This post is also available in: English
Fästingbett är en risk för alla som vistas i Sverige. Här kan du läsa om hur du ska ta bort fästing från ditt barn, vilka sjukdomar barnet riskerar och hur du ska upptäcka dem.
Hur ska jag ta bort en fästing hos mitt barn?
Det finns så mycket olika idéer på nätet och bland folk i allmänhet kring hur man ska ta bort en fästing. Smör, olja, aceton, nagellack eller varför inte bensin? Och ska den roteras medsols eller motsols?
Den goda nyheten är att du inte behöver smörja in fästingen med någonting alls. Och inte rotera den heller.
Dra rakt ut!
Använd en pincett eller en fästingplockare. Jag använder oftast pincett eftersom det brukar vara lättare att hitta. Ta tag i fästingen där den fäster i huden och dra rakt upp. Då brukar du ofta få med dig hela!

Är det farligt att inte få med hela fästingen?
Ibland blir det en liten bit kvar av fästingen. Det är inte farligt. Om du tror att du kan få loss biten med din pincett, så kan du försöka. Men om den är liten att det inte går, så kan du låta den sitta. Kroppen kommer att stöta bort biten själv.
Vilka sjukdomar kan barnet få av ett fästingbett?
Det är framförallt två sjukdomar som smittar från fästing till människa i Sverige: borrelia och TBE. För borrelia finns antibiotikabehandling som fungerar väl, det gäller bara att förstå att barnet har fått borrelia och att det ska ha antibiotika.
Läs mer om borrelia hos barn här.
För TBE finns ingen specifik behandling, och sjukdomen drabbar dessvärre hjärnan och barnen riskerar symtom lång tid efter att TBE-sjukdomen gått över. Det finns vaccin mot TBE, men det ingår inte i BVC programmet. Barn från ett års ålder kan få vaccinet, de som säger annat är dåligt pålästa. Jag tycker att det är en bra investering att privat vaccinera sitt barn mot TBE för alla som bor i Sverige. Möjligen med undantag för er som bor i norra norrland där inga fästingar finns, eller inte reser särskilt mycket till andra delar av Sverige.
Läs mer:
TBE hos barn – symtom, smitta, behandling och långtidseffekter
TBE vaccin (fästingvaccin) och skydd mot fästingar till bebisar och barn
Min son har just fått en pytteliten fästing som är för liten för att ta med pincett, första larvstadiet ca 0,5 mm. Det går alltså inte att få tag om den med pincetten. Vad ska man göra? Vänta tills den blivit större känns jobbigt….. Har du några tips?
Prova en annan pincett eller en fästingplockare.
På din inrådan (från flera år sedan – antagligen i ett av inläggen du länkar till) så har jag vaccinerat mina barn mot TBE. De fick fjärde sprutan i våras. Det känns så skönt att släppa dem fria på strövar/lufsaraktiviteter och veta att de inte behöver oroa sig för en liten fästing. Tack!
Hej,
Min dotter på 3 veckor har fått en fästing som vi plockat bort, en liten del är kvar dock. Orolig för både borrelia o TBE eftersom hon är så liten. Är det något jag specifika symptom jag ska titta efter när hon är så liten?
Tack på förhand!
Med vänlig hälsning,
Johanna
Hej!
Nej, du behöver inte kolla efter några särskilda symptom. Om hon får feber eller utslag, blir gnällig och inte sig själv eller inte riktigt vill äta ska du söka sjukvård, det är de symptom som spädbarn oftast visar när de får infektioner. Det spelar ingen roll att en liten del är kvar, men om det blir rött och svullet kring den delen söker du förstås läkare.
Hälsningar,
Cecilia