Hem Coronavirus covid-19 – fakta för föräldrar och barn

Coronavirus covid-19 – fakta för föräldrar och barn

Coronavirus corona covid-19

This post is also available in: English

Fakta och råd om coronaviruset Covid-19. Direkt av barnläkare. Många är rädda för det nya coronaviruset. Som barnläkare med särskilt intresse för hur vi kan skydda oss mot smittsamma sjukdomar är jag inte rädd för corona. Det här coronaviruset är nytt, så det kan infektera alla som träffar på det. Men vad man kan se verkar de flesta få en förkylning eller influensaliknande sjukdom. Några får lunginflammation.

Symptom på coronavirus covid-19

De första symptomen på Coronavirus covid-19 är ofta hosta, ont i kroppen och feber. Som en influensa. Vissa får väldigt lätta symptom, många får en influensaliknande sjukdom och behöver vila någon vecka. De flesta tillfrisknar sedan. Ett fåtal får efter någon vecka lunginflammation och behöver vård på sjukhus. Några av dem blir mycket svårt sjuka och behöver vård på intensivvårdsavdelning. Omkring 0,5-1% av alla smittade dör. Det är främst äldre personer och personer svår underliggande kronisk sjukdom som riskerar att dö, men i utbrottet från Italien har man även sett mycket svårt sjuka bland vuxna. Det verkar även i det Europeiska utbrottet vara oerhört ovanligt med svår covid hos barn.

Kan jag eller mitt barn ha corona?

Ja. Sedan början av mars har smittspridningen börjat ta fart i det svenska samhället. Om du eller ditt barn har förkylningssymptom eller feber skall du förutsätta att ni har corona och isolera er i hemmet. Detta för att bromsa smittspridningen i samhället så att sjukvården hinner med. Ni skall absolut undvika att träffa äldre personer som mor- och farföräldrar. För närvarande även om ni är friska.

För att få senaste medicinska nytt om utbrottet rekommenderar jag Folkhälsomyndighetens sida.

Behandling av corona hos barn

Det finns inget antivirusläkemedel som man ännu vet har effekt mot corona. Alla befintliga sådana blir förstås testade av laboratorier och på infektionskliniker runtom i världen nu. Behandlingen är alltså samma som vid alla andra fall av luftvägsinfektioner hos barn. Se till att barnen får i sig vätska och lite energi, dvs vätska med socker i. Mat om de orkar äta. Är barnen för trötta för att dricka, ge alvedon eller ipren eller båda. Får barnen svårt att andas: sök akutmottagningen. Akutmottagningarna skall nu vara omställda för att kunna ta emot personer med covid på ett säkert sätt. Om ni kommer till en akutmottagning utan tält för misstänkt coronasjuka utanför – stanna utanför och undvik att sprida smitta in på akuten.

Läs mer om feber hos barn

Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Skydda mor- och farföräldrar från Corona

Äldre människor har i allmänhet större risk att bli svårt sjuka av luftvägsinfektioner. Det gäller verkligen för corona. Dödligheten i corona bland äldre personer ligger sannolikt på några procent av de insjuknade, med större risk ju äldre man blir. Så mor- och farföräldrar ska inte ta hand om förkylda barnbarn, och det kommer att bli extra viktigt om corona börjar spridas i Sverige.

Ska man resa utomlands med tanke på coronaviruset covid-19?

Nej. UD avråder från resor till alla länder.

För senaste nytt om samhällspåverkan av utbrottet och aktuella reserekommendationer är coronasidan på krisinformation.se utmärkt.

Kommer sjukvården klara ett utbrott av coronavirus?

Många är förstås oroliga för om den svenska sjukvården kommer att klara den ökade belastning som följer av ett eventuellt utbrott av corona i Sverige. Med rätta. Sjukhusen planerar naturligtvis för omställningar av vården, beordring av personal etc och kommer att öka sin kapacitet till max. Men faktum kvarstår att vården i Sverige redan har mycket få slutenvårdsplatser, att akutmottagningarna på många håll är överbelastade, och det kommer naturligtvis inte bli bättre av ett coronautbrott. Genom att ta gemensamt ansvar och bara uppsöka vården vid andningsbesvär eller svår allmänpåverkan kan vi alla underlätta för sjukvården. Vi ska isolera oss i hemmet vid minsta förkylningssymptom för att minska smittspridningstakten i samhället.

Information till barn och unga om corona

Coronavirus från Kina hos gravida

En ny vetenskaplig publikation om nio gravida kvinnor som varit infekterade med det nya Coronaviruset visar att de blev lindrigt sjuka och deras barn var inte smittade vid födseln. Skönt. Men nio gravida är förstås inte så många, så kunskapsläget är ännu osäkert.

Vill du veta mer om coronaviruset från Kina, gå in på Folkhälsomyndighetens sida. Folkhälsoexperter uppdaterar den sidan så fort det kommer nya fakta. Och de kommer ofta nu när viruset är nytt. Dessvärre kommer också nya myter och konspirationsterorier, så det är klokt att hålla sig till pålitliga källor.

Frågor om corona?

Jag rekommenderar att du börjar lyssna på det här radioinslaget med smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin från Sveriges Radio. Där svarar hon på många vanliga frågor om coronaviruset och tar också upp frågan om hur du kan prata med dina barn.

Läs mer:

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Läs mer om feber hos barn

Läs mer om Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber

Läs mer om förkylningar hos bebisar

19 kommentarer till “Coronavirus covid-19 – fakta för föräldrar och barn”

 1. Hej! Jag hamnade i en situation med en person som visade på att vi, även som friska, bör hålla 2-5 meters avstånd mellan varandra i hemmet. Och jag tog som exempel när mina två barn 5 o 9 år var sjuka i feber, hosta o diarré för en tid sedan. Särskilt femåringen låg klistrad på mig mest hela tiden. Och hostade mig i ansiktet några gånger. Tanken att ha mask på slog mig såklart men jag såg det som hyfsat omöjligt att genomföra. Kanske dumt för jag blev oxå sjuk. Med ihållande feber, hosta o diarré. Litet andningspåverkan när jag promenerade. Inget slående. Mer än hur segt det satt i.
  Men vad gäller egentligen i hemmet? Jag förstår ju att det kunde varit klokt av mig att ha mask på när barnen hostade. Men som friska??? Det låter helt orimligt att ha 2-5 meters avstånd till sina barn, inte vara ansikte mot ansikte etc. Oerhört svårt tycker jag.
  Hur ska man tänka? (Vi är inte i riskgrupp skall kanske tilläggas. Förutom att min partner är man då….)

  1. Doktor Cecilia

   Hej! Det går naturligtvis inte att hålla avstånd i hemmet i en barnfamilj. Man får räkna med att smittan sprids i familjen. Därför också så viktigt att begränsa sitt umgänge familjer emellan och pausa fysiskt umgänge med den äldre generationen tillsvidare. Mask i hemmet också helt onödigt eftersom man ändå kommer att smitta. Krya på dig!
   Cecilia

 2. Hej! Jag jobbar på en fritidsgård och möter endel förkylda ungdomar som kommer till fritisgården för att deras förälder eller syskon tillhör en riskgrupp och de vill undvika att vara hemma. Dock måste vi ju skicka ut dem eftersom vi har regler om det. Hur kan vi bemöta deras oro? Finns det nåt ställe inom vården som de kan kontakta för att få råd? Eller är det vanliga 1177 som de bör ringa om de vill få tips om hur de ska undvika att smitta hemma?

  1. Hej! Vilka omtänksamma ungdomar. Men om de är förkylda finns ju redan sjukdomen i deras hem. Jag skulle tänka att de kommer för att de behöver vuxenstöd från någon annan än förälder, kring detta eller annat, och passa på att fånga upp dem. Samtal med 2 meters avstånd utomhus är smittsäkert. Det finns nog inget särskilt ställe i vården de kan kontakta om detta, utan jag tror att “klok vuxenreflektion” som utgår från det självklara – de måste bo hemma och smittan finns redan där – är det som behövs. Och fråga vad de är rädda för och fånga upp om föräldrarna skulle signalera att ungdomen inte är välkommen hem. Isåfall kan man ju verkligen göra något genom att samtala med föräldern i första hand.

 3. Jag är orolig för min dotter, 12 år, som har trånga luftvägar och brukar spy när hon har förkylning (kroppens sätt för att få upp slem). Annars andas hon bra…har haft blodprov taget några år sedan som inte visade på syrebrist. Hon är mycket blek i ansiktet alltid, men tror det är hennes hud färg. Blir inte heller alls lika brun på sommaren som sin syster. Behöver jag anstränga vår familj extra mycket att inte smittas av corona viruset eller hur kan jag ta hand om min dotter med trånga luftvägar om hon skulle få CoVid19?

  1. Hej! Just nu behöver vi alla anstränga oss maximalt för att skydda samhället och isolera oss i hemmet vid förkylningssymptom. Äldre över 70 skall isolera sig i hemmet. Jag tycker inte det låter som att det behövs några extra åtgärder för din dotter. Lyckligtvis verkar ju covid-19 i mycket liten utsträckning var allvarligt för barn.

 4. Det skulle vara väldigt bra (och en avlastning för 1177 och vården) med ett inlägg/svar om hur man ska tänka kring luftvägs- eller halssymptom framöver, även om det förmodligen inte är covid-19. När bör/måste man få barnet undersökt och vad kan man bara vänta ut. Halsfluss tex, är penicillin nödvändigt eller kan man vänta ut läkning vid alla luftvägs-/halssymptom? Kommer det ens att vara möjligt att få såna besvär undersökta framöver (vilken vc vill ta emot någon med förkylnings-/halssymptom..?)? (Tack för alla goda råd du ger, de är guld värda!)

 5. Hej igen Dr Cecilia,

  3,4% dödlighet i Covid-19 rapporterar WHO i dag tisdag den 3 mars 2020.
  Länk till video från WHO egna Youtube-kanal nedan i vilken Tedros Adhanom Generaldirektör, Världshälsoorganisationen (WHO) förklarar
  Skillnaden i dödlighet mellan en vanlig säsongsinfluensa (<1%) och Covid-19 (~3,4%).

  https://youtu.be/9YtGe4xzcmQ
  Ska vara Ca 6m &45s in i videon.

  Jag tycker det på sin plats att uppdatera texten, om du inte vill ta bort de uppgivna 0.5-1% så lägg iaf till WHOs senaste siffror och hänvisa till de olika källorna så får era läsare själv avgöra vem de vill lita på.

  Tack,
  Magnus

  Här finns också korta Situationsrapporter från WHO som uppdateras dagligen:
  https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *