Hoppa till innehåll
Hem Borrelia hos barn – symtom och behandling

Borrelia hos barn – symtom och behandling

Bild på ett ringformat utslag vid borreliainfektion

This post is also available in: English

Sensommar och tidig höst är högsäsong för borrelia, en fästingburen bakteriesjukdom som kan ge symtom från huden, nervsystemet och lederna.

Rund röd ring som växer = hudborrelia

Det känner många till. En rund röd ring som växer är hudborrelia. Särskilt om man sett en fästing i ringens mitt någon vecka tidigare. Hudborrelia behandlas med kåvepenin i tio dagar.

Utslag men inte säker på om barnet har borrelia? Läs vår populära bildguide om prickar och utslag hos barn här. 

Läs mer om kåvepenin här

Inget utslag = borrelia ändå?

Det är problemet. Bara hälften av borreliainfektionerna visar sig med utslag. De andra inte. Så om man sett ett fästingbett och barnet därefter inte fått utslag är tyvärr inte faran över. Mår barnet helt bra månaden efter fästingbettet kan du bli säkrare och säkrare på att barnet inte fått någon borrelia. Men handen på hjärtat: vilka barn mår helt bra, varje dag i flera månader? Lätt att bli orolig alltså.

Blodprov ger sällan mycket hjälp

Vi kan undersöka om barnet bildat antikroppar mot borrelia i blod. Vi analyserar då två typer av antikroppar, IgM och IgG. IgM-antikropparna kommer tidigt i en infektion och försvinner för de flesta infektioner inom några veckor. Vid borreliainfektion kan de dock kvarstå i ett år. IgG-antikropparna kan finnas kvar hela livet. Om vi hittar IgG-antikroppar vet vi alltså inte om infektionen är utläkt eller om den är aktuell. Eller om barnet haft en utläkt infektion och dessutom har en aktuell sådan. IgM-antikropparna kan finnas där även om barnet inte har just borrelia, eftersom metoden inte är så säker. Vid hudborrelia saknas antikroppar i hälften av fallen. Det kan ta upp till 6 veckor innan ett barn med borrelia överhuvudtaget börjar bilda antikroppar.

Fästingen sprider de girlangformade borreliabakterierna till blodet från sin saliv.

Ni kanske inte riktigt hängde med, men det kanske ändå framgår att antikropparna i blod sällan hjälper oss särskilt mycket?

Ingen idé att söka sjukvård efter fästingbett med ett symtomfritt barn! Blodprov hjälper som regel inte.

Neuroborrelios – borrelia i hjärnan och nerverna

Borrelia kan sprida sig till hjärnan, och för att göra det luriga än värre kan den göra det utan att först visa sig som hudutslag, och utan att först visa sig med antikroppar i blodet. En infektion i hjärnan visar sig med en kombination av symtomen feber, hudvudvärk och kräkningar.

Alltså: feber+huvudvärk+kräkningar efter fästingbett=barnakuten

Läs mer om hjärnhinneinflammationer hos barn här. 

På barnakuten sticker vi barnet i ryggen för att samla ryggvätska. Antikroppar mot borrelia i ryggvätskan är ett säkert tecken på borreliainfektion till skillnad från de i blodet. Dessutom kan vi se om det finns vita blodkroppar eller blodproteiner i ryggvätskan som tecken till infektion i hjärnan och hjärnhinnorna. I Stockholm tar vi också alltid TBE-antikroppsprov i blodet på barn med de här symtomen, och det tycker jag nog man borde göra i hela Sverige, även om man inte tror att man har TBE-smittade fästingar där.

Borrelia i hjärnan och nervsystemet behandlas med antibiotikadropp (Rocephalin) dagligen i tio dagar för barn under åtta år eller antibiotikatabletter (Doxyferm) dagligen i tio dagar för barn som fyllt åtta år.

Trötthet och huvudvärk efter fästingbett

Inte alltid ger borrelia i hjärnan så tydliga symtom. Om barnet blir påtagligt tröttare och klagar ofta på huvudvärk efter ett fästingbett kan det också vara borrelia. Ibland blir barnen yra eller får svårt att koncentrera sig. Inte så sällan vill de inte äta så mycket. Trötta barn med huvudvärk har ofta rätt svårt att orka med att vara trevliga och tillmötesgående. Om ditt barn ganska plötsligt får jättesvårt att orka med vardagen och bråkar mycket mer än vanligt, fråga om det gör ont i huvudet, eller om barnet känner sig trött. Om det kvarstår någon vecka eller två: sök vårdcentral eller barnakutmottagning dagtid. Kom till barnakuten tidigt en vardagmorgon för minst väntetider och för att det tar några timmar att förbereda och genomföra ett ryggvätskeprov hos barn om det blir aktuellt.

Ensidig ansiktsförlamning hos barn = ofta borrelia

När ett barn får en ensidig ansiktsförlamning utan andra symtom beror det inte så sällan på borrelia. Då hänger ena mungipan, barnet kan ibland inte sluta samma sidas öga.

Vid en ensidig ansiktsförlamning hos barn: sök barnakuten.

Då behöver vi nämligen ta ett ryggvätskeprov för att undersöka om det hela beror på borrelia i nerverna. I så fall behandlar vi med antibiotika, samma som vid borrelia i hjärnan. Om barnet inte kan sluta ögat behövs dessutom en ögonkammare (ett sorts plåster) för att skydda ögat. Köps receptfritt på apoteket.

Svullet knä

Borrelia kan också ge ett svullet knä. Vid svullna leder som beror på borreliainfektion är blodproverna till stor hjälp då IgG-antikropparna alltid visar höga nivåer. Ledborrelia kan ge symtom upp till 6 månader efter fästingbettet, det vill under hela året.

Om du tycker att barnets knä verkar svullet, om barnet har ont och svårt att belasta på benet: sök vårdcentralen.

Om knäsvullnaden beror på ledborrelia får barnet antibiotika, ibland efter att ha fått träffa även en barnläkare, ibland inte.

Svullen och rodnad örsnibb kan vara borrelia

Om ett barn har svullna lymfkörtlar kring örat och halsen och samtidigt har en svullen och rodnad örsnibb är det ett tecken på borreliainfektion som ska behandlas med antibiotika.

Hur blir det sen?

Flera studier har undersökt hur barn med borrelia i hjärnan mår efter behandling. De allra flesta visar att barnen mår lika bra som barn som inte haft borrelia i hjärnan. Huvudvärk och trötthet är problem hos många barn, men det är inte vanligare hos barn som haft borrelia än barn som inte haft det. Min erfarenhet är också att föräldrar och barn märker en tydlig förbättring några veckor efter insatt behandling. Ansiktsförlamningen går nästan alltid bort.

Hudutslagen läker alltid, men i ovanliga fall kan borreliabakterierna ändå sprida sig till hjärnan eller lederna och barnen behöver då provtas och behandlas med mer antibiotika.

Vaccin?

Det finns ännu inget vaccin mot borrelia hos människor, men om ditt barn fått fästingbett, fundera på att vaccinera barnet mot TBE. Det tycker jag som ni som följt bloggen länge redan vet är en bra idé, framförallt för att TBE hos barn kan ge långvariga svårigheter.

TBE-vaccin marknadsförs mest på våren, tanken är väl att man ska hinna få de två första vaccinsprutorna (med en månads mellanrum) till sommarens fästingsäsong. Det finns dock ingen anledning att inte ge det på hösten, eller vintern, eller sommaren, det kommer ju en sommar till framöver och då är barnet redan vaccinerat.

Läs mer här:

Fästingbett hos barn –  hur ta bort fästing, tecken på borrelia och TBE

TBE hos barn – symtom, smitta, behandling och långtidseffekter

TBE-vaccin (fästingvaccin) och hur man skyddar små barn och bebisar mot fästingar

Penicillin eller antibiotika till barn, kåvepenin, heracillin eller amimox?

Vad göra när barn vägrar ta flytande medicin eller kräks av penicillin?

16 kommentarer till “Borrelia hos barn – symtom och behandling”

  1. Mitt barn är 10 månader (korrigerat 7,5, prematur) och haft en fästing i ögon frans och nu erythema migrans (tydligt tycker jag som jobbar själv i sjukvården). Pa Kry rekommenderade läkaren kavepenin tabletter men jag vet inte hur jag kan få in allt i spädbarnet och undrar om det inte finns en bättre behandlingsalternativ till ett spädbarn och om jag skulle söker vård igen.

  2. Hej! Min 2-åring fick svullna ”bett” på ena örsnibben i november 2017. Vårdcentralen visste inte vad det kunde bero på så vi åkte hem för att avvakta. Eftersom svullnaden fortfarande var kvar i 1mån. senare så googlade jag järnet för att själv försöka hitta svar. I ett forum fanns det troliga svaret som stämde in med sin beskrivning, borellia. Ringde vc och talade om min misstanke om orsak till min sons svullna örsnibb och fick komma tillbaka. En annan än de två läkare som undersökt vid första us i nov konstaterade att det med stor sannolikhet var borrelia och rådfrågade för att vara helt säker ytterligare en läkare som sa att det var tydligt tecken på borrelia. Inga prover togs, det blev rakt av Kåvepeninkur 3ggr/dag i 3v. Varför är inte detta symtom mer känt att barn kan få svullnad på örsnibb vid borrelia? Tänk om jag inte tagit saken i egna händer och till sist hittat orsaken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.