Hoppa till innehåll
Hem Fantastiskt om barn med autism och deras syskon

Fantastiskt om barn med autism och deras syskon

Många frågar hur jag hinner blogga. Jag frågar mig det själv ibland. Ett svar är att jag mycket sällan ser på tv.

Så ta det här tipset om en tv-programserie för vad det är. Jag kan inte jämföra det med annat som går på tv, utom möjligen det som finns på svtplay barn då, men det blir ju ändå helt irrelevant.

Min man, som forskar om barn med autism, lockade mig att se två program i en ny UR-serie om just detta. Vi såg en halvtimme om Mimmi och hennes familj. Mimmi har mycket svår autism och utvecklingsstörning. Familjen var så modig och lät oss förstå lite av hur djupt familjen påverkas i grunden av ett barn med så svåra beteendestörningar att ett vanligt familjeliv blir helt omöjligt när barnet är med.

Vi såg sedan ett program om Mimmis syster och en tonårspojke vars bror har autism. Mitt hjärta klappar lite extra för syskonen till barn med svår sjukdom eller funktionshinder och jag tycker det här programmet lyfter deras situation på ett fint sätt.

Jag ska försöka se övriga program i serien. Har ni gjort det? Vad tycker ni? Jag rekommenderar alla läsare som jobbar med barn eller familjer att se syskonprogrammet oavsett om ni vet att ni jobbar med syskon till svårt sjuka eller funktionshindrade barn eller inte. Programmet om Mimmi rekommenderar jag till alla som vill förstå mer om hur familjer fungerar under svår stress, och för alla med intresse för barn med utvecklingsstörning eller autism förstås.

Läs mer:

Syskon till sjuka barn

10 kommentarer till “Fantastiskt om barn med autism och deras syskon”

 1. Hej!
  Jag vill bara tacka för en fin blogg och även tipsa om Facebookgruppen Fantastiska Föräldrar som är till för mammor och pappor som har barn med NPF-problematik! Vi har oxå en grupp för pedagoger och en för de som har tonåringar eller vuxna barn! Vi bygger oxå en hemsida som är i uppstart på http://www.fantastiskaforaldrar.se!
  (Ta självklart bort inlägget om det inte passar här!)
  Med vänlig hälsning Caroline Comstedt <3

 2. Såg det programmet också. Tyckte det var nedslående, vad lite vi vet om autism, ingenting, inte om orsaker eller behandling. Jag som funderar på särskola för min son tänkte, nej inte om det ska vara så där som i programmet.

  1. Jag är övertygad om att skolan Mimmi gick i var en träningsskola, alltså en form av särskola för de allra svårast skadade barnen. “Vanlig” särskola är mer lik en vanlig skola. Men har särskild läroplan och är framförallt till för barn med utvecklingsstörning, det vill säga låg begåvning (IQ mindre än 70).

   Om man är tveksam till särskoleplacering tycker jag man som förälder ska diskutera det med barnets utredande psykolog, läkare, med förskole- och skolpersonal och rektor för att fatta ett väl genomtänkt beslut. Särskoleplacering ger i praktiken väldigt dåliga möjligheter till framtida arbetsliv och att placera ett barn där på felaktiga grunder bör till varje pris undvikas.

   Har man å andra sidan ett barn som inte har någon chans att klara grundskolans krav oavsett hur mycket stöd som ges kan särskolan vara helt rätt.

 3. Perfekt för mig som blivande socionom! Har tittat på ett antal avsnitt nu på eftermiddagen/kvällen. Det som gör mig en smula skeptisk är att de som expert i stort sett bara har med Christoffer Gillberg, jag är övertygad om att han är kompetent men samtidigt så har jag också i minne att han brände all sin empiri och gjorde det omöjligt för andra forskare att kontrollera resultaten av forskningen. För mig så gör det att jag inte längre upplever honom trovärdig.

  1. Det är Christoffer Gillbergs problem och kommer att vara det resten av hans liv. Men i de avsnitt jag har sett säger han inget som i mina öron är det minsta kontroversiellt.

   (Någon debatt om huruvida Gillberg fuskat eller inte kommer vi INTE att öppna för i bloggen för övrigt)

  2. Undrar om du (eller din man) har tips på dokumentärer eller litteratur om barn som lider av “bara” lindrig autism. Min son har antagligen det man kallar autistiska drag eller autismliknande tillstånd och det är så svårt att få folk att förstå när handikappet inte är lika påtagligt utan bara finns där i vissa situationer.

   1. Jag håller med om att mycket som skrivs och visas inte “stämmer in” på våra barn. Kolla om inte barn- och ungdomshabiliteringen i ert landsting anordnar föräldrautbildningar eller föreläsningar i ämnet. Här i Uppsala har man fantastiska kurser och föräldragrupper för föräldrar till barn med högfungerande autism/atypisk autism, både grundkurser som man går när man precis har fått diagnos, olika fortsättnings- och fördjupningskurser, kurser innan barnen ska börja skolan etc. Vi som är föräldrar till dessa barn känner nog alla till vad du menar; hur oerhört svårt det kan vara för folk som inte “kan diagnosen” att förstå; både släkt, vänner och personal inom skola och barnomsorg. Att träffa andra familjer i liknande situation och att få lära sig mer om diagnosen och alla pedagogiska verktyg som finns för att underlätta livet har varit en stor vändpunkt för oss.
    Kolla gärna in: http://www.lul.se/sv/Kampanjwebbar/Infoteket/Funktionsnedsattningar/
    http://www.attention-riks.nu
    http://www.autism.se
    Lycka till!

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *