekommenderas vanligen av både sjukvård, BVC och i föräldragrupper. När man studerat detta har man dock inte kunnat se någon som helst effekt. Minifom fungerar alltså inte heller mot kolik. Tyvärr! Köp något annat för pengarna. Något som får dig som hårt prövad kolikförälder att må lite lite bättre tills bebisen blir större och koliken går över. För det gör den.

27 kommentarer till “Bebisar med kolik har ingen nytta av probiotika eller Minifom”

 1. ag använder Minifom för mitt barn och det hjälper visst!! Det ä solklar skillnad när jag tar bort det, då börjar ont i magen och knip.

 2. jag tyckte att minifom hjälpte dom första 2v (kanske önsketänkande från våran sida ;)) men sen så blev han inte bättre och slutade med dom och man märkte ingen skillnad…testade även sempers och var samma där hjälpte ett litet tag men inte sen…men vårat BVC sa aldrig att vi skulle testa dropparna utan bara magmassagen men vi tyckte tyvärr inte att den hjälpte oss =( vi körde den i 2mån varje dag utan reslutat…min son är född i v.36+0, och vi fick rådet att börja ge han d-vitamin dropparna på en gång när BVC kom hem till oss, då var sonen 1,5v och då började våran kolik…så jag tror att vi skulle ha väntat kanske en månad innan vi började med dom…

  1. D-droppar är viktigt för bebisars hälsa och din BVC har rätt i att man bör börja senast vid en veckas ålder. Finns inget vetenskapligt undersökt samband med kolik alls (och ingen ”medicinsk logik” bakom ett sånt samband heller)

 3. Hej! Satt precis och försökte hitta information probiotika och nyttan för mitt barn i största allmänhet och hittade till er sida. Blev såklart nyfiken när jag läste om denna studie! 🙂

  Jag har bara en fråga… Jag gick in och läste på länken i ert inlägg men förstod inte riktigt er tolkning.

  ”Of the 12 trials (1825 infants) reviewed, 6 suggested probiotics reduced crying, and 6 did not. Three of the 5 management trials concluded probiotics effectively treat colic in breastfed babies; 1 suggested possible effectiveness in formula-fed babies with colic, and 1 suggested ineffectiveness in breastfed babies with colic.”

  Är inte van vid att läsa såna typer av texter och det är såklart förvirrande, men enligt vad som står är det då verkligen så att bebisar med kolik inte har någon nytta av probiotika?

  Jag läste sen lite mer om Semper magdroppar som ni nämde och försökte lära mig mer om dom. De görs av ett annat svenskt företag som heter Biogaia. På deras hemsida hittade jag sedan ett inlägg med hänvisning till samma studie (http://www.biogaia.se/lactobacillus-reuteri-protectis-enda-effektiva-probiotikan-f%C3%B6r-behandling-av-kolik), de verkar ju mena att det är precis tvärtom? Nu är ju de såklart partiska frågan men det blir ändå något förvirrande att förstå vilken tolkning som är rätt 🙂

  Vad är egentligen rätt i det hela?

  Tacksam för svar och tack för intressant läsning!

  1. Precis som du påpekar hade de inkluderade studierna visat väldigt olika resultat. Därför är det fantastiskt bra med metastudier där man väger samman väldigt stora material och får en bild närmare sanningen. I det här fallet ser man att även om vissa mindre undersökningar visat på små fördelar för probiotika till kolikbebisar kan sambandet inte reproduceras i tillräckligt hög grad för att det ska vara signifikant. Hur tillverkarna tolkar forskningsresultat om deras produkter skulle jag inte lita en sekund på däremot.

 4. Hej! Hoppas man kan ställa frågor trots att detta inlägg har några veckor på nacken nu… Gällande minifom och den uteblivna effekten på kolikbesvär undrar jag hur det ligger till med effekten av minifom på magbesvär som inte är kolik? Min bebis har inte kolik, skriker inte i timtal och har aldrig gjort, är fyra månader nu. Däremot är han tydligt påverkad av sin mage. Krystar, gnäller, fiser mycket (behöver ibland hjälp tex av magmassage för att få ut luften). Bajset är vattenkonsistens som kommer utfarande ackompanjerat av fisfanfarer. Finns det någon poäng med att ge min bebis minifom? Någon nackdel? Enligt bvc är det normalt med denna typ av magproblem, vad tycker du? Mellan fisandet, gnällandet och krystandet är bebisen glad och nöjd. Helammas, och har uppvisat dessa ”symtom” sen födseln. Jag har gett honom minifom sedan han var omkring 1-2 månader, tycker i perioder att det har effekt och ibland inte. Mycket tacksam för svar!

  1. Finns inga bevis för att minifom hjälper mot någonting faktiskt. Men den är såvitt vi vet likväl helt ogiftig. Så om du tycker du får en bättre tillvaro av den är det ett fritt val att fortsätta köpa den.

 5. Vår kolikson fick, efter att vi testat allt annat mellan himmel och jord, akupunktur och efter behandlingen så var det som vi fått en helt annan bebis! Magiskt!!!

 6. (Jag har postat detta inlägg en gång tidigare, men det verkar inte publiceras, vet inte om det beror på att jag länkade till blogginlägget ”Vad ska man göra när babyn gråter?” på bloggen ”Det känsliga barnet”? Så nu postar jag det än en gång men utan länken.)

  Jag läste för ett tag sedan en artikel där man pratade om att man på flertalet barn med kolik inte kunnat bevisa fysiska orsaker till gråten, att man därför även bör fundera över ifall kolik i vissa fall kan ha känslomässiga orsaker.

  Detta inlägg har några år på nacken, men vad finns det i dagsläget för forskning kring kolik och dess bakomliggande orsaker? Jag tänker i det sammanhanget också på de som här ovan berättat om hur det som hjälpt varit att bära barnet nära, en närhet som ju inte bara t.ex. värmer eller vaggar barnet rent fysiskt, utan även tryggar det känslomässigt.

  Vill tacka er för en otroligt bra och viktig blogg!!! Jag uppskattar verkligen tydligheten och lättillgängligheten i alla inlägg och att den information ni delar med er av grundar sig på forskning. Men lika mycket uppskattar jag denna sida för värmen i att den inte helt skiljer ut det kroppsliga från det själsliga, att ni ser människan som en helhet!

  J

 7. Har en treåring hemma, som hade kolik från dag ett. Efter otaliga nätters bärande, hoppande, buffande i rumpan, vagnkörning mm, så var vi på bristningsgränsen.
  Vi provade magdroppar och Minifom. Värmekudde och massage. Fisventil och Gud vet vad. Jag uteslöt laktos, paprika, lök, kaffe och allt annt gott. Efter några timmars googlande hittade jag GRIPE WATER. Hallelulja alltså! Det var ett mirakel! Ungen blev som förbytt. Det luktar dill och smakade inte speciellt gott. Men det hade effekt! Gav några milliliter, åtta gånger per dag. Barnet lever än idag, så helt farligt kunde det inte varit. Jag önskar fler kolikföräldrar hittar det här och att det funkar lika bra på deras barn.
  Jag köpte det på English Shop, men jag tror inte det säljs där längre.

  1. Gripe water är vanligt utomlands, t ex USA och Australien.. Lite av en grej mormödrar/farmödrar menar hjälper medan läkare säger att det är lite si och så. Att det fungerar ibland, ibland inte.
   Skönt att det funkade för er! 🙂

 8. Mycket Intressant! Jag ger mitt spädbarn magdroppar för magen och immunförsvaret. Har en storasyster på dagis. Vet man om magdropparna hjälper immunförsvaret på traven?

  1. Det har inte visats att probiotika säkert är bra för immunsystemet. Det kan säkert ha att göra med att det är stora mängder av en art bakterier. Det är många arter och samspelet mellan dem som gör tarmfloran.

  1. Vår son hade kolik i nästan fem månader. Vi som föräldrar var desperata och testade (utan att tro på det själva) akupunktur. Koliken förändrades på en vecka. Blir fortfarande gråtfärdig när jag tänker på vilken start vi fick och då har vår sin ändå hunnit bli två år nu.

  2. Samma här! Vid första behandlingstillfället låg hon över min axel, jag såg inte när hon fick nålen satt (i tumvecket, ett par sekunder, det var hela behandlingen), men jag kände hur hela hennes kropp slappnade av. Och hon gnydde aldrig ens över nålen, tittade bara intresserat. Försöker sprida detta till så många jag kan, för att bara behöva ”genomlida” känns så himla hårt, både för barnet och övriga familjen, när alternativ finns.

 9. Lägg pengarna på en bra bärsjal istället så kan man ha bebis nära och ändå få i sig mat och ta sig på toaletten.

  1. Bra inlägg! Tyckte det var jättejobbigt att försöka få i min son Minifom innan amning och han protesterade vilt. Men många jag träffade tyckte verkligen att det fungerade. Jag var skeptisk, och såg ingen effekt alls. Nu hade inte min son den värsta sortens kolik, och det som hjälpte var bära i bärsjal hud mot hud och låta honom amma länge och ofta. När han blev drygt 3 månader försvann det. Just detta med bärandet är intressant, kan det vara så att kolik också kan vara psykiskt, att barnet skriker inte bara av smärtan men för att de behöver mer närhet?

 10. Jag tycker att magknipsmassage (eller vad man ska kalla det) regelbundet vid magont hos mina bebisar har fungerat rätt bra! Aldrig tidigare har jag blivit så nöjd när de får ut lite gaser! Har också provat Semper och Minifom på min äldsta och har inte märkt av någon större skillnad! Med henne använde jag också amningsnapp de första 3 mån och hon hade mycket mer magont än min nr 2 som jag kunnat amma utan napp. Så av min egen erfarenhet funkar det bäst att försiktigt regelbundet köra med magknipsmassage och försöka amma utan amningsnapp (om det går! Och det kan kräva en hel del tålamod!) 🙂

 11. Det här är väldigt intressant och viktig info som många BVC-sköterskor (och läkare) skulle behöva läsa. Mitt barn hade kolik och den vansinniga desperationen som vi föräldrar kände är svår att beskriva i ord. Det som gjorde någon slags skillnad för oss var att bära runt i bärsjal, eller sitta på en pilatesboll med bebisen i bärsjal och gunga försiktigt. Jag har hört om liknande erfarenheter av andra i min omgivning, att bärsjal och promenad/pilatesboll har fått bebisen lite lugnare. Finns det några studier på andra sätt att hjälpa bebisar med kolik? Alltså bärsjal, promenad, magmassage, pausa och rapa ofta under matningen, flaskor med ventiler för de barn som får flaska mm?

  1. Här finns en sammanställning forskningen om olika behandlingsmetoder för kolik, inklusive spädbarnsmassage, vaggor som vibrerar och rådgivning. De har däremot inte tagit upp bärsjal eller olika flaskvarianter.

 12. Vi provade Minifoam för vår babys kolik efter BVC starkt rekommenderat de vid varje besök. Hjälpte ingenting. När vi slutade med Minifoam så blev babyn mycket bättre. Vet inte om det har ett samband eller om det bara föll sig så. Dessutom om jag inte minns fel så innehåller Minifoam parabener.

 13. Jag provade både Sempers magdroppar och Minifom då vårt barn hade mycket ont i magen (dock inte så att det uppfyllde kriterierna för kolik) de första månaderna. Vi märkte varken någon förbättring när vi började med dessa droppar eller försämring när de tog slut. Det enda ”positiva” var att det kändes som att jag i alla fall försökte göra något, jag tycker att det är otroligt jobbigt att se mitt barn ha ont och att känna mig maktlös då jag inte kan göra något åt det. Får jag fler barn kommer jag dock att skippa magdroppar och Minifom och bära omkring barnet som ”tigern i trädet” (barnet liggandes på mage på min underarm) då det fungerade bäst för oss.

 14. Gunnel K H Lundmark

  Studierna med Minifom: Finns datauppgifterna på den studien för allmänheten?
  Vilken procentandel blev hjälpta tack vare placeboeffekterna i studien?
  Kan ju säkert vara så mycket som 80 %.
  Gunnel i Västerbotten.

  1. Följ länken i inlägget (eller här) och scrolla ned till rubriken Simethicone (activated dimeticone [dimethicone]) – där har du resultaten av sammanställningarna samt källhänvisningar till originalstudierna. Placeboeffekten brukar aldrig vara så hög som 80%, snarare runt 20-30% högt räknat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *