This post is also available in: English
En röd babystjärt kan vara blöjeksem, svamp i rumpan eller bara varm och fuktig. Här kan du lära dig hur du skiljer blöjeksem från svamp, vad man gör för att behandla och förhindra röda rumpor och till och med sår i stjärten hos blöjbarn.
Varmt och fuktigt i blöjan
Bebisar behöver blöja. Ju fuktigare och varmare blöjan är, desto mer problem med blöjeksem och svamp. Med dagens moderna blöjor med superabsorbenter är faktiskt problemen med blöjeksem mycket mindre än vad de var för några decennier sedan, med cellstoffblöjor och täta plastsnibbar.
Läs mer om när och hur barn kan sluta med blöja och bli blöjfria här
Hur ofta behöver man byta blöja?
Man behöver byta blöja när man märker att bebisen bajsat. Hur ofta bebisar bajsar skiljer sig väldigt mycket, vissa bajsar 3-4 gånger i veckan, andra 6-7 gånger om dagen.
Läs mer om bebisbajs och vad som är normalt och inte här.
Dessutom behöver man byta blöja när den är full med kiss. Alltid på morgonen och några gånger under dagen. Använder man tygblöjor kan man behöva byta oftare än med moderna plastblöjor, då de tenderar att kännas fuktiga tidigare.
Tvätta rumpan vid blöjbyte
Har bebisen bajsat behöver man förstås tvätta rent, se till att det även blir rent mellan blygdläpparna hos småflickor. Skölj med vatten om det behövs och badda torrt. Våtservetter är praktiska, men väldigt starkt smutslösande. De gör lätt smutsiga skor och bilar skinande rena, så möjligen är det lite väl starkt för en bebisrumpa.
Vissa bebisar reagerar också på innehåll i våtservetter med att bli röda och irriterade. Gör din bebis det, prova med bara vatten och vid behov svag tvål.
Andra bebisar kan bli väldigt uttorkade av vatten, då kan det fungera bättre att tvätta med ren olja som man häller på en tvättlapp. Babyolja, olivolja eller vanlig matolja fungerar bra.
Libero, Pampers eller annat blöjmärke?
Många föräldrar märker att deras barn reagerar olika på olika blöjmärken. Vissa blöjmärken har lotion i blöjan, andra inte. Om ditt barn får röd rumpa av ett märke, prova ett annat. Det är ganska individuellt vilka blöjor som passar vilka barn.
Lufta rumpan
Har det börjat bli rött är ofta första hjälpen att lufta rumpan mellan blöjbyten i några dagar. Låt barnet ligga på en skötbädd eller handduk som du kan slänga eller tvätta om det kommer kiss eller bajs. Gör det så länge du orkar, bebisarna brukar tycka det är skönt. Varning för att pojkars kisstrålar kan gå ganska långt, så var en bit från favoritfåtöljen…
Blöjeksem
Om huden i blöjregionen är ilsket röd, torr och knottrig kan det vara blöjeksem. Då är det bra att tvätta försiktigt med olja och lufta. Ofta gör en kortisonkräm med antisvampmedel underverk, eftersom svamp trivs väldigt bra i blöjeksem.
Läs mer om eksem hos barn här.
Svamp i rumpan
Svamp i rumpan hos småbarn ger knottrig, ilsket rodnad hud i blöjregionen, i rumpan, på könsorgan och i ljumskarna. Det förekommer ofta samtidigt som blöjeksem. Det finns två receptfria svamp/kortisonsalvor på svenska apotek: Cortimyk och Daktakort. De är helt likvärdiga och innehåller svagaste sortens kortison, som kan användas på spädbarn.
Om du misstänker svamp i rumpan och ilskna blöjeksem, prova att smörja med Cortimyk eller Daktakort två gånger dagligen i någon vecka. Om du får resultat, smörj tills det ser bra ut och trappa därefter ut under någon veckas tid.
Man kan behöva börja igen efter en tid och det är ingen fara.
Läs mer om kortisonbehandling till barn här.
Sjärtfluss
Stjärtfluss, eller streptokocinfektion i rumpan, brukar utgå mer från området runt analöppningen och sprida sig därifrån. Det ger också en ilsket röd babystjärt, men inte så knottrig, och kan också ge vätskande partier.
Om du misstänker stjärtfluss får du söka vårdcentralen. Det behövs provtagning och antibiotikabehandling.
Läs mer om stjärtfluss och streptokockinfektioner hos barn här.
Salva till rumpan hos blöjbebisar
Oftast behövs ingen salva till rumpan, men om huden är irriterad och röd kan det vara bra med en täckande zinksalva. Inotyol, Silon och Bepanthen är tre sådana salvor som stryks på i tjocka lager efter blöjbyte och skyddar huden mot irritation från kiss och bajs. De kan användas i perioder men behövs ofta inte rutinmässigt.
Babypuder, behövs det?
Babypuder är inte nödvändigt, men såvitt vi vet inte heller skadligt för barnen.
Läs mer:
Skorv hos bebisar – så blir du av med det
Potträning – när sluta med blöja och hur bli blöjfri
Kortison till barn – farligt eller inte?
Bebis bajs – vad är normalt och inte? Grönt bajs eller slemmigt – vad betyder det?
Streptokocker hos barn – halsfluss, stjärtfluss, bärarskap och scharlakansfeber