Hem Dålig tillväxt hos barn – utreda och tolka en tillväxtkurva

Dålig tillväxt hos barn – utreda och tolka en tillväxtkurva

This post is also available in: English

Misstanke om dålig tillväxt är vanligt hos barn. På något sätt har barnet inte följt sin tillväxtkurva. Som barnläkare utreder jag många fall av dålig viktuppgång, dålig längdtillväxt och ser många kurvor som är helt normala men som orsakat oro i något led.

Hur läser man en tillväxtkurva?

Tillväxtkurvan är gjord genom att man har mätt flera tusen till synes friska barn många gånger under uppväxten och ritat in alla mätvärden (eller lagt in dem i ett dataprogram snarare). Sedan har man gjort ett tjockt streck (den mittersta kurvan) där hälften av barnen i en viss ålder är större än strecket och hälften är mindre. Sedan har man ritat ett streck där en tredjedel av alla barn är större och två tredjedelar är mindre (+1SD heter den kurvan) och ett där två tredjedelar av alla barn är större och en tredjedel är mindre (-1 SD). Nästa kurva är där två av hundra barn är större och 98 av 100 barn är mindre (+2SD). På samma sätt är två av hundra barn mindre och 98 av 100 barn är större än kurvan (-2SD). Ofta kallas mittenkurvan normalkurvan, vilket är en matematiskt riktig benämning, men opedagogisk tycker jag. Utrymmet mellan kurvorna kallas kanaler.

Om man har en helammad bebis som börjar falla i bvc:s tillväxtkurvor kan man gärna se hur tillväxten ser ut i WHO:s tillväxtkurvor som är gjorda på 8500 helammade bebisar från 6 länder över hela världen. Följer bebisen den kurvan är allt lugnt.

Ladda ner svenska tillväxtkurvor för barn här. 

Ladda ned WHO:s tillväxtkurvor här. 

Är det bäst att följa normalkurvan?

Nej. Det är inte bäst. Kurvan är ju gjord så att hälften av alla friska barn ska vara större och hälften ska vara mindre. Det är alltså lika friskt att växa parallellt med de andra kurvorna. Det är därför jag tycker det är dumt att kalla den normalkurvan eftersom “normal” i vardagsspråk ofta betyder “bra” eller “frisk” eller så. Jag brukar kalla den medelkurvan.

En viktig sak att komma ihåg är att ett barn som följer sin kurva växer bra och hur lite barnet än petar i sig, så äter barnet tillräckligt så länge det följer sin kurva.

Vad är dålig tillväxt?

Friska barn brukar växa ungefär parallellt med kurvorna, man säger att de följer sin kurva. Ett barn som växer långsammare än kurvorna, och således förflyttar sig från +2 SD till + 1 SD och kanske medelkurvan, kan ha dålig tillväxt. Men det kan också vara så att det är en normalvariation efter en så kallad amningspuckel. Som bvc-sjuksköterska, skolsköterska och barnläkare lär man sig att känna igen dessa mönster och urskilja när något avviker.

Mätfel är den vanligaste orsaken till att inte följa sin kurva

Det är inte så lätt att mäta barn som skriker och sprattlar. Mätfel eller en slarvigt inskriven “uppskattad vikt” i ett journalsystem är den vanligaste orsaken till att barn inte följer sin kurva. Mät om och ifrågasätt tidigare avvikande mätvärden.

Längd följer vikt

Om ett barn avviker från kurvorna, uppåt eller nedåt, så kan antingen vikten eller längden komma först. Generellt gäller att längden följer vikten. En viktuppgång följs alltså så småningom av en längduppgång och ett vikttapp så småningom av en bromsad längdtillväxt.

Om längdavvikelsen kommer först så är det större anledning att utreda för bakomliggande sjukdom.

Dålig viktuppgång

Dålig viktuppgång, där vikten kommer före längden, kan bero på att barnet får i sig för lite mat, tar upp för lite mat i tarmen eller gör av med väldigt mycket energi.

I en läkarbedömning av dålig viktuppgång utreder man allt detta. Oftast ingår ett celiakiprov (för glutenintolerans), några andra grundläggande prover och en allmän läkarundersökning.

Läs mer om celiaki eller glutenintolerans hos barn här. 

En dietistbedömning med matdagbok är också mycket bra för att se om barnet får i sig för lite energi.

Läs mer om mat till små barn som inte vill äta här. 

Dålig viktuppgång under förkylningssäsongen

I princip alla sjukdomar hos barn påverkar tillväxten. Förkylningar, öroninflammationer och magsjukor minskar aptiten och barnen går ned lite i vikt eller står still i vikt under någon vecka eller två. Får man många täta sådana infektioner så påverkas tillväxten under en längre tid. Då kan det bästa vara att bara vänta och se hur barnet växer när förkylningssäsongen äntligen har lagt sig.

Läs mer om återkommande feber och infektioner hos barn här. 

Vanliga sjukdomar som kan ge dålig tillväxt

Barn med förkylningsastma, som hostar och har andningsproblem under hela vintersäsongen, brukar ofta växa sämre om de inte får behandling. När man behandlar förkylningsastman bra brukar tillväxten bli bättre.

Läs mer om förkylningsastma hos barn här. 

Barn med förstoppning som inte är tillräckligt välbehandlad mår ofta illa, får ont i magen och dålig aptit. Är barnet ofta hård i magen, eller har fått en förstoppningsdiagnos, se till att behandla den ordentligt och se om tillväxten blir bättre.

Läs mer om förstoppning hos barn här. 

Ovanliga sjukdomar som ger dålig tillväxt

Kroniska sjukdomar hos barn påverkar också tillväxten, men de flesta barn med dålig viktuppgång har inte någon kronisk sjukdom. Vid hjärtsjukdomar behöver hjärtat så mycket energi för att arbeta att barnet inte orkar äta tillräckligt, vid lungsjukdomar behövs så mycket energi till andningen att barnet inte orkar äta. Vid tarmsjukdomar (som födoämnesallergier, glutenintolerans och inflammatoriska tarmsjukdomar) kan inte den sjuka tarmen ta upp tillräckligt med näring. Vid alla sjukdomar som ger inflammation (typ alla i någon grad) gör inflammationen att aptiten sätts ned och tillväxten avtar.

Stress i familjen och dålig tillväxt

Vid en stressad och pressad situation i familjen brukar ofta barn reagera med att växa sämre. Kanske är det aptiten som försämras, kanske är det något i barnets ämnesomsättning som ställs om, det vet man inte riktigt. Tydligt är det däremot att när stressen lättar, så växer barnen bättre igen.

Läs mer:

Mat till små barn som äter dåligt eller matvägrar

Lättlagad nyttig mat för barn

Återkommande feber och infektioner hos barn – dåligt immunförsvar?

Förkylningsastma hos barn- symtom och behandling

Förstoppning hos barn – vad hjälper mot att vara hård i magen

Oro för barn. Vad göra som orolig förälder?

18 kommentarer till “Dålig tillväxt hos barn – utreda och tolka en tillväxtkurva”

 1. Hej! Jag har googlat mig sönder och samman efter svar på varför pojk- och flickspädbarn har olika kurvor. Byter jag kön på mitt barn i BVC-appen från pojke till flicka ligger han plötsligt två övergå viktkurvan istället för en. Skulle gärna hitta ett svar som är lite mer utförligt än “pojkar väger mer än flickor” som jag fått hittills och hoppas att du kanske vet?

  1. Doktor Cecilia

   Man har delat upp barnen efter kön när man gjort kurvorna och sett att tillväxten skiljer sig mellan könen på gruppnivå. Största skillnaderna kommer när barnen närmar sig puberteten men mindre skillnader finns även hos små barn.

 2. Men stämmer det att kurvorna till stor del baseras på flaskmatade barn? Och varför använder inte BVC och läkare de nya Who-kurvorna?

  Det var inte det jag tänkte fråga. Jag har en tvåårig dotter som trots att hon äter massor (till middag ofta lika stora portioner som våra) inte går upp nämnvärt i vikt, hon har planat mycket på både längd och viktkurvan. Hon har desdutom varit lös i magen sedan slutet av juli. Hon har ätit mjölkfritt sedan september för vi trodde det kunde hjälpa men det verkar det inte göra. Vi misstänker glutenintolerans eftersom både hennes pappa, faster, farmor och några till i släkten är glutenintoleranta. Vi gick till läkare för en månad sedan men de tyckte allt verkade normalt och ville inte ens ta ett blodprov. Kan du inte skriva ett inlägg om glutenintolerans? Symptom, diagnos, vilka undersökningar man gör osv?

  1. Inlägg om glutenintolerans planerat. Har fått ett helt gäng frågor per mejl från en facebookgrupp för föräldrar till barn med glutenintolerans.
   Barnen kurvorna är baserade på är delvis ammade, delvis flaskmatade. Kan bara svara för bvc i Stockholm och där finns en ambition att införa WHO:s kurvor i datajournalen men det är ännu inte löst tekniskt. Ett inlägg om olika tillväxtkurvor kanske skulle intressera några?

   1. Ja glutenintolerans hos barn tycker jag skulle vara jättebra, vi misstänker att vår äldsta kanske har det.

    Jättebra inlägg förövrigt, tillväxtkurvorna är roliga som mamma med tycker jag 🙂
    Det märktes så väl nu när vår andre, Joshua, föddes. Jag kunde inte amma så han gick ner 13%. Jag gjorde snitt 4e och åkte hem 5e, så blev det baby blues och hela alltihop och hur mycket dom än tryckte i ungen på både BB (som jag fick åka tillbaka till) och på barnsjukhuset så gick han knappt upp något i vikt, en släppte min depression och ungen bara klättrar upp i vikt, helt fantastiskt. Desto mer han gick upp i vikt, desto bättre mådde jag haha 🙂

    Tänkte också på att sjuka barn inte äter så mycket. Joshua är jätteslemmig av förkylning, och jag gjorde din nässkölj och han ligger högt på natten och jag försöker ge han ersättning få ggr och ofta men slemmet är inte i form av snorkusar alls utan det rinner bak och han hostar så slemmig och jjobbigt och gråter och blir ledsen. Jag vet att man inte ger slemlösande till 3 månaders bebbar men har du några bra slemlösartips? Han sover riktigt bra på dagarna och det är på nätterna han har riktiga problem, även om det är samma säng, ställning och nappflaska liksom.

    1. Tack för att du delade med dig av Joshuas vikthistoria! Och underbart att din depression släppte och J började växa.

     Har inte många fler tips än näsvård för slemmiga 3 månaders. Mer än att härda ut så länge bebisen orkar äta och inte kämpar fysiskt med andningen. (Se mitt inlägg om svårt att andas för att se hur det ser ut). Om bebisen inte orkar äta eller kämpar med andningen är det barnakuten som gäller.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *