Hoppa till innehåll
Hem Få igång amning av nyfödd bebis – när rinner mjölken till?

Få igång amning av nyfödd bebis – när rinner mjölken till?

Amning av nyfödd bebis

This post is also available in: English

Fakta och råd om att få igång amning av en nyfödd bebis. Direkt av barnläkare. När ringer mjölken till? Jag tror det är den vanligaste frågan till barnläkaren på BB-ronden. Barnet har sugit och sugit i två dagar och mammorna har märkt att det inte kommer särskilt mycket mjölk, kanske knappt någon alls. Och familjerna ställer naturligtvis frågan: hur länge klarar sig en bebis utan mjölk?  

Läs om första tiden med bebis

Mjölken rinner till på tredje dagen

Friska, fullgångna, lagom stora bebisar klarar sig i regel i tre-fyra dagar på mycket små mängder mjölk. Jag återkommer längre ner till dem som inte gör det. De flesta bebisar klarar sig tills mjölken rinner till på tredje, fjärde dygnet. Det här gäller inte senare under bebistiden, utan just de allra första levnadsdagarna.

Den friska bebisen lever på socker som den tillverkar av sitt eget kroppsfett. Bebisen kissar inte så mycket, och går ner i vikt då vätskeinnehållet i kroppen minskar.

Råmjölken

Redan under graviditeten bildas råmjölk, kolostrum. Den är kletig och genomskinlig-gulaktig i färgen och kommer i små mängder. Kolostrum innehåller mer protein och antikroppar och mindre socker och mycket mindre vätska än mogen mjölk. Det är ganska smart  att se till att bebisen får dricka koncentrerade slemhinneantikroppar (IgA-antikroppar) första dygnen. Antikropparna som binder till bebisens slemhinnor i mun och tarm och ger ett visst skydd mot infektioner som kommer den vägen.

I länder med smutsigt vatten och stor risk att smittas av bakterieinfektioner är det här skyddet betydelsefullt. I länder som Sverige med rent vatten och ont om sjukdomsframkallande bakterier har det mycket liten betydelse för spädbarns hälsa.

Läs mer om hur en bebis immunförsvar fungerar

Andra levnadsdygnet: maratonamningsdygnet

Första levnadsdygnet är bebisen ofta rätt trött. Inte så konstigt efter att ha genomgått en förlossning. Andra levnadsdygnet däremot är maratonamningsdygnet och viktigt för att få igång amningen.

Bebisen suger och suger och blir aldrig mätt. Bebisens sugande är signalen till mammans bröst att börja producera mjölk. Minst lika viktigt för en fungerande amning som att bebisen får ligga hud mot hud och leta sig till mammans bröst första levnadsdygnet, är att bebisen får suga så ofta den vill  det andra levnadsdygnet. Låt gärna bebisen ligga kvar hud mot hud även andra levnadsdygnet!

Nyföddas hungersignaler

Nyfödda har hungersignaler som är bra att lära sig att känna igen. De vrider på huvudet, hackar som en fågelunge med öppen mun, öppnar munnen. Ge bebisen bröstet när hen ber så snällt om det. Om föräldern inte förstår blir bebisen lite tydligare, smackar och för handen till munnen och börjar suga på den, och om föräldrarna fortfarande inte förstår får man skrika.

Ta hand om mamma när hon ska få igång amning

Ett dygn efter förlossningen, när känslorna är all over the place, så ska alltså mamman amma bebisen precis hela tiden. Ofta gör det ont i underlivet, ont i rumpan, ont i livmodern när bebisen ammar (eftervärkar) och ont i bröstvårtorna.

Den nyförlösta mamman behöver alltså curlas deluxe för att orka med detta. Palla upp henne i en soffa. Gör smoothies, kakor, smörgåsar, kaffe och allt hon kan tänkas behöva och bjud henne på det. Leta upp en bra tv-serie om hon vill. Och vem ska då göra detta? Den andra föräldern, eller bästa väninnan eller nyblivna mor- eller farföräldrar om mamman önskar ha dem i sitt hem.

Rätt tag om bröstet

Det viktigaste i det här läget för att amningen ska komma igång är att bebisen får rätt tag om bröstet. För att utdrivningen av mjölk ska stimuleras behöver bebisens gom massera bröstet bakom vårtgården. Bebisen ska ha munnen full av bröst. Själva bröstvårtetoppen ligger då långt bak i gommen.

Det här taget är inte bara effektivt för att mjölken ska rinna till. Det är också det mest skonsamma för mammans bröstvårtor. Om bebisen suger och sliter i själva bröstvårtan får mamman sår och det gör väldigt ont.

För att få bebisen att ta ett tillräckligt stort tag – vänta tills munnen öppnas fullt. Hjälp då till att få in en så stor del som möjligt av bröstet i bebisens mun. Har du svårt att få till det – fråga barnmorskan på BB, din BVC-sköterska eller en amningsmottagning.

Man kan bli rädd att bebisen inte riktigt kan andas när så mycket bröst är i munnen. Hakan i – näsan fri är en god minnesregel. Det är genom näsan bebisen andas.

Vid amning ska en bebis ha stort tag om bröstet
Den här bebisen har ett stort tag om bröstet. Läpparna viks utåt – det är bra.

Vilka bebisar klarar sig inte tills mjölken runnit till?

Det finns några olika grupper av bebisar som har hög risk att inte klara av att hålla sitt blodsocker på en normal nivå tills mjölken runnit till. De behöver ersättning första levnadsdygnet eller-dygnen, tills mjölken runnit till. Sedan trappas den ut. Det ger en fördröjning i amningsstarten och ökar risken för försenad mjölkbildning, så därför är det viktigt att inte ge ersättning till dem som inte behöver när mammorna vill amma.

Bebisar till mammor med graviditetsdiabetes är en sådan grupp. Mamman har haft högt blodsocker under graviditeten. Blodsockret har gått över till barnet via moderkakan, så barnets bukspottskörtel har gått på högvarv för att producera massor av insulin, för att sänka barnets blodsockernivå till en normal nivå. Smart. Men, när bebisen kommer ut producerar den fortsatt massor av insulin och bebisen kommer att få för lågt blodsocker om den inte får ersättning första levnadsdygnen. Och ibland ändå, inte så sällan får sådana bebisar ligga på neo med sockerdropp i några dygn.

Ibland har man inte diagnosticerat någon diabetes hos mamman, men bebisar som är väldigt tunga jämfört med sin födelselängd har också risk för lågt blodsocker. De  behandlas som bebisar till mammor med diabetes.

För tidigt födda bebisar har inte så mycket kroppsfett att bygga om till socker, och är dessutom inte så bra på det. Ju tidigare född bebis, desto tydligare är detta. Dessutom tar det ofta längre tid innan de orkar suga så mammans mjölkbildning kan dessutom vara försenad. Barn födda före v 37+0 får därför extra mat från början.

Bebisar som är för små i förhållande till graviditetslängden har precis som för tidigt födda inte så mycket kroppsfett att bilda socker av. Därför får de också ersättning tills mjölken runnit till.

Bebisar som är sjuka eller mycket påverkade i samband med födseln, av en infektion, syrebrist eller andningsstörning, behöver extra mat, för de gör av med mer än normalt för att bekämpa sin sjukdom.

Bebisar som har gulsot behöver extra mat för att få igång avföringen. Det är i avföringen som gulämnet, bilirubin, kommer ut.

Se till att du får en förklaring av varför och, om du är osäker, be om en läkarbedömning av just ditt barns behov. Troligen får du inte träffa läkaren när frågan uppstår, utan får nöja dig med att barnmorskan talar med läkaren i telefon, men varje dag (ofta förmiddag) finns läkare på BB, så be att du får träffa läkaren morgonen efter.

Tredje dygnet rinner mjölken till

Nej! Inget dygn i livet är som det andra levnadsdygnet. Bebisar som maratonammar kommer att amma mer sällan och bli mätta när mjölken rinner till, vilket normalt sker dag tre till fyra. Mammans känslohormoner kommer att stabilisera sig på mer normala nivåer. Bröstvårtorna kommer att vänja sig och inte göra lika ont framöver (oftast inte ont alls efter några dagar till några veckor faktiskt).

Om du behöver ge ersättning fast du inte vill kommer du sannolikt inte heller att behöva göra det för evigt. Det kan bara ta längre tid innan amningen kommer igång.

(Och oroa dig inte, brösten blir mindre igen, de är som störst och svullnast tredje levnadsdygnet)

Bebisar klarar sig inte utan mjölk efter fyra-fem dagar

För de flesta mammor rinner mjölken till på tredje levnadsdygnet. Det märks genom att bebisen börjar klunka och svälja, ofta somnar vid bröstet och blir nöjd och mätt av amningen. Men det är inte så för alla. För några rinner faktiskt inte mjölken till alls i tillräcklig mängd. Så om du inte tror att din mjölk runnit till på fjärde levnadsdygnet: ring BB och säg att du kommer dit för en amningsbedömning och viktkontroll!

Om alla gjorde det och sedan fick hjälp att få igång amning eller mata till med ersättning, beroende på bedömningen i det enskilda fallet, så skulle vi inte behöva ta emot intorkade bebisar på femte-sjätte levnadsdygnet på barnakuten. Det gör vi nämligen ganska ofta idag. Det är därför jag så säkert säger att allas mjölk faktiskt inte rinner till, åtminstone inte på tredje levnadsdygnet.

Läs mer:

Läs om första tiden med bebis

Läs om flaskmatning till nyfödda

Läs om D-mer – ångest av amning

Läs om spädbarn, vatten och värme

Läs om läkemedel och amning

Boktips: Amningsboken av Kristin Svensson

Boktips: Amning i vardagen av Marit Olanders

Köp bra amningskläder här

17 kommentarer till “Få igång amning av nyfödd bebis – när rinner mjölken till?”

  1. Tack för detta inlägg! Det fick mig att förstå hur amningen fungerar under de inledande dygnen och att härda ut de otroligt plågsamma första dagarna av amning. Amning är något som jag, före barn, trodde skulle fungera av sig självt och inget som jag skulle behöva fundera på. Ack så fel jag hade! Och varför man inte lär ut Cottermans grepp på BB eller ännu tidigare hos barnmorskan är en gåta för mig.

  2. Hej! Om kvinnan bestämt sig redan under graviditeten att hon inte vill amma (inte ens första råmjölken), när bör föräldrarna då mata bebisen första målet med ersättning? Bör dom göra det första timmarna?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.