Hem Det livsfarliga vattnet

Det livsfarliga vattnet

This post is also available in: English

Ibland brukar jag prata med mina kolleger om vad vi som jobbar inom barnsjukvården är verkligt rädda för. På första eller andra plats för de allra flesta kommer drunkning (det andra som vi är rädda för är barn som sätter i halsen så de inte kan andas). Vi träffar då och då barn som kommer in efter drunkning.

I bästa fall är det ett barn som andas och är levande, då kommer en livrädd förälder med som hittade barnet på en gång (inom en halv minut) och kanske behövde göra lite hjärtlungräddning. I annat fall, när barnet legat under vattnet i mer än 2-3 minuter, kommer ett barn med pågående hjärtlungräddning i ambulans.

Vi fortsätter hjärtlungräddning på tvååringen, eller femåringen, eller elvaåringen. Och fortsätter. Och fortsätter. Ibland kommer hjärta och lungor igång igen. Då väntar en lång vårdtid på sjukhus och en mycket svårvärderad framtida hjärnfunktion. Vissa (särskilt efter drunkning i riktigt kallt vatten) kan tillfriska i princip helt, andra får obotliga mycket mycket svåra hjärnskador.

Ibland dör barnen på akutrummet.

Förstår ni varför vi är fullkomligt livrädda för vatten?

Lite vatten räcker

Barn kan drunkna genom att ramla och lägga näsa och mun i en djupare vattenpöl. Barn kan definitivt drunkna i sin plaskpool. Därför ska små barn alltid ha en vuxen bredvid som inte släpper dem med blicken när de badar eller plaskar i vatten. Smartphoneförbud!

Större barn, 4-5-åringar, kan man låta plaska i grunt vatten utan fullständig tillsyn efter att man låtit dem prova att lägga ansiktet i vatten och resa sig igen.

Barn drunknar tyst!

När barn ramlar i vatten kommer de inte skrika. De kommer inte fäkta med armarna i de flesta fall utan bara börja andas in vatten och sjunka, eller flyta med huvudet nedåt. Därför måste barn vid vatten övervakas hela tiden! Varje sekund! Av en simkunnig vuxen.

Barn som inte själva förstår att det är farligt att ramla i vattnet måste hållas i handen. Hela tiden.

Använd flytväst!

När ett barn leker vid vatten där det inte bottnar, på klippor, brantare stränder eller bryggor, eller på båtar, använd alltid flytväst! Det ska vara en flytväst med krage (den vänder sig så barnet ligger med huvudet uppåt automatiskt). Spänn grenremmen. Om inte kommer flytvästen tryckas upp över barnets huvud och inte fungera. Låt gärna barnet provbada med flytvästen på så ni båda vet hur det känns att vara med den i vattnet. Icke-simkunniga barn ska inte släppas med blicken även om de har flytväst.

En person ansvarig för vaktandet!

En situation som jag vet lett till flera drunkningsolyckor är när flera vuxna funnits vid bassängkanten/strandkanten och alla tänkt att någon annan nog vaktat barnet. Det är lätt att förstå tycker jag, och viktigt att undvika. Kom överens om vem som är badvakt. Byts av, och gör det tydligt. “Kan du ta över badvaktandet nu så går jag och läser en bok/simmar en tur/äter en glass/läser min favoritblogg”.

Lär barnet simma!

Med vetskap om detta är det väl helt självklart. Lär barnet simma! Jag skulle inte klarat av att lära mina barn simma själv, även om jag är bra på att simma. För oss har simskolan under det här året varit en fantastisk (och dyr) investering. Det är skamligt att simskolan måste bekostas av barnets föräldrar tycker jag. Jag skulle önska att alla barn från fyra års ålder fick samhällsfinansierad simskola tills de var simkunniga.

Så är det inte alls idag. Den fantastiska simskola vi gått i (med varm bassäng, små grupper, föräldrar i vattnet och duktiga instruktörer) kostar 210 kr per gång. Fyra-femårsåldern brukar vara en bra ålder att börja i “vanlig simskola”. Sedan finns babysim för lägre åldrar, där man jobbar mycket med vattenglädje och självräddning, men det blir väldigt dyrt att gå i det från födseln. Men gillar ni det, har tid och råd, så gör det!

Om du inte har råd med simskola

De flesta kommuner har billigare simskolor, i vissa kanske det är kostnadsfritt? Om du inte har råd med simskola skulle jag rekommendera dig att söka bidrag från fonder och stiftelser för “barns vård och fostran”. Kyrkans diakoner brukar vara bra på att hjälpa till med sådant, eller så kan du googla. Majblomman är en sådan stiftelse som borde kunna ge bidrag tror jag.

Kanske är ni flera som kan gå ihop och söka pengar till en kostnadsfri simskola. Kan ett kommunalt bad sponsra med bassängtid, någon siminstruktör ställa upp och jobba ideellt? Finns föreningar som är intresserade att hjälpa till. Röda korset, Svenska kyrkan, Makalösa föräldrar?

Sammanfattningsvis: vatten är livsfarligt! Vakta alla barn som inte kan simma varje sekund! Lär barnet simma så snart som möjligt.

Fler inlägg om säker sommar för barn

Solkräm till små barn- vilket solskydd är bra?

Studsmatta till barn – tänk på det här för att slippa skador

TBE-vaccin och skydd mot fästingar

Barn och ormbett

Om bebisar som svettas i varmt väder och om de ska dricka vatten 

Grilla säkert med barn – undvik brännskador och farlig tändvätska

Barnakuten rekommenderar: 

Ska du vara nära vatten med ditt barn i sommar? En bra flytväst kan rädda liv.

Köp Helly Hansen Jr Pro räddningsväst här

168 kommentarer till “Det livsfarliga vattnet”

 1. Väldigt bra skrivet! Att lära sig simma är det bästa livförsäkringen! Jag håller med att det är dyrt med simmlektioner, Uppsala är bland de sämsta när det gäller både tillgänglighet och pris. Den ända simskolan som kostar drygt 1900:- per termin är alltid fullbokad och har man inte syskon som går redan där, är det helt omöjligt att få plats. Jag har lyckats skriva in min dotter på en intensiv simmkurs som kostar 1800:- för 8 ggr! Med tanke på hur dyrt det är och att barnen har simmtest i 4:an , skulle kommunen kunna bidra med några slantar!

 2. Jag har hört att ett barn som faller i vattnet från t.ex. Brygga eller poolkant sjunker som en sten. Är det så? Jag är väldigt orolig när vi hälsar på mina föräldrar i Stockholm, de bor vid vattnet och barnen har gärna velat gå fram till kajkanten och kika. Jag har tyckt att det har varit otäckt då jag har 4 vildbasar. De är visserligen äldre nu, men om en 5-åring snubblar och faller ner i det svarta vattnet tror jag inte att det hjälper att han nästan kan simma. Min mamma blir stött och tycker att jag är löjlig, hon säger att man absolut hinner få upp barnet om det faller i. Är det någon som vet?

 3. Som badvakt, simlärare, babysiminstruktör och sjuksköterska har jag sett mer än nog av olyckor…
  På skara sommarland drog bi upp allt för många vuxna som missbedömt sin egen kapacitet…

  Simskola är dyrt, men ack så viktigt! När man själv är så medveten är det värt varje krona! Vi har tidigt satt våra barn i riktig simskola och båda har simmat minst 25m när de var 4år…
  Vi har fortfarande stenkoll på dem på stranden och på vår 5åring har vi armkudddar när det är vågor/strömt. Allt för att barnen skall vara trygga och säkra! Vår 7åring simmar 4simsätt och är väldigt säker, men är vi i smögen eller andra ställen med vatten och mycket folk har de flytvöstar! Självklart för oss!

  Dock skall man inte glömma att alla flythjälpmedel inte är bra! Om barn har de gula dynorna med 2flytkorvar på ryggen och ramlar baklänges så ramlar dynan av! Lämna inte barn på bryggor eller annat utan 100% uppsikt även om de har flythjälp!
  Barn med badring kan snubbla på botten och få benen i luften och kanske inte kunna få huvudet ovanför vattenytan själv…

  Snälla föräldrar tänk på vilka hjälpmedel ni använder till era barn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *