Hem Coronavirus eller covid-19 hos barn

Coronavirus eller covid-19 hos barn

Coronavirus corona covid-19

This post is also available in: English

Fakta och råd om coronaviruset Covid-19. Direkt av barnläkare. Corona ger oftast mild sjukdom hos barn, vanliga symptom är feber, hosta, snuva, kräkningar eller diarréer. Även förlust av lukt och smak kan förekomma. Läs om vad du ska göra och hur du vet om barnet har covid.

Symptom på coronavirus covid-19 hos barn

De första symptomen på Coronavirus covid-19 är ofta hosta, ont i kroppen och feber, alltså vanliga förkylningssymptom. Ett symptom som talar starkt för covid-19 är förlust av lukt och smak, det är vanligare vid covid än vid andra luftvägsinfektioner. Hudutslag kan också förekomma. En del barn har kräkningar och eller diarréer som första symptom på corona.

Vissa (det är vanligt hos barn) får väldigt lätta symptom, många får en ordentlig sjukdom och behöver vila ett par veckor. De flesta tillfrisknar sedan, men några procent av de sjuka får lång-covid med symptom såsom feber, trötthet och andfåddhet i många månader. Ett fåtal får efter någon vecka svår lunginflammation och behöver vård på sjukhus. Några av dem blir mycket svårt sjuka och behöver vård på intensivvårdsavdelning. Omkring 0,3-0,5% av alla smittade dör. Det är främst äldre personer och personer med underliggande kroniska sjukdom som riskerar att dö. Sjukhuskrävande Covid är vanligare hos män än hos kvinnor, och särskilt män med övervikt.

Ett fåtal barn har fått en inflammatorisk sjukdom i samband med coronapandemin som kallas MIS-C. Barn med MIS-C får hög feber och ter sig svårt sjuka och allmänpåverkade. Då ska man förstås söka sjukvård oavsett om det finns coronaspridning i samhället eller inte.

Coronatest för barn

I början av coronaepidemin under 2020 ransonerade sjukvården coronatester för att de skulle räcka till. Under sommaren 2020 hade laboratorierna ökat kapaciteten så mycket att man började rekommendera alla vuxna med förkylningssymptom testning med PCR för pågående infektion. I augusti 2020 började svenska myndigheter rekommendera även testning av skolbarn med förkylningssymptom.

Man behöver göra PCR-testet dag 2-3 efter första symptom för att det ska ha en rimlig chans att upptäcka infektionen. Då är 80% av de testade som har corona positiva i testet om en sjukvårdspersonal tar prov långt bak i näsan, och 60% om sjukvårdspersonal tar svalgprov. Man kan alltså ha corona även om man har negativt PCR-test, särskilt om testet är taget i svalget och än mer om man inte kommit åt så bra när man försökt provta sitt barn i bilen vid en självteststation.

Om ditt barn i skolåldern blir förkylt, gå in på 1177 och se om det går att boka en tid. Om inte får du trösta dig med att det inte gör någon skillnad för barnet om du vet om det var covid eller inte.

Hur länge ska man vara hemma med corona hos barn?

Coronaviruset smittar i ungefär en vecka efter första symptom, längre hos dem som varit väldigt svårt sjuka och vårdats inneliggande på sjukhus. Därför ska barnen vara hemma till symptomfrihet + två dagar eller i minst sju dagar efter första symptom vid alla luftvägsinfektioner under coronatider. Enligt Folkhälsomyndigheten kan förskolebarn kan gå tillbaka till förskolan efter sju dagar om de är pigga även om de har svaga kvarstående symptom såsom lite hosta eller snuva.

Se barnakutens barnläkare Cecilia Chrapkowska svara på frågor om coronasmittsamhet och förskolebarn i SVT morgonstudion

Behandling av corona hos barn

Behandlingen hemma är samma som vid alla andra fall av luftvägsinfektioner hos barn. Se till att barnen får i sig vätska och lite energi, dvs vätska med socker i. Mat om de orkar äta. Är barnen för trötta för att dricka, ge alvedon eller ipren eller båda. Får barnen svårt att andas eller hög feber och allmänpåverkan som inte viker på alvedon eller ipren: sök akutmottagningen.

Läs mer om feber hos barn

Hosta hos barn – en guide om sjukdomar och huskurer

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Corona hos barn med förkylningsastma

Barn med förkylningsastma har inte visat sig bli mer sjuka av corona än andra barn. Däremot var nog många hemma länge under våren 2020 när det var förbjudet att visa sig i skola och förskola med den minsta hosta, många med förkylningsastma hostar ju några veckor efter varje förkylning. Med de nya riktlinjerna kring återgång i förskola från hösten 2020 kommer barn med förkylningsastma kunna vara mer närvarande i förskola och skola. Det är alltid bra behandla barnets astma så väl att barnet inte har märkbara astmasymptom, så om ditt barn har mycket symptom, sök upp barnets läkare och se om ni kan få bättre medicinering.

Läs om förkylningsastma hos barn

Skydda mor- och farföräldrar från Corona

Äldre människor har i allmänhet större risk att bli svårt sjuka av luftvägsinfektioner. Det gäller verkligen för corona. Dödligheten i corona bland äldre personer ligger sannolikt på några procent av de insjuknade, med större risk ju äldre man blir. Så mor- och farföräldrar ska inte ta hand om förkylda barnbarn, och det kommer att bli extra viktigt om corona börjar spridas i Sverige.

Läs om corona hos gravida på internetmedicin.se

Vill du veta mer om coronaviruset från Kina, gå in på Folkhälsomyndighetens sida. Folkhälsoexperter uppdaterar den sidan så fort det kommer nya fakta. Och de kommer ofta nu när viruset är nytt. Dessvärre kommer också nya myter och konspirationsterorier, så det är klokt att hålla sig till pålitliga källor.

Fakta om coronaviruset hos Folkhälsomyndigheten

Läs mer:

Lunginflammation hos barn – symtom och behandling

Läs mer om rosslig eller ansträngd andning hos barn

Läs mer om feber hos barn

Läs mer om Alvedon och Ipren till barn – dosering vid smärta och feber

Läs mer om förkylningar hos bebisar

Läs om hosta hos barn

Läs om förkylningsastma hos barn

19 kommentarer till “Coronavirus eller covid-19 hos barn”

 1. Baishakhi Barua

  Mitt barn är bara 3 månad gammal och jag är orolig för honom att han ska smitta dessutom mina föräldrar har varit nyligen i Paris. Om jag smittar mig kan det påverka barnet eftersom jag ammar och klarar barnen med viruset? Jag känner mig lite hostig också.

  1. Hej! Paris räknas inte just nu som ett riskområde. Troligen har du någon annan infektion än just corona. Mest sannolikt kommer en tremånaders att klara covid-19-smitta bra, kanske ännu bättre om du får den först och ammar eftersom du då skulle kunna skydda barnet med dina antikroppar i bröstmjölken. Klokt av dig att tänka på dina föräldrar. Det är alltid en bra regel att hålla förkylningar från äldre människor, och extra viktigt nu med covid-19 eftersom det verkar drabba äldre extra svårt.

 2. Evelina fahlen viberg

  Hej Cecilia,
  Tusen tack för en bra och informativ blogg. I gruppen barn, ingår även spädbarn i denna grupp? Jag har en två månaders bebis hemma och undrar hur dessa små barn eventuellt skulle klara viruset?
  Tusen tack på förhand för svar.
  Med vänlig hälsning,
  Evelina

  1. Ja och nej. Man har inte rapporterat allvarlig sjukdom hos spädbarn för Covid-19. Å andra sidan är spädbarn under tre månader generellt mer känsliga för luftvägsinfektioner än äldre, både för att de har små luftrör, och för att de är känsliga för uttorkning. Men det finns inget som säger att de blir mer sjuka av Covid-19 än av andra luftvägsvirus. Så man behöver inte ha någon särskild oro för Covid-19, men att förkylda ska hålla händerna borta från spädbarn (om de inte är föräldrar, för då går det ju inte) och inte hosta eller nysa på dem är en bra grundregel hursomhelst.

  1. Barn i allmänhet verkar klara covid-19 bra. Om man ser till andra luftvägsinfektioner så brukar ju de kunna sätta igång förkylningsastma hos barn som har det, så det kan man ju tänka sig att covid-19 också gör. Så se till att barnen är välbehandlade och öka upp astmamedicineringen som vanligt om covid-19 skulle börja spridas i Sverige tänker jag.

 3. Vad får du/ni siffrorna och datan som gör att ni skriver att dödligheten endast är 0,5-1% när alla andra siffror pekar 2-3-%, dvs 200-600% högre än vad ni påstår.

  Att sprida felaktig fakta bidrar till folk misstror traditionella medier, vilket få värre följdverkningar än av att folk blir rädda av den faktiska datan.

  http://www.cidrap.umn.edu/news-perspective/2020/02/study-72000-covid-19-patients-finds-23-death-rate

  https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-rate/

  1. Hej! Den siffran är baserad på uppskattningar som presenteras bland annat i denna artikel från New England Journal of Medicine https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMe2002387. Det är alltid så tidigt i ett utbrott att de lätt sjuka fallen inte blir diagnosticerade, och dödligheten överskattas om man inte tar med det i beräkningen. Jag håller med dig om att man inte ska undanhålla någon faktisk data, men man behöver tolka den klokt.

 4. Hej Cecilia, tack för en informativ blogg och film. Jag undrar om du vet hur det är med gravida (trots att du är barnläkare och inte gynekolog…), som är riskgrupp för vanlig influensa, har vi också mer risk att bli allvarligt sjuka eller dö om vi skulle få coronaviruset? Och hur ser riskerna ut för fostret? Är det något man vet än? Jag jobbar utomlands och ska resa till Sverige för att föda i vecka 35 och är inte orolig generellt för coronaviruset men just detta har jag funderat över. Tack på förhand, Emma

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *