En hyllning till alla mammor!

Över hela världen, i alla kulturer och genom alla tider har mammor tagit ansvar för sina barn. I vissa kulturer och samhällsklasser har ansvaret inneburit att mammorna lämnat över omvårdnaden av barnen till en annan kvinna, men hon har haft ansvaret för att det gjorts.

I all forskning om hur man ska förbättra barns villkor är slutsatsen densamma: stötta mammorna så får barnen det bättre. Välutbildade mammor tar hand om sina barn på ett mer kompetent sätt än lågutbildade. Mammor som får mer pengar använder dem som regel till att ge barnen bättre förutsättningar. Vill man säkra ett barns välmående ska man se till att mamman är självförsörjande och tjänar tillräckligt med pengar för att kunna ge barnet det barnet behöver.

Mammors arbete med barnen börjar redan med graviditetsarbetet. Det är ett tungt, riskfyllt kroppsligt och själsligt arbete som bara mammor gör. Inga pappor. Sedan kommer amnings/flaskmatningsarbetet, som i princip alla mammor gör och ett fåtal pappor.

Därefter fortsätter uppfostringsarbetet ända tills barnen är vuxna. Mammorna fortsätter att mammaarbeta och ta ansvar för barnen. Pappornas insats varierar.

Jag kommer säkert skriva ett annat inlägg om pappor. Men idag är det internationella kvinnodagen, så idag handlar det om mammor. Idag vill jag bara säga:

Mammor! Ni är så bra och så viktiga för våra barn! Fortsätt med det! Var stolta!

För mammors mammaarbete är verkligen något att vara stolt över. Det är grunden på vilken alla samhällen vilar. Under generationer har mammor utvecklat och vidarefört kunskap om vad barn behöver och hur de tas om hand på bästa sätt, och tagit ansvar för barnen. Utan mammaarbete dör ett samhälle ut på en generation.

Jo, män kan ta över mammaarbetet, men de gör det globalt sett sällan. Män kan dock inte ta över graviditetsarbetet, som är en oerhört viktig del av mammaarbetet.

Att ta ansvar för sitt barns behov varje dag innebär inte att själv uppfylla barnets behov varje dag. Jag släpper aldrig mitt ansvar för barnen, men ofta gör jag en överenskommelse med en annan vuxen (deras farmor, deras förskolepedagoger som också är kvinnor, eller deras pappa) om att den andra vuxne tar över ansvaret för en bestämd tidsperiod. (Min överenskommelse med deras pappa är att vi har huvudansvar för barnen hälften av morgnar och kvällar under veckan, och vi försöker dela lika på ansvaret även på helgen).

Det gör att jag har möjlighet att försörja mig själv, att jag har möjlighet att vara till nytta för andra än mina barn, att jag har möjlighet att uppfylla mina egna behov som människa (vuxna vänner, träning, ensamtid, meningsfullt arbete). Jag vet att jag är en mycket mer kärleksfull och tålmodig och påhittig mamma när jag samtidigt är en lycklig människa med mina egna mänskliga behov uppfyllda. Det gör mig och barnen glada!

Mammor! Glöm inte att ni också är människor! Överenskom med andra vuxna att ta över ansvaret för barnen så att ni också kan uppfylla era egna behov!

Glad kvinnodag på er allihopa!

13 reaktioner på ”En hyllning till alla mammor!

 1. Har precis hittat hit. Är hemma med mitt första barn, inte har de varit lätt första tiden. Pepp är precis de man behöver. Tack!

 2. Åh va bra skrivet!
  Har pratat mycket med mina psykologer om det här med att bli mamma och allt som jag förväntar mig att känna, göra och visa upp utåt. Vi har pratat om att i många kulturer när barn föds, så ”stängs” de in och andra kvinnor tar hand om allt ”vardags” medan de fokuserade på sig själva och barnen. Har även pratat mycket om att vi nuförtiden ska klara av allt själva, inte ta hjälp och ändå ha perfekt utåt, att storfamiljerna inte finns längre, man är dålig på att ta hjälp av släkt och vänner.
  Vet inte vart jag skulle komma med allt detta dravvel, men att jag tyckte det var bra att du tog upp det här med att göra sin egen tid, så att jag fortfarande kan göra det jag gillar och därmed bli gladare hemma också.

 3. Ni är för söta… Men jag skulle ändå behöva dubbelt så långa dagar för att tycka att jag hinner med på ett bra sätt… Känner mig som Alfons Åberg många gånger… Vänta lite, mamma ska bara… Jag vill leka mera och städa/laga mat/ tvätta mindre.. Men om det inte är hyfsat rent på golvet kan vi inte leka där, mat och rena kläder måste man ha…
  Efter alla rapporter om falska innehållsförteckningar, för höga halter av både det ena och det andra känner jag ännu mer att jag vill laga barnens mat själv (senast idag rapporter om tungmetaller i plasmons barnmat (plasmon är Italiens semper)…
  När jag vinner på lotto ska jag anställa en ”Rut” 😉 Fast det är klart, först måste jag lyckas ta mig iväg och lämna in den rätta lottoraden 😉
  Mormor bor i Thailand och farmor är för gammal för att ta hand om tjejerna själv…
  Vi har ansökt om assistans från kommunen, vilket vi tydligen ska ha rätt till med 12 tim/vecka åtminstone för Clara… Då kan jag fixa allt tråkgöra medans hon/han är här och sen vara ”ledig” med barnen
  Fast helst hade jag såklart haft någon som skötte tråkgörat så att jag kunde leka hela dagarna 😉

  1. 🙂 Du skulle behöva vara dubbelt så många, eller tredubbelt kanske! Så bra att ni ska få assistans! Och du: börja inte laga barnens mat själv är du snäll, som du skriver, du behöver inte lägga mer tid på hushållsskötsel, ta alla genvägar som finns! Stor kram!

 4. För att vara gift med en sicilianare har jag nog ganska mycket ”tur”… Efter en jobbig dag är det helt okej om mamman vill gå ut en sväng med sin kamera. Han ”offrar” sin enda lediga dag för att ta hand om barnen så att mamman kan åka på utflykt med sina fotokompisar. Han lagar barnens middag och matar dom. Byter bajsblöjor och tröstar ledsna bebisar på natten. Ungefär 99% av dom sicilianska papporna vet inte vad som är bak och fram på en blöja…

  1. Det låter bra, men nu vill jag att du skriver en kommentar om hur mycket tur din man har som är gift med dig! Hur mycket du gör för barnen och hur bra du är! Bara för mig! Bara idag!

  2. Här hade Helena skrivit om vilken mamma hon inte är, och allt hon inte gör, och det var ju inte vad jag frågade om. Hon skrev inte om hur bra hon är. Därför tog jag bort hennes kommentar och skriver själv:

   Helena! Du är helt fantastisk! Ditt mammaarbete är större än de flestas. Du tar huvudansvaret för två ganska små tvillingar, 6 dagar i veckan. Du går med dem till sjukgymnasten 5 dagar i veckan, till läkare och på massa andra kontroller. Du hinner dessutom med att blogga och fotografera. Hurra för dig!

   (Och om du någon dag känner att du behöver fler som delar på mammaarbetet med dina tvillingar än du och din man (dagmamma/förskola/farmor/mormor/barnflicka/väninna) är jag den första att säga: gör det!)

   /Cecilia

  3. Jag håller med dig! Superbra, stark mamma och kvinna Helena! Du ska vara stolt över dig och det DU gör för din familj och för dig! Kram

 5. Tack och amen! Skönt att fler lyfter frågan om att vi är individer som också måate må bra för att fungera bra! och visst är vi helt otroligt fantastiska 🙂 idag firar vi med tårtbuffe på stan 😀 Hoppas du har en fin helg! Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.