Hem » Eksem hos barn

Eksem hos barn

Bild på barn med eksem på kinderna

Eksem hos barn är vanligt och består av torra, röda, kliande hudpartier. Hos spädbarn sitter eksem ofta på kinderna. Hos lite större barn flyttar de sig till armveck och knäveck och hos ännu större barn till händer. Men de kan förekomma var som helst på kroppen.

Eksem kommer oftare hos barn som har torr hud, så basbehandlingen av eksem är mjukgörande kräm, som gör huden mjuk och smidig. Det är viktigt att smörja så barnen inte kliar, för klåda skapar eksem, som skapar klåda, som skapar eksem. Den onda klådcirkeln måste brytas.

Mjukgörande krämer

Det finns många olika sorters mjukgörande salvor, krämer och lotions på Apoteket och i andra affärer. Skillnaden mellan lotion, kräm och salva är att lotion är lättflytande, kräm är fetare än lotion och salva fetast.

Det går åt mycket mjukgörande kräm till ett barn med eksem, så se till att du får det på recept från en läkare. Miniderm är en vanlig mjukgörande kräm som vi ofta skriver ut på recept till barn. Mjukgörande krämer till vuxna kan fungera, men vissa svider lätt hos barn. Om barnet tycker att även Miniderm svider så kan du prova Minicare, eller Locobase repair. De går dock inte att skriva ut på recept.

Kortisonkrämer då?

Om inte huden blir bra av mjukgörande, köp en tub hydrokortisonkräm eller mildisonkräm på Apoteket. Smörj in morgon och kväll på de områden av huden som är drabbade av eksem. Fortsätt med den mjukgörande på de delar som bara är torra.

De kortisonkrämer man kan köpa receptfritt på Apoteket är svaga och tas inte upp genom huden till barnets blod. De ger alltså inte biverkningar även vid lång tids användning. (Det är därför de säljs receptfritt).

Använd kortisonkrämer morgon och kväll tills huden är fin igen. Fortsätt då en gång om dagen i någon vecka och sedan varannan dag i ett par veckor eller längre än så om det behövs.

Mer om kortisonbehandling till barn kan du läsa här. 

Lär dig rätt smörjteknik

Smörj in rikligt med både mjukgörande och kortisonkräm. Bra smörjteknik och i övrigt allt du behöver veta om eksem kan du lära dig i en jättebra filmserie från Sachsska barnsjukhusets barnhudmottagning.

Se barneksemfilmerna här. 

Bada sällan 

Vatten lockar fram eksem och gör huden torrare. Om ditt barn har torr hud är det en god idé att inte bada barnet för ofta. En riktlinje för barn med torr och eksembenägen hud är att inte bada oftare än 1-2 gånger i veckan. Tvätta av kladdiga delar av huden med en våt tvättlapp i stället så ofta det behövs. Efter bad ska barnet smörjas med massor av mjukgörande kräm! Det är mysigt. Lägg gärna barnet på en handduk i sängen och sjung och prata och gosa med det när du smörjer in.

Kyla lockar fram eksem

Många barn har hur fina och mjuka kinder som helst på sommaren, men röda nariga kinder och läppar på vintern. Kinder som blir nariga under vintersäsongen ska smörjas morgon och kväll med rikligt med mjukgörande kräm och vid behov en svag kortisonkräm.

Barn som slickar sig om munnen

Vissa barn har ovanan att slicka sig runt munnen. Särskilt på vintern kan det här leda till ganska besvärliga hudirritationer på huden runt munnen.

Om ditt barn gör så får du vara noga att smörja med fet mjukgörande salva morgon och kväll. Om barnet är tillräckligt stort: försök förklara för barnet att huden blir kliig och röd av att barnet slickar. Hör med barnet om det vill bli av med det röda och kliiga. Om barnet vill: förklara att barnet måste sluta slicka. Fråga barnet om du får påminna när du ser att det slickar.

Eksem som vätskar och rinner

Eksem som vätskar och rinner kan vara drabbade av en bakterieinfektion. Gå till läkaren så får du antibiotika och man kan odla på såret. Det är svårt för infekterade eksem att läka utan antibiotika.

När ska jag gå till läkaren med eksem

Om mjukgörande och svag kortisonkräm inte hjälper är det en bra idé att söka vård. Det finns starkare eksemsalvor på recept och vid svårbehandlade eksem vill man gärna utreda om det ligger en födoämnesallergi bakom. Oftast gör det dock inte det.

Mer om allergi hos barn kan du läsa här. 

Inte säker på om barnet har eksem? Läs vår populära bildguide om prickar och utslag hos barn här. 

Skorv hos bebisar – så blir du av med det

Blöjeksem, svamp i rumpan och röd babystjärt

26 kommentarer till “Eksem hos barn”

 1. Är det helt uteslutet att använda tex mildison under munnen på märken/eksem som kommer av att barnet slickat sig om munnen? Om man ta på lite när hen somnat…?

  1. Nej, det är inte uteslutet. Låter tvärtom som en rätt bra idé tycker jag.

 2. Hej!
  Först och främst, super tack för en bra blogg även om jag läser den så här i efterhand. Jag vet inte om du fortfarande svarar på frågor men jag skriver och testar.

  Toppen inlägg om bebisars hud men vad säger du om läpparna? Vad rekommenderar du att smörja dom med? Min son på 6 månader har jätte torra läppar och har fått tre små sprickor så här i hösttider.

 3. Hej hej

  Min son är 8 månader och har en röd näsa hela tiden. Han är inte förkyld men vi han har sovit mycket ute under vintern. Tips på salva eller annat man kan göra för att minska den röda näsan?

 4. Rekommenderar Ceridal, båda mina barn blir torra på kinderna vintertid och efter att har testat många olika salvor så fastnade vi just för denna för den hjälper direkt och skyddar bra.

 5. Har en torris hemma som får exem så fort det blir kallt, det jag kör, som funkar toppen på henne, är en fet vattenfri salva från dermanord, Maria åkerbergs baby care, den funkar toppen i kylan! Likaså den kallpressade jojobaoljan från samma tillverkare. Sen är hon en sån som slickar runt munnen och ständigt röd och irriterad där, men till natten, efter hon somnat så smörjer jag inotyol där, och på morgonen är hon nästan bra igen! Ett litet tips 🙂

 6. Hej.
  Tack för en fantastiskt givande sida!!
  Min dotter som är 1,5 år har väldigt röda, torra nariga kinder. Använt miniderm bara men ville nu prova de 2 du rekommenderar. Men på Apoteket sa de att de va från 2 år och att jag absolut inte ska använda dem.. Besviket gick jag hem tomhänt ;(

 7. Hej! Undrar om du har något tips på hur eksem runt ögonen bör behandlas. Min dotter på tre år har på senaste tiden fått eksem (med klåda) runt ögonen (både ovanför och nedanför) men än så länge ingen annanstans på kroppen. Miniderm svider och receptfri hydrokortison bör ej, om man följer anvisning på förpackningen, användas runt ögonen.
  Hälsningar: Lena

  1. Inte kortison runt ögonen, det stämmer. Om miniderm svider kan du prova vitt vaselin som mjukgörare. Sök hjälp på vårdcentralen om eksemet inte försvinner med vaselinet.

 8. Paola Lagerbielke

  Hej!
  Först och främst, tack för en bra blogg. Jag är en trogen läsare och har nu en liten fråga.

  Jag har en liten undran, det gäller min son på tre år. Han får ett återkommande ( tredje gången nu) sår/utslag/eksem (?) på ungefär samma ställe, på/under hakan, med sisådär 4 månaders mellanrum. Ungefär lika stort som en 50-öring. (Dock har det aldrig uppkommit på vår- eller sommaren. Det ser ut som ett lätt skrapsår, men är inte infekterat, vätskas inte och försvinner oftast på tre, fyra dagar. Han störs inte av det, men verkar klia lite, lite grann. Kan detta möjligtvis bero på eksem tror du? Torr hud? Han kan lätt bli ganska torr i ansiktet och jag brukar smörja med oparfymererad tjock (ej vatten baserad) kräm innan vi går ut. Tyvärr är det dock ofta jackor, tröjor, overaller och dyl som ligger och skaver precis på det området så därför är det svårt att hålla insmörjt.

  Tack på förhand.

  Med vänlig hälsning, Paola

  1. Det kan kanske vara ett litet eksem som kommer och går men om det alltid försvinner så snabbt låter det ju som han klarar av att återställa huden själv. Smörj när du ser det, om du vill.

  2. Paola Lagerbielke

   Tack för råd! Blir alltid så nojig när det kommer till mina barn. Behöver man söka läkare tro? Känns lite “patetiskt” då det ser så “oskyldigt” ut och inte är till besvär för honom. Ser ju bara ut som ett litet lätt skrapsår på hakan, men iochmed att det återkommer (dock välidigt sällan) så blir jag lite fundersam. Alltid på samma ställe och aldrig mer än det lilla märket. Kanske eksem? Kanske allergi? / Paola

 9. Kan de mjukgörande krämen du nämner användas även på bebisar? Jag har använt miniderm hittills men precis som du skriver känns som att den inte går in i huden ordentligt.
  En annan fråga. Min 6-månaders pojke har fått pormaskar på kinden. Hur vanligt/normalt är det? Vad är det som orsakar detta, mina hormoner som han får i sig genom bröstmjölk? Ska de försvinna?
  Jag var väldigt förvånad när jag fick se dem först, jag trodde pormaskar får man när man går in i tonåren.

  1. Dessa salvor fungerar utmärkt även till bebisar. Pormaskar hos 6-månaders kan mycket väl bero på hormoner från dig. Jag skulle tvätta dem morgon och kväll och undvika superfeta salvor just över dem. Skulle tro att de går bort. Annars är det ingen fara.

 10. Hej.
  Även jag har hört att man inte ska smörja in innan man går ut, för att huden är dess bästa försvar med sitt naturliga fett, men det har visat sig att min dotter, som är 8,5 månader, bara blir värre de gångerna. Därför känns det skönt att läsa ,att du inte tycker man ska strunta i det.
  För övrigt vill jag tacka för en bra blogg med mycket bra information.
  Det här inlägget har just guidat mig till hur jag ska göra på henne. Hon har torra utslag, inte bara på kinderna, utan på övriga ställen på kroppen också. Väldigt små sådana, men torra och de tycks besvära henne eftersom hon verkar ta sig för de ställena och “klia”.
  Ha en fin helg.
  Luiza

 11. Jag fick det rådet när det gäller fet salva för att fettet lägger sig som en skyddande hinna och släpper inte ut kondens/svett(?) Från huden och om det då är kallt fryser denna väta och kan orsaka frysskador på huden. Det är så jag kommer ihåg rådet. Kan inte garantera att jag kommer ihåg helt rätt och jag kan defenitivt inte garantera att det stämmer… Kanske kan du ge oss lite klarhet?

  1. Många verkar ha hört att man inte ska smörja innan man går ut… Jag står fast vid att jag inte tror på det, mjukgörande skyddar huden! Inte tvätta på morgonen tror jag däremot på! Vatten torkar som sagt ut huden… Och att hudens fukt skulle frysa under salvan. Nej.

  2. Är det inte så när det gäller smörjning innan man går ut, att har man en vattenbaserad så bör man smörja en bra stund innan utgång?
   Och framförallt på öppna hudpartier så som ansikte om det är kallt ute?
   Använder man sig av Försvarets hudsalva så finns det inget vatten i den och då biter inte kylan.

  3. Viktigare att smörja minst två gånger dagligen än att tajma smörjning med utgång. Jag har inte sådana morgonrutiner att smörjning en timme före utgång är realistiskt. Jag är glad när det hinns med och koms ihåg. Jag har goda skäl att tro att jag tillhör en majoritet av småbarnsföräldrar i det här fallet.

 12. Det rådet förstår jag faktiskt inte Helena, och känner inte igen. Tror snarare att huden skyddas av att bli smord inför utevistelsen. Smörj morgon och kväll säger jag!

  1. Hej! Det stämmer oftast!
   Krämer som är vattenbaserade fryser ju och då blir det såklart påfrestande för huden samt kan ge frysskador. Samma gäller för de som är oljebaserade.
   Ska vi inte ut direkt på morgonen så smörjer vi då.
   Sedan smörjer vi när vi vet att vi inte ska ut på någon timme minst, kvällen är ju alltid säker 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *