Hoppa till innehåll
Hem Blåsor i munnen hos barn

Blåsor i munnen hos barn

This post is also available in: English

Flera virussjukdomar kan ge blåsor i munnen hos barn. En enstaka blåsa, som ofta kallas afte, behöver inte ge mycket besvär. Men sjukdomar med blåsor i hela munnen och svalget kan göra fruktansvärt ont och göra att barnet vägrar att ta emot mat eller vätska.

Det är framförallt tre olika sjukdomar som ger rikligt med munblåsor hos barn: vattkoppor, herpesvirus och höstblåsor. Alla tre sjukdomarna kan också ge feber, men skiljer sig på var blåsorna sitter.

Vattkoppor

Vattkoppor ger kliande blåsor över hela kroppen, och ibland också i munnen. I munnen kan det både klia, skava och göra ont.

Mer om vattkoppor kan du läsa här. 

Herpesvirus (munsår)

Herpesvirus som ger munsår finns hos ungefär 80% av alla vuxna. Det är det viruset som ger centimeterstora munsår som återkommer och gör ont på samma ställe varje gång. Men många som har viruset i kroppen får aldrig munsår. Anledningen till att munsåret kommer tillbaka är att kroppen inte lyckas bli av med det, utan att viruset ligger vilande i en nervrot för det mesta. Ibland kommer det ut och aktiveras och blir då ett munsår. Man kan smitta när man har munsår och precis innan (när det börjar sticka i läppen), inte annars.

Första gången man får herpesvirusinfektion sätter den sig inte så sällan i hela munslemhinnan. Det  gör som regel väldigt ont, och det är ledsna barn som har herpesstomatit som det kallas. Infektionen sitter i någon vecka, så det behövs ofta sjukvårdshjälp med smärtlindring och ibland hjälp att få i barnen vätska och mat  under den tiden.

Om du själv som förälder har herpesmunsår, försök att inte smitta ditt barn. Pussförbud tills såret läkt.

Höstblåsor

Höstblåsor orsakas av cocksackievirus och ger förutom blåsor i munnen även blåsor eller mörkröda utslag på händer och fötter. De olika stammarna av höstblåsevirus är lite olika elaka och vissa kan vara ordentligt besvärliga. De flesta är dock ganska lindriga.

Läs mer om höstblåsor här

Svinkoppor

Svinkoppor är en bakterieinfektion i huden. Den ger inte blåsor utan smetiga,  skorpiga sår på huden utanför det läppröda.

Läs mer om svinkoppor här. 

Smärtlindring vid blåsor i munnen

Det stora problemet vid munblåsor är smärtan. Smärtan kan ofta göra det svårt att få i barnet tillräckligt med vätska. Det är, som alltid när barn är sjuka, vätska som är viktigt här, mat kan vänta.

Du  behöver ofta ge smärtlindring för att barnet ska få i sig väska. Börja med att ge alvedon i fulldos. Räcker inte det, kombinera med ipren. (Det rekommenderas inte i onödan, men med svåra smärtor i munnen är det  inte onödan, utan nödvändigt)

Läs mer om smärtlindring med Alvedon och Ipren här

Kyla kan lindra, så bitringar för bebisar från frysen och storpack med Piggelin kan vara en räddning.

Om barnet inte får i sig vätska

Om barnet inte får i sig vätska trots detta, sök barnakuten. Barnet ska få i sig vätska så att det kissar åtminstone nästan normalt och är någorlunda piggt. På barnakuten kan man dels försöka med lokalbedövande gel i munnen (ganska meckigt, och viktigt att dosera rätt). Dels kan man ge barnet en sond (tunn mjuk silikonslang genom näsan ner i magsäcken) eller droppslang för att ge mat så länge det inte går att dricka.

Läs mer:

Vattkoppor hos barn – smitta, förlopp, inkubationstid

Höstblåsor hos barn – hand foot and mouth disease

Svinkoppor (impetigo) hos barn- smitta och behandling

Alvedon och Ipren till barn – dosering mot smärta och febernedsättande

Röda prickar och utslag hos barn – en bildguide

Alla inlägg om barnsjukdomar hittar du här

1 kommentar till “Blåsor i munnen hos barn”

  1. Intressant att läsa! Min upplevelse är att vården nonchalerar blåsor i mun och svalg! Min 12-åriga dotter har haft täta återkommande perioder med blåsor, mestadels i halsen, utan andra symptom, under ett par års tid. Otroligt smärtsamt och hämmande som ger nedstämdhet och trötthet. “Bara” blåsor kan vara ett helvete!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *