Hem » Coronavirus covid-19 – fakta för föräldrar och barn

Coronavirus covid-19 – fakta för föräldrar och barn

Coronavirus corona covid-19

This post is also available in: Engelska

Fakta och råd om coronaviruset Covid-19. Direkt av barnläkare. Många är rädda för det nya coronaviruset. Som barnläkare med särskilt intresse för hur vi kan skydda oss mot smittsamma sjukdomar är jag inte rädd för corona. Det här coronaviruset är nytt, så det kan infektera alla som träffar på det. Men vad man kan se verkar de flesta få en förkylning eller influensaliknande sjukdom. Några får lunginflammation.

Symptom på coronavirus covid-19

De första symptomen på Coronavirus covid-19 är ofta hosta, ont i kroppen och feber. Som en influensa. Vissa får väldigt lätta symptom, många får en influensaliknande sjukdom och behöver vila någon vecka. De flesta tillfrisknar sedan. Ett fåtal får efter någon vecka lunginflammation och behöver vård på sjukhus. Några av dem blir mycket svårt sjuka och behöver vård på intensivvårdsavdelning. Omkring 0,5-1% av alla smittade dör. Det är främst äldre personer och personer svår underliggande kronisk sjukdom som riskerar att dö, men i utbrottet från Italien har man även sett mycket svårt sjuka bland vuxna. Det verkar även i det Europeiska utbrottet vara oerhört ovanligt med svår covid hos barn.

Kan jag eller mitt barn ha corona?

Ja. Sedan början av mars har smittspridningen börjat ta fart i det svenska samhället. Om du eller ditt barn har förkylningssymptom eller feber skall du förutsätta att ni har corona och isolera er i hemmet. Detta för att bromsa smittspridningen i samhället så att sjukvården hinner med. Ni skall absolut undvika att träffa äldre personer som mor- och farföräldrar. För närvarande även om ni är friska.

För att få senaste medicinska nytt om utbrottet rekommenderar jag Folkhälsomyndighetens sida.

Behandling av corona hos barn

Det finns inget antivirusläkemedel som man ännu vet har effekt mot corona. Alla befintliga sådana blir förstås testade av laboratorier och på infektionskliniker runtom i världen nu. Behandlingen är alltså samma som vid alla andra fall av luftvägsinfektioner hos barn. Se till att barnen får i sig vätska och lite energi, dvs vätska med socker i. Mat om de orkar äta. Är barnen för trötta för att dricka, ge alvedon eller ipren eller båda. Får barnen svårt att andas: sök akutmottagningen. Akutmottagningarna skall nu vara omställda för att kunna ta emot personer med covid på ett säkert sätt. Om ni kommer till en akutmottagning utan tält för misstänkt coronasjuka utanför – stanna utanför och undvik att sprida smitta in på akuten.

Skydda mor- och farföräldrar från Corona

Äldre människor har i allmänhet större risk att bli svårt sjuka av luftvägsinfektioner. Det gäller verkligen för corona. Dödligheten i corona bland äldre personer ligger sannolikt på några procent av de insjuknade, med större risk ju äldre man blir. Så mor- och farföräldrar ska inte ta hand om förkylda barnbarn, och det kommer att bli extra viktigt om corona börjar spridas i Sverige.

Ska man resa utomlands med tanke på coronaviruset covid-19?

Nej. UD avråder från resor till alla länder.

För senaste nytt om samhällspåverkan av utbrottet och aktuella reserekommendationer är coronasidan på krisinformation.se utmärkt.

Kommer sjukvården klara ett utbrott av coronavirus?

Många är förstås oroliga för om den svenska sjukvården kommer att klara den ökade belastning som följer av ett eventuellt utbrott av corona i Sverige. Med rätta. Sjukhusen planerar naturligtvis för omställningar av vården, beordring av personal etc och kommer att öka sin kapacitet till max. Men faktum kvarstår att vården i Sverige redan har mycket få slutenvårdsplatser, att akutmottagningarna på många håll är överbelastade, och det kommer naturligtvis inte bli bättre av ett coronautbrott. Genom att ta gemensamt ansvar och bara uppsöka vården vid andningsbesvär eller svår allmänpåverkan kan vi alla underlätta för sjukvården. Vi ska isolera oss i hemmet vid minsta förkylningssymptom för att minska smittspridningstakten i samhället.

Information till barn och unga om corona

Coronavirus från Kina hos gravida

En ny vetenskaplig publikation om nio gravida kvinnor som varit infekterade med det nya Coronaviruset visar att de blev lindrigt sjuka och deras barn var inte smittade vid födseln. Skönt. Men nio gravida är förstås inte så många, så kunskapsläget är ännu osäkert.

Vill du veta mer om coronaviruset från Kina, gå in på Folkhälsomyndighetens sida. Folkhälsoexperter uppdaterar den sidan så fort det kommer nya fakta. Och de kommer ofta nu när viruset är nytt. Dessvärre kommer också nya myter och konspirationsterorier, så det är klokt att hålla sig till pålitliga källor.

Frågor om corona?

Jag rekommenderar att du börjar lyssna på det här radioinslaget med smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin från Sveriges Radio. Där svarar hon på många vanliga frågor om coronaviruset och tar också upp frågan om hur du kan prata med dina barn.

Läs mer:

15 kommentarer till “Coronavirus covid-19 – fakta för föräldrar och barn”

 1. Jag är orolig för min dotter, 12 år, som har trånga luftvägar och brukar spy när hon har förkylning (kroppens sätt för att få upp slem). Annars andas hon bra…har haft blodprov taget några år sedan som inte visade på syrebrist. Hon är mycket blek i ansiktet alltid, men tror det är hennes hud färg. Blir inte heller alls lika brun på sommaren som sin syster. Behöver jag anstränga vår familj extra mycket att inte smittas av corona viruset eller hur kan jag ta hand om min dotter med trånga luftvägar om hon skulle få CoVid19?

  1. Hej! Just nu behöver vi alla anstränga oss maximalt för att skydda samhället och isolera oss i hemmet vid förkylningssymptom. Äldre över 70 skall isolera sig i hemmet. Jag tycker inte det låter som att det behövs några extra åtgärder för din dotter. Lyckligtvis verkar ju covid-19 i mycket liten utsträckning var allvarligt för barn.

 2. Det skulle vara väldigt bra (och en avlastning för 1177 och vården) med ett inlägg/svar om hur man ska tänka kring luftvägs- eller halssymptom framöver, även om det förmodligen inte är covid-19. När bör/måste man få barnet undersökt och vad kan man bara vänta ut. Halsfluss tex, är penicillin nödvändigt eller kan man vänta ut läkning vid alla luftvägs-/halssymptom? Kommer det ens att vara möjligt att få såna besvär undersökta framöver (vilken vc vill ta emot någon med förkylnings-/halssymptom..?)? (Tack för alla goda råd du ger, de är guld värda!)

 3. Hej igen Dr Cecilia,

  3,4% dödlighet i Covid-19 rapporterar WHO i dag tisdag den 3 mars 2020.
  Länk till video från WHO egna Youtube-kanal nedan i vilken Tedros Adhanom Generaldirektör, Världshälsoorganisationen (WHO) förklarar
  Skillnaden i dödlighet mellan en vanlig säsongsinfluensa (<1%) och Covid-19 (~3,4%).

  https://youtu.be/9YtGe4xzcmQ
  Ska vara Ca 6m &45s in i videon.

  Jag tycker det på sin plats att uppdatera texten, om du inte vill ta bort de uppgivna 0.5-1% så lägg iaf till WHOs senaste siffror och hänvisa till de olika källorna så får era läsare själv avgöra vem de vill lita på.

  Tack,
  Magnus

  Här finns också korta Situationsrapporter från WHO som uppdateras dagligen:
  https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

 4. Baishakhi Barua

  Mitt barn är bara 3 månad gammal och jag är orolig för honom att han ska smitta dessutom mina föräldrar har varit nyligen i Paris. Om jag smittar mig kan det påverka barnet eftersom jag ammar och klarar barnen med viruset? Jag känner mig lite hostig också.

  1. Hej! Paris räknas inte just nu som ett riskområde. Troligen har du någon annan infektion än just corona. Mest sannolikt kommer en tremånaders att klara covid-19-smitta bra, kanske ännu bättre om du får den först och ammar eftersom du då skulle kunna skydda barnet med dina antikroppar i bröstmjölken. Klokt av dig att tänka på dina föräldrar. Det är alltid en bra regel att hålla förkylningar från äldre människor, och extra viktigt nu med covid-19 eftersom det verkar drabba äldre extra svårt.

 5. Evelina fahlen viberg

  Hej Cecilia,
  Tusen tack för en bra och informativ blogg. I gruppen barn, ingår även spädbarn i denna grupp? Jag har en två månaders bebis hemma och undrar hur dessa små barn eventuellt skulle klara viruset?
  Tusen tack på förhand för svar.
  Med vänlig hälsning,
  Evelina

  1. Ja och nej. Man har inte rapporterat allvarlig sjukdom hos spädbarn för Covid-19. Å andra sidan är spädbarn under tre månader generellt mer känsliga för luftvägsinfektioner än äldre, både för att de har små luftrör, och för att de är känsliga för uttorkning. Men det finns inget som säger att de blir mer sjuka av Covid-19 än av andra luftvägsvirus. Så man behöver inte ha någon särskild oro för Covid-19, men att förkylda ska hålla händerna borta från spädbarn (om de inte är föräldrar, för då går det ju inte) och inte hosta eller nysa på dem är en bra grundregel hursomhelst.

  1. Barn i allmänhet verkar klara covid-19 bra. Om man ser till andra luftvägsinfektioner så brukar ju de kunna sätta igång förkylningsastma hos barn som har det, så det kan man ju tänka sig att covid-19 också gör. Så se till att barnen är välbehandlade och öka upp astmamedicineringen som vanligt om covid-19 skulle börja spridas i Sverige tänker jag.

 6. Vad får du/ni siffrorna och datan som gör att ni skriver att dödligheten endast är 0,5-1% när alla andra siffror pekar 2-3-%, dvs 200-600% högre än vad ni påstår.

  Att sprida felaktig fakta bidrar till folk misstror traditionella medier, vilket få värre följdverkningar än av att folk blir rädda av den faktiska datan.

  http://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2020/02/study-72000-covid-19-patients-finds-23-death-rate

  https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-rate/

  1. Hej! Den siffran är baserad på uppskattningar som presenteras bland annat i denna artikel från New England Journal of Medicine https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMe2002387. Det är alltid så tidigt i ett utbrott att de lätt sjuka fallen inte blir diagnosticerade, och dödligheten överskattas om man inte tar med det i beräkningen. Jag håller med dig om att man inte ska undanhålla någon faktisk data, men man behöver tolka den klokt.

 7. Hej Cecilia, tack för en informativ blogg och film. Jag undrar om du vet hur det är med gravida (trots att du är barnläkare och inte gynekolog…), som är riskgrupp för vanlig influensa, har vi också mer risk att bli allvarligt sjuka eller dö om vi skulle få coronaviruset? Och hur ser riskerna ut för fostret? Är det något man vet än? Jag jobbar utomlands och ska resa till Sverige för att föda i vecka 35 och är inte orolig generellt för coronaviruset men just detta har jag funderat över. Tack på förhand, Emma

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *