Hoppa till innehåll
Hem Får bebisar suga på folks fingrar?

Får bebisar suga på folks fingrar?

 • Bebisar

Vi fick en fråga till bloggen: Hej!  Liten fråga,  är det dumt att låta bebisar, ex 4 månaders,  sugar på folks fingrar eller spelar det mindre roll ur smittosynpunkt? Tänker ffa på icke-förkylningstider. Har alltid fått höra av föräldrarna att det är bättre låta dem suga på knogen pga renare,  men vet inte om det eg finns belägg för det. Tycker det är lite jobbigt att säga till släktingar om sånt men kanske borde?

Hej!

Förkylningar sprids absolut via händerna. Magsjukor också. Att tvätta sina händer och inte föra dem till ansiktet i onödan är ett bra sätt att slippa smitta. Nyfödda bebisar behöver dock bakterier (och kanske också vissa virus) från föräldrarna för att kolonisera tarmen på ett friskt sätt, och det har nyligen visats i en studie att bebisar som suger på nappar som föräldrarna “rengjort” genom att suga på dem får mindre allergier än bebisar som suger på nappar som inte är “rengjorda” med föräldrarnas saliv. Så att överföra bakterier och virus är inte bara av ondo.

Bebisar gillar att suga. Vissa bebisar vill bara suga på bröst, andra bebisar vill hellre suga på silikonnappar på nappflaska. Många bebisar gillar att ha bröst eller napp i munnen även när de inte äter, och ofta går ett finger lika bra.

Föräldrar är olika. Vissa mammor tycker jättemycket om att kunna göra bebisen nöjd med sitt bröst, hur stor del av dygnet som helst, andra får panikkänslor av tanken på att deras kropp är en förutsättning för att bebisen ska vara nöjd. Några föräldrar tycker nappen är guds gåva till mänskligheten, andra vägrar ge sitt barn napp. En del föräldrar gillar att låta fingret vara bebisens tröst, andra inte.

Varje föräldrapar eller ensamförälder får fundera på vad de gillar och hur de vill ha det. Att förvägra sin bebis att suga är inte snällt föräldraskap, men alla varianter på sugande som fungerar för föräldrarna och bebisen fungerar. Som förälder har du all rätt i världen att sätta gränser runt dig själv och ditt barn.

Släktingar kan ibland ha svårt att förstå det, i så fall får man välja sina strider. Det kan mycket väl vara så att det är en strid värd att välja att inte alla släktingar får stoppa in fingret i ens bebis mun när de vill. Om inte annat för att visa för släktingarna att de behöver fråga dig som förälder innan de gör något med din bebis. Eller så är det inte det.

Förresten är det du som förälder som bestämmer när och hur och hur länge och i vilka sammanhang som släktningar får träffa och hålla i bebisen också. Sådeså.

Fingret eller knogen spelar ingen större roll tror jag. Men vältvättade händer på friska vuxna är en bra grundregel. Och bara de som föräldrarna vill som sagt.

Mycket mer om bebisar och deras behov kan du läsa i min och Agnes Wolds bok Praktika för blivande föräldrar.

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

4 kommentarer till “Får bebisar suga på folks fingrar?”

 1. Jag följer er blogg och får ut mycket positivt av den, men jag reagerar på en formulering som “Varje föräldrapar eller ensamförälder”. Visst är det så normen ser ut, men det är ju inte särskilt inkluderande för många stjärnfamiljer. “Varje uppsättning föräldrar…” skulle tex kunna lösa det. I all välmening / Martin

 2. då har jag en fråga, har ni några bra tips på äldre barn som inte kan sluta köra fingrarna i munnen??
  min 4½åring har handen konstant i munnen när det sker något spännande… på deras nya förskola sa en äldre, mycket erfaren pedagog att det är ett tics…. (ingen som sagt det innan så jag blev ju förvånad!)
  men jag skulle vilja ha tips om hur man kan få bort det för honom…. det sker ju helt reflexmässigt.. (han biter sig i tummen!).. och vi är sjuka konstant! jag är hyfsat säker att det beror på att han gör som han gör.. har försökt prata med honom om det , påminner honom varje gång jag ser att han gör det.. men på förskolan är jag ju inte med och kan säga till……. ;)
  /malin

  1. Jag hänger på lite här. Min ena kille har konstant något i munnen. Är det inte nappen så är det plastdjur, snutten eller i brist på något annat fingrarna. Ska man försöka göra något åt det? Vi vill gärna sluta med napp, men känns ofta som att det är bättre att han har den i munnen än diverse annat;-)
   Cecilia

   1. Förlåt om detta blev lite för personligt. Jag skulle vilja läsa om större barn, mina är 3 år, som tuggar/suger på leksaker, fingrar, ja diverse. Det är ju inte lägre något sugbehov som hos bebisar, när ska man börja fundera längre än att det växer nog bort?
    /Cecilia

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *