Bebishud och blöjrumpor – vad behövs?

Alla som hållit i en bebis vet hur osannolikt len och tunn huden känns. Plötsligt tittar man skeptiskt på den lilla, splitternya bomullsbodyn och dess alldeles för vassa sömmar och tänker att den måste vara sydd av riddar Kato eller likasinnad. Bebishud är mjuk och känslig och behöver visas särskild omsorg, men det är inga hemliga trollknep som ska till. Snarare bör man tänka på att skydda huden från allt som kan irritera. Så få produkter i så liten mängd som möjligt. För att tvätta en bebis behövs ljummet vatten. I svårare fall kanske några droppar olja (oparfymerad, vegetabilisk) på en tvättlapp. Jag undviker helst våtservetter utom i yttersta nödfall då jag tycker att de är onödigt irriterande för huden. Prova att torka av dina skor, barnvagnschassit eller balkongmöblerna som stått ute hela sommaren med en våtservett avsedd för känslig bebishud så ser du vad jag menar. Löser upp svåra fläckar bättre än diskmedel vilket är toppen i städsammanhang, men ytterst ovänligt för människohud tycker jag.

En frisk och intakt hud är en utmärkt barriär och skyddar mot såväl bakterier, virus, svamp, kyla, torr luft och smuts. Det är i skadad hud som eksem och infektioner lättast får fäste. Tvätt, tvål, parfym, friktion torkar ut och påfrestar huden. Tvätta huden så sällan och så varsamt du kan så håller du den alltså friskast och renast. Ett litet barn behöver inte badas mer än ca en gång i veckan. Smörj med en mild, oparfymerad, mjukgörande kräm om och när det behövs. Här kan du läsa mer om torr och eksembenägen hud.

Många bebisar får någon gång under blöjperioden problem med blöjeksem, eller blöjdermatit som det också kallas. Det är vanligt den första tiden då huden är som tunnast och barnet bajsar många gånger per dag. Andra utlösande faktorer kan vara varmt sommarväder eller maginfluensa med frekventa diarréer. Huden i blöjregionen blir då ilsket röd och irriterad, inte sällan flagar och svider den. Ledsna blöjrumpor behöver framförallt luft. Ingen behandling är så bra som luftning, så det är det första du ska göra om blöjrumpan är röd. Lite knepigt med en bebis som kissar varje kvart, men om du har en vanlig uppblåsbar skötbädd kan du lägga den på golvet med en handduk på, och så bebisen ovanpå såklart. Lufta så länge det praktiskt går, gärna flera timmar om dagen. När blöjan måste på kan man smörja huden med en fet salva som innehåller zinkoxid, vilket skyddar huden från fukt och urinens irriterande ämnen. Själv tycker jag att Silon (ca 50 kr på de flesta apotek) är en bra sådan salva. Den innehåller inga doftämnen och är relativt enkel att tvätta bort från händer och kläder.

Många berättar att deras barn tycks tåla ett visst blöjmärke bättre än andra, så det kan vara lönt att prova byta märke om man har en bebis vars rumpa ofta är röd. Får du inte bukt med blöjeksemet och har provat ovanstående kanske det behövs en svag kortisonkräm, eventuellt med svampmedel i. Be att din BVC-sköterska slänger ett öga på eksemet ifråga. I fall med svårbehandlade, ilskna blöjeksem kan en läkare ibland behöva titta på huden och bedöma om det behövs ytterligare utredning och behandling, t ex med antibiotika. Och nu när jag ser hur långt inlägget blivit förvånas jag själv över att det fanns så mycket att säga om små blöjrumpor!

18 reaktioner på ”Bebishud och blöjrumpor – vad behövs?

 1. För oss funkar det jättebra med en fyrkantig plastburk som man kan hänga upp vid skötbordets sidovägg. Den fyller jag med ljummet vatten när det är dags för blöjbyte.
  Plastburken är från ikea, kan tom vara så att den är avsedd just för att hänga vid skötbordet men vet inte säkert.

 2. Tack för en bra faktabaserad blogg!
  Fick rådet av BVC-ssk att använda kallpressad rapsolja vid torr hud/röda veck, vid bad eller för att få bort bajs, funkar bra (den är ekologisk och närproducerad). Dock läste jag nu i en bok: ”Undvik dock att använda vanliga matoljor eftersom de innehåller proteinrester som kan orsaka hudallergi” (handla rätt för en giftfri barndom). Så då undrar jag vad ni kan om detta, stämmer det? Och vad är det i så fall för skillnad på dessa och ”anpassade” barnoljor?

 3. Jag använde också hårfönen (på lägsta värme) till mitt barn och slapp också röda rumpor 🙂 Våtservetter är tyvärr praktiskt när man är på språng, men det lönar sig att prova olika märken då i alla fall mitt barn blev lite mer irriterad av vissa sorter än av andra. Kanske läge att göra egna och ha med i en plastburk 🙂

 4. Vill man ha varmt vatten till hands fick jag tipset från BVC att fylla en pumptermos och ha stående vid skötplatsen. Inte för varmt förstås!

 5. Hmm kanske en dum fråga men jag undrar lite hur ni som använder vatten gör rent praktiskt. Vi använder våtservetter av det enkla skäl attt det i vår lägenhet inte finns något bytutrymme nära handfat/dusch. En annan grej med våtservetter är att vi ofta reser med vår dotter och det är praktiskt att ha med sig. Vi bor i Belgien och skötbord på offentliga toaletter är inte ilka självklara som i Sverige…
  Vår dotter är ganska ofta röd i rumpan och vi låter henne gå utan blöja så ofta det går och ser till att hon är riktigt torr innan vi sätter på en ny blöja. På helgen går hon mycket med rumpan bar och har då inga problem, det är under veckorna när hon är på dagis på dagen som hon blir röd.
  Roligt tips med fön! Det ska jag testa.

  1. Hemma: en liten skål vatten vid skötbordet. (Om det inte är så litet och bebisen så stor att det finns risk för plask) Eller blöta ett par tvättlappar i handfatet, krama ur och ta med sig till skötbordet. På offrentliga toaletter brukar det ju ofta finnas vattenkran. På bilresor brukar jag blöta tvättlapparna med lite vatten ur en dricksvattenflaska.

  2. Sigrid: vi har inte heller plats för skötbord på toaletten. Har löst det genom att ha en hög torra engångstvättlappar och en sportflaska med vatten vid skötbordet, så skvätter jag bara lite vatten på en tvättlapp bär jag byter blöja, och kastar den sen i blöjhinken. Supersmidigt!

 6. Våra barn har användt tygblöjor och nästan aldrig haft några problem med blöjeksem. Jag antar att det är för att tygblöjor är luftigare och så byter man gärna dem oftare…

 7. Enda gångerna vi drabbades av röd rumpa var när vi varit tvugna att använda våtservetter… (Jag brukar tipsa om att prova dem som intimregöring på sig själv innan man använder de på någon annan)

  Mitt bästa råd är mandelolja! Funkar precis lika bra som salvor för att bota röd rumpa samt är fantastiskt som mjukgörare och till rengöring! Bada med olja eller smörj med oljan istället för lotion!

 8. Vår bebis får bara röd rumpa av ett speciellt märke blöjor, nästan på en gång och tappar tillochmed hud! Vår äldste var också känslig mot dom blöjorna, vad konstigt? Vad är det i blöjor som gör så? Vi har alltid vädrat då och i riktigt röda fall använd bivaxkräm, helt fantastisk mot blöjeksem och massa annat hudrelaterat typ få myggbett att sluta klia och sånt! Vilket kan behövas om man är i de norrländska skogarna i myggsäsonger haha

 9. Bra inlägg! Håller med dig ang våtservetter. Fick tipset av en trebarnsmamma när minsta barnet var litet och har inte haft en långvarigt röd rumpa sedan dess. Kör med vattendusch/tvättlapp och rapsbaserad barnolja. Annars vill jag tipsa om att vänja barnet vid att bajsa/kissa på pottan så snart det kan sitta bekvämt. Underlättar enormt att ha en liten som kan bajsa på pottan tidigt istället för i blöjan iaf då och då så att huden får vila, speciellt på sommaren. Observera vänja som i positiv upplevelse på barnets villkor då, inte som i gamla tiders ”pottträning”.

  1. Man kan även innan barnet kan sitta själv hålla det över vasken/toan/pottan och försöka få hen att göra sina behov där. Jag har en liten 4-månaders med röd rumpa pga diarré här hemma som ligger och luftar rumpan så ofta som det går. För att minska lite på tvättmängden går jag med honom till vasken efter varje matning och varje sovstund för att se om han får ur sig något. Hjälper honom lite på traven med kiss- och pruttljud. Det går över förväntan faktiskt, man ser hur han försöker trycka på och oftast kommer det både kiss och bajs. Han verkar dessutom tycka det är ganska skönt att göra sina behov så. Och så behöver man inte byta handduk fullt lika ofta 🙂

   Men det handlar ju som Emelie säger inte om potträning utan om att tolka barnets signaler, lära sig när det brukar kissa och bajsa, och på så sätt hjälpa det att kunna uträtta sina behov på annat ställe än i blöjan.

 10. Vill börja med att tacka för en mycket läsvärd och bra blogg! Ville även dela med mig av mitt bästa tips kring barnvård som låter skum men faktiskt fungera finfint för röda små bebisrumpor! För precis som du Cecilia beskriver är det vädring som gäller med det går även bra att använda hårfön (på en behaglig temperatur då såklart). Om man hårfönar rumpan lite i någon/några minuter i samband med blöjbyte så försvinner det röda! Sedan jag upptäckte det här så har mina barn aldrig haft långvariga problem med röda rumpor. Jag plockar helt enkelt bara fram hårfönen när jag ser minsta tillstymmelse till rödhet 🙂

 11. Ooh Silon blev vi rekommenderade att köpa av apotekspersonalen med första barnet och vi har haft den till alla barnen! Sjukt bra salva! :))

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.