This post is also available in: English
Fakta och råd om coronaviruset Covid-19. Direkt av barnläkare. Corona ger oftast mild sjukdom hos barn, vanliga symptom är feber, hosta, snuva, kräkningar eller diarréer. Även förlust av lukt och smak kan förekomma. Läs om vad du ska göra och hur du vet om barnet har covid.
Symptom på coronavirus covid-19 hos barn
De första symptomen på Coronavirus covid-19 är ofta hosta, ont i kroppen och feber, alltså vanliga förkylningssymptom. Ett symptom som talar starkt för covid-19 är förlust av lukt och smak, det är vanligare vid covid än vid andra luftvägsinfektioner. Hudutslag kan också förekomma. En del barn har kräkningar och eller diarréer som första symptom på corona.
Vissa (det är vanligt hos barn) får väldigt lätta symptom, många får en ordentlig sjukdom och behöver vila ett par veckor. De flesta tillfrisknar sedan, men några procent av de sjuka får lång-covid med symptom såsom feber, trötthet och andfåddhet i många månader. Ett fåtal får efter någon vecka svår lunginflammation och behöver vård på sjukhus. Några av dem blir mycket svårt sjuka och behöver vård på intensivvårdsavdelning. Omkring 0,3-0,5% av alla smittade dör. Det är främst äldre personer och personer med underliggande kroniska sjukdom som riskerar att dö. Sjukhuskrävande Covid är vanligare hos män än hos kvinnor, och särskilt män med övervikt.
Ett fåtal barn har fått en inflammatorisk sjukdom i samband med coronapandemin som kallas MIS-C. Barn med MIS-C får hög feber och ter sig svårt sjuka och allmänpåverkade. Då ska man förstås söka sjukvård oavsett om det finns coronaspridning i samhället eller inte.
Coronatest för barn
I början av coronaepidemin under 2020 ransonerade sjukvården coronatester för att de skulle räcka till. Under sommaren 2020 hade laboratorierna ökat kapaciteten så mycket att man började rekommendera alla vuxna med förkylningssymptom testning med PCR för pågående infektion. I augusti 2020 började svenska myndigheter rekommendera även testning av skolbarn med förkylningssymptom.
Man behöver göra PCR-testet dag 2-3 efter första symptom för att det ska ha en rimlig chans att upptäcka infektionen. Då är 80% av de testade som har corona positiva i testet om en sjukvårdspersonal tar prov långt bak i näsan, och 60% om sjukvårdspersonal tar svalgprov. Man kan alltså ha corona även om man har negativt PCR-test, särskilt om testet är taget i svalget och än mer om man inte kommit åt så bra när man försökt provta sitt barn i bilen vid en självteststation.
Om ditt barn i skolåldern blir förkylt, gå in på 1177 och se om det går att boka en tid. Om inte får du trösta dig med att det inte gör någon skillnad för barnet om du vet om det var covid eller inte.
Hur länge ska man vara hemma med corona hos barn?
Coronaviruset smittar i ungefär en vecka efter första symptom, längre hos dem som varit väldigt svårt sjuka och vårdats inneliggande på sjukhus. Därför ska barnen vara hemma till symptomfrihet + två dagar eller i minst sju dagar efter första symptom vid alla luftvägsinfektioner under coronatider. Enligt Folkhälsomyndigheten kan förskolebarn kan gå tillbaka till förskolan efter sju dagar om de är pigga även om de har svaga kvarstående symptom såsom lite hosta eller snuva.
Behandling av corona hos barn
Behandlingen hemma är samma som vid alla andra fall av luftvägsinfektioner hos barn. Se till att barnen får i sig vätska och lite energi, dvs vätska med socker i. Mat om de orkar äta. Är barnen för trötta för att dricka, ge alvedon eller ipren eller båda. Får barnen svårt att andas eller hög feber och allmänpåverkan som inte viker på alvedon eller ipren: sök akutmottagningen.
Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer
Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn
Corona hos barn med förkylningsastma
Barn med förkylningsastma har inte visat sig bli mer sjuka av corona än andra barn. Däremot var nog många hemma länge under våren 2020 när det var förbjudet att visa sig i skola och förskola med den minsta hosta, många med förkylningsastma hostar ju några veckor efter varje förkylning. Med de nya riktlinjerna kring återgång i förskola från hösten 2020 kommer barn med förkylningsastma kunna vara mer närvarande i förskola och skola. Det är alltid bra behandla barnets astma så väl att barnet inte har märkbara astmasymptom, så om ditt barn har mycket symptom, sök upp barnets läkare och se om ni kan få bättre medicinering.
Läs om förkylningsastma hos barn
Skydda mor- och farföräldrar från Corona
Äldre människor har i allmänhet större risk att bli svårt sjuka av luftvägsinfektioner. Det gäller verkligen för corona. Dödligheten i corona bland äldre personer ligger sannolikt på några procent av de insjuknade, med större risk ju äldre man blir. Så mor- och farföräldrar ska inte ta hand om förkylda barnbarn, och det kommer att bli extra viktigt om corona börjar spridas i Sverige.
Läs om corona hos gravida på internetmedicin.se
Vill du veta mer om coronaviruset från Kina, gå in på Folkhälsomyndighetens sida. Folkhälsoexperter uppdaterar den sidan så fort det kommer nya fakta. Och de kommer ofta nu när viruset är nytt. Dessvärre kommer också nya myter och konspirationsterorier, så det är klokt att hålla sig till pålitliga källor.
Fakta om coronaviruset hos Folkhälsomyndigheten
Läs mer:
Lunginflammation hos barn – symtom och behandling
Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn
Läs mer om Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber
Hej! Jag hamnade i en situation med en person som visade på att vi, även som friska, bör hålla 2-5 meters avstånd mellan varandra i hemmet. Och jag tog som exempel när mina två barn 5 o 9 år var sjuka i feber, hosta o diarré för en tid sedan. Särskilt femåringen låg klistrad på mig mest hela tiden. Och hostade mig i ansiktet några gånger. Tanken att ha mask på slog mig såklart men jag såg det som hyfsat omöjligt att genomföra. Kanske dumt för jag blev oxå sjuk. Med ihållande feber, hosta o diarré. Litet andningspåverkan när jag promenerade. Inget slående. Mer än hur segt det satt i.
Men vad gäller egentligen i hemmet? Jag förstår ju att det kunde varit klokt av mig att ha mask på när barnen hostade. Men som friska??? Det låter helt orimligt att ha 2-5 meters avstånd till sina barn, inte vara ansikte mot ansikte etc. Oerhört svårt tycker jag.
Hur ska man tänka? (Vi är inte i riskgrupp skall kanske tilläggas. Förutom att min partner är man då….)
Hej! Det går naturligtvis inte att hålla avstånd i hemmet i en barnfamilj. Man får räkna med att smittan sprids i familjen. Därför också så viktigt att begränsa sitt umgänge familjer emellan och pausa fysiskt umgänge med den äldre generationen tillsvidare. Mask i hemmet också helt onödigt eftersom man ändå kommer att smitta. Krya på dig!
Cecilia
Hej! Jag jobbar på en fritidsgård och möter endel förkylda ungdomar som kommer till fritisgården för att deras förälder eller syskon tillhör en riskgrupp och de vill undvika att vara hemma. Dock måste vi ju skicka ut dem eftersom vi har regler om det. Hur kan vi bemöta deras oro? Finns det nåt ställe inom vården som de kan kontakta för att få råd? Eller är det vanliga 1177 som de bör ringa om de vill få tips om hur de ska undvika att smitta hemma?
Hej! Vilka omtänksamma ungdomar. Men om de är förkylda finns ju redan sjukdomen i deras hem. Jag skulle tänka att de kommer för att de behöver vuxenstöd från någon annan än förälder, kring detta eller annat, och passa på att fånga upp dem. Samtal med 2 meters avstånd utomhus är smittsäkert. Det finns nog inget särskilt ställe i vården de kan kontakta om detta, utan jag tror att “klok vuxenreflektion” som utgår från det självklara – de måste bo hemma och smittan finns redan där – är det som behövs. Och fråga vad de är rädda för och fånga upp om föräldrarna skulle signalera att ungdomen inte är välkommen hem. Isåfall kan man ju verkligen göra något genom att samtala med föräldern i första hand.
Jag är orolig för min dotter, 12 år, som har trånga luftvägar och brukar spy när hon har förkylning (kroppens sätt för att få upp slem). Annars andas hon bra…har haft blodprov taget några år sedan som inte visade på syrebrist. Hon är mycket blek i ansiktet alltid, men tror det är hennes hud färg. Blir inte heller alls lika brun på sommaren som sin syster. Behöver jag anstränga vår familj extra mycket att inte smittas av corona viruset eller hur kan jag ta hand om min dotter med trånga luftvägar om hon skulle få CoVid19?
Hej! Just nu behöver vi alla anstränga oss maximalt för att skydda samhället och isolera oss i hemmet vid förkylningssymptom. Äldre över 70 skall isolera sig i hemmet. Jag tycker inte det låter som att det behövs några extra åtgärder för din dotter. Lyckligtvis verkar ju covid-19 i mycket liten utsträckning var allvarligt för barn.
Det skulle vara väldigt bra (och en avlastning för 1177 och vården) med ett inlägg/svar om hur man ska tänka kring luftvägs- eller halssymptom framöver, även om det förmodligen inte är covid-19. När bör/måste man få barnet undersökt och vad kan man bara vänta ut. Halsfluss tex, är penicillin nödvändigt eller kan man vänta ut läkning vid alla luftvägs-/halssymptom? Kommer det ens att vara möjligt att få såna besvär undersökta framöver (vilken vc vill ta emot någon med förkylnings-/halssymptom..?)? (Tack för alla goda råd du ger, de är guld värda!)
Hej! Det är en bra idé. Jag ska se om jag får tid till detta.
Hej igen Dr Cecilia,
3,4% dödlighet i Covid-19 rapporterar WHO i dag tisdag den 3 mars 2020.
Länk till video från WHO egna Youtube-kanal nedan i vilken Tedros Adhanom Generaldirektör, Världshälsoorganisationen (WHO) förklarar
Skillnaden i dödlighet mellan en vanlig säsongsinfluensa (<1%) och Covid-19 (~3,4%).
https://youtu.be/9YtGe4xzcmQ
Ska vara Ca 6m &45s in i videon.
Jag tycker det på sin plats att uppdatera texten, om du inte vill ta bort de uppgivna 0.5-1% så lägg iaf till WHOs senaste siffror och hänvisa till de olika källorna så får era läsare själv avgöra vem de vill lita på.
Tack,
Magnus
Här finns också korta Situationsrapporter från WHO som uppdateras dagligen:
https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/
Mitt barn är bara 3 månad gammal och jag är orolig för honom att han ska smitta dessutom mina föräldrar har varit nyligen i Paris. Om jag smittar mig kan det påverka barnet eftersom jag ammar och klarar barnen med viruset? Jag känner mig lite hostig också.
Hej! Paris räknas inte just nu som ett riskområde. Troligen har du någon annan infektion än just corona. Mest sannolikt kommer en tremånaders att klara covid-19-smitta bra, kanske ännu bättre om du får den först och ammar eftersom du då skulle kunna skydda barnet med dina antikroppar i bröstmjölken. Klokt av dig att tänka på dina föräldrar. Det är alltid en bra regel att hålla förkylningar från äldre människor, och extra viktigt nu med covid-19 eftersom det verkar drabba äldre extra svårt.
Hej Cecilia,
Tusen tack för en bra och informativ blogg. I gruppen barn, ingår även spädbarn i denna grupp? Jag har en två månaders bebis hemma och undrar hur dessa små barn eventuellt skulle klara viruset?
Tusen tack på förhand för svar.
Med vänlig hälsning,
Evelina
Ja och nej. Man har inte rapporterat allvarlig sjukdom hos spädbarn för Covid-19. Å andra sidan är spädbarn under tre månader generellt mer känsliga för luftvägsinfektioner än äldre, både för att de har små luftrör, och för att de är känsliga för uttorkning. Men det finns inget som säger att de blir mer sjuka av Covid-19 än av andra luftvägsvirus. Så man behöver inte ha någon särskild oro för Covid-19, men att förkylda ska hålla händerna borta från spädbarn (om de inte är föräldrar, för då går det ju inte) och inte hosta eller nysa på dem är en bra grundregel hursomhelst.
Hej! Vet man något om hur små barn med förkylningsastma klarar covid-19?
Mvh Sandra
Barn i allmänhet verkar klara covid-19 bra. Om man ser till andra luftvägsinfektioner så brukar ju de kunna sätta igång förkylningsastma hos barn som har det, så det kan man ju tänka sig att covid-19 också gör. Så se till att barnen är välbehandlade och öka upp astmamedicineringen som vanligt om covid-19 skulle börja spridas i Sverige tänker jag.
Vad får du/ni siffrorna och datan som gör att ni skriver att dödligheten endast är 0,5-1% när alla andra siffror pekar 2-3-%, dvs 200-600% högre än vad ni påstår.
Att sprida felaktig fakta bidrar till folk misstror traditionella medier, vilket få värre följdverkningar än av att folk blir rädda av den faktiska datan.
http://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2020/02/study-72000-covid-19-patients-finds-23-death-rate
https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-rate/
Hej! Den siffran är baserad på uppskattningar som presenteras bland annat i denna artikel från New England Journal of Medicine https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMe2002387. Det är alltid så tidigt i ett utbrott att de lätt sjuka fallen inte blir diagnosticerade, och dödligheten överskattas om man inte tar med det i beräkningen. Jag håller med dig om att man inte ska undanhålla någon faktisk data, men man behöver tolka den klokt.
Hej Cecilia, tack för en informativ blogg och film. Jag undrar om du vet hur det är med gravida (trots att du är barnläkare och inte gynekolog…), som är riskgrupp för vanlig influensa, har vi också mer risk att bli allvarligt sjuka eller dö om vi skulle få coronaviruset? Och hur ser riskerna ut för fostret? Är det något man vet än? Jag jobbar utomlands och ska resa till Sverige för att föda i vecka 35 och är inte orolig generellt för coronaviruset men just detta har jag funderat över. Tack på förhand, Emma
Man vet inte ännu, varken riskerna för den gravida eller för fostret.
Cecilia