Hoppa till innehåll
Hem Borrelia hos barn – symtom och behandling

Borrelia hos barn – symtom och behandling

Bild på ett ringformat utslag vid borreliainfektion

This post is also available in: English

Sensommar och tidig höst är högsäsong för borrelia, en fästingburen bakteriesjukdom som kan ge symtom från huden, nervsystemet och lederna.

Rund röd ring som växer = hudborrelia

Det känner många till. En rund röd ring som växer är hudborrelia. Särskilt om man sett en fästing i ringens mitt någon vecka tidigare. Hudborrelia behandlas med kåvepenin i tio dagar.

Utslag men inte säker på om barnet har borrelia? Läs vår populära bildguide om prickar och utslag hos barn här. 

Läs mer om kåvepenin här

Inget utslag = borrelia ändå?

Det är problemet. Bara hälften av borreliainfektionerna visar sig med utslag. De andra inte. Så om man sett ett fästingbett och barnet därefter inte fått utslag är tyvärr inte faran över. Mår barnet helt bra månaden efter fästingbettet kan du bli säkrare och säkrare på att barnet inte fått någon borrelia. Men handen på hjärtat: vilka barn mår helt bra, varje dag i flera månader? Lätt att bli orolig alltså.

Blodprov ger sällan mycket hjälp

Vi kan undersöka om barnet bildat antikroppar mot borrelia i blod. Vi analyserar då två typer av antikroppar, IgM och IgG. IgM-antikropparna kommer tidigt i en infektion och försvinner för de flesta infektioner inom några veckor. Vid borreliainfektion kan de dock kvarstå i ett år. IgG-antikropparna kan finnas kvar hela livet. Om vi hittar IgG-antikroppar vet vi alltså inte om infektionen är utläkt eller om den är aktuell. Eller om barnet haft en utläkt infektion och dessutom har en aktuell sådan. IgM-antikropparna kan finnas där även om barnet inte har just borrelia, eftersom metoden inte är så säker. Vid hudborrelia saknas antikroppar i hälften av fallen. Det kan ta upp till 6 veckor innan ett barn med borrelia överhuvudtaget börjar bilda antikroppar.

Fästingen sprider de girlangformade borreliabakterierna till blodet från sin saliv.

Ni kanske inte riktigt hängde med, men det kanske ändå framgår att antikropparna i blod sällan hjälper oss särskilt mycket?

Ingen idé att söka sjukvård efter fästingbett med ett symtomfritt barn! Blodprov hjälper som regel inte.

Neuroborrelios – borrelia i hjärnan och nerverna

Borrelia kan sprida sig till hjärnan, och för att göra det luriga än värre kan den göra det utan att först visa sig som hudutslag, och utan att först visa sig med antikroppar i blodet. En infektion i hjärnan visar sig med en kombination av symtomen feber, hudvudvärk och kräkningar.

Alltså: feber+huvudvärk+kräkningar efter fästingbett=barnakuten

Läs mer om hjärnhinneinflammationer hos barn här. 

På barnakuten sticker vi barnet i ryggen för att samla ryggvätska. Antikroppar mot borrelia i ryggvätskan är ett säkert tecken på borreliainfektion till skillnad från de i blodet. Dessutom kan vi se om det finns vita blodkroppar eller blodproteiner i ryggvätskan som tecken till infektion i hjärnan och hjärnhinnorna. I Stockholm tar vi också alltid TBE-antikroppsprov i blodet på barn med de här symtomen, och det tycker jag nog man borde göra i hela Sverige, även om man inte tror att man har TBE-smittade fästingar där.

Borrelia i hjärnan och nervsystemet behandlas med antibiotikadropp (Rocephalin) dagligen i tio dagar för barn under åtta år eller antibiotikatabletter (Doxyferm) dagligen i tio dagar för barn som fyllt åtta år.

Trötthet och huvudvärk efter fästingbett

Inte alltid ger borrelia i hjärnan så tydliga symtom. Om barnet blir påtagligt tröttare och klagar ofta på huvudvärk efter ett fästingbett kan det också vara borrelia. Ibland blir barnen yra eller får svårt att koncentrera sig. Inte så sällan vill de inte äta så mycket. Trötta barn med huvudvärk har ofta rätt svårt att orka med att vara trevliga och tillmötesgående. Om ditt barn ganska plötsligt får jättesvårt att orka med vardagen och bråkar mycket mer än vanligt, fråga om det gör ont i huvudet, eller om barnet känner sig trött. Om det kvarstår någon vecka eller två: sök vårdcentral eller barnakutmottagning dagtid. Kom till barnakuten tidigt en vardagmorgon för minst väntetider och för att det tar några timmar att förbereda och genomföra ett ryggvätskeprov hos barn om det blir aktuellt.

Ensidig ansiktsförlamning hos barn = ofta borrelia

När ett barn får en ensidig ansiktsförlamning utan andra symtom beror det inte så sällan på borrelia. Då hänger ena mungipan, barnet kan ibland inte sluta samma sidas öga.

Vid en ensidig ansiktsförlamning hos barn: sök barnakuten.

Då behöver vi nämligen ta ett ryggvätskeprov för att undersöka om det hela beror på borrelia i nerverna. I så fall behandlar vi med antibiotika, samma som vid borrelia i hjärnan. Om barnet inte kan sluta ögat behövs dessutom en ögonkammare (ett sorts plåster) för att skydda ögat. Köps receptfritt på apoteket.

Svullet knä

Borrelia kan också ge ett svullet knä. Vid svullna leder som beror på borreliainfektion är blodproverna till stor hjälp då IgG-antikropparna alltid visar höga nivåer. Ledborrelia kan ge symtom upp till 6 månader efter fästingbettet, det vill under hela året.

Om du tycker att barnets knä verkar svullet, om barnet har ont och svårt att belasta på benet: sök vårdcentralen.

Om knäsvullnaden beror på ledborrelia får barnet antibiotika, ibland efter att ha fått träffa även en barnläkare, ibland inte.

Svullen och rodnad örsnibb kan vara borrelia

Om ett barn har svullna lymfkörtlar kring örat och halsen och samtidigt har en svullen och rodnad örsnibb är det ett tecken på borreliainfektion som ska behandlas med antibiotika.

Hur blir det sen?

Flera studier har undersökt hur barn med borrelia i hjärnan mår efter behandling. De allra flesta visar att barnen mår lika bra som barn som inte haft borrelia i hjärnan. Huvudvärk och trötthet är problem hos många barn, men det är inte vanligare hos barn som haft borrelia än barn som inte haft det. Min erfarenhet är också att föräldrar och barn märker en tydlig förbättring några veckor efter insatt behandling. Ansiktsförlamningen går nästan alltid bort.

Hudutslagen läker alltid, men i ovanliga fall kan borreliabakterierna ändå sprida sig till hjärnan eller lederna och barnen behöver då provtas och behandlas med mer antibiotika.

Vaccin?

Det finns ännu inget vaccin mot borrelia hos människor, men om ditt barn fått fästingbett, fundera på att vaccinera barnet mot TBE. Det tycker jag som ni som följt bloggen länge redan vet är en bra idé, framförallt för att TBE hos barn kan ge långvariga svårigheter.

TBE-vaccin marknadsförs mest på våren, tanken är väl att man ska hinna få de två första vaccinsprutorna (med en månads mellanrum) till sommarens fästingsäsong. Det finns dock ingen anledning att inte ge det på hösten, eller vintern, eller sommaren, det kommer ju en sommar till framöver och då är barnet redan vaccinerat.

Läs mer här:

Fästingbett hos barn –  hur ta bort fästing, tecken på borrelia och TBE

TBE hos barn – symtom, smitta, behandling och långtidseffekter

TBE-vaccin (fästingvaccin) och hur man skyddar små barn och bebisar mot fästingar

Penicillin eller antibiotika till barn, kåvepenin, heracillin eller amimox?

Vad göra när barn vägrar ta flytande medicin eller kräks av penicillin?

16 kommentarer till “Borrelia hos barn – symtom och behandling”

  1. Mitt barn är 10 månader (korrigerat 7,5, prematur) och haft en fästing i ögon frans och nu erythema migrans (tydligt tycker jag som jobbar själv i sjukvården). Pa Kry rekommenderade läkaren kavepenin tabletter men jag vet inte hur jag kan få in allt i spädbarnet och undrar om det inte finns en bättre behandlingsalternativ till ett spädbarn och om jag skulle söker vård igen.

  2. Hej! Min 2-åring fick svullna ”bett” på ena örsnibben i november 2017. Vårdcentralen visste inte vad det kunde bero på så vi åkte hem för att avvakta. Eftersom svullnaden fortfarande var kvar i 1mån. senare så googlade jag järnet för att själv försöka hitta svar. I ett forum fanns det troliga svaret som stämde in med sin beskrivning, borellia. Ringde vc och talade om min misstanke om orsak till min sons svullna örsnibb och fick komma tillbaka. En annan än de två läkare som undersökt vid första us i nov konstaterade att det med stor sannolikhet var borrelia och rådfrågade för att vara helt säker ytterligare en läkare som sa att det var tydligt tecken på borrelia. Inga prover togs, det blev rakt av Kåvepeninkur 3ggr/dag i 3v. Varför är inte detta symtom mer känt att barn kan få svullnad på örsnibb vid borrelia? Tänk om jag inte tagit saken i egna händer och till sist hittat orsaken.

  3. Hej. Provar efter svar trots äldre inlägg. Min dotter äter penicillin efter att ha fått den karakteristiska ringen runt naveln, efter troligen en fästing. Hon har ätit penicillin i fyra dagar (azitromax 10ml /dag, hon tål inte kåvepenin) men ikväll så är knät svullet och hon kunde knappt stödja på det. Ska jag hoppas att det går över eller söka igen?! Tacksam för svar! Mvh Anna

    1. Hej! Beställ en ny tid. Svullna knän behöver utredas och följas, oavsett om man äter penicillin mot borrelia eller inte. Om hon i övrigt mår bra kan du smärtlindra med Ipren tills du träffar läkaren. Om hon mår dåligt, eller har hög feber, sök akut.

  4. Jag är så vansinnigt orolig för borrelia och även TBE. Har en liten på ett år som visat sig vara en fästingmagnet! Min stora har aldrig haft en vad jag vet, och jag kollar båda barnen varje kväll innan läggdags. Två äckliga små har satt sig på min bebis, i håret båda, och båda har jag fått bort. Stora är vaccinerad mot TBE, men lillen avråddes fr vaccin. Däremotmhar jag läst mig till att borrelia överförs efter 24-36 timmar, och om man tror att man fått fatt i fästingen tidigt, så är det mindre risk! Men usch jag har oroat mig sedan midsommar (fästing #1), och nu i förra veckan kom fästing nr två – och ett par månader av oro igen!

    1. Det har jag också hört om borrelia. Bra att store är vaccinerad och lille lär väl också kunna bli det innan nästa sommar antar jag.

      Oro är ibland svårt att hantera, och vi är ju alla till och från oroliga för våra barn. Om oron stör vardagen och ens sinnesro kan det vara en idé att försöka begränsa oron. Det kanske får bli ett inlägg framöver.

      1. Ja, jag har blivit en mkt orolig förälder sedan ett av mina barn blev svårt sjuk (men är nu mkt bättre!). Min BVC-sköterska har föreslagit att jag ska ta kontakt med BVC:s kurator om min oro – så det är ett tips till andra som är väldigt oroliga av sig! (Nu har jag inte gjort det än, men jag ska efter semestern tänkte jag). Tack för en bra blogg! 🙂

      2. Hur långt efter fastigbettet kan infektionen i hjärnan komma? Hur bråttom är det att söka vårdcentral om nån ser ett rött utslag? (fick frågan i somras och visste inte riktigt)

        1. Infektionen i hjärnan brukar märkas inom två månader efter fästingbettet men kan vara kvar i många månader om den inte behandlas.

          Det är väl vettigt att få tid inom en vecka efter att utslaget börjat synas. Mer bråttom än så tycker jag inte att det är.

        2. Hej jag har borellia just nu jag fick i somras sen kom det i februari halv min ansikte blev förlamand jag undrar om det kommer att gå bort?

          Snälla svara

        Lämna ett svar

        Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *