This post is also available in: English
Ibland brukar jag prata med mina kolleger om vad vi som jobbar inom barnsjukvården är verkligt rädda för. På första eller andra plats för de allra flesta kommer drunkning (det andra som vi är rädda för är barn som sätter i halsen så de inte kan andas). Vi träffar då och då barn som kommer in efter drunkning.
I bästa fall är det ett barn som andas och är levande, då kommer en livrädd förälder med som hittade barnet på en gång (inom en halv minut) och kanske behövde göra lite hjärtlungräddning. I annat fall, när barnet legat under vattnet i mer än 2-3 minuter, kommer ett barn med pågående hjärtlungräddning i ambulans.
Vi fortsätter hjärtlungräddning på tvååringen, eller femåringen, eller elvaåringen. Och fortsätter. Och fortsätter. Ibland kommer hjärta och lungor igång igen. Då väntar en lång vårdtid på sjukhus och en mycket svårvärderad framtida hjärnfunktion. Vissa (särskilt efter drunkning i riktigt kallt vatten) kan tillfriska i princip helt, andra får obotliga mycket mycket svåra hjärnskador.
Ibland dör barnen på akutrummet.
Förstår ni varför vi är fullkomligt livrädda för vatten?
Lite vatten räcker
Barn kan drunkna genom att ramla och lägga näsa och mun i en djupare vattenpöl. Barn kan definitivt drunkna i sin plaskpool. Därför ska små barn alltid ha en vuxen bredvid som inte släpper dem med blicken när de badar eller plaskar i vatten. Smartphoneförbud!
Större barn, 4-5-åringar, kan man låta plaska i grunt vatten utan fullständig tillsyn efter att man låtit dem prova att lägga ansiktet i vatten och resa sig igen.
Barn drunknar tyst!
När barn ramlar i vatten kommer de inte skrika. De kommer inte fäkta med armarna i de flesta fall utan bara börja andas in vatten och sjunka, eller flyta med huvudet nedåt. Därför måste barn vid vatten övervakas hela tiden! Varje sekund! Av en simkunnig vuxen.
Barn som inte själva förstår att det är farligt att ramla i vattnet måste hållas i handen. Hela tiden.
Använd flytväst!
När ett barn leker vid vatten där det inte bottnar, på klippor, brantare stränder eller bryggor, eller på båtar, använd alltid flytväst! Det ska vara en flytväst med krage (den vänder sig så barnet ligger med huvudet uppåt automatiskt). Spänn grenremmen. Om inte kommer flytvästen tryckas upp över barnets huvud och inte fungera. Låt gärna barnet provbada med flytvästen på så ni båda vet hur det känns att vara med den i vattnet. Icke-simkunniga barn ska inte släppas med blicken även om de har flytväst.
En person ansvarig för vaktandet!
En situation som jag vet lett till flera drunkningsolyckor är när flera vuxna funnits vid bassängkanten/strandkanten och alla tänkt att någon annan nog vaktat barnet. Det är lätt att förstå tycker jag, och viktigt att undvika. Kom överens om vem som är badvakt. Byts av, och gör det tydligt. “Kan du ta över badvaktandet nu så går jag och läser en bok/simmar en tur/äter en glass/läser min favoritblogg”.
Lär barnet simma!
Med vetskap om detta är det väl helt självklart. Lär barnet simma! Jag skulle inte klarat av att lära mina barn simma själv, även om jag är bra på att simma. För oss har simskolan under det här året varit en fantastisk (och dyr) investering. Det är skamligt att simskolan måste bekostas av barnets föräldrar tycker jag. Jag skulle önska att alla barn från fyra års ålder fick samhällsfinansierad simskola tills de var simkunniga.
Så är det inte alls idag. Den fantastiska simskola vi gått i (med varm bassäng, små grupper, föräldrar i vattnet och duktiga instruktörer) kostar 210 kr per gång. Fyra-femårsåldern brukar vara en bra ålder att börja i “vanlig simskola”. Sedan finns babysim för lägre åldrar, där man jobbar mycket med vattenglädje och självräddning, men det blir väldigt dyrt att gå i det från födseln. Men gillar ni det, har tid och råd, så gör det!
Om du inte har råd med simskola
De flesta kommuner har billigare simskolor, i vissa kanske det är kostnadsfritt? Om du inte har råd med simskola skulle jag rekommendera dig att söka bidrag från fonder och stiftelser för “barns vård och fostran”. Kyrkans diakoner brukar vara bra på att hjälpa till med sådant, eller så kan du googla. Majblomman är en sådan stiftelse som borde kunna ge bidrag tror jag.
Kanske är ni flera som kan gå ihop och söka pengar till en kostnadsfri simskola. Kan ett kommunalt bad sponsra med bassängtid, någon siminstruktör ställa upp och jobba ideellt? Finns föreningar som är intresserade att hjälpa till. Röda korset, Svenska kyrkan, Makalösa föräldrar?
Sammanfattningsvis: vatten är livsfarligt! Vakta alla barn som inte kan simma varje sekund! Lär barnet simma så snart som möjligt.
Fler inlägg om säker sommar för barn
Solkräm till små barn- vilket solskydd är bra?
Studsmatta till barn – tänk på det här för att slippa skador
TBE-vaccin och skydd mot fästingar
Om bebisar som svettas i varmt väder och om de ska dricka vatten
Grilla säkert med barn – undvik brännskador och farlig tändvätska
Jättebra artikel!
Babysim räddar inte barn från att drunkna, men om man fortsätter simma med barnen tills de lär sig simma själv har man kommit långt. Den reflex som babysar har försvinner INTE, den finns kvar även hos vuxna, men den är svagare än hos barn under 6 månader!
Vi bor vid en bred å i sta´n och i sommarstugan på en ö nära stranden.
Samtliga mina 4 barn har åkt i vattnet från brygga eller båt helt ljudlöst, MED FLYTVÄSTAR PÅ.
I vattnet inga som helst skrik eller rop.
Först när jag fiskat upp dom på bryggan eller i båten kommer rädslan, skriken och gråten.
När dom ramlat i har jag aldrig bannat, skällt eller blivit arg, tvärtom.
Dom har fattat det obehagligt farliga ändå.
Dom har aldrig fått vara på bryggan utan flytväst.
Flytväst = hård, ibland som det upplevts, sträng papparegel, som det protesterats en del mot faktiskt.
Men jag har varit mycket konsekvent, just stenhårt hållt denna regel.
Tack Gode Gud!
Jag skall inte kommentera den verbala straffskalan.
–
Tyvärr tror jag inte alls att babysim lär barnen att inte drunkna.
Babysimtakterna i späd ålder sitter inte i senare.
Babysimmet bygger på en reflex att stänga svalget som senare i barnaåldern inte finns kvar.
–
Tänk på att det bara behövs ett enda andetag ner i lungorna fyllt av vatten för en omedelbar hjärndöd. Medvetslösheten inträder ofta omedelbart, inom bråkdelar av en enda sekund.
Det är således rullgardin direkt.
–
Jag har läst mycket sagor för mina barn, också om sjöliv, båtar, att meta osv.
Då är det lätt att få in i skallen på små barn det man vill varna för, på ett snällt sätt och utan att skälla eller upplevas som “elak”, när man nu är sträng vad gäller en sådan regel.
Ibland måste en förälder få vara sträng och samtidigt försiktig.
–
En grej jag har lärt mina barn är att ALLTID stanna upp när dom hör min busvissling.
Dom känner igen min vissling var som helst, än idag.
På en stor junioridrottsgala hittade jag inte en telning en gång (hur lätt händer det inte att dom bara “slinker” iväg), jag busvisslade ett par gånger och hon hittade mig direkt.
Vid sommarstugan har vi 100 meter ner till vattnet och det är även med två föräldrar inte så lätt att hålla koll på 4 vildbasar på en gång. När jag då busvisslade kom hela stimmet med en gång, när det var någon som fattades. Lika var det med den värste vildbasen som hade ett minst sagt eget nyfiket sinne. Han drog iväg då och då som en del barn gör. Vid busvisslingen stelnade han och lystrade.
MYCKET effektivt, och den busvissllingen har aldrig upplevts som sträng eller elak!
Som badvakt, simlärare, babysiminstruktör och sjuksköterska har jag sett mer än nog av olyckor…
På skara sommarland drog bi upp allt för många vuxna som missbedömt sin egen kapacitet…
Simskola är dyrt, men ack så viktigt! När man själv är så medveten är det värt varje krona! Vi har tidigt satt våra barn i riktig simskola och båda har simmat minst 25m när de var 4år…
Vi har fortfarande stenkoll på dem på stranden och på vår 5åring har vi armkudddar när det är vågor/strömt. Allt för att barnen skall vara trygga och säkra! Vår 7åring simmar 4simsätt och är väldigt säker, men är vi i smögen eller andra ställen med vatten och mycket folk har de flytvöstar! Självklart för oss!
Dock skall man inte glömma att alla flythjälpmedel inte är bra! Om barn har de gula dynorna med 2flytkorvar på ryggen och ramlar baklänges så ramlar dynan av! Lämna inte barn på bryggor eller annat utan 100% uppsikt även om de har flythjälp!
Barn med badring kan snubbla på botten och få benen i luften och kanske inte kunna få huvudet ovanför vattenytan själv…
Snälla föräldrar tänk på vilka hjälpmedel ni använder till era barn!
Nu när många har semester och kanske hyr ett torp eller stuga på landet,ta reda på var alla brunnar är och kolla att det finns säkert lock med nya bräder och tung sten som barnen inte kan flytta. Jag såg ett Tv-program när mina barn var små om ett barn som hade just drunknat i en gammal brunn på landet,bor själv på landet nu och vi ser över våra gamla brunnar med jämna mellanrum.
Cecilia! Häromveckan såg jag detta inlägg delas av många av mina facebook-vänner. Jag tänkte inte på det alls, gick inte ens in och läste – eftersom jag är otroligt vattenvan och vet vikten av att ständigt hålla koll.
Igår höll min minsting (knappt ett år) på att drunkna i vårt badkar, när jag “bara skulle” springa ner och hämta handduk.
ÅH vad jag önskar att jag gick in och läste i alla fall.
Det där, “det händer inte mig” hände trots allt.
vi är hemma igen och flickan mår efter omständigheterna bra – och jag kommer aldrig mer “ska bara”.
Tack för en bra blogg som jag numera kommer följa – varje dag!
Så skönt att det gick bra!
En annan värdefull ska med simskola är hur man ska livrädda andra i vatten, även om det givetvis är ett senare steg. När jag var sju år och just lärt mig simma stod jag på bryggan efter att ha badat. En yngre flicka sjönk mot botten. Det var flera vuxna där men de stod som förstenade. Minns att jag tyckte de var galna och hoppade själv i och drog upp flickan. Gick sen med henne till hennes föräldrar som satt långt bort på stranden. Något år efteråt när vi fick lära oss hur en person med panik i vattnet kan trycka ner en om man inte har något emellan och först då kom jag att tänka på egen säkerhet.
Tack för att du tagit dig tid att skriva detta & påminna oss alla!
Som farmor/mormor tycker jag det är jättebra att detta tas upp. Nu är det så mycket som tar uppmärksamhet mot när mina barn var små: mobil,fb mm. Detta fanns ju inte förr.
Som farmor/mormor har du bästa chansen att ge dina barn och deras partners lite egen simtid eller lästid eller surftid genom att badvakta barnbarnen ibland!
Hej.
Jag tycker du skriver vettiga saker, men tycker det är tråkigt att du målar upp vatten som “livsfarligt”, nästan i ett avskräckande syfte. Om du jämför statistiken med hur många som faktiskt badar varje dag, och hur många som drunknar, så är det otroligt låg dödsprocent. Om du istället tar en sak som bilkörning så har du verkligen någon som är livsfarligt. Jag håller med om att man ska hålla uppsikt över sina barn som inte kan simma, men man får inte skrämma föräldrar till att vatten är livsfarligt. (Självklart är vatten livsfarligt om man inte kan simma och det är djupt, men i det stora hela annars, nej)
Barn kör inte bil. Man lämnar inte barn ensamma i bilen på motorvägen i 100km/h.
Det viktiga här är inte att vatten är livsfarligt, utan snarare att bristande uppmärksamhet är livsfarligt, det är dock en sjuka som många föräldrar lider utav, inte bara i närhet utav vatten…
Thomas,
jag har varit tvungen att rädda bägge mina söner. I det ena fallet på grund av min egen dumhet, i det andra fallet på grund av min frus. I det första fallet fanns det ingen annan närvarande och det var bråkdelar av en sekund från att jag aldrig sett honom sjunka. I det andra fallet i allmän pool, och någon annan kanske hade gripit in, vem vet. Ingen såg dock att han flöt med ansiktet nedåt. Tro mig- det finns många som inte är tillräckligt försiktiga!!!
Jag har inte påstått att det finns faror med vatten, men om du tittar på antal personer som badar varje dag, både på vinter och sommar, så är det ganska låg procent drunkningsolyckor. Jag tycker absolut att man ska ha uppsikt över sina barn, men att måla upp det som “Livarsfarligt” vet jag inte om jag håller med om, utan snarare som TomasP skriver, så är det bristande uppmärksamhet av föräldrarna.
Spelar ingen roll om barnet kör själv eller inte, bara att vara i en bil är betydligt större fara, det jag ville komma till.
Bra och viktigt inlägg! Men jag saknar berättelser om barn som redan som väldigt små visar att de inte gillar att bada, duscha, tvätta håret, plaska utan tvärtom skyr vatten. Det råder någon sorts allmän uppfattning om att ALLA barn älskar att bada men det stämmer inte, vad gör man för att få dessa barn simkunniga?
Jag provade olika simkurser, vattenlek och annat men det passade inte mitt barn så till slut provade jag vuxensimkurs och det fungerade! Inte för att han tyckte det var roligt men för att det var ordning, lugnt och “oplaskigt”.
När vi några år senare åkte utomlands visade det sig att det inte var något större problem att vistas i vatten och simma runt om det var varmt i vattnet (närmare 30 grader) och inga plaskande småbarn.
Så tipsen är att:
– gå till en simhall med mycket varmt vatten och bara vara i vattnet och leka lugnt ensamma (utan plaskiga barn),
– gå på vuxensimskola
och slutligen
– berätta om varför det är viktigt att kunna simma och ta sig upp från vattnet (för att kunna vistas vid vatten, åka båt, följa med på läger etc)
Glädjen över vatten kanske aldrig kommer eller så kommer den när de är vuxna men att undvika drunkning är skäl nog när man pratar med barnet.
(Att få barn att öva i att doppa sig kan göras t.ex genom att åka till en sjö med mycket småfisk, snäckor och annat i sjön/på botten som de sedan får en hink med sig och försöka fånga. Det kan fungera att göra det mer avdramatiserat. Inte låtsas om att det blev dopp utan fokusera på vad de får i hinken.)
Man kan sätta dem på simskola där det kan gå olika bra beroende på hur de relaterar till läraren. Förhoppningsvis tar de åtminstone till sig teorin och grunderna även om de inte kommer hem med märke efter märke. Sedan kan man vänta tllls barnet är redo att lära sig att simma. Om de är ovilliga att vistas i vatten är det nog mindre risk att de själva försätter sig i situationer med drunkningsrisk, vid andra situationer skall de ha flytväst, armringar eller dylikt. Som barn i Sverige kommer de antagligen tillbringa tid runt bassänger på gymnastiklektioner, resor till badhus med klassen, scouterna och liknande. Barn är duktiga på att ta in information, de tittar på kompisarna och lyssnar (kanske!) på läraren/ledaren och lär sig även om de inte är i vattnet.
Jag var det barnet som inte gillade min nya simlärare och därför slutade på simskolan med bara baddaren i min ägo. Jag stod på grunt hela lektionerna med skolan och bredvid bassängen när vi övade livräddning med scouterna. Det var mycket roligt kompisarna hade som jag inte var med på, men så var det när man inte kunde simma. Efter högstadiet fick jag för mig att lära mig själv och visst gick det, jag hade utmärkta arm- och benrörelser sen torrsimmet som fyraåring och hade ju sett hur andra gör. Nu vet jag att jag kan simma, men håller mig ändå helst på torra land!
Välskriven otroligt viktig information som alla borde läsa.
Mycke bra skrivet,ja har 7 ungar som nu är stora utom lilleman som är 6 år,men ja har aldrig lämnat barnen själva ihop med vatten,vissa tycker man är barnslig men när man sitter tex vid badstranden och även har koll på andras ungar som i sin tur utbrister efter et tag ,var är han/hon nu då då ja säger han/hon är där ,ja menar man FÅR INTE SLÄPPA BLICKEN EN HALV SEKUND ENS,vet sådana som lämnat 3 barn där den älsta varit ca 6 år och minsta 2 år själva i en pool med ca 20 -30 cm vatten och mamman gått in och grejat mer än 10 min då ja suttit kvar ute för ja har inte vågat släppa blicken från dom,MÅNGA FÖRÄLDRAR TROR INTE NÅGOT HÄNDER.Min minste satt i en sådan rund ring som bäbisar kan sitta i i vattnet ja var med han i poolen och han satt och guppade i vattnet i ringen med mig bara knappt en halv meter ifrån då han häver sig framåt och tippar över och ringen välter med honom hängande under vattnet som tur va var ja snabb ,ja åkte direkt till affären och talade om att denna var livsfarlig och hon blev helt bestört och skulle kontakta leverantören ,ja köpte sen en fyrkantig istället som man med blåser upp,den tippade inte över ja testade. Min son var sekunder från att dö av en annan orsak nämligen slemproppar som satt sig i vägen ,så ja vet MYCKE VÄL hur fort dom kan försvinna.KÖP INTE DEN RUNDA BADSITT RINGEN OM DEN FINNS KVAR OCH FRAMFÖR ALLT LÄMNA ALDRIG ALDRIG BARNEN SJÄLVA MED VATTEN
Babysim är faktiskt inte enbart lek och skoj som staten verkar tro (eftersom de vill momsbelägga babysim skyhögt)! Det är dyrt med babysim, men en livsviktig investering för den som känner att den har möjlighet/råd. Vi har inga stora inkomster i vår familj men har haft förmånen att kunna prioritera bland finanserna och vår äldsta har därför gått på babysim från tre månaders ålder. Några månader innan hon fyllde tre år lärde hon sig simma längre sträckor själv, hon kunde då sedan länge hoppa i bassängen och simma tillbaka kanten, något senare kunde hon själv vända sig från mage till rygg vilket är grunden i vattensäkerhet; att kunna lägga sig på rygg och andas själv.
Jag tycker faktiskt det är “för sent” att sätta en femåring i simskola om det är ren vattensäkerhet som ska uppnås. Eftersom många kommuner av någon anledning inte tillåter barn under sex år i simskola undrar jag hur de tänker? För. Även om det är rena simsätt man vill ha fixar även en fyraåring att crawla och ryggsimma (vår fyraåring ryggsimmade enkelt femtio meter själv i djup bassäng, hon kunde även crawla men hämtade då luft genom att på var tredje armtag vända på rygg och andas).
Tack för ett viktigt inlägg i simkunnighetsdebatten! Just det här att ALDRIG släppa ett badande barn med blicken är så otroligt viktigt och jag önskar alla föräldrar förstod detta. Ett tips att snabbt känna igen sin lilla fina unge på stranden är att sätta en solhatt/keps på barnet 🙂
Jag var lite tveksam till hur verksamt det skulle vara med Babybojen (http://www.trygghansa.se/om-trygghansa/babybojen/pages/default.aspx) – det verkade mest lite fånigt. Men faktiskt, första gången jag såg programmet var för någon vecka sedan och nu när vi prövat lite övningar (och gått rätt raskt fram, dottern är redan van vid vatten och vatten över huvudet etc) så insåg jag vid morgonens bad – hon flyter faktiskt! Det behövs egentligen inte mycket stöd längre för att hon ska orka hålla näsa och mun ovanför vattenytan och hon trivs med flytandet (dottern är 9 månader). Och även om jag aldrig skulle drömma om att lämna badrummet eller stranden; eller släppa uppmärksamheten på henne – så är det ju just när *det* händer, när jag och hon gör något oväntat som vi inte planerat för – som hon kan råka illa ut. Och som vi båda behöver vara rätt duktigt vattenvana för att krångla oss ur sas.
Tack för tipset! Riktigt riktigt bra! Rekommenderas.
Eftersom simkunnighet ingår i skolans läroplan är det många skolor (bl a min, banerskolan i Leksand) som redan i förskoleklass har simundervisning på skoltid. Det kostar alltså ingenting.
Ju tidigare desto bättre, men ett barn ska aldrig, oavsett genomgången simskola, lämnad utan uppsikt.
Det är jättebra och jag önskar inget hellre än att det blev så överallt!
I Karlskoga får alla barn från förskoleklass och uppåt erbjudande om tre veckors simskola, fem dagar i veckan för 200 kronor. För nybörjargrupperna är det ordentligt utbildad personal, för de simkunniga grupperna äldre ungdomar från simverksamheten. En av instruktörerna har hela tiden blicken på barnen. Antar att det är kommunen som finansierar detta. För yngre barn är det svårare att få en plats på simskola. Det är inte så dyrt, men platserna tar slut. När vi följer med svärfars segelbåt reagerar jag på att folk tar av sina små barn flytvästen så fort båten anlöpt hamn. De flesta faller överbord på väg i eller ur båten!
Kanon Karlskoga! Håller med om flytvästar.
På vår förskola, Hönsebergets förskola i Uddevalla, har vi valt att prioritera badhuset för alla våra barn, från 1-6 år. Viktigt med vattenvana och viktigt ur ett likvärdighetsperspektiv, alla har inte råd.
Utmärkt!
Tack för livsviktig information. Inför sommaren se gärna även MSB’ s råd för man kan säkra runt privata pooler informationen heter ‘Barnsäker pool och trädgårdsdamm’. Många drunkningsolyckor med småbarn skulle t.ex kunnat undvikas med staket runt poolen. Vanligt för privatpersoner utomlands, i Sverige ligger vi lite efter med denna kunskap.
Tack för tips!
Fantastiskt bra att du tar upp detta. Vi är ena riktiga badpoliser, min man och jag. En fråga jag har bara: gäller detta även badkarsbad? Kan låta fånigt att ställa denna fråga men vår äldsta är snart 6 år och fram till för ca en vecka sen har vi suttit inne hos henne i badrummet. Har en liten magkänsla av att det inte är helt rätt att låta henne sitta ensam. Ser fram emot ditt svar. Mvh Caroline.
Min son drunknade i badkaret, trots övervakning hela tiden av vuxen och äldre syskon med i badkaret. Så lämna inte en sekund i badkaret heller.
Det gäller även badkarsbad, men om barnet klarar av att doppa huvudet och ta upp det igen och börjar bli sådär 4-5 år är min personliga åsikt att man kan släppa lite på badkarsövervakningen. Mindre barn ska inte släppas med blicken vid badkarsbad. Det sker drunkningsolyckor i badkar.
Otäckt men oerhört viktigt inlägg Cecilia! Ämnet ligger mig varmt om hjärtat! Tycker Umebos förslag om att tömma plaskpolen varje kväll var ett utmärkt förslag. Jag skulle även vilja uppmana alla som har barn, egna eller som gäster/grannbarn i sommar. Se över eventuella vattensamlingar i närheten av huset. Lägg lock på brunnar och staket runt dammar så långt det är möjligt i övrigt gäller samma regler med övervakning mm som i inlägget ovan även om det inte är mycket vatten. Har varit med om drunkningstillbud när jag var yngre då ett litet barn drunknade i en några dm djup pöl på en tomt i grannskapet. En vattengrop som bara för tillfället inte var övertäckt. Därför tjatar jag gärna lite extra om vattensäkerhet på gäster med barn mm. Vet att det där med att “någon annan vuxen har säkert koll” är något av det farligaste både när det gäller trafik och vatten…
Jättebra inlägg. Och så glöm inte att tömma ur barnpoolen på kvällen om ni inte har pool-överdrag. För barnen kan lätt smita ut och dränka sig i den eller grannens barn och då är det ditt fel som har en oövervakad fylld pool på tomten. Man kan dömas till vållande till annans död om någon drunkar i ens pool. Jag tömmer vår uppblåsbara varje eftermiddag/kväll när vi badat klart för dagen. För exempel googla på bloggen Älskade Julia. Varning för tårdrypande berättelse!
Röda Korset bedriver simskolor på flera ställen i Sverige, bl.a i Umeå. Det är inte alltid lätt att hitta dem, men testa att sök upp den lokala Rödakorsföreningen på google, hitta.se eller http://www.redcross.se.
Verkligen berörande text och det fick upp mina ögon för faran – ännu mer än tidigare!
Tack för tips!
Jätteviktigt inlägg! Jag är otrolig nojig med allt som har med vatten att göra. Jag undrar bara, vad menar du med “Större barn, 4-5-åringar, kan man låta plaska i grunt vatten efter att man låtit dem prova att lägga ansiktet i vatten och resa sig igen.”? Vad ska de och vi lära oss av det menar du? Vad är det man ska förklara och visa helt enkelt, och hur gör man det på en nivå som de förstår i den åldern?
Tack för frågan. Jag menar att de kan plaska medan man vänder ryggen till, vilket jag inte skrev.
Åh, så bra skrivet! Jag har under många år arbetat som siminstruktör, från babysim upp till vuxenträning och predikar vikten av vattenvana och -respekt hos både barn och vuxna. Många uppfattar mig nog som tjatig men efter att ha sett ett barn vara på väg att drunkna med pappan stående precis framför, vet jag hur otroligt fort och obemärkt det går.
Även detta med ordentliga flytvästar till vuxna! Många väljer räddningsväst till barnen och seglarväst till sig själva. Seglarvästen vänder inte en medvetslös person om, utan håller bara personen flytande i det läge personen råkar hamna i. Barn som vuxen…
Flera saker som du skriver här är tänkvärda. Framförallt kanske det faktum att barn (och till stor del även vuxna) drunknar tyst, utan det dramatiska och högljudda plaskande man ser på film. Och inte bara utomhus under sommaren, även om det är mer aktuellt nu än någonsin. Små barn ska
*aldrig* lämnas oövervakade heller i badkaret.
Vilket bra och viktigt inlägg. Väl värt att upprepa inför varje badsäsong, minst! Speciellt det här med att verkligen utse en som är ansvarig i vuxensällskapet!
Absolut! Sprid budskapet!
Tack för ett bra och oerhört viktigt inlägg! Drunkning är även en av mina mardrömmar, både som förälder och som läkare och jag är nog en riktig “tjatkärring” när det gäller vattensäkerhet, men det kan det ju vara värt!
Känner igen känslan…
Mycket bra skrivet. Missade tydligen inlägget förra året, men ska självklart hjälpa till att sprida informationen. Jag vet hur hemskt det är för både anhöriga och räddnings personal med drunkningar. Jag arbetar som brandman och på våran station har vi även räddningsdykare (vattendykare). Tyvärr finns det bara 18 brandstationer i landet med denna kompetens. Totalt finns det ca 700 brandstationer i landet. Jag är säker på att många fler människor skulle kunna räddas vid drunkningar om fler räddningstjänster hade vattendykare. Det allra bästa är ju om vi genom information och ökad riskmedvetenhet kan minimera drunkningarna.
Mycket viktigt ämne! Jobbar själv som badvakt för Ljungby kommun och vi har (vad jag tycker borde vara självklart för alla kommuner) gratis simskola för alla som går i årskus 1 och självklart kommer alla klasser till oss på skoltid och simmar för att sedan bibehålla allt dem lärt sig! Man ska inte vara rädd för vatten men man ska ha respekt och veta sina begränsningar! En varm sommardag finns det väl inget som slår ett dopp i havet eller poolen 🙂
Drunkning är ett oerhört viktigt ämne att ta upp. Men för mig som har småbarn och bor vid en sjö är min största fasa att barnen ska bli överkörda av en bil. Mina barn har ju naturligt mer respekt och koll på vattnet än vad de har på bilar. Om jag skulle se mitt barn springa ut på brygga och trilla i, så kan jag springa efter och hoppa i och rädda. Men skulle jag se mitt barn springa ut på vägen och det kommer en bil, då är jag tyvärr chanslös. Vi får ofta frågan hur vi vågar bo vid en sjö med små barn, men jag frågar mig oftare hur någon kan våga bo vid en väg istället.
Sen tas det ofta upp det här med smartphones och att man tappar uppmärksamheten då. Men en förälder som är djupt inne i en bra bok eller ligger och solar utan uppsikt är minst lika allvarligt.
Väldigt bra skrivet! Att lära sig simma är det bästa livförsäkringen! Jag håller med att det är dyrt med simmlektioner, Uppsala är bland de sämsta när det gäller både tillgänglighet och pris. Den ända simskolan som kostar drygt 1900:- per termin är alltid fullbokad och har man inte syskon som går redan där, är det helt omöjligt att få plats. Jag har lyckats skriva in min dotter på en intensiv simmkurs som kostar 1800:- för 8 ggr! Med tanke på hur dyrt det är och att barnen har simmtest i 4:an , skulle kommunen kunna bidra med några slantar!
Även stora simkunniga barn riskerar drukna. Jag var 12 på en brygga med kompis och storasyster och mamma på stranden. Vi hade kul och lekte och gjorde kullerbyttor ut vattnet från en brygga i en skogssjö. När jag gjorde det och simmade upp hade jag kommit för långt under bryggan och slog huvudet i bryggan vid uppstigningen. Såklart blev jag snabbt förvirrad av smärtan och att jag inte kom upp och då jag trodde jag simmade uppåt kände jag bara dy runt händerna. Jag tappade helt vad som var upp och ner men hade tur och kom ganska rätt. Den här gången i hålrummet under bryggan och kunde ta luft och simma under brädorna. Hade jag slagit huvudet en andra gång satt jag nog inte här. Vattnet var kolsvart. Så jag hade inte hittats i första taget. Det gick fort och jag var inte ensam, det var nära där.
Jag känner igen den känslan.Jag har själv räddat en liten pojk i badhuset i halmstad vid den bassängen som det är väldigt strömt i. Det stog en badvakt ovanför på kanten men hon såg inget,som tur va såg jag något under vattnet som jag inte tyckte hörde hemma där.När jag tog tag i det så va det nåt som bara krammade om mig å när jag fick upp det så var det en vättskrämd liten pojk på 3-4 år som vars pappa skulle köpa nåt i kiosken och pojken skulle inte lämna barnbasängen hade fadern sagt.men så var ju inte fallet. Tur att allt gick bra!
Jättebra inlägg!
Jag känner mig lite orolig då min son 10 år envisas med att vägra lära sig simma konventionellt. Han har gått på simskola 3 terminer. Han hoppar från kanten, dyker och simma långa sträckor under vatten. Simmar 25 meter under vatten och hämtar luft emellanåt. Däremot sjunker han som en sten om han försöker simma vanligt bröstsim. Hur orolig behöver jag vara?
Fråga en simlärare!
Mycket bra och tänkvärt inlägg!
Även om man inte har barn själv, så är det otroligt viktigt att föra kunskap och information vidare till allmänheten!
Tack för bra blogginlägg Cecilia.
Ett komplement i ämnet för den intresserade- MSBs studie om drunkningsolyckor i Sverige de senaste 15 åren:
http://www.anpdm.com/newsletterweb/4144514B73404B514073494759/44455E437745445D4B7942415F43
2011-02-21 Drunknade min systerson i badkaret han var då 7år gammal och ville bara vara kvar en liten stund efter att hans mamma hade tvättat honom. Det går fort och man kan inte skydda sig mot allt, vissa olyckor inträffar även om man gör vad man kan för att undvika dom. Det känns fortfarande ofattbart trots de år som gått. Själv är jag och har alltid varit helt tokig i att bada men som sagt vatten kan också vara livsfarligt. /Niklas
Tack för att du delar med dig i sorgen. Det här inlägget har lästs av 300 000 personer så jag hoppas så att färre barn framöver behöver dela din systersons tragiska öde.
Varma hälsningar
Cecilia
I Halmstad har vi sommarsimskola i utebassäng. Det är helt kanon! Då går man 45 min varje dag i 3 veckor och det kostar bara 100 kr om du bor i Halmstad kommun. Bägge mina pojkar har gått där ett par somrar i rad och lärt sig jättemycket. Det är verkligen en billig livförsäkring!!!!
Kanon verkligen! Heja Halmstad!
Oj vilka dyra simskolor ni verkar ha haft kontakt med! är det det i Stockholm? Har även jag jobbat som simlärare i snart femton år. Sommarsimskola i Högsby Kommun i Småland – 150 kronor/elev – 15 gånger. Nybro kommun är en hundrung dyrare. I Göteborg hos GSLS – 1400-1500kronor/15 gånger. I Göteborg ger även GSLS kurser för äldre skolbarn som inte lärt sig simma under skoltid och därmed inte uppnår kraven. Babybojen tycker jag är ett kanoninitiativ. Allt som har med vatten och vattenvana är bra! Från så tidig ålder som möjligt (man gör det man kan och har råd med, babybojen kan alla träna på hemma) men även så länge som möjligt. Jag uppmanar alla barn att fortsätta på sommarsimskolan tills de har tagit kandidaten (simförbundet)/silverbojen (sls). Då vet de hur de både kan hjälpa sig själva och andra i vattnet och kan tillåtas mer frihet (dock aldrig bada ensamma!). En väldigt viktig sak som jag försöker att prata med alla föräldrar om men som oftast möts av döva öron är att de också ska kolla över sin egna hlr och hur duktiga de är på att simma. Fråga dig själv om du idag, utan att anta att du får onaturliga krafter när ditt barn är i fara, skulle kunna dyka ner på två-tre meters djup och hämta någon. Och sen när du frågat dig sjäv – prova! helst utomhus i en sjö, med sjögräs och mörkt vatten och klarar du det inte – träna! Min mamma tyckte till exempel att det var jättejobbigt att doppa huvudet, hur skulle det påverka henne i en nödsituation?Ju mer du övar på hlr (en kurs varannat år brukar jag föreslå) och farliga situationer runt vattnet desto mer troligt är det att även du håller huvudet kallt om något händer.
Så föräldrar: Gör precis som doktor Cecilia sagt, men stanna inte vid att barnen precis klarar skolans krav på simning. Träna själva och låt barnen ta de högre märkena hos badvakten eller allra helst, fortsätt i simskola om den inte är jättedyr tills barnen har en känsla av hur de kan rädda både sig själva och andra (det kommer inte minst vara en väldigt bra läxa för deras egna föräldraår). Gå själva en kurs i barn- och vuxen-hlr och håll detta a jour. Fortsätt simma själva, hoppa i vattnet och doppa huvudet ibland, kolla under vattnet. Vi lär ut detta till alla små barn. Men det är ju inte meningen att de ska rädda någon. Det ska ju de vuxna göra.
I Marks kommun, Västra Götaland, betalar vi 1400:- /kurs/ 8 tillfällen för babysim. Många utav mina kompisar hoppar därför detta, pengarna finns tyvärr inte…
Och lite inte på några uppblåsbara leksaker. Ser alldeles för många ungar som har puffar på armarna och är på djupt vatten trots att de inte kan simma än. Dumt!
Vår dyra simskola finns i Stockholms innerstad. Glad att höra att priserna är bättre ute i landet. Sommarsimskolor i sjöar har ju inga kostnader för bassänghyra heller och kan förstås vara mycket billigare.
Jättebra och givande inlägg. Jag ska åka som au pair i sommar och har inte särskilt bred erfarenhet vad de gäller barnpassning vid vattnet. Eftersom familjen bor ca 50 m i från havet kommer jag tillbringa mycket tid i vattnet med barnen. Efter att jag har läst denna text har jag erhållit goda tips inför resan. Tack!
Så bra! Lycka till med barnpassningen!
Jag har hört att ett barn som faller i vattnet från t.ex. Brygga eller poolkant sjunker som en sten. Är det så? Jag är väldigt orolig när vi hälsar på mina föräldrar i Stockholm, de bor vid vattnet och barnen har gärna velat gå fram till kajkanten och kika. Jag har tyckt att det har varit otäckt då jag har 4 vildbasar. De är visserligen äldre nu, men om en 5-åring snubblar och faller ner i det svarta vattnet tror jag inte att det hjälper att han nästan kan simma. Min mamma blir stött och tycker att jag är löjlig, hon säger att man absolut hinner få upp barnet om det faller i. Är det någon som vet?
Tusen kronor är kanske inte dyrt för alla. Men för låginkomsttagare/ensamstående o arbetslösa är det fruktansvärt mkt pengar. Det där är vad ja o sonen har till mat efter hyra, el, försäkringar o internet/telefon. Om vi har tur.
En liten påminnelse om att hundar, barn och vatten kan vara en farlig kombination. Räddade dottern från att tryckas ned under vattnet av en glatt lekande och väldigt snäll hund.
Dottern 1,5 år gick i några dm vatten, plockade snäckor, stenar, tång och annat trevligt. Rätt var det var satte hon sig som på ändan, bara det att hon flöt upp på rygg med ansiktet uppåt under ytan. Trodde hon skulle resa sig som vanligt, men nej, låg bara kvar, tyst, stilla. Rusade dit och plockade upp henne. Hon hade hållt andan och såg en smula förskräckt ut men det gick bra. Det sker fort och tyst.
När mitt barn var 2.5 var vi i en barnpool där bottnade. Hon hade simring och floppade plötsligt över, totalt fast med fötter upp och huvud ner.
Jag satt på poolkanten och de 5-10 sekunder innan jag var framme hos henne var evighetslånga. Hennes pappa och mormor stod precis bredvid och trodde de hade full uppsikt. Men jag tror fortfarande idag att de inte förstod alls vad som hände. De såg inte, inte ens att jag vände henne rätt.
Den falska trygghet olika leksaker kan ge, där de kan vara orsaken till att olyckor sker.
Jag tycker att vatten är värre än trafik.
Tack för artikeln och alla kommentarer.
Som tekniker vill jag bara tillägga att Smartphone-förbud vid en badplats är rätt också för att skydda telefonen (inte för att den är viktigare än barnet). Vatten, sand och elektronik brukar inte komma överens så bra.
Så nu har ni dubbla skäl att hålla extra koll på det viktigaste.
I vår kommun finns en simskola. För att få plats där måste man anmäla sig inom några minuter från att de släpper platserna, och då kan man bara anmäla ett barn i taget. Det är nästan omöjligt att lyckas. Dessutom kostar det 1400 kr/termin och man får räkna med att det tar minst fyra terminer för barnet att lära sig simma. Kanske inte så konstigt med tanke på de stora grupperna och att barnen får stå på kanten och titta på medan instruktörerna lär ut korrekt teknik till ett barn i taget? Eller så får man lära barnet själv att simma, alternativt vänta till årskurs fem när de barn som inte lärt sig simma får gå på simundervisning i skolan. Och det är inte bättre i grannkommunen, min väninnas dotter har gått i (svindyr) simskola där i två år och fortfarande inte lärt sig simma.
Ibland låter det liksom enklare med “lär ditt barn att simma tidigt” än vad det är i verkligheten…
Flytväst med krage som självvänder heter räddningsväst.
Vanliga flytvästar heter bara flytväst och jag har sett en flytväst med krage för att skydda mot väder och vind, det var dock inte en räddningsväst.
En annan viktig sak är om man har barn i närheten av vattnet med blöja, så bör man säkerställa att blöjan inte blir för tung när den vattenfylls även om flytvästen skulle räcka för barnets vikt.
Har själv jobbat som badvakt och fått förhindra ett par olyckor och tycker det är en bra text du skrivit även om den kanske tidvis är lite kritisk.
I Ljungby kommun får alla barn i första klass gå i gratis simskola, tror att det är simklubben och kommunen som gemensamt står för kostnaderna. Och barnen får fortsätta tills de kan simma. Vattenrädda barn får ta den tid de behöver. Alla har inte råd med simskola – men alla barn ska kunna bada tryggt, enligt kommunen. Tumme upp!
Tack för viktigt inlägg. Jag växte upp på en sjötomt och mina föräldrar var stenhårda med två saker:
1. Räddningsväst på innan du kan simma om du är i närheten av vatten. I princip innebar det flytväst på jämt utomhus de första åren av mitt liv. Barn är blixtsnabba, innan man vet ordet av står de i strandkanten.
2. Säkerställ ALLTID vem som har ansvar. Jmfr det militära där man verbalt meddelar: Jag överlämnar/ övertar ansvar för Xx och den andra kvitterar verbalt så det är tydligt att hen förstått. Då behöver ingen fundera på vem som håller koll på barnet/barnen.
Jag körde apdyrt Babysim med min unge mellan 4mån och 15mån. Hon hade superkul och var mest framåt av alla bebisarna i gruppen. När hon var 15mån tvärvägrade hon plötsligt och nu får man knappt tvätta håret ( hon är 2,5 nu). Så det är inte säkert att ens unge blir Esther Williams fast du lagt ned 10papp. Och framför allt; Alla föräldrar har Inte råd med simundervisning. Simkunnighet ska INTE vara en klassfråga. Många nyanlända svenskar saknar dessutom simkunnighet och därmed förmågan att lära sina barn simma eller rädda dem. Därför är det hemskt att höra att skolans undervisning nedmonteras.
Jag hoppas min unge blir mer frimodig och vattenvan i framtiden. Tills dess kör vi på mina föräldrars regler.
Alla skolor får inte alls lika mycket pengar till simundervisning! Alla skolor får skolpeng för varje elev och dessa pengar ska betala allt från böcker och löner till skolmat och simning. Om skolan inte ligger intill ett badhus ska det även hyras bussar varje vecka till badet, och där kommer orättvisorna inom en kommun fram. Sen att det finns föräldrar som hellre väntar tills skolan fångar upp de icke simkunniga, än själva går med sina barn, är ju en annan sak. Som en mamma sa: Det är ju en fråga om intresse och jag har ju annat jag hellre gör! Ja ja, man kan ju inte göra om folk, men alltför många är vårdslösa med sina barn idag. Min dotter blev mamma för ett halvår sen, och i doppresent fick gossen massor med fina saker. Av mig och min sambo fick hon en babysimkurs för 1200, och vid ett tillfälle deltog jag och plaskade runt med barnbarnet – underbart! Väl investerade pengar!
Min närmaste väninna förlorade ett barn i en drunkningsolycka. I det fallet hade flytväst och simkunnighet inte gjort någon skillnad för det var en sådan olycka som man aldrig tror ska hända men som ändå hände. Övriga barn i familjen är ena hejare på att simma, det var nog det första de gjorde efter olyckan. Skickade barnen till simskola. De simmar klart mycket bättre än vad jag gör. Senare skulle ödet vara så pass vedervärdigt att fem till ur hennes familj skulle mista livet genom drunkning. En tröst i all bedrövelse var – och det låter grymt – var vetskapen att det går snabbt att drunkna, att ingen behövde lida. Detta sagt, allt det som hände är inget hon önskar sin värsta fiende.
Det finns en flytväst till små barn som är till för att lära sig simma i, vilken kan vara bra om man själv vill lära barn att simma.
Sök på Konfidence på Google.
En väst med löstagbara flytblock, som kan matchas efter barnets vikt, upp till 25 kg.
Tänk på att det inte är en flytväst som självvänder med nackring, utan övervakning av barnet ändå krävs, men den ger en balanserad flytning som underlättar för inlärning av simteknik.
Jag och en väninna (som jobbar som badvakt) på ett badhus talade om det här ämnet för några veckor sedan. Det som var helt från vettet galet är när hon, kanske inte en gång i veckan men någon gång i månaden räddar barns liv i poolen där föräldrar sitter i en jacuzzikopp längre bort och inte har en tillstymmelse till vetskap om att deras barn är borta. När hon väl fiskat upp dem och sett till så de är ok. När hon sedan levererar barnen till föräldrarna, med dyblöta kläder och berättat vad som skett så får hon inte ens ett tack, inte en uppskattande min eller blink. Nej, de sliter tag i barnet och fortsätter att bada därefter som att inget har hänt, medans min väninna får gå och duscha, byta om till torrt och sedan sätta sig på bevakning igen.
Är man helt okapabel till att förstå att barnen är under ens eget ansvar även om det finns badvakter på plats?
Jag blev riktigt upprörd när hon berättade om det vanliga bemötandet efter att hon räddat ett barns liv. Jag skriver det här för att ni som läser detta inlägg kanske är en förälder som spenderar mycket tid på badhus. Håll koll på ungarna och visa uppskattning till dem som har ett vakande öga..
Mycket bra artikel.
När jag bodde i Sverige som barn fick alla lära sig att simma i skolan – om nu inte en förälder lärt oss under sommaren. Inte tal om dyra privata simskolor, inte. Dessutom trodde vi alla att man inte ficka bada på två timmar efter det att man ätit – något dom säkert räddade många barn från att drunkna och gav mammor tid att koppla av.
Simundervisning för barn är en kanske dyr men absolut nödvändig investering. Och alla barn behöver övervakning vid badning, simkunniga eller ej. Lekar i vatten kan lätt gå överstyr. På scoutläger säger säkerhetsreglerna: inga bad utan övervakning! Dessutom är undervisning i hjärt- och lungräddning en bra investering för de vuxna – det borde egentligen också vara obligatoriskt!
Jag har upptäckt att det prioriteras olika i skolorna hur mycket barnen får åka och bada. Alla skolor får lika mycket pengar till bad men det är upp till skolorna hur dom fördelar pengarna till barnen. En del skolor låter dom äldre lära sig simma och en del dom yngre, många 6 åringar får inte åka och simma alls. I vår dotters skola har dom lägsta klasserna fått åka till badet varannan vecka. 🙂 Enligt läroplanen ska ett barn vara simkunnigt i årskurs 5, det är alldeles försent, Ju tidigare desto lättare att lära sig att simma och en billig livförsäkring
Håller med att det är dyrt med baby sim o simskola i vissa städer men här tycker jag det inte är så farligt dyrt. Vi har varit med i en ideell förening Barn o babysim sen vår dotter var 3 månader och betalat årskort (familj) för 1000 på badhuset för att vara med, det har vi även kunnat utnyttja årets alla dagar på alla tre badhusen vi har. Hon har även gått vår simklubbs simskola 600:-/10 ggr och då ingår även bad- båt o isvett + livräddning, nu har hon gått igenom alla grupper. Jag tror att kommunens simskola kostar 400:-/10 ggr men dom har inga fortsättningsgrupper.
En eloge till Halmstad som har så billig simskola att alla har chans att lära sig simma.
Jag tror anledningen till att det inte står i läroplanen fören man går i femman är av den enkla anledning att det är från femman man får betyg.
Tack för att ni delar med er av era erfarenheter och klokheter! Jag ryser när jag läser om barn och drukning.
Har själv två killar,6mån och 4,5år, som e tokiga i vatten. Med den store har vi gått sen han va tre månader på babysitter och sen minisim. Han har tagit sig fram i vatten så länge jag minns känns det som, och simmar nu. Den lille verkar bli lika tokig i vattnet och vi börjar efter sommaren eftersom det inte gick börja mitt i terminen, men tack vare snälla simlärare har den lille kunnat bada med oss och den store på hans minisim. Vi har inte det särskilt fett ekonomiskt för vi köpte hus och sen kom jag in på min drömutbldning vilket vi aldrig trodde skulle ske, men vi har använt barnbidraget till avgiften, och vilka välinvesterade pengar! Så det är det tipset jag vill ge!
Hej, tack för ett bra inlägg! Vad tänker ni om det Self-Rescue med små barn? http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fwvv5IyPkXM#!
Varje gång vi har varit o badat har vi “tvingat” vår dotter att simma 200m för att visa att hon kan och att påminna musklerna hur de gör… hon är nu 15 och vi har samma rutin fortfarande…
Fantastiskt bra inlägg!!! Jag har delat det! Det räcker med en centimeter vatten! Bra att du tar upp problematiken med om man är flera vuxna, det är precis som du skriver så lätt att ta föregivet att nån passar och istället är det ingen som ser efter barnet! Vuxna tenderar att stå tillsammans och prata och eftersom man är fler utgår man från att “nån” har koll! Viktigt är att kommunicera och bekräfta varann i vem som ansvarar för barnet! Jag vill inte stressa ihjäl alla småbarnsföräldrar, jag har själv fyra barn, men under sommaren är det även pooler i trädgårdar som står vattenfyllda och utan något skydd för ev rymmande icke simkunniga småbarn. Jag kommer ihåg en mycket tragisk olycka där en treåring knatat iväg på egen hand och där föräldrarna hittar barnet drunknat i grannens grunda pool…så det är ett ständigt passande av våra småbarn, många faror lurar runt hörnet! Det är ständig ångest att vara förälder, men det bjuder i gengäld på otroligt mycket glädje :)!!!
Glad sommar! Hälsar Åsa!
Hej!
Tycker att föräldrarna måste ta ett mycket större ansvar och lära dig simma! Lägga mer tid på sin fritid för simträning! Båda mina söner var simkunnighet vid 5: års ålder. Började med babysim, simskola och en massa träning på min fritid och semestrar.
Var fantastiskt att se resultatet! En plikt varje förälder har.
Lär dig hjärt-lungräddning för barn här och lär dig förebygga drunkningsolyckor här http://www.dinsakerhet.se/Barns–ungas-sakerhet/Risker-vid-vatten/HLR—barn-aldre-an-1-ar/
Superbra text!
Vill bara påminna om sk “efterdrunkning”..
Det händer då och då att personer som hamnat under vatten men dragits up i tid, lugnar sig, tar sig hem, och sedan avlider för att vatten kommit ned i lungorna.
Ta ALLTID kontakt med vården, åk helst in, med personer som varit med om drunkningstillbud och dubbelkolla att de kan andas som de ska!!
Påstår detta utan att vara tillräckligt insatt, men ska leta efter källor.
Wikipedia:
Secondary drowning – Inhaled fluid can act as an irritant inside the lungs. Physiological responses to even small quantities include the extrusion of liquid into the lungs (pulmonary edema) over the following hours, but this reduces the ability to exchange air and can lead to a person “drowning in their own body fluid”. Certain poisonous vapors or gases (as for example in chemical warfare), or vomit can have a similar effect. The reaction can take place up to 72 hours after a near drowning incident, and may lead to a serious condition or death.
Så oerhört viktigt inlägg! Grannfamiljen har en stor pool som det har övertäckt med poolöverdrag.
Det här hejdade inte då min 2-åriga dotter att gå dit och kliva upp på en fotpall och hamna i poolen med huvud och armar ovanför överdraget och andra halvan i vattnet. Våran räddning var att hon skrek efter mig och jag var blixtsnabb där. Hua vad jag tänkt på detta.
Efter det så byggde grannen upp en inhägnad runt hela poolen som sköttes bra. Tyvärr har jag nu sett den öppen lite till och från.
Folk borde ta mer ansvar för sina pooler på tomterna mot vad som sker nu!
Vi har pool och småbarn. Självklart har vi lärt barnen att aldrig gå till poolen utan att vi är med. Men vi har också lärt våra barn var tomtgränsen går och naturligtvis skulle det vara oacceptabelt att de springer till grannarna, utan att vi är inbjudna.
Det måste vara föräldrarnas sak att hålla uppsikt över sina barn, lära dem var de får vara och visa respekt för andra och andras ägodelar. Vår pool är privat och ingen ska vara där utan att vi gett dem lov först.
Eller tycker du att jag ska säga till mina grannar att de ska sätta stängsel runt sina äppelträd så att mina barn inte kan klättra upp och ramla ner och slå sig om de skulle få för sig att försöka plocka äpplen?
Det är skillnad på hur stora skador man riskerar vid drunkning och fall ur träd. Jag förespråkar hängslen och livrem. Föräldrar har uppsikt över var barnen är och poolägare tar ansvar för att poolen bara går att hoppa i när någon vuxen är där. Självklart drar jag upp främmande barn ur vattnet även om det är deras föräldrar som brustit i uppsikt.
Ni som har pool kanske borde haft lite bättre koll på vilket ansvar ni har INNAN ni skaffade pool???!!!
Den som har pool är enligt lagen skyldig att ha den inhägnad på sätt så att barn inte kan ta sig in och förolyckas.
DET ÄR DU SOM POOLÄGARE SOM ÄR ANSVARIG. FATTA!
Jag blir irriterad på ignoranta människor som du Annicka. Du skriver som om det är möjligt att hålla full koll på att ens småbarn som leker ute i ens trädgård aldrig någonsin springer in på grannens tomt – vilken planet är du ifrån?
Se mer på länken
http://www.boverket.se/Global/Om_Boverket/Dokument/nyhetsbrev/boverket%20_informerar/2008/2008_7.pdf
Olle…det är skillnad på lagar och rekomendationer..(läs om läs rätt).. 8:951 Fasta bassänger avsedda för bad eller simning
Allmänt råd
Lämpliga skyddsanordningar för bassänger som är avsedda för bad eller
simning kan t.ex. vara:
– Ett minst 0,9 meter högt staket som barn inte kan krypa under eller
klättra över.
Alltså det är inte straffbart att ha en pool i sin trädgård UTAN staket runt om, jag blir aldrig åtalsskyldig om en barn drunknar däri….ej heller angående dammar/ badtunnor (8:952 ) Dammar, fasta brunnar och fasta behållare.
Så det finns ingen lag…..men det finns rekomendationer……
Rekommendationer som jag tycker bör följas om man vet att det bor barn i närheten! Varför riskera en olycka när man kan förhindra den? Min mamma och hennes man har en pool, de har ingen inhägnad då de bor långt ut på landet där det inte bor folk året om, men något som jag tycker är bra är poolskyddet de har bytt till. Man kan, som vuxen person, gå på det utan problem, vilket gör det lite säkrare än sådana där sladdriga som man bara slänger över!
Jättebra inlägg. Jag saknade en situation dock: För en del år sen låg jag och snorklade på grunt vatten vid badstranden. Jag fick syn på en liten unge, högst två år som fick huvudet under vattnet. H*n hade badring på sej och uppenbarligen trodde mamman att den var tillräcklig som skydd för hon satt uppe i berget och läste. Barnet blev nedtryckt under vattnet av simringen som liksom flippade över och tryckte ned huvudet under vattnet. Nu gick det bra, jag såg när det skedde och kunde dra upp ungen på direkten, men om jag inte varit just där, just då……..Som tidigare sagt, det gick helt tyst tillväga, inga plask inga skrik, bara en unge som trycktes ner under vattenytan av sin trygga simring. Här på Bohuskusten kan de flesta simma. En nödvändighet eftersom man är i närheten av vatten i så stor utsträckning. Själv lärde jag mej simma som femåring, mina barn var i ungefär samma ålder när de lärde sej det.
Kontakta Svenska Livräddningssällskapet för vidare utbildning och information gällande barn och vattensäkerhet. http://www.svenskalivraddningssallskapet.se
För vidare information gällande drunkning besök http://www.omdrunkning.se
Hej, kan inte förstå varför ni inte prioriterar babysim mer i erat inlägg. Är själv nybliven förälder ( dotter på 14 mån) och måste säga att jag själv känner stora framsteg bara av babysimmet vad gäller vårt barns sätt att agera och hantera vatten. Varför vänta tills ditt barn är 4-5 år med att lära dom hur dom ska hantera vatten. Självklart ska man aldrig släppa ögonen ifrån dem, men det är i mina ögon en otroligt billig livförsäkring om olyckan skulle vara framme med ett barn som lärt sig att hålla andan och vända på sig. Framför allt i grunt vatten där dom kan bottna liggandes. Med det sagt vill jag absolut inte lämna mitt barn oövervakat, men OM olyckan sker.
Så viktigt och så sant! Min son drunknade nästan framför mina fötter vid strandkanten medan jag njöt av utsikten över sjön. Hade det inte funnits en annan vuxen som såg det hända och som räddade honom…..tack och lov för det!
För att underlätta siminlärningen har babysim och vattenvana varit två väldigt bra redskap i vår familj. Jag gick i babysim med äldsta barnet och har sedan lekt med barnen i vatten på samma sätt, även om jag inte betalat en dyr avgift för fler kurser. Alla tre barn lärde sig att simma tidigt och har aldrig varit rädda för vatten.
Positiv till babysim
Hur länge behöver man ha den här hundraprocentiga uppmärksamheten? Min son är snart 11, har kunnat simma i några år. Simmar bäst om han har cyklop, då han kan simma obehindrat även under vatten. Förstår att eg ingen bör vara obevakad i vatten där man inte bottnar, men har svårt att avgöra i vilken grad jag kan minska min örnkoll…
Jag kommer inte att ha örnkoll på mina barn när de är 11 och kan simma som din son kan. Då kommer jag att låta dem simma och plaska ute i vattnet medan jag själv läser bok på stranden. Diskutera med barnets andra förälder om sådan finns hur just ni vill göra med just ert barn.
Jag sitter alltid med barnen då dom vadar, lämnar dom Max 5 sek. Jag är tycker att vatten är nått som skrämmer en få man har dina barn nära det. Har inte ens vågat fara till badhuset själv med dom för är rädd att inte hinna ha koll på dom båda.
En sak till som är väldigt viktig att tänka på när små barn har flytväst på. Om de har blöja på sig och faller i vattnet såg suger dagens blöjor snabbt upp kopiösa mängder med vatten och gör att barnets vikt ökar med flera kilon. Ligger de då i lodrätt läge så sjunker de väldigt snabbt och ligger de vågrätt så kan tyngdpunkten ändras på så vis så att flytvästen inte klarar av att vända barnet på rygg. Bättre då att ha barnet sittandes på en handduk i knät till exempel.
Jätteviktigt ämne som fler borde ta del av. Dock, om ett barn har blöja eller inte påverkar inte bärigheten på flytvästar alls, extravikten märks bara när blöjan är ovanför vattnet. Arkimedes redde ut principen en gång i tiden.
Det gjordes en test för några år sedan och då var det endast EN väst som lyckades vända barn med blöja i vattnet. Så det gäller att kolla detta, testet gjordes av ett gäng babysimmare som var vana vid att ha huvudet under vatten. En av de stora föräldratidningarna gjorde det och det var ett skrämmande resultat faktiskt. Då var det en av Baltics västar som var den enda som klarade att vända ett barn med blöja, det kan ju ha ändrats sen dess. Så Arkimedes ger jag personligen inte mycket för just i detta 😉
Vi har dock testat detta vi flera tillfällen och fått väldigt nedslående resultat. På den simskolan som jag har jobbat har vi en “livräddningslektion” per termin och på baby- och minisimsgrupperna ber vi alltid föräldrarna att ta på en ren blöja innan de testar flytvästen och på många barn fungerar de då väldigt dåligt, trots att de fungerar perfekt utan blöja. Jag har själv aldrig vågat chansa med mina fem barn, utan har valt att ha antingen en badblöja eller babysimsbadbyxor på när vi har varit ute med båten.
Vi är också seglare och våra två barn har alltid flytväst på sig i båten och i land . Äldsta barnet var 6 veckor när har var med på första turen och har alltid haft flytväst och även vi vuxna har flytväst när vi är går ut från hamnen. Det gick bra att amma i flytväst också visst fick jag knäppa upp den men när allt var klart så knäppte jag den igen. Barnen som sagt har alltid flytvästen på när vi är ute på klipporna eller på bryggan, de har ALDRIG klagat på att flytvästen är i vägen, det har aldrig varit ett alternativ att ta av den. Vi har alltid dubbla flytvästar i båten, ifall de trillar i eller vill provbada i den, då finns det alltid en torr som de kan byta till. Vi tar dessutom hem en omgång flytvästar så att de alltid kan ha flytväst på bryggan till och från båten. Nu är barnen 8 och 10 år så visst, om de ska bada frivilligt, tar de av sig flytvästen, men vi har alltid uppsikt över dem och visst om vi ligger i land så har de inte på flytvästen när de är i båten, men de sätter på sig den om de ska i land själva eller med kompisar. Går de med en vuxen på en promenad på en ö, då har de inte flytvästen på. Men så fort de är “själva” så har de flytvästen på och samma sak gäller alla våra seglande vänner.
Hej! Bra skrivet! Ligger mig varmt om hjärtat efter ett drunkningstillbud i den yttre bekantskapskretsen där gossen klarade sig mirakulöst utan men efter 8-12 min i vattnet, hans räddning var just att vattnet var kallt vilket skyddade hans hjärna samt att hans mamma behärskade HLR. Han visste att han inte fick vara ensam i trädgården men han smet ut för att cykla, barn gör ju dagligen sådana saker som de vet att de inte får…
Efter några år som aktiv dykare vill jag påpeka att uppsikten gäller även för simkunniga barn. Har några gånger sett på nära håll att när paniken (den riktiga paniken, när man kämpar för sitt liv) slår till försvinner simkunnigheten och känslan för vad som är upp och ner: – Detta även hos vuxna.
Ofta känns det som om jag betraktas av andra vuxna som överdrivet försiktig när min 8-åriga dotter inte får följa med andra familjer till badhuset trots att hon behärskar såväl bröst- rygg- fjärilsim som crawl, är känd som den vassaste simmaren i klassen och simtränat med barn som är flera år äldre. Jag litar faktiskt inte på någon annan än mig själv och min man när det handlar om uppsikten av det käraste och finaste man har i livet när kontexten är vatten, jag hade aldrig kunnat förlåta mig om något hände och jag inte var där. Det är också därför jag aldrig tar med en kompis till min dotter med när vår familjs ska bada, jag vill helt enkelt inte axla det stora ansvaret. Om olyckan är framme handlar det inte om ett blåmärke, en hjärnskakning eller ett brutet ben, det handlar om liv eller död där liv kan betyda livslångt handikapp efter hjärnskadan som inte är reparabel. Det vill jag inte att någon annan ska ha på sitt samvete och inte jag heller på mitt!
Det kan också vara som i min kommun. Det finns en plaskskola för att lära sig doppa huvudet under vatten i princip… Det är först det året barnet fyller 6 år som det finns simskola. Tack och lov har vi kunnat lära vår dotter att simma själva.
Mycket bra – så viktigt!
Verkligen viktigt inlägg!
Reblogged this on traningarmittliv.
Jättebra att du skrev . Jag jobbar på habiliteringen och även om jag älskar jobbet så vill jag inte att något barn ska drabbas av hjärnskador – och behöva oss. Alla skador som går att undvika ska undvikas. Ha det härligt i sommar och bada med era barn 🙂
Hej, vi är seglare och våra barn har seglat sedan de föddes. Från att de kunde gå har de alltid flytväst på från att vi kliver ut på bryggan. Inne i båten får de vara utan, men när de är i land, springer mellan båtar, fiskar, håvar osv är det alltid med flytväst på. De har plurrat många gånger!
Dock är jag och maken fascinerade över de föräldrar som vi möter på bryggan, med barnet vid sin sida och barnets flytväst i handen! Det räcker att barnet snubblar, så ligger det i vattnet! Bryggorna är ibland så höga att man som vuxen inte når. Likadant är det i naturhamn, barn som fiskar, springer på berget, håvar osv utan flytväst. För oss känns det tryggt att veta att om de snubblar till eller halkar, så flyter de i ala fall, tills någon av oss vuxna kan plocka upp dem. Det har varit svårt ibland att motivera flytväst, när andra barn inte har det. Men tack o lov har det närmaste kompisgänget samma regler. Nu är de äldsta snart 11 år och de kommer få fortsätta med flytväst några år till! På en båt finns det många saker man kan slå ihuvudet i och då hjälper det inte att man kan simma.
Jag kan även intyga att det inte är en garanti att barnet kan simma i en varm pool….min 5 åriga dotter kan simma inomhus men ramlade i havet på västkusten i maj….kallt som attan var det….då glömde hon allt hon lärt sig. Jag var naturligtvis där och fiskade upp henne!
Min som var 18 månader när vi började gå på badhuset och samma sekund vi gick genom dörrarna hoppade ungen i barnpoolen och plaskade med huvudet under vattnet. Han skulle stå på kanten och hoppa i vattnet och dyka så skulle jag dra upp honom i lagom
Tid ( för tidigt blev han vansinnig och försent ja.. Då drunknar han väl liksom), det jag nu funderar över (han som kan hålla andan och dyka framåt men ej simma upp i en
Stor pool) behöver han också tillsyn varenda sekund i badkaret? Han blev just 3!
Det måste du avgöra själv! Är ungen en vilding som kan få för sig att hoppa från badkarskanten, slå i huvudet och svimma ner i vattnet, eller är det en lugn typ som sitter still och häller? Hellre vakta små barn för länge än för kort tid om man är osäker. Men när man egentligen tror att de klarar sig själva kan man ju sitta med och vakta med ett halvt öga, inte samma ständiga beredskap som med en 12-månaders.
Kanske inte från badkarskanten… Eller jo.. Bra tänkt där! Eller kanske åka vattenrutchkana på den lutande delen och gudförbjude slå huvudet i kranen! Lämnar inte rummet! Tack för ditt påpekande, man vet ju faktiskt aldrig vad dom tar sig för
Du skriver att man ska släppa simkunniga tonåringar. Vi bor ca 2 km från en sjö dit många barn åker ensamma för att bada, från kanske 10 års ålder. Alldeles för tidigt och alldeles för farligt enligt mina åsikter. Mina 14 och 11åringar simmar bra. Men en lika simkunnig kompis höll på att drunkna förra året då han hamnade under flytbrygga och fastnade. Han betedde sig inte vårdslöst men fastnade på något vis under bryggan, med huvudet under vatten. Hans mamma satt på flytbryggan och tackolov fanns det fler vuxna. De fick LYFTA bryggan med 4 vuxna för att få loss honom. Något kompisarna som var där tillsammans med honom INTE hade klarat själva, plus att enbart kompissällskap vid bad lättare lockar till att testa gränser och göra farliga saker. Så jag är inte riktigt överens med dig om att låta större barn åka och bada själva faktiskt. Jag anses vara hönsmamma av mina barn men det struntar jag iskallt i ;). Men någon gång kommer jag ju at bli tvungen att släppa taget, det känns inte så jättebra just vad gäller bad ensam faktiskt 🙁
Hej o tack för ett underbart skrivet inlägg. En uppmaning till alla som läser bara: Tänk på att det inte alltid räcker med att barnen är simkunniga för att åka o bada själva. För är olyckan framme o de tex slår i huvudet, då räcker det inte att de har en kompis med som är simkunnig, då krävs en person som är kunnig i livräddning. Skriver det eftersom jag just har haft en diskussion med min snart 12-årige son som inte gärna vill förstå varför han inte får åka o bada med sina kompisar när “alla” andra får. Tack igen för ett livsviktigt inlägg!
Tack snälla du för det här inlägget. Vi har en kille som snart blir tre år och vi behövde den här väckarklockan för att verkligen se till att vi inte litar på att den andra har koll!
🙂
Bra skrivet! Nu förstår jag vad fantastiskt det är att alla förskolebarn i min kommun (Forshaga) har obligatorisk simskola varje dag i 4-5 veckor under vårterminen. Har själv varit med som fritidspedagog och sett barnen utvecklas och lära sig simma samt alldeles nyss sett min egen 7-åring lyckligt klara av ett gäng märken där. Trodde gratis och obligatorisk simskola fanns i hela Sverige vid det här laget. Borde införas!
Föredömliga Forshaga!
I Halmstad kommun har Kvibilleskolan gratis simskola (8 ggr/läsår). Man får hem en lapp varje nytt läsår med frågan om ens barn är simkunnigt, sen får alla som inte kan simma åka med på skoltid. Min dotter fick gå 5 ggr + sommarsimskola innan hon kunde simma någorlunda. Vet inte om skräcken att släppa fötterna från botten har att göra med att hon var nära att drunkna vid 5 års ålder… Hon har nu precis slutat sjuan och varje gång hennes skola (nu getingeskolan) har idrottsdag på utebadet ska alla simma 200 m innan fri lek.
Otroligt bra skrivet!
@ Ewa SH: Fast när barn är stora nog att springa runt finns det vid de flesta stränder en brygga som leder ut på djupt vatten. Då är flytväst kanon. Bättre att byta till en modell som inte hindrar deras rörelseförmåga då. Annars måste du vara en person per barn som har det inom armlängds avstånd eller i hand hela tiden och det är ganska ogörligt om du tex har en bebis eller annat som stjäl din uppmärksamhet en sekund. Har barnet flyväst hinner du fisk upp det. I grunda pölar enbart håller jag med dig..
Angående simning som en del i läroplanen. Vi hade en familjehemsplacerad flicka hos oss under åk 5-6. De fick göra simprov (misslyckades de så fick de underkänt i gymnastik) i 6 an. MEN de fick inte simundervisning, det var föräldrarnas sak att lära ut. Lite märkligt tycker jag, men simundervisning i skolan kanske ligger i tidigare åk?
Mkt tråkigt att det fungerar så illa i vissa kommuner.
Tack för så viktigt inlägg. Jag är själv oerhört noggrann med barn vid vatten. Det är ständig närhet och ögonkontakt som gäller. Nu är två av mina fyra barn 13 och 15 år, väl simkunniga och kloka. Men jag kan trots detta inte tänka mig att låta dem åka och bada på egen hand, vilket deras kompisar får.. Jag känner sådant ansvar och skräck för att något skulle hända även fast de kan simma… Så en fråga till er där ute- när kan de åka själva och bada? Hur tänker ni med större barn?
Simkunniga tonåringar får du nog släppa! Dagtid… Predika några gånger att de aldrig ska bada med alkohol i kroppen och alltid med annan simkunnig!
Tack för svar. Ja, du har väl rätt. Men det är inte lätt tycker jag. Alkoholen är tack och lov långt borta ännu så länge!
Hoppas du har rätt!
Bra skrivet! Ingen skulle låta barn leka med eld utan uppsyn. Ändå är vatten bra mycket mer riskfyllt… “Akta dig för eld och djupa vatten…”
Bra att det är fler än vi som engagerar sig i denna viktiga fråga. Jag tycker dock inte om att basunera ut att vattnet är livsfarligt – det är den generella okunskapen som är den absolut farligaste faktorn när det gäller drunkningar i stort. Om ALLA har kunskap om hur man ska bete sig i och vid vatten så skulle drunkningstalet minska drastiskt. Barn ska punktmarkeras så länge de inte är per definition simkunnighet, därefter ska de övervakas på lämpligaste sätt, alla ska ha flytväst på sjön dv s i båt, barn ska bära väst på brygga och andra ställen som kan innebära fara.
Vi på svenska Livräddningssällskapet har drivit dessa frågor i 115 år och får ofta höra att vi överdriver, tar bort glädjen i att vistas i vatten. Det känns väldigt bra att få läsa dina kloka ord, men som sag det är OKUNSKAPEN som är livsfarlig inte vatten
Heja er! Trist skuldbeläggande av ert viktiga arbete att säga att ni dödar vattenglädjen tycker jag. Glädje är ju upp till var och en att skapa och känna i sitt liv och sina aktiviteter och ansvaret för svenskarnas glädje kan väl knappast ligga hos en intresseorganisation?
Tack för ett jättebra inlägg!
Jag önskar mig ett inlägg om att sätta i halsen. För egen del känner jag att när perioden då barnen vill stoppa precis allting i munnen gått över, så har jag blivit slarvigare med att hålla koll på vilka saker som barnen kan komma åt på egen hand. Vad tycker ni? Hur ska man tänka? Jag tänker att ett barn ju faktiskt kan låta bli att stoppa en sak i munnen 99 gånger men den hundrade gången testar hen, och kanske sätter i halsen, medan föräldern är i ett annat rum eftersom den “litat på” barnet.
Jag misstänkte att det skulle komma en sådan önskan när jag inledde inlägget som jag gjorde. Får se om vi orkar före eller efter sommarlovet.
Detta var min största föräldrafasa när barnen var små – säkert för att jag som åttaåring såg min mamma nästan kvävas när hon satte ett kallt kycklingskinn i halsen.
På den tiden kände man inte till Heimlich-manövern som jag tycker alla borde lära sig inte bara föräldrar.
Förra julen gav min yngste son sina föräldrar en endagskurs i livräddning. CPR, första förband, Heimlich, osv. Bästa julklappen någonsin.
Vatten är INTE livsfarligt!!!
Däremot är okunniga föräldrar livsfarliga!!
Har jobbat som simlärare och i badhus i 10 år. Det finns 2 kategorier av människor där, de som vid varje besök talar om för sina barn att vatten är livsfarligt och som sen får (av någon outgrundlig anledning) barn som är livrädda för vatten *märkligt va* och de som lär sina barn att det inte är farligt utan att det är ett ställe man kan trivas i OCH hur man beter sig runt och i det.
Personligen föredrar jag alternativ 2 bäst.
Jag håller inte med dig. När ett barn drunknar är det inte föräldern som dödat barnet, det är vattnet. Däremot har föräldern brustit i uppsikt. Men hade barnet inte fått näsa och mun under vattnet hade det inte drunknat.
Däremot håller jag med dig om att föräldern bör uppmuntra både vattenglädje och respekt för vattnet till barnen. Men bara vattenglädje utan respekt är faktiskt allra farligast.
Det kan vara på sin plats att påpeka att inte bara barn drunknar tyst, utan detta gäller för de flesta människor. Föreställningen från Baywatch att folk viftar med armarna och skriker är extremt ovanligt.
Detta diskuteras ytterligare i artikeln “It Doesn’t Look Like They’re Drowning: How To Recognize the Instinctive Drowning Response” av Vittone och Pia publicerad i On Scene (tidskrift för den Amerikanska kustbevakningen), höstnumret 2006 (länk).