Hoppa till innehåll
Hem Få i barn medicin när barn kräks eller vägrar ta flytande penicillin

Få i barn medicin när barn kräks eller vägrar ta flytande penicillin

A child refusing to take medications

This post is also available in: English

Få i barn medicin är en av de tristare delarna av föräldraskapet. Barn får ofta flytande medicin, och det är inte så sällan som barnet vägrar ta sin medicin. Eller så får man i barnet medicinen, men barnet kräks upp den strax efteråt. Speciellt vanligt är detta med kåvepenin, som är ett vanligt penicillin som smakar mycket illa. Hur får man i småbarn penicillin?

Läs mer om kåvepenin och andra penicillinsorter till barn här. 

Hur viktigt är det att få i barnet medicin?

Det beror på vilken medicin  det är. Vad är anledningen till att du ger barnet medicinen? Vad kan hända om du inte ger medicinen? När det gäller smärtstillande och febernedsättande kan och ska du fatta de här besluten själv, eller vid tvekan tillsammans med barnets andra förälder om det finns en sådan. Smärtstillande till ett barn som inte sover om natten på grund av smärtan är viktigt. Febernedsättande till ett barn som orkar hänga i soffan och titta på tv och äta glass med feber inte alls lika viktigt. Febernedsättande till ett barn som blir så slött av febern att det inte orkar få i sig något att dricka är viktigare.

Läs mer om feber hos barn här. 

Läs mer om Alvedon och Ipren som febernedsättande till barn här

Be läkaren om hjälp

När du får en medicin utskriven till ditt barn av en läkare måste läkaren hjälpa till med den här informationen. Se till att du får svar på frågorna: vad ska läkemedlet hjälpa till med? Vad finns det för risker med att låta bli att ge läkemedlet? Sedan är det du som förälder som bestämmer om barnet ska få medicinen eller inte.  Du har som förälder rätt att om det behövs tvinga barn att ta viktig medicin. Tvånget måste dock vara så kortvarigt och så lindrigt som möjligt.

Det är jätteviktigt att få den här informationen av läkaren! Många kroniskt sjuka barn står på läkemedel som skyddar dem mot svåra komplikationer av sjukdomen flera år senare, men där det inte alls märks någon skillnad i hur de mår idag, den här veckan eller nästa om de tar läkemedlet eller inte. Då är det ditt ansvar som förälder att se till att barnet får läkemedlet varje dag i den dos som är sagt. Och för att kunna ta det ansvaret måste du veta att det här läkemedlet är viktigt och varför.

Vissa läkemedel sätter man in på prov. ”Hjälper det så är det bra och hjälper det inte så är det ändå ingen farlig sjukdom”. Då är det ju också jätteviktigt att veta det som förälder. Den typen av läkemedel skulle jag inte tvinga i mina barn.

Tabletter, flytande eller suppar?

Tabletter

Tabletter kan vara lättare än flytande för att få i barn medicin. Min erfarenhet är att även så  små barn som 1-2 åringar kan ta tabletter i vissa fall. Om du vill prova, gör så här:

  1. Sträck ut tungan mot barnet, som ett bus.
  2.  Barnet härmar förhoppningsvis  och du kan då lägga den lilla tabletten på barnets tunga.
  3. Visa snabbt ett glas saft eller något annat  barnet känner igen som gott.
  4. Har du tur dricker barnet saften och tabletten sväljs ner.

Försök alltså i första hand med tabletter om det går och finns så små tabletter. För kåvepenin som är den vanligaste illasmakande flytande medicinen finns det tabletter i låga styrkor som passar även för små barn.

Många tabletter kan krossas och blandas i t ex en liten mängd sylt. (Fråga apotekspersonalen eller läkaren om det gäller den medicin ditt barn fått) Problemet med det är att eventuell äcklig smak frigörs när man krossar tabletten. Ibland vill inte barnet smaka det man blandat medicinen i senare, eftersom det smakade så äckligt blandat med krossad tablett. Många föräldrar tycker ändå att det här går lättare än flytande medicin.

A bottle of penicillin with small tablets which could be easier for children to swallow than the liquid form
Penicillintabletter till barn kan vara riktigt små och lätta att svälja

Flytande penicillin

Flytande läkemedel är som regel sötade och smaksatta med samma typ av smakämnen som ”frukt”-godisar. Så länge inte läkemedlet i sig har en stark smak smakar alltså flytande läkemedel mer eller mindre godis. Flytande ipren och alvedon är sådana exempel och det är ofta kanska lätt att få i barn medicin om den smakar gott.

Vissa läkemedel  har en stark, genomträngande, bitter smak, som inte förbättras nämnvärt av att man tillsätter konstgjord fruktsmak. Penicillinerna Kåvepenin och Heracillin är de vanligaste. Min kompis barn beskrev målande kåvepeninsmaken ”mamma, medicinen är dålig! Katten måste ha pruttat i medicinflaskan!”  Mitt första tips här är som sagt att försöka med tabletter.

Om man behöver ge flytande kåvepenin är det bra att veta att det finns i tre koncentrationer. Kåvepenin frukt 50 mg/ml, Kåvepenin 100 mg/ml och Kåvepenin orala droppar 250 mg/ml. Det blir stor skillnad på hur mycket man behöver få i barnet beroende på vilken koncentration läkaren väljer att skriva ut. För ett 10 kg barn (ettåring) med öroninflammation är en vanlig dos 250 mg. Det blir 5 ml Kåvepenin frukt eller 2,5 ml Kåvepenin 100 mg/ml eller 1 ml Kåvepenin orala droppar 250 mg/ml.

Den äckliga medicinsmaken är förstås också mer koncentrerad i den koncentrerade lösningen, men jag har inte träffat någon som smakat Kåvepenin frukt som tycker att den mest framträdande smaken är just frukt… De flesta föräldrar jag träffar föredrar att ge en liten mängd koncentrerad Kåvepenin framför en större mängd mindre koncentrerad. Men det är olika. Be om det som fungerat bra för ditt barn, om det är första gången: be om det som du tror blir lättast.

Jag tycker det är lättast att ge flytande läkemedel i dosspruta  som du kan få gratis i apotekskassan.

Suppar

Suppar är läkemedel man stoppar in i rumpan. Funkar bra på blöjbarn. Är ofta integritetskränkande för barn från 3-4 år tycker jag. Där föredrar jag tabletter, eller om det inte går, flytande läkemedel. Kåvepenin och andra antibiotika finns inte som supp.

Att tvinga barnet

Om barnet vägrar ta en flytande medicin som du som förälder med eller utan kontakt med läkare bedömer som viktig så tycker jag inte att man ska försöka locka och pocka och trassla och tjata. Hota absolut inte! Säg inte elaka saker till barnet, till exempel att “alla andra barn kan det här”, “din storasyster kan” eller “skärp dig”.

Gör i stället plågan snabb. Bestäm dig, säg ”Det här är en viktig medicin. Du måste ta den. Om du inte tar den här medicinen innan jag räknat till tre så kommer jag att hålla fast dig och spruta in den i munnen på dig”. Räkna sedan till tre och om barnet inte tagit medicinen så sätter du det i ditt knä. Håll fast barnets armar med din ena arm. Om barnet skriker så sticker du blixtsnabbt in sprutan i munnen oc h sprutar ut innehållet långt bak i svalget. Om barnet kniper ihop munnen så kan du föra in sprutan genom läpparna, på utsidan av tandraden och spruta långt bak så rinner det ner. Eller om ni är två. Håll för barnets näsa så öppnar det munnen.

Sometimes you have to force medicine into your child's mouth.
Ibland måste man hålla fast barn och tvinga i dem medicin

Så fort barnet fått i sig medicinen släpper du och låter barnet springa iväg om det vill. Eller krama dig och gråta. Nu är det slut på tvång. Trösta! Se till att du de närmaste 15 minuterna kan ägna dig helt åt vad barnet behöver. Ta fram din lenaste röst och säg att det är över för den här gången och kommer inte att hända igen förrän nästa gång det är dags att ta medicin (och säg när det är). Att nu kan ni leka eller läsa en bok eller kramas, eller busa, eller hoppa i sängen eller vad barnet vill. Ge en liten belöning som godis eller något annat barnet gillar.

Om barnet kräks efter varje dos

Vissa barn kräks 0-30 minuter efter varje dos antibiotika. Om det händer ditt barn, ring till den mottagning som skrivit ut läkemedlet. Ofta hjälper det att byta antibiotikasort och det kan man göra per telefon.

Lycka till! Och kom ihåg, när det gäller små barn är det du som förälder som bestämmer om barnet ska ta medicin. Inte barnet. Inte doktorn.

Läs mer:

Penicillin eller antibiotika till barn, kåvepenin, heracillin eller amimox?

Alvedon och Ipren till barn –  dosering mot smärta och febernedsättande

Feber hos bebis och barn – vad göra och när är febern för hög?

Öroninflammation (otit) eller ont i örat hos barn –   symtom och behandling

Svinkoppor (impetigo) hos barn – smitta och behandling

Streptokocker hos barn – halsfluss, stjärtfluss, bärarskap och scharlakansfeber

Trotsåldern – så hanterar du treårstrots hos barn

När man inte orkar med sina barn – dålig mamma eller bara trött?

Alla inlägg om barnsjukdomar hittar du här

26 kommentarer till “Få i barn medicin när barn kräks eller vägrar ta flytande penicillin”

  1. Hej!

    Tack för bra information!

    Vi har precis kommit hem från akuten efter att vår son haft över 40 graders feber i över 3 dygn. Han har mått sådär och vi har därför gett honom ipren suppar då alvedon inte funkat. Inatt hjälpte inte ens ipren och vi åkte därför in. Det visade sig att han har öroninflammation.

    Hursomhelst gav sköterskan honom 125 mg alvedon och 60 mg ipren samtidigt. När jag kom in till läkaren frågade jag hur jag gör framöver med medicin vad gäller febern och han sa att just 125 mg alvedon och 60 mg ipren kan ges samtidigt utan problem.

    När jag nu kommer hem läser jag på 1177 att man inte ska kombinera paracetamol och ibuprofen utan välja en. Dessutom ser jag att min son (baserat på sin vikt, han väger 9,1 kg) inte ska ha 125 mg alvedon utan 60 mg.

    Jag ifrågasätter inte läkarens kompetens och den behandling min son fick på sjukhuset, men hör hemma då, ska jag ge både ipren och alvedon samtidigt? Och ska jag ta 125 mg i så fall eller hålla mig till 60 mg? Känner mig lite förvirrad.

    Med vänlig hälsning,
    Bita

    1. Hej Bita!
      Det stämmer att barn bara ska ha alvedon och ipren samtidigt om det inte räcker med det ena preparatet. Jag antar att läkaren och sköterskan bedömde att det var så i ditt barns fall. Doserna av paracetamol i FASS och på paketen är för låga för att vara effektiva. För effektiv febernedsättande effekt behöver barnet få 10-15 mg/kg av paracetamol, så 125 mg blir alldeles lagom. Räcker det med bara 125 mg paracetamol fyra gånger per dygn behöver du inte kombinera med ipren, men räcker det inte kan du precis som de sade på sjukhuset lägga till 60 mg ipren tre gånger per dygn.

      Hälsningar
      Cecilia

  2. min dotter fick kåvepenin tre ggr om dagen i tio dagar mot lunginflammation. Redan efter första dosen insåg vi att vi får aldrig i henne medicinen, den smakade vedervärdigt. Jag ringde och bönade och bad att få ett alternativ, ingen föreslog tabletter som du rekomenderar. Sedan fick jag VÄRLDENS BÄSTA TIPS från en barnläkare. Han tipsade om att blanda kåvepenin med smakrik glass. Vår dotter åt gladeligen GB tresmak päronglass tre gånger per dag utan knorr. Det kalla i glassen mildrar smaken och just päron gifter sig bra med kåvepenin!

  3. oj vad vi har tvingat i våra grabbar medicin. det värsta har varit inhalationerna vid deras förkylningsastma! det är fruktansvärt jobbigt, som förälder att tvingas hålla i barnet med den andre trycker inhalationsmasken över näsa och mun! och medan barnet vrålskriker! MEN det måste göras! att barnet har hosta är ju en sak men när luftrören är så täta att det väser när de andas då bara måste man. en sköterska sa till oss en gång på akuten att det är “bra” att barnet skriker för då drar de in luft ordentligt och får i sig medicinen. det har vi “burit med oss” och vårt samvete lättade lite efter det!

    ps. min treåring gillar den flytande kåvepeninen – typ den enda, eller 😉

    1. Kram Therese! Heja er! Håller helt med om att astmainhalationer är bland de viktigaste medicinerna!

  4. Tack för en jättebra och informationsrik blogg med många nyttiga, detaljerade råd och tips som småbarnsföräldrar behöver veta. Tusen gånger bättre än vårdguiden :-).
    Jag är en nybliven mamma med en pojke som är snart 6 månader. Jag lär mig väldigt mycket av dina inlägg. Tack för det!!

  5. Vårt ena barn var suverän på att spotta ut medicinen när hon var liten, oavsett hur långt in vi fick in sprutan. Nog tusan kom det ut igen. Frustrerande, men nu är hon äldre och det är inget problem längre. Stora tjejen skrämde vi nog upp genom att först säga att hon inte fick tugga på tabletten, istället för att bara låta det bero. Den hade väl kommit ut om det hade smakat för illa… (men eftersom det var minimala maskmedelstabletter som färgar allt och lite till, så var nog jag lite för hispig också…)

    Tack för bra och informativa poster, även om min yngsta är 3 nu.

    Kram Karin

    1. Hej! Många barn spottar ju när man tvingar dem. Inte så konstigt. Men ofta överskattar man hur stor andel av medicinen som barnet spottar ut. Man kan om man vill själv spruta ut motsvarande mängd vatten som medicinen man gett på ett tyg som ändå ska tvättas eller på en tvättlapp. När jag gör det här på barnakuten blir de flesta föräldrar förvånade över hur mycket som egentligen ryms i sprutan och vi enas ofta om att barnet måste ha fått i sig den mesta medicinen. Kram!

  6. Tips! i har gömt små tabletter i risifrutti till vår tvååring (bla tabletter mot springmask).
    Det har funkat super då tabletten inte märks bland riskornen, men samtidigt är det ingen mat som tuggas. Dessutom kan vi leva utan risifrutti om barnet skulle få avsmak för det.

  7. Min dotter på två år har öroninflammation och fick kåvepenin utskrivet idag. Valde att ta de i tablettform då det inte går att få i henne flytande. Efter tips här stoppade jag in den delade tabletten i en varsin makaron och hon märkte ingenting!

  8. Hej!

    Ett tips (jag vet inte om någon redan skrivit samma ska, har inte läst alla kommentarer), är att dela tabletten och lägga den i en kokad makaron. Då glider den ned lättare 🙂

  9. Den absolut bästa siten för en nybliven mamma! Min dotter är drygt ett nu och jag har varit stammis sen jag upptäckte er förra hösten! Tack 🙂

  10. Hej!
    Tack för en bra blogg som vi återkommer till ofta! Barnet på snart 2 år har fått kåvepenin utskrivet mot borrelia och att få henne det är en lögn. Hon fräser och skriker och är stark som en oxe. Jag kontaktade vårdcentralen och fick svar från läkaren via sköterska att det inte finns några alternativa mediciner att ge. När jag berättade vad jag läst så sköterskan, helt förståeligt, att hon måste gå på vad läkaren säger. Så, min fråga är alltså de tabletter du skriver om kan de endast vara ett alternativ vid vissa sjukdomar eller har vc-läkaren fel?

    1. Hej!
      VC-läkaren hade fel. Dels kan du naturligtvis prova tabletter Kåvepenin. Om det inte heller går fungerar det alldeles utmärkt att behandla borrelia med amoxicillin (amimox) som smakar ganska bra 15 mg/kg x 3 i tio dagar. Anledningen till att man inte väljer Amimox i första hand är att det tar lite fler “snälla tarmbakterier”.

      Mer om skillnaden Kåvepenin Amimox kan du läsa här.

      Hälsningar,
      Cecilia

  11. Hej! Intressant med svaret om paracetamol här ovanför. Varför är det för lågt räkna i få se osv? Var på akuten igår med dottern och blev förvånad över hur mkt Alvedon hon fick. För här hemma skull hon inte ens ha hälften då jag läste på asken. Hur ska man göra som förälder? Räkna som du skrev eller gå efter förpackningen? Önskar ett inlägg om smärtstillande. Tack för bra blogg

    1. Hej!

      Det var en bra idé. Har nu skrivit ett sådant inlägg som du kan läsa här.

      Hälsningar
      Cecilia

  12. Hej
    Väckte nyss (kl 22) mitt barn för att ge andra dosen kåvepenin frukt 3ml (väger 13kg) och en del rann utanför. Hur borde jag gjort – fyllt på med någon ml mer eller se det som att han har många doser kvar att ta? 3ml per gång 3 ggr dagligen. Han behandlas för sin halsfluss. Hög feber i 4 dagar, inga andra symptom, svullna lymfkörtlar och stel i nacken. Är orolig för att dos nr 2 nu ej fick effekt.
    Tacksam för upplysning om hur kåvepenin funkar i relation till dosering.
    Till sist – ett stort tack för denna blogg!

    1. Man kan fylla på med den mängd som spottas ut/rinner utanför. Men effekten av hela kuren påverkas rimligen inte av att en dos blir lite låg.

  13. Fick rådet att själv smaka lite på läkemedlet för att kunna bedöma vad som passar att blanda med, det har underlättat enormt!

  14. Jag har provat att blanda Kåvepenin med nästan allt utan att lyckas. Sonen (5 år) spyr upp allt och tycker att det smakar äckligt.
    Men, sen började jag tänka på hur man i sin ungdom blandade äcklig hembränt i Oboy/chokladmjölk för att bli av med finkelsmaket. Oboyen neutraliserade den vidriga spritsmaken och man kunde ha mer än 50% sprit i “oboy-groggen” (inget jag rekommenderar idag=galna ungdomsår) .
    Så, jag testade blanda 5 ml flytande kåvepenin i en kvarts deciliter oboy/chokladmjölk (snåla inte med oboyen) och nu äntligen kunde sonen dricka sin oboy-kåvepenin utan några som helst problem (han ville t.o.m med ha mer).

  15. Kåvepenin kan vara extremt svårt att få i barn och blandar man med något som sylt eller liknande kan de få avsmak för detta senare. En sak som jag inte har något emot om de får avsmak för är Coca Cola så därför tar vi kåvepenin i Coca Cola i en mugg med lock och sugrör. Då känner inte barnet lukten och Coca Colasmaken tar över. Om barnen skulle få avsmak för den drycken är det inte hela världen ;o) (Vi har gjort detta med dropparna.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *